Hosta – Guide til dyrkning og pasning af hostaer
Findes der noget bedre end synet af en have fyldt med smukke, friske, grønne planter? Nej ikke rigtigt, vel? Planter er godt for mange ting. Udover at planter kan gøre en verden til forskel på det æstetiske plan, er det også sundt for menneskekroppen at være i nærheden af planter. Den luft der er, når der er friske planter til stede, er utrolig sund for dig at indånde – og dette er både tilfældet, hvis du er indenfor og udenfor.
Leder du efter et godt sted at købe hosta til haven? Se hvilke butikker vi anbefaler her:
Webshop | Trustpilot score | Leveringstid | Link |
---|---|---|---|
1-3 dage | |||
2-4 dage |
Hvis du ikke allerede har hosta i haven, bør du tage et nærmere kig på denne plante. Hosta er en planteslægt med mere end 30 arter. Den er primært udbredt i Østasien, og har sit tyngdepunkt i Japan. Det er altså en asiatisk planteart, hvilket gør det til en eksotisk plante for os danskere. Hosta er stauder, som danner nogle meget kraftige rodstokke eller jordstængler. De kan bådes købes i potter eller som barrodsplanter, hvor du modtager selve roden uden jord.
Bunddækkende plante
Hosta er en bunddækkende plante, som er god til at dække jorden i bed. Det er en god måde at holde ukrudt ude af bedet, og så er det flot at se et helt blomstret bed, hvor der er plads til at de store og flotte blomster såsom Dahlia kan fange blikkets opmærksomhed
Blomstringen af hosta foregår sidst på sommeren. Bladene i en hosta danner tætte rosetter, som består af ovale blade med buede strenge og hel rand. Det er tydeligt at se på blomstens visuelle udtryk, at det ikke er en blomst med oprindelse i Danmark. På trods af dette kan den sagtens leve i Danmark, og er også meget populær blandt danskere. Her kan du læse mere om, hvordan du bedst muligt passer en hosta her i Danmark.
Plantning af hosta
For at plante dine hostaer, skal du grave et plantehul, der er tilpas bredt og dybt, således at plantens rødder ikke bøjes. Du skal sørge for at løsne jorden i bunden rigtig godt, så rødderne får rodfæste. Du skal huske at vande flere gange før og efter udplantningen. Afslutningsvist skal du fylde plantehullet op med jord, og så skal du træde jorden fast.
Når din hosta er plantet, skal du huske at vande planten regelmæssigt – især ved en jord der er sandet og let.
Gødning er ikke nødvendigt ved en hosta, men hvis du alligevel ønsker at gøde, skal det gøres i moderate mængder, og ikke for meget. Det kan din hosta ikke holde til, og i så fald vil bladene blive alt for store, og blomstringen lille.
I forhold til hvor langt væk fra hinanden hostaer skal plantes er der stor forskel, alt efter hvilken art det er og hvor tæt du vil have, at de skal være. Tommelfingerreglen er dog, at de arter, der får ensfarvede blade, skal sættes med fire planter pr. kvadratmeter. De arter, der får blade med aftegninger, skal sættes med seks planter pr. kvadratmeter. De ensfarvede blade bliver nemlig som oftest større end de blade med aftegninger. Dette er specielt en god tommelfingerregel, hvis de skal bruges som bunddækkende planter.
Placering af hostaer i haven
Husk, at de fleste hostaer elsker at være i skygge, derfor er blomsten perfekt til at være under træer og i bede, som er i skygge. Halvskygge er også fint for de fleste, men det er altså kun de færreste, som tåler fuld sol. I så fald, skal du og kigge efter andre bunddækkende planter. Placeringen er altså vigtigt, når det kommer til plantning af hostaer.
Hvornår skal hosta plantes?
Du kan i dag plante hosta hele året rundt, så længe at jorden ikke er frossen, men det anbefales, at man planter både hostaer som barrodsplanter og hosta i potter om foråret. Det skyldes, at planten skal have lov til at rodfæste sine rødder inden det bliver vinter.
Køber du hosta som barrodsplanter, skal de plantes direkte efter modtagelse, da de ellers har chancer for at tørre ud, hvis du venter for længe. Husk det er jo en levende rod, som kommer i posten. Har du købt hosta i potter, skal de bare i jorden når det passer dig, men foråret er bedst.
Planter du din hosta en meget tør og varm sommer, skal du dog huske at vande rigeligt efter udplantning. Det er vigtigt at vande planten rigeligt, hvis du planter din hosta om sommeren, og det er varmt og tørt i vejret.
Flytning og deling af hosta
I efteråret er det en god ide at dele og flytte din hosta. I efteråret er blomstringen ovre, og det er derfor et godt tidspunkt. Det kan også være i foråret, inden blomstringen er begyndt. Det er vigtigt, at du husker at vande og gøde den delte hosta, da den er ekstra sårbar efter at være blevet delt.
Vinterdækning af hosta?
Om vinteren behøver du ikke vinterdække din hosta, da den er meget hårdfør og altså kan overleve kulden og frosten. Så selvom det er en plante der har oprindelse under langt varmere himmelstrøg, er det en robust plante, der godt kan overleve i mange forskellige klimatyper. Du behøver altså ikke at tage specielle hensyn til din hosta om vinteren. Er det en ung hostaplante, så skal den til gengæld vinterdækkes. Det kan gøres ved at bruge flis. Læs vores artikel om flis her; indsæt link og vælg den, som passer bedst til dine hostaplanter. Den unde hostaplante kan også vinterdækkes med blade, grene og gran.
Hvilken jord skal hosta plantes i?
Når du skal plante en hosta er det en god ide at placere den i halvskygge i en helt almindelig næringsrig og fugtholdig havejord. Hvis jorden er for sandet, kan det være en god ide at blande noget ler i, så det binder fugten bedre. Dette giver det bedste fundament for din hosta. Jorden skal altså være fugtig og næringsrig, og må ikke blive for tør. Dette giver naturligvis ganske god mening, da hosta jo er en østasiatisk plante, så det er en plante der kræver et mere fugtigt klima end det der er i Danmark. Derfor skal du have fokus på at jorden skal være fugtig, så hostaen kan gro i noget der minder mest muligt om sine “vante omgivelser”.
Hosta i bed
Hosta bruges normalt som bunddække i bed, og det skyldes flere ting. De vil gerne stå i læ for blæsten, og derfor er det en fordel, at de kan stå lidt i ly for andre højere planter. Derudover er det en plante, der vokser rigtig fint i skygge, og kan derfor sagtens holde til at stå i skyggen af andre planter. Plantens store og kraftige blade dækker jorden helt til, hvilket også gør den til en god bunddækkende plante. Derudover er det begrænset, hvor meget ukrudt der kan nå at spire frem i hostaens hvileperiode. Derfor kan hosta helt sikkert sagtens bruges som en bunddækkende plante.
De flesta hostaer trives ganske fint i både surbund og fugtig jord. Jorden må bare ikke være alt for kalkholdig. Det er dog primært de små dværg- og minihostaer der kan tåle at stå i et lidt mere tørt underlag som for eksempel et stenbed. Generelt er det sådan, at jo større planten er, jo mere vand og gødning kræver den at få. Hosta kan godt tåle en lille oversvømmelse som resultat af et voldsomt regnvejr, men, ligesom så mange andre planter, kan de ikke tåle at stå med rødder i vand gennem længere tid.
Når dine hosta står i et bed, er det vigtigt, at du er opmærksom på frosten. De tidligste hostaer kan allerede skyde frem i april, hvor der stadig er fare for frost – let’s face it, vi er jo i Danmark. Så længe bladene ikke har foldet sig ud, kan de dog sagtens tåle kulden, men hvis der er frostvejr efter bladene er foldet ud, bliver de svedet. Det er ikke et alvorligt problem, da planten nok skal overleve og få nye blade, men de frosne blade er varigt beskadiget og skal altså derfor klippes af.
Hvis dit bed er placeret et skyggefuldt sted, er det i den grad en fordel at købe storbladede hosta i de grønne farver. Disse trives nemlig ganske fint, så længe de får lidt morgen- eller aftensol. Hvis hosta ikke får så meget sol, sker der egentlig bare det, at de ikke blive lige så intense i farven, som hvis de stod i fuld sol det meste af dagen.
Hosta i krukker
Det forholder sig sådan at hosta både kan bruges i krukker og på friland, og som tidligere nævnt kan hosta klare sig i fuld skygge, men har det mest optimalt i halvskygge. Du kan altså sagtens placere dine hosta steder, som du nok ikke ville kunne placere mange andre planter. Eksempelvis under et træ.
Sorter af hosta
Nu ved du efterhånden rigtig meget om, hvordan du bedst muligt tager dig af din hosta. Måske det derfor er på tide at få svar på spørgsmålet om, hvor du overhovedet kan købe en hosta henne. Det er altid en god ide at købe dine planter et sted, hvor folket, der sælger planterne, ved meget om deres produkter. Det kan godt være, at du betaler lidt ekstra, men det betaler sig i den grad i sidste ende. Du kan blandt andet få hosta på Blomsterverden.dk eller på Plantetorvet.
Blomsterverden.dk
Blomsterverden.dk er en hjemmeside, hvor du, sjovt nok, kan købe blomster og planter. De er gode til det, de laver, og så har de et stort og flot udvalg af både blomster og planter. Læg her mærke til, at hosta sælges som barrodsplanter hos Blomsterverden.
Hos Blomsterverden.dk kan du blandt andet købe varianten Hosta August Moon , som er en flot lysegrøn farve. Du kan også købe Hosta Frances Williams, som er en af de kraftigste og frodigste af hosta-arterne.
De har en del flere end dem, som nævnes her, men de har også en der hedder Undulata mediovariegata , som er en smule anderledes end den normale grønne farve. Den er nemlig både hvid og grøn, og så får den lilla blomster. Det er få hostaer, som får blomster.
Du kan se resten af Blomsterverden’s sortiment her
Plantetorvet
Plantetorvet sælger alverdens blomster og planter, og er et af de steder, hvor du ofte får bestilt mere, end du havde regnet med. Der er et stort sortiment med alt til haven og typisk gode beskrivelser på hvordan de skal plantes og andre tips og tricks til dine planter. Hos plantetorvet kan du blandt andet købe varianten Funkia ‘Albomarginata’, som er grøn og hvid. Varianten Funkia ‘June‘, som er mere grøn/blå og creme. Den sidste variant, som jeg vil fremhæve er Funkia ‘Hydon Sunset‘, som er helt lysegrøn og får lilla blomster. Se resten af deres udvalg her
Hvornår blomstrer hosta?
Hvis du har læst hele denne guide til at passe din hosta, ved du nu, at det er en plante der klarer sig fint igennem alle årets sæsoner. Frost er det værste din hosta kan opleve, men selv dette kan den overleve. Dog er der naturligvis et tidspunkt på året, hvor hostaen i den grad har det bedst. Hostan blomstrer om sommeren. Nu kan det være, at du undrer dig lidt. For var en hosta ikke en plante? Jo, det er en bladplante, men de fleste hosta-sorter blomstrer faktisk. Blomsterne på nogle hostaer kan være hvide, lys lavendel eller mørk lavendel. Enkelte af hostasorterne har duftende blomster, men langt de færreste. Blandt andet er der So Sweet, som får lilla blomster og Hosta green gold , som får lilla blomster.
Hvem spiser mine hosta?
Sidst men ikke mindst kan det være relevant for dig at vide, hvilke forskellige former for skadedyr, der kunne være interesserede i at sætte tænderne i dine hostaer. Med andre ord, hvilke skadedyr eller sygdomme du skal prøve at beskytte din hosta imod. Blandt andet er snegle desværre rigtig glade for hosta. De kommer ud om natten og findes ofte på hosta. De eneste tegn de efterlader i løbet af dagen, er små, runde huller tygget i bladene. Du bør kigge efter snegle tidligt om morgenen eller sent om aftenen ved hjælp af en lommelygte. Især de hostaer, der vokser helt tæt på jorden er i fare for snegle. Du kan prøve at beskytte dine hostaer med jern fosfat, metaldehyd eller fælder.
Snegle er dog ikke de eneste små venner, der er vilde med dine hostaer. Også Bladtegning nematoder er vilde med hosta. Det er mikroskopiske organismer, der svømmer i tynde film af vand. De lægger æg i gennem spalteåbningerne i hostaen ved at tygge kanaler gennem blade.
Desværre er der også nolge pattedyr, der kan lide din host fx. Rådyr, men disse kan blive frastødt af for eksempel høje hegn i din have Også kaniner, egern og mosegrise kan godt lide hosta. Der er altså forskellige dyr der godt kan lide dine hosta, som du skal have med i dine planer om at passe planten bedst muligt.
FAQ
Hvor gror hosta bedst?
Hosta kan plantes både på friland og i krukker. Den trives bedst i halvskygge men kan også placeres i fuld skygge.
Hvilke hosta kan tåle sol?
Flere hostatyper kan tåle sol. De blå og grønne tåler ofte en del sol, hvor nogle af de gule skal have sol for at trives.
Hvornår skal hosta klippes ned?
Hosta skal ikke beskæres men det er en god idé at fjerne de visne blade inden den begynder at sætte nye i foråret.
Kan hosta overvintre?
Ja hosta er fuldt vinterhårdfør
Kan man flytte hosta i juni?
Hosta kan plantes og flyttes hele året, så længe der ikke er frost.
Hvad er godt sammen med hosta?
Hosta breder sig, så sørg for at der er god plads, hvis du vil plante andre planter sammen med dem. Generelt vil det være godt at sætte flere farver sammen for et flot bed.
Kan hosta stå i surbund?
Ja, hosta kan sagtens gro i surbundsjord.
Hvor stammer hosta fra?
Hosta stammer oprindeligt fra Japan
Hvilket dyr spiser hosta?
Der er flere dyre der kan lide hostaer. Typisk snegle men også hjorte, harer og mus..
Kan man så frø fra hosta?
Ja det kan man godt. Helt mens de endnu er frisk, så spirer de bedre.