Kejserbusken, viburnum bodnantense, er noget så usædvanligt som en vinterblomstrende busk. Når de andre planter i haven taber deres blade og går i vinterhi, begynder denne løvfældende busk sin blomstring. Det ser utrolig smukt med de lyse rosa blomster, der sidder i små halvskærme på de nøgne mørke grene. I nogle tilfælde kan du have glæde af de kønne blomster helt fra november til april alt efter, hvilken sort du vælger. Om sommeren får planten store ovale blade med savtakket rand, der bliver bronzefarvede om efteråret.
Udover at være smukke dufter blomsterne også godt. Det kan enten være af liljekonval eller mandel. Det er derfor en god ide, at du placerer busken et sted, hvor du kommer forbi dagligt om vinteren, så du både kan nyde synet af buskens blomster og duften af dem.
Buskene får røde frugter med spiselige frø, der er guf for havens fugle. Det er endnu en grund til at have den, hvor du nemt kan se den fra huset i vintermånederne, da der ofte vil være livlig aktivitet.
Kejserbusken stammer oprindeligt fra de tørre bjergskråninger i Gansu provinsen i Kina. Det er også derfra, at busken har fået sit navn, da der var en kinesisk kejser, der var særligt glad for den. På trods af dens mere eksotiske afstamning er kejserbuske dog hårdføre buske, der sagtens kan klare sig gennem en dansk vinter. I milde vintre vil buskens blomstring vare hele sæsonen, mens den i perioder med hård frost vil miste blomsterne, der derefter kommer igen, når vejret bliver mildere.
Her i vores guide kan du læse alt om plantning, pasning, populære sorter og almindelige udfordringer med kejserbusk, så du kan få glæde af den i din egen have.
Plantning af kejserbusk
Kejserbusken trives i næringsrig jordbund på en placering i enten fuld sol eller halvskygge. Hvis en kejserbusk plantes i skygge, vil den ikke trives. Derudover er busken dog meget hårdfør.
Når du planter en kejserbusk, skal du grave huller, der er lidt dybere end potten, som planten kommer i. Derefter sætter du planten ned, så den står i samme højde i jorden, som den gjorde i potten. Hvis buskens rodnet er meget filtret, kan du løsne det med fingrene, alternativt med en kniv. Det er bedst at plante kejserbusken i efterårsmånederne.
Det kan give en flot effekt, at du planter flere buske sammen, eller at du planter kejserbusken sammen med stedsegrønne buske med blomster som kirsebærlaurbær og rhododendron.
En anden mulighed er, at du planter kejserbusk i krukke. Igen er det vigtigt, at du vælger en næringsrig jord og en krukke i en rimelig størrelse. Hvor stor kommer an på, hvor stor busken er, når du køber den.
Tage skud fra kejserbusk
Kender du en, der har en kejserbusk i haven, kan du tage nye skud som stiklinger. Dem planter du og sætter derefter et glas over, der fungerer som et drivhus. Glasset skal stå over busken i to år for at give den ekstra varme. Vær opmærksom på, at busken vokser langsomt i starten.
Pasning af kejserbusk
Kejserbusken stiller ikke mange krav til pasning, så længe du sætter den i almindelig næringsrig havejord. Gør du det, behøver du ikke at bruge gødning. Hvis kejserbusken gror i en krukke, bør du dog sørge for at give den langsomt omsættelig gødning en gang om året.
Når først busken har fået etableret sit rodnet, behøver du ikke at bekymre dig om at vande den, medmindre det er virkelig tørt. Igen skal du være lidt mere opmærksom på kejserbuske i krukker, da de jo ikke har de samme muligheder for at sprede deres rødder ud i jorden og få vand og næring derfra.
Da kejserbusken netop er en plante, der trives med en mild vinter, behøver du ikke at tage særlige foranstaltninger i forhold til overvintring. I det tilfælde vil den uden problemer blomstre indtil det tidlige forår. Planter i krukker, bør du pakke ind i et isolerende materiale, så rødderne ikke bliver for kolde.
Kejserbusk beskæring
Beskæring af kejserbusk er heldigvis rimelig lige til. En gang om året efter endt blomstring, inden de nye blade kommer, bør du beskære busken. Det gør du ved at skære de ældste og tykkeste grene af helt nede ved jorden. Det får busken til at danne nye grene og giver en stabil blomstring. Skærer du af for højt oppe, risikerer du, at planten sætter vanris, der er tynde grene, der ikke rigtig bliver til noget og giver et sjusket udseende.
Det er kun nødvendigt at beskære kejserbusken mere dybdegående hvert tredje til fjerde år, hvor du fjerner de tykke grene. De øvrige år kan den klare sig med en mindre beskæring, der giver plads til friske skud og luft inde i midten af busken.
Hvornår blomstrer kejserbusken?
Som noget helt usædvanligt er kejserbusken en vinterblomstrende busk. Den får lyse rosa blomster, der sidder i små halvskærme, i vintermånederne. På nogle buske varer blomstringen helt fra efteråret til det tidlige forår. Da kejserbusken er en løvfældende busk, giver det en meget flot effekt med de nøgne grene og de sarte blomster i lyserøde nuancer.
Almindelige udfordringer med kejserbusk
Som med alle andre planter kan du have en række forskellige udfordringer med kejserbusken. Får den brune pletter på sine blade med savtakket rand, kan det være et tegn på sygdommen bladplet. Sygdommen rammer særligt ældre blade.
Derudover er der flere insekter, der er glade for planten. Det er særligt de nye skud, som de er vilde med. Det gælder både bladlus, mellus og viburnum bladbillen.
Bladlusen kan særligt være et problem i vintermåneder med varmere temperaturer og kan give dårlig vækst, der kan lede til forskellige sygdomme.
Hvis dine planter har fået klistrede og plettede blade i løbet af sommeren, er det et tegn på mellus. De suger saft fra bladene, og det er deres sukkerholdige ekskrementer, der gør bladene klistrede.
Viburnum bladbillen huserer både på kejserbusken som larver og voksne biller, hvor de i begge stadier gnaver hul i bladene. Larverne kan være et problem fra april til juni og de voksne biller fra juli til august.
Populære sorter af kejserbusk
Der er særligt to sorter af kejserbusken, der er særligt populære i Danmark. Det er:
Charles Lamont kejserbusk
Charles Lamont kejserbusken er en af de mest populære varianter. Den er opkaldt efter en medarbejder fra The Royal Botanical Garden i Edinburgh, der var særligt glad for busken.
Denne sort får de første blomster i november og beholder blomsterne indtil marts, hvis frosten ikke sætter for hårdt ind. Blomsterne sidder i tætte små halvskærme og dufter af mandler. Den bliver to til tre meter høj og en til halvanden meter bred.
Dawn kejserbusk
Det var faktisk Charles Lamont, der første gang forsøgte sig med den krydsning, der skulle blive til Dawn kejserbusken. Han syntes dog ikke, at den var optimal, men heldigvis var der andre, der forsøgte igen senere med et bedre resultat.
I dag er denne sort en anden meget populær variant af den smukke busk med røde blomster. Denne type af kejserbusken blomstrer også i de kolde måneder og endda typisk i længere tid end Charles Lamont, igen hvis frosten ikke er for hård. Dens lyserøde blomster dufter mere hen ad liljekonval, og de er mørkere i farven. Busken bliver to til tre meter høj og en til to meter bred.
FAQ
Er kejserbusken giftig?
De bær, som kejserbusken får efter blomstringen, er i nogle tilfælde giftige for mennesker. De er ikke dødelige, men du kan få ondt i maven af dem. De er dog fine for fugle at spise.
Hvornår kan man plante kejserbusken?
Det bedste tidspunkt at plante kejserbusken er i efteråret. Det betyder også, at du kan nyde blomstringen med det samme. Alternativt kan du plante den om foråret.
Hvor høj bliver kejserbusken?
Kejserbusk bliver som regel 2-3 meter i højden, men de kan blive helt op til 5 meter høje, hvis de står i mange år.
Hvornår blomstrer kejserbusken?
Afhængigt af hvor hård frosten er, så kan den begynde allerede i november og ellers i marts.
Hvor hurtigt vokser kejserbuske?
Ret hurtigt, gerne omkring 25 cm om året, hvis den passes rigtigt.
Hvornår må man klippe kejserbusken?
Én gang om året, efter endt blomstring.