Hvordan fjerner du mos i græsplænen til den forårsklare have?

Hvordan får du den perfekte grønne græsplæne i haven? Når sneen smelter og varmegraderne begynder at ligne noget, så er foråret på vej. Forår er en fantastisk tid hvor du kan komme ud i haven. Det betyder dog også, at der skal laves noget arbejde til den forårsklare have.

Hvis du døjer med mos i græsplænen, som rigtig mange af os gør, skal du overveje om det skal have lov til at blive eller om det skal fjernes.

At vedligeholde en græsplæne så den forbliver flot og grønt, er et stort og måske endda hårdt arbejde. Her kan du med fordel evt. hyre en anlægsgartner.

Det koster logisk nok timeløn at bruge en fagmand, men ofte får du også et bedre resultat. Du kan også gøre arbejdet selv, som dog kræver udstyr, tid og ikke mindst fysiske kræfter.

April er tidspunktet, hvor arbejdet med at få fjernet mos, skal startes. Men hvordan fjerner du mos i græsplænen? Først og fremmest skal du vide hvor og hvordan mos gror.

Sådan fjerner du mos i græsplænen

Der er flere metoder til at fjerne mos fra græsplænen. Nogle er mere effektive end andre, kræver mere arbejde fra din side af, slider mere på græsset, tager længere tid e.l. Du skal derfor gerne finde den metode, der passer bedst for både dig og din græsplæne.

De mest benyttede løsninger, som også virker, er ved hjælp af:

Benyt en vertikalskærer eller mosfjerner til at fjerne mosset

Du kommer nemmest af med mos ved at bruge en vertikalskærer / plænelufter eller en decideret mosfjerner maskine. Disse typer maskiner kræver nemlig ikke en stor del fra din side af, hvorfor arbejdet ikke bliver alt for hårdt.

Hvis du har en lille eller mellem plæne, kan det være nok med en elektrisk vertikalskærer, der ligger i den billige prisklasse. Vertikalskæreren river godt nok hårdere i jorden, men så længe græsset er stærkt og i vækst, gør den arbejdet helt fint. Som udgangspunkt siger man, at en vertikalskærer kun må bruges på græsplæner omkring 3 år og over.

Har du en stor græsplæne eller vil bare gerne have en rigtig god maskine til at fjerne uønsket mos, kan du udmærket investere i en dyrere motordrevet mosfjerner. 

Brug en rive

Du kan sagtens bruge en almindelig stærk haverive til at fjerne mos med. Det virker overraskende godt, men er også overraskende fysisk hårdt.

Det gælder også for en mosrive, der er bygget lidt anderledes op end haveriven. Tænderne på mos riven er bygget mere rundt, så det er nemmere at trække riven(lidt ligesom en plov) gennem jorden.

Hvis du har meget mos i din græsplæne og du skal komme det til livs eller bare har en stor plæne, så er en maskine klart at foretrække; en rive er dog et godt alternativ til at gå i fitnesscentret.

 Jernvitrol/pesticider til at fjerne mos?

I haven må du kun bruge produkter, der er godkendte af Miljøstyrelsen. Derfor må du ikke bruge jernvitrol som også bliver ulovligt at sælge til mosbekæmpelse, fordi jernvitrol indeholder for høje koncentrationer af jern.

Pesticider, der indeholder pelargonsyre eller jern, fungerer som granulat, og det er, hvad du kan bruge i stedet. Når du strør det ud på græsset, vil det dræbe mosset, hvilket du kan se ved, at mosset begynder at blive sort. Det skal godt nok stadig rives sammen, men det døde mos er nemt at rive sammen i forhold til, hvis det ikke havde fået noget mosdræber.

Benyt din plæneklipper til fjernelse af mos

Har du ikke råd til at investere i en vertikalskærer, men synes det er for hårdt at klare arbejdet med en rive? I så fald findes der endnu en løsning. 

Du kan nemlig vælge at tilkøbe en moskniv med fjeder til din nuværende plæneklipper. Disse koster blot et par hundrede kroner, og så kan du nemt komme mos i plænen til livs, uden at skulle investere i en helt ny maskine.

Det kræver dog lige, at du skifter klingerne ud med moskniven, før du går i gang. Men når den er monteret, er du klar til at komme i gang.

LÆS OGSÅ: Test af robotplæneklippere (Opdateret 2021)

 Efter afrivning af mos

Hvis din plæne har haft rigtig meget mos, så vil det nok se lidt bart ud med store stykker bart jord. Græsset vil dog hurtigt genetablere sig i takt med, at vejret bliver bedre og væksten slår til.

Hvis der er store pletter med bart jord, så bør du efterså med plænedress.

Hvordan opstår og gror mos?

Fjern mosset nemmest muligt i foråret

Mos i din græsplæne kommer stort altid hvor der er skygge, men også fordi jorden mangler næring og er for fugtig.

Om vinteren hvor der er mørkt, koldt og vådt har mos gode betingelser for vækst. Når foråret sætter ind, vil mosset begynde at tage magten fra plænen, hvilket også er grunden til, at du, ligesom så mange af os andre, bekæmper mosset i foråret og måske også andre tidspunkter.

Bedste tidspunkt at fjerne mos?

Mos er bedst at bekæmpe når græsset er i god vækst og der er tørre perioder, hvilket udelukker efterår og vinter(April/maj eller september er bedste tidspunkter).

Alt afhængig af vejret så kan du godt fjerne mos i marts. Men en tommelfingerregel er omkring midt april, hvor græsset virkelig er begyndt tage fart på grund af solen og varmere vejr. Her vil mosset også lige så stille begynde at blive gulligt, fordi lyset udtørrer det.

Kan man fjerne mos om vinteren?

Det kan ikke anbefales at fjerne mos om vinteren. Det skyldes, at det ikke er nemt at fjerne mos i denne periode, da jorden er hård. 

Derudover skal græsset gerne have mulighed for at vokse, når du har fjernet mos – for netop at bekæmpe, at nyt mos vokser frem. Dét kan ikke lade sig gøre, hvis du fjerner mos uden for græssets vækstperiode.

Sådan forebygger du mos i græsplænen

For at forhindre mos, er du nødt til at sikre din græsplæne de bedste vækstbetingelser. Kun sådan slipper du effektivt for mos i fremtiden. Ellers kan du tage den samme kamp år efter år.

Herunder kan du læse de parametre, der er vigtigst for at opnå en flot græsplæne og bekæmpe mosset én gang for alle.


  • Klip ikke græsset for lavt: Det anbefales ikke at klippe græsset lavere end 4 cm. Det skyldes, at græsplænens rodnet i så fald bliver mindre modstandsdygtig, og dermed kan ukrudt og mos nemmere bryde frem i første omgang. Find en god plæneklipper eller cylinderklipper, hvis du vil have effektiv græsslåning og dermed have bedre sandsynlighed for at blive mosfri
  • Sørg for at gøde græsplænen: Fjern mos fra din græsplæne ved at tage dig bedre af græsset. Du skal f.eks. gerne sikre dig, at din græsplæne får nok kalium, kvælstof og fosfor. Læs meget mere om gødning af græsplænen her
  • Hold en neutral pH-værdi: pH-værdien betyder utroligt meget for græssets vækst og modstandsdygtighed. De fleste græstyper trives bedst, når pH-værdien ligger mellem 6 og 7, da de så kan optage næringsstofferne uden problemer. Jorden skal således gerne være relativt neutral
  • Strø plænen med topdressing: Såkaldt topdressing kan beskytte græsplænen, hvorfor det er optimalt at strø et lag ud i løbet af foråret. Laget af topdressing skal gerne være omkring 0,5 til 1 cm
  • Undgå at plænen er fugtig og i skygge: Mos elsker en fugtig græsplæne, der ligger i skygge. Af den grund kan du undersøge, om du ikke kan sikre mere lys og luft til din plæne, da det vil forebygge mos. Luften kan blandt andet sikres ved at lave huller hist og her (f.eks. med en plænelufter), så rodnettet får luft

Kan kalk fjerne mos fra plænen?

Kalk er ikke i sig selv et middel til bekæmpelse af mos. Du skal altså ikke begynde at sprede kalk i haven, fordi du ønsker at slippe af med mosset.

Alligevel er kalk et godt middel til at bekæmpe mos, da det hjælper med at hæve jordens pH-værdi. Det er altså en ideel løsning, hvis græsplænen er angrebet af mos, fordi den har en for lav pH-værdi.

Du kan bruge flere forskellige typer af kalk. Vi vil anbefale dig at vælge den variant, der passer bedst til din have. Du kan med fordel tjekke om græsplænen også har brug for andre næringsstoffer.

Så nyt græs

Så nyt græs, hvor der er huller eller pletter, ved hjælp af topdressing og græsfrø. Lav en topdressing af kompostmuld og fint sand, hvor du blander græsfrø i.

Spred topdressingen ud på de steder, hvor der mangler græs, og riv det jævnt.

Når græsset er begyndt at vokse, kan du give plænen gødning – alternativt inden du såer nyt græs, da gødning nedsætter nysået græs vækst. Det nye græs bliver overgøet på den måde.

Senere, omkring maj/juni, bør du lufte plænen ved hjælp af en plænelufter maskine eller prik huller i plænen med en greb. Det giver luft til græsrødderne og forbedrer væksten.

Plej din græsplæne

En græsplæne har brug for en del kærlighed, hvis den skal stå flot. Af den grund bør alle haveejere prioritere at pleje deres græsplæne hvert eneste år. 

Den præcise type af pleje kommer naturligvis an på, hvad din græsplæne har brug for. I vores artikel om pleje af græsplæner kan du få gode råd og læse en guide til, hvordan du bedst muligt plejer din græsplæne i de forskellige sæsoner.

FAQ

Hvorfor skal man fjerne mos i græsplænen?

Mos i græsplænen dræber græsset, da det stjæler næring og gør græsplænen mindre modstandsdygtig. Af den grund skal du gerne komme mosset til livs hurtigst muligt. Læs mere og få gode råd i artiklen.

Hvorfor opstår mos i plænen?

Mos kan opstå af flere grunde. F.eks. vokser det bedst i fugtige og skyggefulde miljøer. De angriber især græsplæner, der mangler plænegødning, er klippet for kort m.fl., da disse har svagere rodnet.

Har jordens pH-værdi en betydning?

pH-værdien i jorden har en indvirkning på, hvor effektivt græsset kan optage næring. Trives græsset, vil der være større sandsynlighed for en mosfri græsplæne. Få den rette pH-værdi i jorden med kalk.

Hvordan fjerner jeg mos fra græsplænen uden at ødelægge den?

Der er flere måder at fjerne mosset på. F.eks. kan du benytte en rive, vertikalskærer / plænelufter eller mosfjerner-midler. Disse skal dog være godkendte. Bliv klogere på metoderne her.

En kommentar til “Hvordan fjerner du mos i græsplænen til den forårsklare have?”

Der er lukket for kommentarer.