Hvordan fjerner du mos i græsplænen til den forårsklare have?

Hvordan får du den perfekte grønne græsplæne i haven? Når sneen smelter og varmegraderne begynder at ligne noget, så er foråret på vej. Forår er en fantastisk tid hvor du kan komme ud i haven. Det betyder dog også, at der skal laves noget arbejde til den forårsklare have.

Hvis du døjer med mos i græsplænen, som rigtig mange af os gør, skal du overveje om det skal lade få lov til at blive eller det skal fjernes.

At vedligeholde en græsplæne så den forbliver flot og grønt er et stort og måske endda hårdt arbejde. Her kan du med fordel evt. hyre en anlægsgartner.

Det koster logisk nok timeløn at bruge en fagmand, men ofte får du også det bedre resultat. Du kan også gøre arbejdet selv, som dog kræver udstyr, tid og og ikke mindst, fysiske kræfter.

April er tidspunktet hvor arbejdet med at få fjernet mos skal startes. Men hvordan fjerner du mos i græsplænen? Først og fremmest skal du vide hvor og hvordan mos gror.

Hvordan opstår og gror mos?

Fjern mosset nemmest muligt i foråret

Mos i din græsplæne kommer stort altid hvor der er skygge men også fordi jorden mangler næring og er for fugtig.

Om vinteren hvor der er mørkt, koldt og vådt har mos gode betingelser for vækst. Når foråret sætter ind vil mosset begynde at tage magten fra plænen, hvilket også er grunden til at du ligesom så mange af os andre, bekæmper mosset i foråret og måske også andre tidspunkter.

 

Bedste tidspunkt at fjerne mos?

Mos er bedst at bekæmpe når græsset er i god vækst og der er tørre perioder, hvilket udelukker efterår og vinter(April/maj eller september er bedste tidspunkter).

Alt afhængig af vejret så kan du godt fjerne mos i marts. Men en tommelfingerregel er omkring midt april, hvor græsset virkelig er begyndt tage fart på grund af solen og varmere vejr. Her vil mosset også lige så stille begynde at blive gulligt fordi lyset udtørrer det.

 

Hvordan du fjerner mos

Hvis du har søgt på løsninger til at fjerne mod i plænen, så er du nok stødt på enkelte lidt absurde ideer. De mest brugte løsninger som virker, er:

Det nemmeste og bedste resultat til at komme af med mos er en vertikalskærer eller decideret mosfjerner maskine. Hvis du har en lille/mellem plæne er en billig elektrisk vertikalskærer helt god frem for en noget dyrere motordrevet mosfjerner. Vertikalskæreren river hårdere i jorden, men så længe græsset er stærkt og i vækst, gør den arbejdet helt fint. Som udgangspunkt siger man, at en vertikalskærer kun må bruges på græsplæner omkring 3 år og over.

Brug en rive?

Du kan sagtens bruge en almindelig stærk haverive til at fjerne mos med. Det virker overraskende godt, men er også overraskende fysisk hårdt.

Det gælder også for en mosrive der er bygget lidt anderledes op end haveriven. Tænderne på mos riven er bygget mere rundt, så det er nemmere at trække riven(lidt ligesom en plov) gennem jorden.

Hvis du har meget mos i din græsplæne og du skal komme det til livs eller bare har en stor plæne, så er en maskine klart at foretrække; en rive er dog et godt alternativ til at gå i fitnesscentret.

 

Jernvitrol/pesticider til at fjerne mos?

I haven må du godt bruge produkter der er godkendte af Miljøstyrelsen. Derfor må du ikke bruge jernvitrol som også bliver udlovligt at sælge til mosbekæmpelse fordi jernvitrol indeholder for høje koncentrationer af jern.

Pesticider der indeholder pelargonsyre eller jern fungerer som granulat, er, hvad du kan bruge i stedet. Når du strør det ud på græsset vil det dræbe mosset, hvilket du kan se ved at mosset begynder at blive sort. Det skal godt nok stadig rives sammen, men det døde mos er nemt at rive sammen i forhold til hvis det ikke havde fået noget mosdræber.

 

Efter afrivning af mos

Hvis din plæne har haft rigtig meget mos, så vil det nok se lidt bart ud med store stykker bart jord. Græsset vil dog hurtigt genetablerer sig i takt med at vejret bliver bedre og væksten slår til.

Hvis der er store pletter med bart jord, så bør du efterså med plænedress.

LÆS OGSÅ: Test af robotplæneklippere (Opdateret 2021)

Så nyt græs

Så nyt græs hvor der er huller eller pletter ved hjælp af topdressing og græsfrø. Lav en topdressing af kompostmuld og fint sand hvor du blander græsfrø i.

Spred topdressingen ud på de steder hvor der mangler græs, og riv det jævnt.

Når græsset er begyndt at vokse kan du give plænen gødning – Alternativt inden du såer nyt græs, da gødning nedsætter nysået græs vækst. Det nye græs bliver overgøet på den måde.

Senere omkring maj/juni dør du lufte plænen ved hjælp af en plænelufter maskine eller prik huller i plænen med en greb. Det giver luft til græsrødderne og forbedrer væksten.

En kommentar til “Hvordan fjerner du mos i græsplænen til den forårsklare have?”

Der er lukket for kommentarer.