Kaprifolie – Få skønne slyngplanter til din have (Guide)

Kaprifolie er en skøn slyngblomst, som vokser meget hurtigt. Udseendemæssigt, en blomst, som skiller sig ud på den gode måde, og det er nærmest et kunstværk at se på. Det kan være svært at vælge, hvilken kaprifolie der skal være i din have, og vide hvordan man skal passe og pleje den. Derfor giver vi dig en grundig gennemgang af hvordan og hvornår du skal plante din kaprifolie, og hvilke sorter, som passer bedst til det danske vejr. Derudover kan Kaprifolie få nogle sygdomme, som skal kureres. Og hvordan flytter man sin kaprifolie? Det kan du læse mere om her.

Sådan planter du kaprifolie

  1. Du skal starte med at grave et forholdsvist stort plantehul. Vær her opmærksom på at pottens jordoverflade er fem centimeter under jordoverfladen
  2. Løsn derefter jorden godt i plantehullet, da rødderne herved bedre kan etablere sig
  3. Inden du planter din kaprifolie, har jordklumpen rundt om den, godt af at at blive gennemvædet
  4. Lad den trække vand i omkring 10 til 15 minutter
  5. Fjern derefter plastpotten, den er i, og placer kaprifolien i den passende dybde
  6. Fyld plantehullet op med jord. Husk at presse jorden godt fast rundt om planten
  7. Vand planten rigeligt i begyndelsen, da det giver den bedste start

Kaprifolie sorter

Kaprifolie er en klatreplante, som blomstrer hele sommeren og dufter skønt. Der findes flere forskellige sorter af kaprifolie, og mange af kaprifolierne er slyngplanter. Disse snor sine stængler omkring det, der er tyndt nok. Derudover tåler planterne generelt meget skygge, da de er skovbundsplanter. Som oftest, når du køber kaprifolie, købes de i potte, og jo flere du køber, jo billigere bliver det typisk grundet mængderabat.

Dropmore ScarletRød kaprifolie

Hos plantetorvet.dk kan du købe denne røde kaprifolie, som bliver omkring to til tre meter høj og mellem 60 til 90 centimeter bred. Dens blade er grønne og elliptiske og har flotte orangerøde blomster, som kan blive op til fem centimeter. Planten blomstrer smukt i efteråret.

Kaprifolie goldflame – flerfarvede kaprifolie

Du kan også købe denne kaprifolie goldflame hos plantetorvet.dk, og den bliver mellem to til tre meter høj og 60 til 90 centimeter bred. Plantens blomster er flerfarvede og bliver mellem fire til syv centimeter, endvidere har den grønne elliptiske blade. Planten blomstrer i sommeren. Du kan købe den i to størrelse, og jo ældre planten er, jo dyrerer er den typisk også.

Lonicera HenryiStedsegrøn kaprifolie

Denne stedsegrønne kaprifolie findes i 3 størrelser hos plantetorvet.dk, som selvfølgelig varierer i pris. Dens blomster er gule og har grønne blade. Den bliver mellem to til tre meter høj og mellem 60 til 90 centimeter bred. Planten blomstrer i juli, august og september.

Kaprifolie tellmanniana – smukke og elegante orange blomster

Kaprifolie Tellminniana er en skøn plante, som får store flotte orange blomster, der bliver mellem en til fem centimeter. Den vokser utroligt hurtigt, og kan blive mellem fire til seks meter høj. De skønne blomster blomstre fra maj til juni, og dens blade er grønne og ovalformede. Det er vigtigt, at du placerer den i sol/halvskygge.

Kaprifolie – Lonicera Heckrottii – Orangerøde Kaprifolie

Lonicera Heckrottii har blågrønne og elliptiske blade, og får orangerøde blomster, som bliver mellem en til fem centimeter, som blomstrer fra juni til september. Derudover har den skøn og behagelig duft.

Denne plante bliver mellem en til to meter høj og 90 til 120 centimeter bred. Planten er kraftigvoksende og ideel til opretvoksende beplantninger samt hårdfør til det danske klima

Kaprifolie Caprifolium – cremegul Kaprifolie

Dette er en smuk cremegul kaprifolie, som har grønne og elliptiske blade. De cremegule blomster bliver mellem en til fem centimeter. Planten bliver mellem to til tre meter høj og 60 til 90 centimeter bred, og den blomstrer fra maj til juni, og bruges ofte som slyngplante, der elsker at klatre op af ting. Den er specielt god til at bruges til pergola eller espalier til haven – læs mere om det her(indsæt link)

Lonicera Japonica Halliana  – Japansk kaprifolie

Japansk kaprifolie er unik i udseendet i forhold til de andre kaprifolie. Bladene er grønne og ægformede, og dens blomster hvide, som kan blive mellem to til tre centimeter. Planten blomstrer fra juni til juli, og kan blive op til en meter høj og 60 til 90 centimeter bred. Det er altså en noget mindre Kaprifolie vi har at gøre med, og selvom den er japansk, er den fuld hårdfør for det danske klima.

Hvornår plantes kaprifolie?

Du kan plante kaprifolie året rundt – medmindre jorden er frossen. Efteråret er dog det mest optimale tidspunkt at plante din kaprifolie. I efteråret er jorden netop lun og fugtig efter sommerperioden samt nedbøren, der har været gennem året. Plantes kaprifolierne i efteråret, har planterne også mulighed for at etablere og udvikle sig, inden de blomstrer i den følgende sæson.

Kaprifolier er hårdføre planter, som kan holde til det danske blæsevejr. Planten trives både i sol og i skygge, og kan sagtens stå sammen med andre konkurrerende rødder fra træer og buske.

Pasning af kaprifolie

Kaprifolie er en nem plante at have i haven – du skal bare give den noget, som den kan klatre op ad, så er den tilfreds. Der er selvfølgelig nogle få ting, du skal være opmærksom på, og det kan du læse om i de næste afsnit.

Gødning af kaprifolie

Kaprifolie behøver ikke meget næring, så hvis jorden er nærig og veldrænet, når du plantede din kaprifolie, behøver du ikke at vande og gøde  den meget mere. Vanding er dog en god idé i tørre perioder, og hvis du kan se, at den trænger vand.

Du får de flotteste planter ved at gøde planten i perioden, hvor rødderne udvikler sig, hvilket ofte er i de to første vækstsæsoner. Herved får kaprifolien nok næring, så den kan danne et godt rodsystem.

Kaprifolie beskæring

Det er ikke nødvendigt at beskære kaprifolie-planter. Dette behøver du kun at gøre, hvis du ønsker at kontrollere dens vækst. Vælger du at beskære den, bør du gøre det mellem november og april. Beskærer du den, skal du klippe en tredjedel af grenene af ved jordoverfladen, hvorefter du skal trække grenene forsigtigt ud.

Kaprifolie formering og stikling

Ønsker du at formere dine kaprifolier, skal du tage stiklingerne fra din kaprifolie i juli måned. De skal have bladpar midt på stiklingen – der skal være tre centimeter stilk forneden og tre centimeter stilk foroven af bladet. Det nederste af stiklen sættes i fugtig blomsterjord indtil bladene rører overfladen af jorden. Dæk herefter med en centimeter sand, men sørg for at bladene stikker op af sandet.

Opbinding af kaprifolie

Du kan binde dine kaprifolier op til et espalier på en mur eller op ad stolper i en pergola. Selvom kaprifolien af natur søger opad, skal de opbindes i starten. Herefter slynger stænglerne sig ind i hinanden, hvilket gør at planten holder sig selv oppe.

For at holde planten oppe i starten kan du bruge slyngplanteholder fra plantetorvet.dk. I pakken får du oplukkelig holder samt søm.

Kaprifolie i krukke

Kaprifolie er nem at holde i krukke. Du skal være opmærksom på, at jorden er fugtig, hvis du placerer den i et tørt sted, hvor den ikke af naturlige årsager får vand. Du skal også tjekke at der er et drænhul i krukken, så vandet kan løbe ud. Endvidere kan du, som tidligere nævnt, kontrollere dens vækst ved at klippe den til. Du får dermed en plante i krukke, der passer til netop det sted, du ønsker.

Kaprifolie sygdomme

Begynder dine kaprifolier at visne kan dette skyldes jorden som kan mangle næring eller mangle fugtig. Eller omvendt, har fået for meget vand.

Lus i kaprifolie

Der kan opstå lus i din kaprifolie – ligesom i andre planter. Disse kan dog fjernes ved at overbruse planterne med vand eller med plante afkrog. Du kan med fordel blive venner med mariehøner, da de kan spise op til 100 bladlus på en dag. Læs mere om at få flere mariehøner til haven her (LINK).

Flytning af kaprifolie

Der er en risiko ved at flytte din kaprifolie, da rodnettet kan være så stort, at den er umulig at fjerne uden en rendegraver.

Har du mulighed for at flytte den, skal du skære det meste af toppen af kaprifolien. Dette bør gøres i sommermånederne, og flyt derefter planten til det ønskede sted senere på sommeren. Plant derefter den flyttede kaprifolie i samme dybde det nye sted. Vær her opmærksom på, at jorden er veldrænet samt gødet. Er flytningen af planten lykkes, vil den igen blomstre til næste sæson.

Er kaprifolie giftig eller spiselig?

Kaprifolier vokser bær i sensommeren, og selvom disse bær ligner raps, er bærene ikke egnet til mennesker, da de anses som giftige.

Pris på kaprifolie

Prisen varierer ud fra, hvor gammel planten er. Jo ældre kaprifolien er – og dermed jo højere – jo dyrere er den også.