Hvordan du gør dit træværk klar til træbeskyttelse?

Elsker du dit hus og have og det at arbejde i den for at skabe det perfekte opholdsrum til dig og måske familien? Det kræver dog en hel del arbejde at skabe og holde den flot. For både planter, skure, træer og andet skal selvfølgelig vedligeholdelse. Her er maling af vinduer, skure, udhæng og andet træværk en nødvendighed fra tid til andet.

Du kan finde mange forskellige tips til hvordan du gør dit træværk klar til træbeskyttelse, der kan være en ret stor opgave især hvis kroppen er lidt slidt. Her kan du med fordel bruge en professionel maler, der kan klare opgaven med udendørs maling af træværk hvad end det haven eller måske sommerhuset, helt ligesom du logisk nok finder den professionelle hjælp i det område du bor i.

Du kan selvfølgelig også klare opgaven selv, især hvis de er de mindre opgaver. Det kræver, at du ved hvordan du giver træbeskyttelsen de bedste vilkår for at hænge på f.eks. ved maling af havemøblerne. Det giver nemlig et meget bedre resultat for træværkets skyld hvis du gør det rigtige forarbejde, som faktisk er ganske simpel med dog tidskrævende.

Hvornår du kan male træværket udendørs?

Hvornår du kan male udendørs træværk?

Når du skal male udendørs, så har man altid sagt at det er bedst at male om sommeren hvor vejret er bedst, og varmen har lagt sig over landet. Det er til dels rigtigt, for træet skal logisk nok være tørt for at du kan male det. Men det er dog fugtigheden i træet, der afgør, hvornår du kan og bør give det træbeskyttelse, hvad end det er maling af hus, rækværk, havemøbler, pavillon eller måske vinduerne.

Fugtigheden i træet må ikke overstige 18 %, hvor du kan overveje at købe en fugtmåler som disse ved 10-4. Det er smart med en fugtmåler som giver vished, men du kan dog også bare bruge sund fornuft. Hvis foråret kommer i april og maj byder på god sol, så er der stor chance for at dit træværk bliver tørret af sol. At male i maj kræver dog en en hel uges tid, hvor det ikke har regnet samtidig med at solen selvfølgelig skal have skabt et godt varmt måned.

Alger på træ

Inden du kan male træværk, så skal det forberedes til træbeskyttelsen. Her skal du rense for alger, som er en opgave der kræver lidt knofedt. Du kan rense for alger hele året, men kan dog ikke anbefales om vinteren hvor frost besværliggør opgaven.

Køb noget algemiddel og påfør det træværket. Her skal det have lov til at blive siddende og virke, inden du fjerner det ved at rense overfladen med vand og måske en stiv kost. Alternativet som er klart at foretrække, er at bruge en højtryksrenser til at spule og rense efter med.

Rens træet med højtryksrenser

Når algerne er løsnet med algefjerner, så skal du have renset træværket hvor en højtryksrenser både er nemmest for dig, men også bedre at rense med. Her skal du dog huske at tjekke, hvad træsort du vil rense, da nogle træsorter er for sarte. Det er heldigvis ikke i mange tilfælde at det bliver nødvendigt, men hvis, skal du bruge den manuelle metode med en børste desværre.

Hvis der er meget skidt, så kan grundrens være nødvendigt på de fedtede og beskidte områder.

Ved brug af højtryksrenser skal du huske at holde afstand, så du ikke smadrer overfladen, hvilket også er noget du skal huske, hvis du bruger den på andre materialer som fliser og andet belægning.

Slibe

Alt afhængig af, hvad end det er havebænk, havestole eller andet træværk du skal beskytte med maling eller træbeskyttelse, så skal det måske slibes før du giver det grunder og maling.

Slib løst maling og eventuelt harpiksudsvedninger væk med sandpapir på en træklods eller med en elektrisk sliber med sandpapir hvis du ejer sådanne.

Rens træet for støvet og giv eventuelle bare pletter træ en grunder først.

Træbeskyttelse

Den sidste opgave er at påføre selve træbeskyttelsen. Her skal du selvfølgelig gå efter en god variant der er beregnet til udendørs træværk, hvor du skal vælge mellem oliebaseret eller vandbaseret maling. Du kan ikke kan bruge oliebaseret ovenpå vandbaseret maling hvis træværket har fået tidligere.

Giv det to lag og lad være med at male i varm direkte sollys. Det vil tørre lynhurtigt og gøre arbejdet ret besværligt.

Du kan med fordel se videoen her, hvor du får processen til hvordan du giver beskyttelse til det udendørs træværk i haven.

3 kommentarer til “Hvordan du gør dit træværk klar til træbeskyttelse?”

Der er lukket for kommentarer.