Hvad er en faskine og hvordan i forhold til kloakering?

Hvad er en faskine og hvordan i forhold til kloakering?

Rent fysisk er en faskine en kasse eller hulrum i jorden der er fyldt med sten eller andet. Her ledes regnvandet fra terrasse eller garagens tag hen til, som et midlertidig depot. Stille og roligt vil depotet lade regnvandet synke ned i undergrunden. Faskinens formål er at aflede regnvandet, og som er ved at blive udrullet i mange danske kommuner, et lovkrav til boligejere for at aflaste vores kloaksystem.

Ligesom med kloakservice kan du også få fagmand til at klare opgaven med etablering af en faskine. Det at etablerer en faskine er godt nok ”bare” grave en rende og et hul i jorden hvor du kan smide en færdig faskine, fylde renden med lecasten, et sandfag og rørene der skal lede vandet hen i faskinen. Men etablering at du skal ansøge ved din kommune om etablering.

Sort på hvidt, så hjælper en faskine dit kloaksystem. For hvis ikke du har en faskine der opbevare regnvandet, så vil det gå direkte ned og udover kloaksystemet. En faskine er også økonomisk smart på dette punkt, eftersom du vil spare udgiften ved tilkoblingen af afløb til kloak.

Se også: Hvordan du anlægger et regnbed i haven

 

Ulemper og vedligehold

Hvis vi starter med ulemperne ved at have en faskine, så kan vi gemme det bedste til sidst. En faskine er ikke umiddelbart populær i den offentlige tale, da den beskyldes for ikke at være tilstrækkelig til at imødekomme det behov, der ønskede at blive dækket.

Her skal dog lige forsvares en smule. En faskine fungerer nemlig optimalt hvis den er etableret korrekt og vedligeholdes. Mange mennesker har det med at simplificere projektet ved sådan en faskine og bare graver et hul (mere eller mindre). Og så glemmer folk tit at den også skal vedligeholdes engang i mellem.

Du kan vedligeholde din faskine og derved undgå at den bliver tilstoppet ved eksempelvis at holde dine tagrender rene for skidt og snavs. Jo renere vandet er som kommer ned til faskinen som jo i princippet er et underjordisk stoppested med funktion som en si (såfremt vandet er urent), mindsker du i stor grad muligheden for at din faskine vil stoppe til.

Det samme gælder hvis din faskine får vand fra din terrasse, hvilket også er en rigtig god mulighed at bruge den til, andet end fra taget og dine tagrender. Jo renere din terrasse er, jo længere levetid har din faskine. Det gælder uanset hvilket areal din faskine skal være funktionel i forbindelse med.

Det anbefales at du mindst 1 gang om året, renser din faskine. Det går ganske enkelt ud på at du bare tømmer den for skidt, græs og blade. Ligeledes bør du også lave et lille tjek på din faskine mindst 1 gang om året, som ikke må være på samme tidspunkt som når du tømmer den alligevel. Det skal gerne være med nogle måneder i mellem, hvor den mest optimale løsning er at gøre dem med et halvt år i mellem hinanden.

Se også: Hvad kan opsamlet regnvand bruges til?

 

Fordele

Nu har vi kommet lidt ind på nogle ulemper omkring en faskine, hvor det umiddelbart kan lyde til at være meget arbejde der skal til. Men dette arbejde kan nu godt svare sig, så længe du gør det korrekt. Og så er det altså heller ikke sværere.

En faskine er en god økonomisk løsning at få dit regnvand væk på. Det er et super godt alternativ til de steder hvor det vil være dyrt at få lavet et afløbssystem. Så en faskine kan altså nemt tjene sig ind i gen, specielt med det vejr vi har i Danmark hvor vejret enten er dårligt, eller så regner det.

Derudover er en faskine meget miljøvenlig. Du og din faskine behandler grundvandet ved at gøre det renere, så du kan sove en lille smule bedre end din nabo, når først du har anskaffet dig en faskine og tager den i brug.

 

Undersøg det grundigt

Det er en god idé at drøfte idéen om en faskine med nogen der til dagligt arbejder, eller blot har en god viden omkring afløb og hvordan det skal etableres og graves. Det kan ikke siges for få gange, men hvis du ikke får din faskine etableret korrekt fra starten, kan det hurtigt blive noget værre bøvl. Så det kræver altså lige dét mere tålmodighed end når du er ved at samle en sofa fra Ikea med deres mærkelige brugsanvisninger som du alligevel skipper over. Men her kan du ikke springe noget over.

En kommentar til “Hvad er en faskine og hvordan i forhold til kloakering?”

Der er lukket for kommentarer.