Indendørs køkkenhave – Sådan skaber du en indendørs køkkenhave

Hvis du går og drømmer om at dyrke dine egne grøntsager og urter, men ikke er den heldige ejer af en have, så behøver det ikke at blive ved drømmen. Det kan sagtens lade sig gøre at lave din egen indendørs køkkenhave, og den behøver ikke at optage en hel masse plads.

I nedenstående guide deler vi alle vores tips og tricks til at skabe en effektiv indendørs urtehave med lige præcis de afgrøder du godt kan lide.

Gendyrk dit køkkenaffald

I langt de fleste husholdninger ryger resterne af grøntsager og frugt direkte i skraldespanden. Men ud fra en bæredygtig tankegang er det virkelig en skam.

Mange grøntsager og frugter kan nemlig genanvendes og hvis de sættes til at spire igen, vil de kunne give nye grøntsager.

Når du f.eks. skærer bunden af et salathoved kan du sagtens sætte den i et potte med løs muld og få den til at spire igen. Det samme gælder med forårsløg og ananastoppe.

Hvad kan man dyrke i en indendørs køkkenhave?

Der er mange flere muligheder i en indendørs køkkenhave end mange går og tror. Du kan både dyrke mikrogrønt, grøntsager og friske urter.

Eksempler på afgrøder du sagtens kan dyrke i din vindueskarm:

  • Tomater
  • Peberfrugter
  • Auberginer
  • Hvidløg
  • Krydderurter; basilikum, mynte, oregano. salvie, timian, rosmarin, løvstikke, persille
  • Mikrogrønt
  • Salat
  • Radiser

Findes der noget mere lækkert end at sætte tænderne i grøntsager og urter man selv har fået til at gro?

Som tidligere nævnt er det stort set kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan dyrke på dit køkkenbord. Udvælg nogle af de afgrøder du bedst kan lide og prøv dig frem.

Mange grøntsager vil stortrives i et solrigt vindue. Du kan med fordel dyrke tomater, peberfrugter og chili eller lave en lille urtehave med friske krydderurter.

Krydderurter trives bedst hvis du bruger lidt af dem ofte, så de samtidig bliver trimmet og holdt ved lige.

Du kan også med fordel så dine frø med nogle ugers mellemrum, så dine afgrøder fordeler sig henover sommeren.

I takt med at det bliver mere populært at lave sin egen indendørs køkkenhave, så bliver der også udviklet mere udstyr.

Det er f.eks. muligt at købe komplette plantekasser med bl.a. økologiske frø klar til dyrkning. Hvis du ikke ønsker at forpurre stilen i dit hjem med klodsede kasser og potter, så findes der efterhånden mange stilrene og æstetiske plantekasser, der vil pynte i dit køkken.

Vores bedste tips til den lille indendørs køkkenhave

  • Sæt gerne planterne ved vinduer der har sol om morgenen
  • Så dien frø med nogle ugers mellemrum, så du løbende kan høste nye grøntsager hjemme
  • Brug den rette såjord, så er der større chance for success.
  • Hvis du bruger en for tung jord har planterne sværere ved at sætte rødder
  • Husk at lægge lidt sten i bunden af plantekasserne og potterne, så  vandet kan løbe fra. Der skal også være drænhuller i bunden. Så er du sikret mod overvanding og druknede planter
  • Giv planterne vand regelmæssigt. Det er bedre at vande lidt ad gangen og holde jorden fugtig, frem for at tilføre store mængder vand
  • Gød planterne ved behov. Da planternes rødder har mindre plads at udvikle sig på, har planterne et større behov for kunstig næring end hvis de voksede på friland. Brug en gødning egnet til køkkenhaveplanter
  • Større planter som f.eks tomat og agurk har ofte brug for støtte for ikke at knække. Du kan f.eks bruge en pind, som du stikker ned i jorden og binder stænglen fast til eller bruge en snor du kan hænge ned fra loftet
  • Husk endelig at ompotte afgrøderne, hvis de bliver for store. Jo mere plads planten har jo større vil udbyttet som regel blive

6 planter der er gode at dyrke i den lille køkkenhave

Hvilke grøntsager eller urter du har lyst til at give dig i kast med, er helt op til dig. Vi har samlet lidt inspiration herunder:

Tomater

Du kan med fordel dyrke dine egne tomater i vindueskarmen. Der findes små planter af såkaldte busk- eller dværgsorter, der ikke bliver så høje og ranglede men mere tætte i det. Smagen af friskhøstede cherrytomater er helt fantastisk og kan spises både som snack eller laves til lækkert tilbehør.

Peberfrugt

At få succes med peberfrugter er lidt mere krævende end tomater men det kan bestemt lade sig gøre. De kræver en god solrig placering og vi anbefaler at tilføre gødning jævnligt for at sikre at planten har nok næringsstoffer at vokse på. Vælg gerne sorter, hvor frugterne ikke bliver så store eller såkaldte snackpeberfrugter.

Chili

Du kan let dyrke dine egne chilier i vindueskarmen i køkkenet. De behøver hverken forspiring eller andre krumspring for at vokse sig store og stærke. Når de spirer kan du med fordel ompotte dem til større potter, så de har nok plads at vokse på. Ellers er chiliplanter ret nøjsomme og skal blot vandes regelmæssigt. Husk at vælge de chilier du bedst kan lide. Der findes mange sorter med forskellig styrke.

Krydderurter

Du kan let dyrke dine egne urter på køkkenbordet. Uanset om du elsker basilikum, mynte eller purløg er det forholdsvis let at få succes med den type planter. De fleste krydderurter vokser bedst, hvis du husker at høste fra dem jævnligt, så vælg gerne krydderurter du vil bruge ofte. Husk også at holde jorden fugtig – ikke våd. De mere træede krydderurter som rosmarin og timian kan nøjes med mindre vand.

Jordbær

Hvis du også elsker smagen af friske danske jordbær, så kan du sagtens dyrke dem i plantekasser i vindueskarmen. Jordbærplanter har brug for varme men er ikke særligt pladskrævende. Hver plante kan sætte rigtig mange bær, så du kommer langt med 3-4 planter afhængigt af, hvor mange der skal spise af bærrene.

Agurker

At sætte tænderne i en sprød og saftig agurk er virkelig lækkert! Vælg gerne en sort af skoleagurktypen for at sikre de bedste pladsbetingelser. Agurker er en kravle plante og skal derfor have en form for struktur at kravle på. Det kan du let lave med blomsterpinde og snore du hænger ned fra kroge.

FAQ

Hvad kan du dyrke i din indendørs køkkenhave?

En mindre indendørs køkkenhave behøver ikke at begrænse dig i, hvilke afgrøder du kan dyrke. Mange krydderurter er utrolig nøjsomme og kræver ikke meget plads for at blive store og fyldige. Nogle grøntsagssorter er mere pladskrævende men der findes i dag specielle plantekasser udviklet til formålet. Du kan faktisk på success med at dyrke de fleste planter fra køkkenhaven i din lejlighed eller altan. Udbyttet vil dog ofte hænge sammen med pladsen.

Hvor meget plads kræver en indendørs køkkenhave?

Hvor meget plads det kræver at anlægge en køkkenhave indendørs afhænger af, hvilke afgrøder du ønsker at dyrke. Vælg gerne dværg- og busksorter,. hvis muligt, da disse ofte har behov for mindre plads for at give et stort udbytte. Du kan let indrette dig med passende plantekasser og potter afhængigt af, hvor meget plads du har til din indendørs have.