Hvordan du dyrker jordbær? Tips til hvordan og hvilken

Søger du svar på hvordan du dyrker jordbær?

Hvis du vil have mest mulig succes med jordbærplanter i haven, så skal de dyrkes på det eller de solrige steder i haven, hvor jordbær kan udgøre den gode bunddækning. Her er jord med god humus klart den bedste jord at dyrke planten i.

Du kan dyrke jordbær på forskellige måder, hvor de kan bruges som bunddække, plantes i krukker, et rigtig jordbærbed til mange planter eller måske med skovjordbær planter der lever i stort set alt slags jord.

[alert-success]Du finder den nemme og gode kvalitet ved Plantetorvet her[/alert-success]

 

Hvilken jordbær sorter findes der?

køb de gode jordbær sorter til haven

Du kan bruge jordbær til forskellige formål og steder, for du finder nemlig jordbær i en del forskellige varianter, størrelser og modningstidspunkter.

Jordbær sorter er opdelt i tidligt, midt- og sent bærende sorter. Derudover findes der også de evigt bærende sorter som har frugt fra juli til september.

  • Tidlige: Honeoye & Zefyt
  • Midt: Korona, Polka, Senga Sengana & Sonata
  • Sene: Dania & Florence
  • Evigt bærende: Ostara

 

Forskellige jordbær planter med priser som du finder ved PlantetorvetKøb Florence jordbærplante til haven

Få dækket haven med nemme bunddække planter som skovjordbærfind spiselige haveplanter gratis eller billigtBrug spiselige planter som bunddække i haven

dæk dine bede med skovjordbær planter

 

Plante jordbær hvornår?

plant jordbærplanter om efteråret

Du kan dybest set plante og flytte jordbær hele året rundt når der ikke er frost. Ligesom med at plante hæk, buske, træer og planter, så er der selvfølgelig også tidspunkter hvor det er mest optimalt at plante jordbær planter.

Med jordbær er de bedste tidspunkter om foråret i marts/april eller efteråret omkring september/oktober.

 

Hvordan planter du jordbær?

Når du planter nye ting hvad end det er jordbær eller andet, så skal jorden være behandlet først.

Her gælder det om at grave jorden igennem først. Jorden bør ikke være komprimeret. Det kan gøre det umuligt at plante noget i jorden som også skal overleve. Humus jord til jordbær og alt andet er den optimale jord til haven, men ofte har vi sandet, leret eller komprimeret jord i vores haver.

 

Plantetorvet tilbyder dig den gode kvalitet på den nemme online måde

køb planter online ved PlantetorvetVi anbefaler Plantetorvet til online køb af planter

 

Hvis jorden er dårlig,  og alt afhængig af jordens tilstand, tilføjer du noget organisk gødning og kompost/spagnum inden du planter ud. eller bruger de gode tips omkring jord som du finder på Haveselskabet her. Jordbærplanter er heldigvis taknemmelig i forhold til så meget andet, så gør jorden løs med en greb eller spade og fjern alt ukrudt(hvordan fjerner du ukrudt i haven?).

Ukrudt hæmmer jordbær plantens vækst. Hvis du vil give jordbær planterne de bedste betingelser,  skal du fjerne alt ukrudt indtil jordbærplanterne er blevet store nok til at holde ukrudtet væk.

Sæt dine jordbærplanter med en afstand af ca. 45 cm. Hvis du har rækker af planter, så sæt rækkerne med en afstand af ca. 90-100 cm. Dybden på unge planter skal kun være en halv til hel centimeter ned med rodhalsen.

Vand grundigt så planterne kan sætte sig. Og husk regelmæssigt vanding indtil planterne kan klare sig selv og er begyndt at sprede sig.

 

Hvordan du passer planterne?

jordbær er nemme at holde

Jordbær planter er heldigvis taknemmelige og kræver ikke den store pasning. Vanding er selvfølgelig vigtigt hvis du ønsker store saftige frugter, for vi har trods alt tørre perioder fra tid til anden i Danmark, og her er det vigtigt at vande dine jordbær hvis de f.eks. står lige i solen hvor fugten udtørrer noget hurtigere end på halvskygge steder. Husk altid at vande i bunden og ikke ovenfra, da overrisling af vand kan forårsage gråskimmel.

Du kan med fordel gøde jorden med organisk gødning der har et højt kalium indhold fra start til høstning, hvilket dog er afhænger af jorden. Hvis du har en god sund humus jord er gødning ikke specielt nødvendigt. Hvis du bruger krukker er hyppig vanding og gødning måske nødvendigt.

Fjern ukrudt hvis der er meget, men de fleste planter efter et stykke tid afhængig af sorten, vil sprede sig og kvæle ukrudt ved en tæt bevoksning af jordbærplanter.

Bær er med til at skabe et fuglerigt liv i haven og fugle kan også lide jordbær. Hvis du vil undgå eventuelle flyvende småtyve kan du med fordel dække med et let net. Dræbersnegle og andre kan være et irriterende skadedyr.

Hvis du vil dræbersnegle til livs, skal de slås ihjel. Her er det især efter solnedgang og efter regn at du finder det bedste tidspunkt at spotte dem. Nogen samler de små kryb men det nemmeste er bare at hakke dem over på stedet med et lugejern og dække dem til med jord. Du kan også bruge en af de mange andre måder hvordan du kommer dræbersnegle til livs.

 

Hvor længe holder en jordbærplante?

find dine jordbær planter online

Jordbær planter vil efter 4 års tid ikke give det samme afkast i frugter, og det skyldes at en plante i snit kun vil producerer frugter i 6 år.

I dette tidsrum på 6 år vil afkastet gradvis dale og derfor er det nødvendigt at udskifte.

Det kan du gøre med nye planter fra planteskolen eller den nemme løsning, købe de gode produkter billigt og nemt online hos Plantetorvet her. Du kan også ret simpelt udskifte de gamle planter med udløbere, som jo er fordelen ved jordbær.

5 kommentarer til “Hvordan du dyrker jordbær? Tips til hvordan og hvilken”

Der er lukket for kommentarer.