Hvornår skal du give træbeskyttelse i forhold til fugtighed?

Når foråret melder sin ankomst og den varme tid begynder, er der mange ting der skal klares i haven. Græs, planter, ukrudt, fliser og træværket skal have vedligeholdelse.

Træbeskyttelse er nødvendigt, hvor kvaliteten af beskyttelse skal være god for optimal beskyttelse, men også vejret har indflydelse på, om beskyttelsen er i orden eller ej.

Det er nemlig ikke ligegyldigt hvornår du giver træbeskyttelse i forhold til vejret og fugtighed i træværket. Hvornår skal du give træbeskyttelse i forhold til fugtighed?

Det er, hvad du finder et par gode tips i dette indlæg.

Hvornår du skal give træværk maling/træbeskyttelse i forhold til fugtighed?

Når du skal have malet havemøblerne, udhæng, stakit, facade eller andet træværk i haven, så gælder det først og fremmest om, at træet ikke er fugtigt. Dvs. at temperaturen skal være mellem 10 – 25 grader over en længere periode, så fugtigheden i træet er under 18%.

Fugtigheden i vejret skal derfor være begrænset, hvilket udelukker efterår frem til foråret omkring maj måned. I maj burde vejret (7-9-13) være dejligt varmt uden for mange regnbyger.

Hvis du maler træværk der er for fugtigt, så vil malingen skalle af ret hurtigt. Udover der skal være varmt i vejret, skal du også vælge en lidt længere periode uden regn eller bruge en fugtmåler.

Det burde ikke være nødvendigt, men hvis det er større overflader og du vil være sikker på fugtigheden, kan du bruge en fugtighedsmåler. Hvis du ikke ejer en, og du ikke har ret meget der skal males, er det ikke et livsnødvendigt værktøj.

Sommer er det oplagte tidspunkt for træbeskyttelse

Sommeren med det tørre og varme vejr er det oplagte tidspunkt. Her finder du nemmest 3-5 dage hvor det ikke har regnet, og selv om solen måske varmer rigtig meget, kan du uden problem male ved aftentid. Her er der lys nok og solen bager ikke direkte på.

Direkte sol?

Når du skal træbeskytte møblerne, skur og andet, så undgå at påføre i direkte sommer sol. Træbeskyttelse i direkte sollys vil udtørre stort set i det tidspunkt du sætter penslen på, især hvis træet er rigtig tørt.

Hvis træbeskyttelse udtørrer lynhurtigt er det ikke bare en irriterende proces, det gør også at træbeskyttelsen ikke trænger ordentligt ind i træet.

En dårlig beskyttelse gør arbejdet omsonst, så overvej at male sidst på dagen gennem den varme sommertid eller vælg at udføre arbejdet når der eventuelt er overskyet.

Det modsatte scenario om at male først på dagen, skal du også afholde dig fra. Solen skal have chancen for at varme træet, så du undgår eventuel dug og fugt fra natten.

Tjek træet?

Luftfugtigheden må maks. være 18% på udendørs træværk, hvor processen med at vedligeholde træværket kræver et par overvejelser og opgaver:

  • Rens godt af for skidt som noget af det første. Her kan du måske med fordel bruge en højtryksrenser.
  • Sørg for at slibe områder med afskallet maling eller hvis der har været behandlet med linolie, skal dette slibes helt væk.
  • Fyld eventuelle revner og sprækker med kit eller akrylfugemasse så der ikke trænger vand ind.
  • Tjek for råd i træet. Brug en skruetrækker til at teste om det smuldrer eller er blødt.
  • Syd- og vestvendte overflader bliver mere udsat for sol, regn og vind, og skal ofte have en ekstra gang.