Hvordan fælder du et træ i haven? Tips til arbejdsgangen

Er træerne i haven vokset lidt for meget så solens lys ikke kan trænge igennem? Så skal der måske beskæres eller fældes.

Træer kan heldigvis fældes hele året rundt. Med løvtræer kan du med fordel vælge at fælde træet tæt på vinteren så der bliver minimal affald fra fældningen.

Hvordan fælder du et træ i haven? Hvis du ikke er erfaren med en motorsav og fældning af træer, bør du kontakte en fagmand. Her kan du med fordel vælge en erfaren specialist – husk at indhente tilbud på din opgave.

Små træer kan de fleste nok godt fælde uden at vælte noget. Med hensyn til træfældning af de store træer, så kræver det både erfaring og ekspertise. Når et træ vælter, gælder det om at undgå at en bil, tag eller andet bliver ødelagt. For slet ikke at tale om den personlige sikkerhed.

Du har måske kundskaberne til at fælde et træ selv, hvor du med fordel kan bruge de nedenstående tips til arbejdsgangen.

Hvordan fælder du et træ?

Tips til beskæring, træfældning, hæk er nødvendigt for alle. Det kan lade sig gøre at fælde et træ, hvor det gælder om at tage sikkerheden alvorligt, have omtanke og så huske på at opgaven foregår i trin for trin. Hvis du ikke er fuldstændig sikker på alle trin i opgaven med at fælde træet, skal du ikke gå i gang.

Førstegangsfælder?

Hvis du aldrig har fældet træer før, skal du nok være ydmyg nok til at lade fagfolk tage sig af de træer, hvor du ikke er sikker på fald retningen.

Det samme gør sig gældende med de store træer, hvor du som førstegangsfælder bør starte ud med træer med et maks. På 30 cm. i diameter omkring din brysthøjde som du kan læse i enhver træfældning guide.

Tips til fældningsprocessen

Der er mange ting som der skal tages højde for inden du går i gang med fældningen:

 • Første udgangspunkt er selvfølgelig at beregne faldhøjden så du ikke får nogen ubehagelige overraskelser ved fejlberegninger.
 • Hvad vej hælder træet? Det nemmest er, hvis træet hælder samme vej som det skal fældes.
 • Din personlige sikkerhed er dog første udgangspunkt. Fjern eventuelle forhindringer som buske, sten eller andet omkring træet, så du kan træde tilbage eller til siden med en motorsav i hånden.
 • Fjern grene på træet op til skulderhøjde så du har god plads selv.
 • Det er nok sjældent, men hvis det blæser kan det faktisk ændre fald retningen. Så tag højde for vinden inden du beslutter dig for at fælde træet.
 • Er træet rask? Hvis der er råd i træet eller stammen er snoet, kan det påvirke den formodet fald retning.

Hold øje på din sikkerhed

Din egen sikkerhed skal der selvfølgelig være styr på.

 • Ikke over brysthøjde: Her gælder arbejdet med en kædesav, at du ikke bruger den over brysthøjde hvad end du kravler eller står ved træet.
 • Skråning: Hvis du skal fælde træ på skråning, så stå altid oven for træet.
 • Gå skråt bagud: Når en stamme falder, kan grenene få stammen til at blive skubbet bagud. Derfor skal du altid gå skråt bagud når træet falder.
 • Saven: Hvis du bruger spidsen til at save med, kan saven blive kastet bagud eller opad.
 • Udstyr: Brug høreværn og hjelm med visir. Sikkerhedsbukser og støvler med skæreindlæg er oplagt sikkerhedsudstyr hvis du vil arbejde meget med motorsav.

En kommentar til “Hvordan fælder du et træ i haven? Tips til arbejdsgangen”

Der er lukket for kommentarer.