Hvordan får man den perfekte grønne græsplæne?

Hvordan får man den perfekte grønne græsplæne uden ukrudt? En flot grøn græsplæne uden mos og ukrudt, er nok det som de fleste haveejere ønsker. For der er noget over den velplejet grønne plæne i haven, som giver det smukke visuelle men også lysten til at opholde sig på plænen.

Den perfekte græsplæne kommer dog ikke af sig selv, for det kræver en optimal pleje der gør græsset modstandsdygtig mod ukrudt og mos. Hvordan du giver de optimale vækstvilkår og pleje, får du tips til lige her.

 

Ødelagt græsplæne?

kom ukrudt og mos i plænen til livs

Har du en græsplæne der dybest set kun består af mos, ukrudt og jord, så vil det være nemmere at anlægge en ny græsplæne frem for at tilføre den ny liv. Det betyder dog, at du skal grave den gamle op, hvilket du dybest set skal alligevel, nu der måske ingen græs er.

At anlægge en ny græsplæne kræver måske jordbehandling. Hvis der er komprimeret jord, så skal der en maskine til at fjerne dette så jorden får krummestruktur. Der skal være adgang til ilt og vand både nedefra og op, og oppefra og ned, hvilket komprimeret jord blokerer for. Jorden skal planes, og græsfrø skal såes når jorden har en god varm temperatur.

 

Hvis du ønsker at anlægge en perfekt græsplæne, så får du gode råd ved en professionel om dette. Her kan du med fordel opveje om ikke netop en anlægsgartner er det rigtige valg til at anlægge den nye grønne græsplæne.

 

Du kan også vælge at få 3 uforpligtigende tilbud fra anlægsgartnere – nemt og hurtigt for dig her

få tilbud på en anlægsgartner

 

Vedligehold græsset ved at slå det

Hvis du ikke skal omlægge hele græsplænen, så er første punkt for at opnå den perfekte grønne plæne, selvfølgelig at du regelmæssigt slår den.

Her er første udgangspunkt at bruge en god græsslåmaskine. En plæneklipper der kan justeres i højden er det gode valg. Om du vælger en håndskubber, robot, elektrisk eller motorklipper afhænger af, hvor ofte du vil slå græsset og hvor stor plænen er.

Den bedste måde at slå dit græs:

  • Klippehøjden skal være min. 3 cm. over jorden.
  • I forår og efterår bør du have en min. græshøjde på 4 cm. som værn mod mos og også frost.
  • Du bør slå græsset 2 gange ugentlig.
  • Lad noget ”multi-klippet” græs blive liggende på plænen engang imellem som gødning.
  • Ved højt græs, skal du klippe plænen i flere etaper frem for kun en gang.

 

Gød græsplænen rigtigt

brug det rigtige gødning til græsplænen

Gødning af græsplænen? Det smarte valg til naturlig gødning er at bruge multi-klip på græsslåmaskinen og fjerne opsamleren. Så spreder du det opsamlet og afklippet græs udover plænen som gødning. Det er en naturlig og gratis gødning der giver græsplænen de næringsstoffer, som den behøver. Her er en robotplæneklipper det smarte valg, for ikke nok med at den klipper græsset selv, så er den også ganske velegnet med multi-klip funktionen. En normal plæneklipper kan du også komme langt med.

Plænen har godt af gødning, som du skal give den en gang om året. Her er det smarte valg at bruge gødningsvand til at sprede den doseret mængde gødning.

Husk at mere ikke nødvendigvis er bedre. Overgødning er faktisk værre end slet ikke at gøde, så heller doserer for lidt gødning end for meget.

 

Hvilken gødning?

Du kan vælge at bruge kalk, organisk eller uorganisk gødning til græsplænen.

  • Kalk: Kalk er god til at hæve surhedsgraden, hvis din jord er sur.
  • Organisk: Organisk gødning er lavet af dyr, og kommer ofte i pilleform. Det er en god gødning til de fleste, og er langtidsholdbar. Brug en spredevogn til gødning så du er sikker på at sprede det i godt jævnt lag.
  • Uorganisk: Uorganisk gødning som ofte bliver kaldt kunstgødning består af kalium, fosfat og nitrogen. Ulempen ved at bruge denne gødning er, at den ikke holder ret lang tid, så du skal gøde flere gange årligt.

 

Brug topdressing

Det er en god ide at sprede en topdressing af ¼ kompost og ¾ sand udover plænen i foråret. Riv plænen igennem med en rive, og strøg topdressingen ud i et lag af en halv til hel centimer. Det giver græsset bedre betingelser for at vokse.

 

Find Champost kvalitets blanding ved Plantetorvet

køb planter online ved PlantetorvetGod kvalitet og priser online – Få sendt direkte hjem

 

Bekæmp mos på den bedste måde

Mos er nok den værste fjende, og noget de fleste af os kæmper med. Første skridt til at forbedre forholdene er, at se på om græsset får nok lys eller der er træer og buske som giver uhensigtsmæssig skygge på plænen.

Dernæst skal du i gang med en plænelufter til at løsne og fjerne mosset, hvor plænen både skal være klippet og tør. Her er det vigtigt, at du bruger en plænelufter med skarpe knive til at løsne mosset, så du faktisk kan pille alt mosset op med hænderne.

4 kommentarer til “Hvordan får man den perfekte grønne græsplæne?”

Der er lukket for kommentarer.