Tips til hvordan du lægger fliser i haven

Trænger du til at få udskiftet fliserne i haven eller terrassen? Måske du har bygget nyt hus, og indkørsel og haven skal have fliser? Der skal måske laves en terrasse på det gode solsted bagefter i haven?

Du finder mange gode råd og tips til belægning i haven, hvor du selvfølgelig også finder de nødvendige gode råd til at lægge fliserne selv.

Brug de nedenstående tips til hvordan du lægger fliser i haven hvad end det er terrassen eller gangsti ind/op til huset.

 

Hvordan du lægger fliser i haven?

Det vigtigste og sværeste ved at lægge fliser selv, er at få dem til at ligge rigtigt. At grave ud, køre sand og bære fliser er dybest set nemmere, men dog til gengæld rigtig hårdt fysiske arbejde. Men at få fliserne til at lægge rigtigt, lige og med fald kræver rigtig meget tålmodighed og øjemål, hvor det fysiske arbejde kræver knofedt i rigelige mængder.

Hvis fliserne skal lægges til en gangsti, indkørsel eller stor terrasse, skal der graves rigtig meget. Alt det skal køres væk, hvor sand og grus skal køres til og lægges ud. Derudover, så skal alle fliserne bæres og alt i alt, giver dette en godt brugt krop, og især ryg hvis du er oppe i alderen.

Hvis du ikke er klar på at gøre det hårde arbejde og opnå at fliserne ligger rigtigt, kan du med fordel hyre en fagmand til at klare belægningsarbejdet.

Det er især tilrådeligt at bruge en professionel, hvis du ikke har styr på at rette ordenligt af, og sørge for retning, vinkler og fald på stenene så regnvandet kan løbe den rigtige vej, hvilket jo altid er væk fra bygninger.

Hvorfor ikke den billige, nemme og hurtige måde med 3 uforpligtigende tilbud?

få tilbud på en anlægsgartner

 

At grave er første skridt

Når du skal lægge fliser selv, så er første skridt selvfølgelig at få gravet mulden væk, eller at fjerne de gamle fliser og så få gravet ud. Hvis det er en terrasse eller gangsti, så skal du grave 30 cm. væk mens en indkørsel kræver at du graver minimum 40 cm. ned.

Når du har fået gravet, og måske kørt mange trillebør læs væk med muld, så skal du have grus på. Hvis det er indkørsel eller andre store områder i haven, så lej en stamper/vibrator i dit lokale byggemarked for du skal have vibreret gruset og sandet en del gange. Hvis du ikke har kørt med en vibrator før, så husk på at den vejer over 100 kilo og stopper ikke bare lige sådan, hvis du ikke styrer den med en hård hånd.

 

Opmåling

Når du har fået smidt grus på, så skal du have målt grundigt op. Brug pæle i hvert hjørne eller vinkler hvor din sti, terrasse eller indkørsel skal gå. Træk snore mellem disse og brug vaterpas så du får skabt det rette fald, f.eks. væk fra bygninger. Her er en god huskeregel, at du laver et fald på minimum 1 cm. pr. meter. Det kræver en del flytning på snoren indtil du rammer rigtigt, hvor du tager højde for både fliserne tykkelse og plads til afrettergrus.

Placerer jernskinner i siderne så du kan bruge et afretterbræt eller skinne til at gøre gruset helt glat når fliserne skal lægges ned.

 

Fliserne

At lægge fliserne kræver både øjemål og så at du trækker nogle snore til at vinkle rigtig retning, når du bevæger dig fremad. Hvis det skal gøres hurtigt, vil det være smart at allierer sig med en der kan køre fliserne til, mens du lægger. Det betyder også, at du ikke skal rejse dig hele tiden for at køre fliser til ovenpå dem du lige har lagt.

Når du lægger fliser ned, så husk at sætte kanten af flisen på den foregående flise, så du lægger og ikke graver flisen ned, og danner en naturlig fuge uden sand i. Brug en snor for hver tredje række til at måle at du gør fliserækkerne lige.

Det at lægge fliserne selv i haven lyder ganske simpelt på tekst, og processerne er heller ikke som sådan besværlige, men det kræver dog både fysisk, øjemål og egenskaber ud i at kunne måle op så slutresultatet også bliver rigtigt.

Du kan finde mere inspiration og også se det visuelt, hvordan du selv lægger fliser til terrasse eller vandet.