I hvilken rækkefølge forårs renoverer du din græsplæne?

Efter vinteren skal din have og græsplænen gøres forårsklar. Men i hvilken rækkefølge forårs renoverer du din græsplæne?

Mange lader græsset gro inden vinteren. Høj græs kan dræne vækstmuligheder for mos gennem vinteren indtil forårets start. Her skal mosset fjernes og plænen skal luftes f.eks. med en elektrisk plænelufter, og alt højt ukrudt eller andet uønsker kan fjernes med en græstrimmer eller ukrudtsbrænder. Kalk og gødning er også nødvendigt for optimale vækstbetingelser for græsset. En god robotplæneklipper kan klare rigtig meget af arbejdet for dig.

I hvilken rækkefølge du gør de forskellige ting til den gode pleje af plænen, er en vigtig del for at opnå den sunde græsplæne. Og selvfølgelig også for at holde mosset væk/nede.

Luft til græsset og fjernelse af mos

En kompakt jord trænger til en udluftning. Her er en vertikalskærer det nemmest og måske bedste redskab frem for at bruge først en plænelufter og så en mosfjerner. En vertikalskærer er lidt grovere i arbejdet end når du plænelufter eller bruger en decideret mosfjerner. Vertikalskæreren skader dog ikke så længe din græsplæne er i en normal styrke.

Hvis Græsset er rigtig langt, fordi du måske har været lidt for doven i efteråret, så kan du sagtens slå det på højeste trin af plæneklipperen. Du har nok hørt at man ikke skal slå græsset i foråret og det er rigtigt nok. Det skyldes at det korte græs ikke har slået dybde nok på rødderne endnu, men det problem har det lange græs ikke.

I første halvdel eller midten af april alt afhængig af om foråret er kommet eller ej, er tidspunktet hvor du giver en god luftning af græsplænen med maskinen.

Når du har været gennem hele græsplænen med vertikalskæren, skal du rive mosset, blade og eventuelle grene sammen så det ikke ligger på græsplænen.

Giv gødning

Du kan vælge at efterså græsplænen først, men så skal du vente med at gøde plænen. Derfor vil det nok være nemmest at give plænen en tiltrængt gødning først.

Efterså med topdressing

Efter en uges tid, igen afhængig af vejret i forhold til varme og sol, kan du topdresse din plæne. Bland 2/3 muld og 1/3 sand sammen med græsfrø, og strøg ud hvor der er dannet bare pletter af jord eller huller efter du har kørt over plænen med vertikalskæren.

Græsfrø spirer ikke effektivt og hurtigt før jorden er varm nok, og derfor kan du sagtens vente med dette til sidst i april og give gødningen direkte efter mosbekæmpelsen.

Luft plænen

De fleste vertikalskærere kommer med en rulle til at lufte plænen og en rulle til vertikalskæring. Brug den midlere ”rive” på maskinen til at lufte plænen omkring juni.

Kalk

Mange giver plænen kalk i foråret, men det mest hensigtsmæssige er dog først at kalke græsplænen i efteråret.

Fjern mos og giv gødning i april som den viste rækkefølge, og følg op på at pleje græsplænen indtil vinteren rammer.

2 kommentarer til “I hvilken rækkefølge forårs renoverer du din græsplæne?”

Der er lukket for kommentarer.