Kapilærkasse – Sådan bruger du kapilærkasser

For nogen kan ordet “kapillærkasse” være nyt, for andre er det en alment kendt metode til effektiv vanding og pasning af drivhusplanter og stueplanter. Kapilærkasser kan dog også sagtens stå på altaner og terrasser.

Med opfindelsen af kapilærkasser, kan både grøntsager og blomster ligge i plantesækken, hvor der er rigeligt med muldjord, samtidig med at der hele tiden er tilstrækkeligt med vand og gødning som kan tilføres. Kassen, som skal stå under plantesækken hvor en plante sættes i, kan nemlig fyldes med vand. Den mængde vand der er plads til, svarer til 1-2 ugers vanding. Du slipper altså for at finde vandkanden frem hver dag, og kan også tage en uges ferie væk fra planterne og blomsterne.

Hvad koster det at komme i gang med at dyrke en plante i kapilærkasse?

En kapilærkasse koster fra cirka 70 kr og en pose jord cirka 35 kr. En plastikpose til at lægge i bunden af kassen koster cirka 20 kr.  Flydende gødning koster fra cirka 200 kr for en halv liter (som rækker til mange omgange gødning). Én kapilærkasse opsat og klar til dyrkning, koster således omkring 320 kr. Oveni denne pris skal så lægges udgiften til for eksempel agurker, tomater eller andre indkøb du ønsker at dyrke. På tilbud koster en tomatplante helt ned til 10 kr pr. stk.

Selvvandende plantekasser gør det nemt at dyrke planter

Har du lyst til at dyrke dine egne tomater, agurker eller andre grøntsager, er kapilærkasse en effektiv metode hertil. Mest af alt tåler planter sjældent udtørring, og kapilærkassen, er derfor en god selvvandings metode, som kan hindre netop dette.

Bor du i lejlighed kan du sagtens bruge kapilærkasser – hvis blot der er en solrig plads på din altan. Grøntsagerne kan også sagtens dyrkes inde i stuen.

Har du have og/eller terrasse, kan kapilærkasser stå et solrigt sted med læ, og har du drivhus er dette et oplagt sted at bruge kapillær systemet.

Netop ved plantekasser til drivhus skal der løbende tilføres megen fugt til planterne, idet varmen som kommer af drivhus-opvarmningen, vil få store mængder væske og fugt til at fordampe. Når kassen er fyldt op med vand, kan den sagtens passe sig selv en uge eller to, afhængigt af dens placering. Jo varmere og solrigt der er plantet i, jo oftere vil planter kræve vand.

Hvad koster en kapilærkasse?

Vil du sætte planter i jorden i plantesække over kapilærkassen, skal der investeres i sådanne. Synes du også at en kasse skal være pæn at se på, kan du samtidig også investere i en kapilærkasse skjuler. Hvis du ikke ønsker at tilkøbe en kapillærskjuler, er udseendet på kapilærkassen lavet af flamingo, oftest hvid. Kapilærkasser kaldes ofte også for selvvandingskasser. Derfor vil du lige så ofte støde på dette ord, hvis du søger efter “kapilærkasse”.

Hos Plantetorvet.dk findes kapilærkasser i to størrelser og prisen falder jo flere kasser du køber. Forskellen på de to typer kapilærkasser er længde. I nedenstående tabel ses priser for de to forskellige størrelser, samt prisreduktionen ved mængderabat. Yderligere ses også priseksempel på kapilærkasse skjuler fra plantetorvet.dk

Tabel 1. Eksempler på priser for kapilærkasser og kapilærkasseskjuler

 

Indkøb 1 stk 6 stk 12 stk 24 stk Besparelser pr. stk v. merkøb
Kapilærkasse 80x40x24 (LxBxH) 69,95 59,95 54,95 49,95 10 – 20 kr stk
Indkøb 1 stk 3 stk 5 stk
Kapilærkasse  80x45x29 (LxBxH) 169,95 149,95 139,95 20 – 30 kr stk
Indkøb 1 stk 1 stk
Kapilærskjuler 1.899,00

Trallekasse af træ

2.195,00

Sort med hjul

Sådan kommer du igang med at plante i kapilærkassen

Hvis du gerne vil igang med at dyrke agurker, tomater, blomster og andre grønne planter i en selvvandende plantekasse, kan du følge denne nedenstående guide. Vi fortæller dig trin for trin, hvordan du sætter kapilærkassen sammen med plastikunderlaget, plantesæk og gødningsvand. Hvis man ikke har prøvet at sætte en sådan flamingokasse op, kan det måske godt virke lidt svært at forestille sig hvordan det kommer til at fungere. Det kræver egentlig ikke meget at få systemet sat i gang, men kender du ikke fremgangsmåden, kan det være en god ide, at følge en guide til kapilærkassens brug.

Guide: 10 trin til succesfuld brug af kapilærkasser

Trin 1. Hvordan fungerer systemet?

Kapilærkasser fungerer således, at den med et låg med 3 huller og rør, tillader muldjord at falde ned i kassens indre. Jorden kommer fra en plantesæk som har fået skåret huller i bunden, hvorfra jorden, og med tiden plantens rødder, kommer ud igennem. Rørene tillader at rødderne på planterne kan suge vand op af kassens bund. Kapilærkasser skal således altid være fyldte med vand, for at planterne kan suge næring op gennem jorden og ind i rødderne.

Trin 2. Delene du skal bruge til selvvanding af planter

For at komme i gang med at dyrke planter og blomster i kapilærkasser, skal du indkøbe nogle materialer og midler. Nedenstående liste viser alle de dele som er nødvendige elementer i dyrkningen.

  • Kapilærkasse (kan blandt andet købes på plantetorvet.dk)
  • Plasticpose til kapilærkasser
  • Plantesæk – både grøntsagsmuld og almindelig blomstermuld kan bruges
  • Gødning – flydende gødning er nemmest at arbejde med til en kapilærkasse
  • Planter – der er plads til 2-3 stk i plantesækken, men bemærk af fx tomater i kapilærkasser breder sig meget og bliver store gennem sæsonen, så nøjes eventuelt med to – Det samme gælder agurker.

Trin 3. Forbered kapilærkassen

Tag låget af kapilærkassen og find plastikposen frem. Læg posen ud i kapilærkassen så den følger kassens form bedst muligt. Fold kanterne ud over siderne, så vandet ikke kan løbe ud af plastikposen når der hældes vand ovenpå. Herefter lægges låget på kassen.

Trin 4. Hvad skal den lille bold bruges til?

Hvis der følger en lille bold med til kapilærkassen, er det fordi den kan bruges som en vandmåler. Læg bolden ned i kapilærkassen gennem det lille hul i siden. Når kassen er fyldt, følger bolden med til kassens top og du kan se den tæt på, når du kigger ned gennem hullet. Er kassen ved at være tom for vand, vil bolden lægge sig på bundens overflade og du ved, at det er tid til at vande. I stedet for, at du løbende skal gå og løfte lågets kant, for at tjekke om du skal vande, kan du blot kigge i det lille hul og ligeledes fylde vand på herigennem.

Trin 5. Gør plantesækken klar

Plantesækken vil ofte være fyldt med tætpresset muldjord. Den skal løsnes og jorden bliver mere luftig og nemmere at arbejde med. Ryst plantesækken uden at sækken går i stykker.

Herefter skal du skære eller klippe krydser i overfladen på den ene side af sækken. Krydsernes placering skal passe sammen med huller og rør i kapilærkassen.

Trin 6. Læg plantesækken ovenpå kapilærkassen

Når plantesækken placeres ovenpå hullerne i kassens låg, falder der jord ned i hullerne og ned gennem de underliggende rør. Det er meningen at hullerne og rørene skal fyldes med jord. Herefter skærer du plastikken af overfladen af plantesækken, på den side som vender opad ovenpå kapilærkassen.

Trin 7. Fyld rørene godt med jord

Det er vigtigt, at den påfyldning af muldjord som sker når plantesækken lægges ovenpå kapilærkassen, fylder rørene i hullerne godt op med jord. Det er herigennem at planter skal kunne suge næring fra kassens vand. Stop derfor huller godt til, ved at trykke på hullerne i plastikken, du har lavet i toppen af sækken.

Trin 8. Gødning og vand

Før du vil fylde vand i kapilærkassen, skal du fylde gødning i. Flydende gødningsvand er nemmest at arbejde med ved påfyldning gennem et lille hul. Læs på bagsiden af gødningsflasken, hvor meget gødning der skal til x antal liter vand. Når du har hældt gødning i kassen gennem hullet, skal du fylde vand i, helt til toppen er nået.

Trin 9. Sæt dine planter i plantesækken

Når kassen er fyldt med vand og gødning, er det tid til at plante dine blomster, tomater eller andre planter ud i plantesækkens top. Efter udplantning skal du give hver plante cirka en liter vand oven i jorden og planter. Vandet sørger for, at rødderne får vand fra starten, da de endnu ikke har fundet vejen ned gennem kapilærkassen. Sørg for vanding ovenfra, indtil du er sikker på, at dine planter suger af kapilærkassens vand.

Trin 10. Se din planter gro

Når først en kapilærkasse er sat op og planter, blomster, frugter osv., får næring gennem en plantesæk og kassens vand, kan du hurtigt se dem vokse. Kapilærkasser er nemlig effektive “rugemaskiner”. Planter styrer selv hvor meget vand og næring de har brug for, og står de blot et “godt” solrigt sted, vil de spire og vokse ganske hurtigt. Skal du på ferie, kan en plantesæk med kapilærkasse sagtens passe sig selv en uge eller to.

Så arbejdet med systemet, ender med at giver masser af fornøjelse, uden yderligere større arbejdsindsats. Vil du gerne have et æstetisk look på din kapilærkasse, kan du investere i en kapilærkasse skjuler. De findes i forskellige udformninger og materialer. Så kan du både nyde synet af voksende planter og en fin kasse dertil, uden at se på flamingo.

Hvor ofte skal en kapilærkasse fyldes op med vand?

Det vil ikke være ualmindeligt, at en kapilærkasse som fyldes med vand, kan stå en uge uden at kræve tilsyn. Det afhænger dog meget af sol og varme. Nogle placeringer vil give mulighed for, at kapilærkassen kan klare sig selv i 2 uger. Stilles den i drivhuset, vil det dog mest sandsynligt kræve vanding med maksimum en uges mellemrum. Har du kapilærkasser i drivhuset og planlægger du en længere rejse, kan det derfor være en god idé, at alliere dig med en “drivhuspasser” mens du er væk. Ellers kan det desværre godt være, at dine planter ikke er levende mere, når du kommer hjem igen. Drivhusplanter kræver meget vand.

Hvorfor skal jeg bruge gødning?

Når du planter noget ud, ligger der en næring i jord, som stammer fra nedbrudte planters mineraler, vitaminer og stoffer, samt jordens naturlige indholdsstoffer. Men næringen aftager efterhånden som planter optager dem, gennem vand, ind i rødderne. Hvis planter står plantet udenfor, kan den blive ved med at suge næringsstoffer. Det kan den ikke i en plantesæk i en kapilærkasse. Derfor er du nødt til at tilføre næringsstofferne gennem gødningsmateriale. Selvom planter står udenfor, kan de dog også godt stadig have brug for tilsætning af næringsstoffer. Det er nemlig ikke alle jordarter, alle områder og alle placeringer som har lige meget næring at tage af. Dertil kommer også, at der er forskel på, hvor meget næring forskellige typer planter har brug for.

Planter som skal sætte frugt og grønt, har brug for megen næring for at kunne producere.

Hvilke planter er gode at dyrke i kapilærkasser?

Der findes masser af planter som er velegnede til at gro i kapilærkasser. Hvis blot deres næringsbehov, behov for vand og sol, skygge, varme eller kulde opfyldes, kan næsten alt gro i kapilærkasser. De mest almindelige planter er tomater og agurker – de er nemme, vokser godt og stiller ikke store krav, hvis blot de får næring, vand og sol. Har du ikke megen plads derhjemme men elsker jordbær, kan disse også sagtens dyrkes og elsker du blomsterblandinger, for eksempel med kornblomster, kan du også så en blanding og se et væld af blomster i forskellige farver komme op af kassen.

4 gode planter til kapilærkasser

Nedenfor ses 4 eksempler på planter som nemt kan dyrkes i kapilærkasser. Planterne er fundet på plantetorvet.dk

FAQ

Hvad koster en kapilærkasse?

For at få et kapilærkasse klar til dyrkning med kassen, pose og jord samt gødning, skal du regne med at betale cirka 320 kr. Jo flere kasser du investerer i, jo lavere bliver stk-prisen - ihvertfald hos plantetorvet.dk. Oveni prisen for materialer, skal du påregne en udgift til de planter du gerne vil opdyrke i kassen.

Hvor ofte skal en kapilærkasse fyldes op med vand?

En kapilærkasse kan holde planter fugtige noget længere tid end en omgang vand fra vandkanden kan sørge for. Regn med at kassen kan holde vand i cirka 1 uge. Hvis placeringen ikke er solrig, kan den muligvis nøjes med at få tilført vand hver anden uge. Ved placering i drivhus, kan det være mindre end én uge. Når kassen er tom, fyldes den helt op til kanten. Ovenstående tommelfingerregel gælder, hvis kassen har været helt fyldt fra begyndelsen af tidsperioden.