Klematis – Få skønne klematis slyngplanter til haven

Klematis kan give din have nyt liv, med storslåede farver og blomster der vil pynte i en enhver have. Klematis skal passes og håndteres på bestemte måder afhængig af sort og type for at få det bedste resultat i din have. Derfor kommer her en guide til, hvordan du bedst håndterer de forskellige sorter, så du får det bedste resultat.

Sådan planter du Klematis

  1. Første punkt i plantningen af Klematis handler om at få vandmættet plantens rodklump. Derfor skal du først sætte planten i en stor spand vand, så roden kan trække det vand, den har brug for.
  2. Grav derefter et hult til planten. Her graves et hul på ca 45 centimeter x 45 centimeter x 45 centimeter.
  3. Hullets jordbund løsnes derefter grundigt, så rødderne har størst mulighed for at gribe fat i jordbunden.
  4. Plantens rodklump skal sættes i jorden, således at enden af roden skal være ti centimeter under jordoverfladen.
  5. Derefter vandes der godt ved den nye plante.
  6. Man kan med fordel klippe planten ned så den er omkring 20 centimeter høj, så planten kan vokse bedst muligt på den nye placering.

Klematis sorter – disse sorter er gode i de danske haver

Der findes forskellige sorter af Klematis. Disse har alle forskellige farver og størrelser, og der kan derfor vælges frit mellem dem, så det bedste resultat opnås for din have. Nogle af de forskellige sorter kan findes herunder.

Storblomstrende Klematis

Storblomstrende Klematis er en af de sorter som kan komme til at pryde din have. Der findes en del forskellige Storblomstrende Klematis, blandt andet kan Storblomstrende ‘Dr. Ruppel’ være et godt bud. ‘Dr. Ruppel’ bliver normalt mellem 200-300 centimeter høje, 30-50 centimeter brede og får store flotte rosarøde blomster på omkring 10 til 25 centimeter. Af disse storblomstrende Klematis findes også andre sorter, som alle giver skønne store blomster. Andre anbefalinger kan herunder være sorter som ‘Mrs Cholmondeley’, ‘Mme le Coultre’ og ‘Rouge Cardinal’. Disse sorter giver mulighed for forskellige farvevalg og størrelser, som kan være gode både til mix, eller hvis man ønsker én bestemt farve i haven.

Hvide klematis

Klematis findes også i andre farver og former. Herunder kan hvide Klematis være smukke i haven og give flotte buske. Af de hvide Klematis kunne ‘Yukikomachi’ og Armandii være gode bud. Disse to sorter er forskelligartede, og vil begge kunne give smukke udtryk med deres helt specielle blomster og flotte hvide farve.

Mørkelilla Klematis

Mørklilla Klematis er også en af de meget populære sorter inden for Klematis. Med denne sort får du en meget smuk og gennemtrængende farve på blomsterne. Med sorten ‘Purpurea Plena Elegans’ får du store frodige blomster med mange kronblade, som er meget yndige med deres mørkelilla farve.

Gul Klematis

Også den gule farve er meget tiltalende i haven. Sorten Gul Skovranke også kaldt tangutica, giver en meget anderledes blomst, som er meget fin og yndig.

Bjerg-skovranke

Denne type Klematis er for mange også velkendt. Denne type Klematis kan nemlig vokse sig meget stor, hvis den får pladsen til det, og derfor ses den også ofte i parker, skove og store haver. ‘Rubens’ som den også kaldes har smukke små lyserøde blomster, og giver en dejlig behagelig blomsterduft i haven.

Klematis som klatreplanter

Klematis er gode som klatreplanter, fordi de typisk vokser hurtigt. Der findes forskellige typer af udstyr, som kan være med til at gøre den klatre proces nemmere for din klematis, og som samtidig er smukke og kunstneriske.  Metal espalier, Slyngrosestativ og Havebue til slyngplanter er alle tre forskellige remedier, som kan pryde haven på hver sin måde. Hvor havebuen kan skabe en port gennem haven med smukke blomster omkring, kan metal espalieren være med til at give planten noget at vokse op ad ved husmuren eller skuret i haven.

Opbinding af Klematis

Når man har sine Klematis til at klatre op ad noget, hvad end det er en havebue eller et hegn, så er det en god idé at hjælpe sine Klematis lidt. Det kan man gøre ved at binde planten fast med enten bindetråd eller andet opbindningsmateriale, som holder planten fast, og gør den mere stabil.

Sådan passer du på dine Klematis

Klematis skal passes som de fleste andre blomster, og derfor er der nogle ting, man skal være opmærksom på, når man planter Klematis i sin have. Generelt er de ikke svære at passe, hvis bare man ved, hvad man skal gøre ved dem. Klematis findes som nævnt i mange forskellige sorter, og de hurtigt voksende Klematis vokser meget. Herunder kan du se, hvordan du bedst passer dine Klematis.

Hvilken jord trives Klematis bedst i?

Klematis vokser bedst i kalkrig jord. Hvis ikke jorden i din have er kalkrig, kan du tilføre både kompost, så jorden bliver næringsrig og et par håndfulde kalk, således at jorden bliver mere kalkrig.

Placering af Klematis –  tåler klematis skygge?

Jorden omkring din Klematis er bedst, hvis den er skygget. Det vil sige, at jorden helst ikke må stå i direkte sol. Dette kan man komme til livs ved at plante mindre blomster eller græsser omkring Klematissen. Det kan blandt andet være små stauder, som har store blade, som tager imod den sol, der falder på dem.

Vanding og gødning af Klematis

Klematis skal vandes grundigt. Klematis kan ikke lide at mangle vand, og derfor er det vigtigt, at man vander grundigt omkring planten. Især nye Klematis, der er plantet i sommeren og foråret, har brug for meget vand, og kræver derfor helst at blive vandet med fem til ti liter vand om ugen pr plante.

Beskæring af klematis

Klematis er en hurtigt voksende plante, og du får derfor mest ud af din Klematis ved at klippe den ned. Man beskærer sine Klematis hvis de enten er blevet for store, og man derfor har brug for, at de holder en bestemt størrelse. Men man beskærer også sine Klematis, hvis de begynder at blive ranglede, og blomsterne begynder at blive mindre. Ved at beskære sine Klematis kan man sørge for, at de bliver ved med at være frodige og flotte.

Vinterdækning af Klematis

Klematis er vinterhårdfør, og du behøver derfor ikke at vinterdække dine Klematis. Du skal ikke blive bange, hvis de over vinteren mister nogle grene, disse vil vokse ud igen til foråret.

Sygdomme hos Klematis

Dine Klematis kan angribes af svampesygdommen visnesyge. Denne sygdom vil vise sig ved, at grene bliver brune eller sorte og visner. For at komme sygdommen til livs kan du klippe de angrebne grene af planten. Nye sunde grene vil herefter voksne ud på ny.

Formering af klematis

Man kan formere sine Klematis ved at tage stiklinger fra sine eksisterende planter og plante dem ud i plantekasser eller potter. Dette kan tage tid, og man skal derfor væbne sig med tålmodighed under formeringen.

Klematis i krukke

Du kan også plante dine Klematis i krukker, eksempelvis kan du benytte en blomsterrumdeler, som vil gøre det nemt at styre dine klematis, så du for eksempel kan rykke rundt på dem.