Hvorfor og hvordan får du flere regnorme i haven? (De rigtige tips)

Hvorfor er regnorme vigtig i din have? Og hvordan får du flere regnorme i haven?

Vi kender alle sammen regnormen. Du husker dem måske bedst som de små ulækre orme der skulle graves op, når i skulle ud og fiske. Dengang powerbait og andet ikke var udbredt som fangstmiddel. Men de færreste af os ved, hvorfor regnorme der findes 20 forskellige arter af, er en rigtig god ting at have.

 

Hvorfor er regnorme nyttige i haven?

hvorfor er regnorme nyttige i din have

Mange regnorme i haven er en god ting, for regnorme giver den gode sunde jord til at dyrke blomster og planter i.

Regnorme nedbryder organisk materiale, sikrer ilt i jorden, giver en drænende effekt i jorden og fremmer generelt den biologiske aktivitet i havens jord.

Ingen flotte planter eller store farverige blomster som f.eks. Georginer, uden at jorden er sund og rask hvilket regnorme i høj grad er med til at fremme.

 

I hvilket jord finder du regnorme i størst antal?

Den lange eller store regnorm som er typerne du støder mest på, lever bedst i godt løs muldjord der er næringsrigt. Hvis du graver 1 til 2 meter ned vil du kunne finde rigtig mange orme.

I lerjord kan regnorme ikke trænge igennem og ligesom at plante i surbundsbed, har sandet jord har ikke næring nok til regnorme kan leve. I disse jordtyper finder du ingen eller meget sjældent regnorme.

 

Kend regnormen for at forbedre forholdene

Regnormen lever af de organiske materialer som strå, blade, kviste m.m. som den finder på jordoverfladen om natten. Denne føde trækker regnormen ned gennem gangene i jorden som den graver overalt. Disse gange er med til at lufte jorden, hvilket er en af mange bonusser ved at have mange orme i haven.

Der findes en myte om, at man kan hugge regnormen over i to, og så er der lige pludselig to levende regnorme. Det er ikke sandt, så det er ikke et mirakelmiddel til at fordoble bestanden.

 

Køb jordforbedring / gødning til haven hos Plantetorvet

Køb noget til jordforbedring

 

Hvordan du skaber de gode forudsætninger for at få flere regnorme i haven?

Som du har regnet ud, så er det jorden der skal ændres, hvis du skal forbedre forholdene så der kommer flere regnorme.

Den gode jord er løs og smuldrene med krummestruktur. Hvis du har leret eller sandet jord, skal du starte med at ændre dette. Det selvfølgelig noget der gøres over lang tid, hvilket vil sige år.

Den leret jord lægger du kompost ud på hvert forår, og vend 5 cm sand i de øverste lag af jorden. Hvis jorden er for sandet, så smider du noget leret muld i 2 cm. tykkelse ud på det øverste jordlag. Dette gør du også hver forår.

Til at give optimale betingelser for regnormen, kan du dække jorden eller bed til med jordbær bunddække eller andet der er med til at holde på fugten. Derudover, så efterlad organisk materiale i form af kviste og plantedele og spred noget kompost som føde til regnormene.

Inden vintertid så lad være med at fjerne de nedfaldne blade, frugter og planter, men lad dem dække dine bede og jordstykker. Det er med til at holde varmen mest muligt, og selvfølgelig også som grundlag til føde. Til foråret vender du jorden med det organiske materiale der giver føde til de små regnorme nede i jorden.

Du kan med fordel købe en kompostbeholder, og bruge denne til at skabe noget kompost rig på næring. Det spreder du ud og vender i jorden og dermed på sigt, skaber den helt rigtige jordkonsistens.