Hækken der omkranser grunden og haven er en dejlig ting. Dog kræver en hæk også arbejde med plantning, gødning og selvfølgelig med klipningen af hækken.
Hækken vokser, især når vi i Danmark har regelmæssig regn og varme. Og ofte kan det virke helt uoverskueligt at skulle klippe den allerede i juni og så igen til august/september. Helt ligesom det kan være et kæmpe arbejde at få klippet hækken bare en gang om året.
Vi har samlet et par tips til hvordan og hvornår du skal klippe hæk. Det bør give dig inspiration til hvordan du kan gøre det nemt med en anlægsgartner. Og hvor ofte hækken egentlig behøver at blive klippet.
Anlægsgartner til hæk og andet?
Hvis haven er stor eller arbejdet er vokset dig over hovedet, kan en anlægsgartner være den nemme og gode hjælp til at opretholde en trimmet have.
En anlægsgartner giver dig en professionel hjælp til haven. Her kan det både være belægningsopgaver, design, plantning og generelt haveoptimering som plænen, træerne og klipning af hækken. Det koster selvfølgelig penge. Du kan dog få skattefradrag på op til 6.000,- kr. pr. voksen i husstanden for haveservice opgaver som hækklipning via bolig-job ordningen.
Hvornår skal hækken klippes?
Mange vælger at klippe hækken to gange om året(Se hækkeklipper test med de bedste modeller). Men du kan ofte nøjes med bare at trimme den en gang om året. Det betyder dog også, at du skal kunne holde ud at se på en hæk der måske stritter lidt i hver sin vej frem for at være veltrimmet og flot.
Løvfældende hække som liguster vokser lidt mere end andre hække. Hvis du er ligeglad med en vildtvokset hæk, kan du nøjes med at klippe den til august eller måske endda september. Alternativet er at klippe den i juni også, hvis den skal være trimmet.
Stedsegrønne hække som gran, buksbom, cypres m.m. kan du nøjes med at klippe en gang om året. Her kan du gøre det i august/september eller i det tidlige forår omkring april måned.
Bøgehæk kan du nøjes med at klippe en gang omkring juli måned, hvis det er for det flotte udseende. Hvis du vil klippe den ned i forhold til væksten på sigt, er dvaleperioden om vinteren det bedste tidspunkt.
Se også: Tips til beskæring, træfældning og ordne hækken
Tips til klipning af hækken
Når du skal i gang med den elektriske eller måske batteridrevne hækkeklipper, så tag højde for disse ting i forhold til hvordan du klipper hæk:
- Klip hækken når der er overskyet: Vælg en dag med let brise og overskyet så insekterne bliver blæst væk frem for at være noget så irriterende. For på en solrig dag vil fluerne og insekterne suse rundt om hovedet på dig.
- Klip hækken bredest forneden: Hvis du vil give de bedste vækstbetingelser så hækken holder sig sund og flot, skal du klippe den bredest forneden. Det giver nemlig solen mulighed for at trænge igennem hækken.
- Klip nedefra: Et trick der gør arbejdet nemmere for dig i forhold til oprydningen, er at klippe nedefra og op. På den måde slipper du for at det afklippet lander i den del af hækken du skal klippe.
- Fuglereder: Før Sankt Hans bør du ikke klippe hækken, hvis du vil undgå at ramme eller ødelægge fuglereder i hækken. Også selv om du ikke rammer fuglerederne, kan du åbne op i hækken så katte og andre kan få sig et let måltid i fuglereden.
- Udgået hæk: Hvis du har huller eller udgået hæk, så klip den ned indtil den er grøn, eller ned til 5 cm. fra grundstammen. Det vil nok se dumt ud et par år, men i forhold til hullerne hvor ligusterhækken måske har tørre kviste og andet, så vil den vokse op igen ved at blive klippet ned.
Riv hæk affaldet sammen og kør det igennem en kompostkværn. Du kan nemlig give hækken gødning ved at bruge afklippet som kompost under hækken.
Visitor Rating: 5 Stars