Hvordan fjerner du ukrudt i haven? Tips til den (håbløse?) kamp

Du har nok lige som alle vi andre, stået og rystet lidt på hovedet over ukrudtet der virker til aldrig at kunne holdes nede. For kan du overhovedet komme af med ukrudtet? Eller skal du bare bruge de rigtige tips til at gøre det bedst muligt?

Hvordan fjerner du ukrudt i haven, eller kampen kan måske ikke vindes? Første udgangspunkt er dog at gøre det rigtigt. For en ting er at fjerne en mælkebøtte i august måned, men kampen mod ukrudtet gøres bedst så tidligt som muligt så du måske slipper for en have fuld af mælkebøtter og andet gennem sommeren.

Hvad er ukrudt?

For at fjerne ukrudt er det godt at vide noget om det også. Her kan du dele ukrudt op mellem det etårige og flerårige ukrudt.

Etårigt ukrudt spreder sine frø mange gange i løbet af sommeren, og derved bliver det formeret. For selv om ukrudtet dør om vinteren vil de mange frø begynde at spire til foråret.

Flerårigt ukrudt er noget mere besværligt. Det sætter lange rødder og derved danner nye planter. Her er mælkebøtter undtagelsen da de formerer sig via frø, men er en flerårig type ukrudt.

Start kampen mod ukrudt tidligt

Ukrudt gror ofte tidligere end resten af planterne i haven. Derfor er det bedste tidspunkt at bekæmpe ukrudt, i det tidlige forår. Omkring marts/april alt afhængig af vejret, er tidspunktet hvor du vinder mest ved at sætte ind imod ukrudtet.

Jo længere hen på året du venter med at fjerne ukrudt, jo længere rødder vil ukrudtet have og derved også bedre betingelser for at overleve.

Hvordan du bekæmper ukrudtet i haven?

Der findes mange typer ukrudt hvor de forskellige typer kan være med til at sætte farve og præg på haven. For ukrudt har det med at overtage og dræbe den anden bevoksning. Her er det især belægning, græsplæne og bede som helst skal holdes fri for ukrudt.

Ligesom du skal fjerne ukrudt, skal du også tænke på forebyggelse af ukrudt med flis eller granitskærver til indkørsel og have.

Der skal bruges forskellige haveredskaber og så selvfølgelig knofedt. Til græsplænen kan et mælkebøttejern, topdress, mosfjerner, plænelufter og en rive være nødvendigt til at bekæmpe mos og ukrudt. Helt ligesom gasbrænder, lugejern og trillebør er nødvendigt med meget græs, ukrudt og andet i blomsterbede og belægninger.

=> Se udvalget haveredskaber til at fjerne ukrudt med ved Plantetorvet her

Bekæmp ukrudtet i græsplænen?

Hvis du ønsker den flotte græsplæne fri for mos og ukrudt, skal du starte i det tidlige forår. Læs vores guide: Hvordan fjerner du mos i græsplænen til den forårsklare have? For denne fremgangsmåde er det første du skal gøre på året.

Når du har fjernet mos, luftet plænen, givet gødning og kalk, skal du selvfølgelig vedligeholde plænen  f.eks. ved at fjerne mælkebøtter med et mælkebøttejern. Måske skal der eftersås, hvor du på sigt skaber en plan og tæt græsplæne ved at bruge en blanding plænedress med græsfrø i.

Fjern mælkebøtter

Du kan bruge en kniv, men en mælkebøttefjerner der ikke koster alverden, er bedre til at få roden med op. Hvis ikke roden kappes ordentlig vil den nok skyde igen – Find redskabet til 99,- kr. her

Tidsler

Hvis du vil udrydde tidslerne skal du fjerne dem mens de er små. Hvis de er blevet store så fjern dem med en mosrive eller lignede. Rødderne er for lange til at du kan grave dem op.

Skvalderkål

En af de værste ubudne gæster er næsten skvalderkål. Det breder sig med lynets hast og er ganske sejlivet med sine utrolige lange rødder. Her skal du i gang allerede i det tidlige forår og blive ved henover sommer og efterår, hvor det gælder om at få hele roden med op(eller så meget som muligt).

Hvad kan du gøre mod naboens ukrudt? Hvis du er blevet inficeret helt vildt i en bed, hvor det måske har spredt sig fra naboen, bør du grave hele bedet op og så en rende af græs. For kun græs med et godt rodnet kan stort set tage kampen op mod det vederstyggelige ukrudt. Alternativet er at grave en rende og sætte en stålkant der dækker mindst 15 centimeter ned, for skvalderkål breder sig nemlig vandret i højest 15 cm. dybde.

Ukrudtsbrænder

Til at fjerne ukrudt mellem fliserne på terrasse, indkørsel eller havesti, er ukrudtsbrændere nok det mest populære valg. Bare husk på at du ikke skal brænde alt af på ukrudtet. Det er som regel grunden til hvorfor folk får antændt ildebrænde med dette haveredskab.

Forebyggelse er bedste bekæmpelse mod ukrudt

Den bedste måde udover logisk nok at luge engang imellem, er at indtænke forebyggelse i form af flis, perlesten, bunddug og andet, så du stopper spredningen af ukrudtet. For hvis du får stoppet spredningen, er det et ”numbers game” hvor kun din tålmodighed afgør om du får bekæmpet ukrudtet bedst muligt i din have.