Det er endelig blevet forår, og det kribler i de grønne fingre for at komme i gang i haven. Hvis du drømmer om friske grøntsager fra egen køkkenhave i år, så er et højbed et godt sted at starte. Læs om de mange fordele ved at have køkkenhave i højbede her.
Fordele ved at have køkkenhave i højbede
Der er mange fordele ved at vælge en køkkenhave i højbede. Der er mindre ukrudt, og det er overraskende nemt at få et godt udbytte ud af sine højbede, så det er en oplagt køkkenhave for begyndere.
Det er nemmere at overskue et enkelt højbed ad gangen end en hel køkkenhave, og man har bedre kontrol over jordforholdene, fordi planterne gror i et afgrænset miljø. Når du anlægger køkkenhave i højbede, behøver du altså ikke forholde dig til, om der er nok næring i jorden – du starter nemlig fra bunden med ny jord fuld af god, organisk gødning.
En anden fordel ved at anlægge køkkenhave i højbede er, at dine grøntsager og krydderurter får et forspring, fordi jorden også varmes op fra siden og dermed hurtigere bliver lun. Dette forlænger sæsonen og forkorter perioden indtil de første grøntsager kan høstes.
Har man børn, der gerne vil med i haven, er det oplagt at give dem sit eget højbed at slå sig løs i. De fleste børn vil elske at få sit eget højbed – ikke mindst sidst på sommeren, når de kan plukke friske ærter eller høste gulerødder, kartofler og rødbeder af egen avl.
Hvilken type højbed skal du vælge?
Inden du kaster dig over dyrkning af grøntsager i højbede, skal du beslutte, hvilken type højbed, der passer til dit behov. Uanset om man kaster sig over at lave højbede selv eller køber en færdig løsning, er der mange muligheder at vælge imellem.
Der er fordele og ulemper ved alle typer af højbede, så det er først og fremmest et spørgsmål om smag og behag, når man vælger sit højbed.
Herunder kan du læse mere om de forskellige typer højbede, så du blive klogere på, hvad du selv foretrækker.
Højbede i træ
Mange vælger højbede af træ til deres køkkenhave, og det er ikke uden grund. Træ passer godt ind i de fleste haver, og der findes et hav af muligheder, uanset om man vælger at købe eller bygge sine højbede.
Højbede af træ har dog den ulempe, at det ikke holder evigt, når det er i kontakt med jord og fugt. Der er dog stor forskel på træsorter, og eksempelvis robinia kan holde i mange år. Det er en god idé at spørge om råd, der hvor du køber træ, hvis du har planer om at bygge et højbed selv, så du ikke ender med at skulle skifte bedene ud efter få år.
Højbede i stål
Hvis man foretrækker højbede i et vedligeholdelsesfrit materiale, er stål et godt bud. Højbede i stål har også den fordel, at de ikke er så tunge, så det er knap så besværligt, hvis det en dag bliver nødvendigt at flytte dem.
Mange vælger højbede i galvaniseret stål, men hvis man foretrækker et lidt mindre klinisk udtryk, kan man i stedet vælge cortenstål, der ruster hurtigt og dermed får et lidt mere rustik udseende.
Man kan købe højbede af både galvaniseret stål og cortenstål i alverdens størrelser, og de kan også laves på bestilling, hvis man har brug for specielle mål.
Højbede i sten eller beton
Hvis man bygger højbed i sten eller beton, er der ingen grund til at bekymre sig om, at de bliver nedbrudt over tid. Til gengæld kan de ikke lige flyttes igen, så man skal tænke sig om, før man placerer sine højbede, hvis man vælger at bygge højbede af sten eller beton.
Afhængigt af hvor tykke sten eller beton man vælger, kan de isolere højbedene en smule, så jorden ikke varmes så hurtigt op. Det vil dog samtidig hjælpe med at holde på fugten i jorden, så der bliver behov for mindre vanding.
Højbede på hjul
Har du begrænset plads i haven, kan du med fordel vælge et mobilt højbed, så du har mulighed for at flytte højbedene.
Et mobilt højbed kan også være en god løsning, hvis du gerne vil have højbede på terrassen, fordi du undgår at bedene står direkte på terrassen og dermed skader underlaget.
Man kan købe plantekasser med hjul, men man kan også selv bygge et mobilt højbed – det er bare vigtigt, at man husker at sørge for et godt dræn, så rødderne ikke får for meget fugt.
Højbede gør-det-selv- sådan gør du og det skal du bruge
Er man gør det selv-typen, er det oplagt at bygge sine højbede selv. Er du udfordret på plads i din have, kan det desuden være en fordel at bygge selv, fordi du dermed selv bestemmer målene på hvert eneste højbed og således kan udnytte pladsen optimalt.
Det er også en oplagt mulighed for at bruge eksempelvis cementblokke eller terrassebrædder, så hvis du alligevel har nogle liggende, er det oplagt at bygge højbede af dem.
Det er dog vigtigt, at man ikke bygger højbede af trykimprægneret træ, hvis de skal bruges til spiselige planter. Trykimprægneret træ indeholder nemlig giftstoffer, som vil blive optaget i jorden og dermed i dine grøntsagerne eller urter – og det skal man selvfølgelig undgå.
Man kan bygge et billigt og nemt højbed af pallerammer. De er nemme at samle, og man kan altid gøre dem højere, hvis man vil plante afgrøder, der har brug for højere kanter på højbedet.
Placering af køkkenhave i højbede
Der er flere ting, du skal tage højde for, når du skal placere højbedene i din have. De fleste grøntsager og krydderurter har brug for meget lys, men andre har det bedst med en smule skygge i løbet af dagen. Derfor skal du undersøge, hvilke betingelser, de planter du vil dyrke, har brug for, inden du beslutter dig for højbedenes placering.
Hvis du planlægger at dyrke planter med behov for forskellige lysforhold, kan du eventuelt vælge at fordele bedene i haven, sådan at nogle står i fuld sol og andre i halvskygge.
Man bør altid placere sine højbede mindst fra hække og buske, så man undgår rodukrudt.
Det er også en god idé at placere højbedene tæt på køkkenet, så man bliver mindet om alle de urter og grøntsager, der vokser derude, og husker at bruge i dem i madlavningen.
Hvilken højde skal højbedene have
Når du køber eller bygger et højbed, skal du sørge for, at det har en god arbejdshøjde. Det gør både såning og lugning betydeligt nemmere, og du slipper for at få ondt i ryg og knæ, når du passer køkkenhaven.
Man skal dog ikke lade sig friste til at lave højbedet alt for højt, da man så vil få brug for unødvendigt meget jord. En tommelfingerregel er, at højbedet ikke bør være højere end almindelig bordhøjde.
Længden og bredden på højbedet bestemmer man selv, men det er en god idé ikke at gøre højbedet bredere, end at man kan nå midten af bedet fra begge sider.
Hvilken jord skal du vælge til køkkenhave i højbede
Inden du kan gå i gang med at plante, skal du fylde dit højbed med god jord. En stor fordel ved at anlægge køkkenhave i højbede er, at man selv vælger jorden, grøntsagerne skal gro i.
Jord er nemlig ikke bare jord, og en god muld er det bedste udgangspunkt en god høst fra køkkenhaven.
Man kan købe færdigblandet jord til højbede hos en planteskole, men man kan også hente det gratis på mange genbrugspladser. Hvis man vælger det sidste, skal man dog være opmærksom på, at der kan være stor forskel på, om det reelt er næringsrig jord, man får med hjem, og det kan derfor være nødvendigt at blande med kompostjord eller anden gødning.
Skal jorden skiftes hvert år?
Det er ikke nødvendigt at skifte jorden i dine højbede hvert år. Du kan nøjes med at blande jorden fra sidste år med lidt ny jord og kompost eller en anden form for gødning, og så er den igen klar til at producere masser af grøntsager og krydderurter.
Har du plantet flerårige krydderurter i et højbed, kan du selvfølgelig ikke grave hele bedet igennem, og så må du bruge en form for gødning, som kan strøs eller tilføjes ved vanding.
Hvis du af uforklarlige årsager har haft et dårligt år i din køkkenhave, kan det dog være en god idé at kassere al jorden i højbedet og starte helt forfra det efterfølgende år.
Gør højbedet vinterklart efter høst
Når alle planterne er høstet, skal højbedet gøres klar til vinteren, så du også får god, næringsrig jord til dine afgrøder næste år.
Du kan vælge at dække jorden til med brugt jord fra urtepotter og organisk materiale såsom blade, afklippede stauder og kviste. De vil i løbet af vinteren blive til kompost og tilføre jorden næring – og som ekstra bonus har havens insekter et sted at bo så vinteren over.
Du kan også vælge at plante dækafgrøder i dit højbed. Det kunne være honningurt eller gul sennep, og udover at pynte i dine højbede i haven, vil de holde jorden i gang om vinteren og sørge for god jord til næste år, når du igen skal dyrke grøntsager i højbede.
Hvilke grøntsager kan du dyrke i højbede
Man kan både dyrke grøntsager, krydderurter og blomster i et højbed. Hvis det er din første køkkenhave, er det oplagt at plante nemme afgrøder som ærter, gulerødder, rødbeder, kartofler og radiser.
Man kan også dyrke salat og spinat i højbede, og disse er især gode, hvis man gerne vil have nogle spiselige afgrøder, som man ikke skal vente alt for lang tid på at høste.
På en god sommer kan man nå at så og høste salat op til flere gange, så der er god mulighed for at spise egne grøntsager direkte fra køkkenhaven hele sommeren.
Hvilke krydderurter kan du dyrke i højbede
Det er oplagt at så masser af krydderurter i højbedene, og man kan godt blive helt afhængig af at hente friske urter til maden i sin egen have.
Du skal selvfølgelig plante de urter, du allerbedst kan lide at spise, men ved du ikke, hvor du skal starte, er persille, purløg, timian, og rosmarin et godt bud. De er nemme at dyrke og lykkes nærmest altid, hvis bare de får lys og vand nok.
Hvornår skal du så?
Du kan begynde at så, så snart nattefrosten er væk. Dette er typisk i april/maj, men der er ikke andet at gøre, end at holde øje med vejrudsigten, så du ikke risikere, at de spæde planter og urter lider skade af frost.
Hvis du vil være på den sikre side, kan du vælge at lægge en fiberdug over dine højbede om natten, indtil du er helt sikker på, at nattetemperaturen er over frysepunktet.
Mens du går og venter, kan du begynde at forspire dine planter indenfor. Du kan så dine frø i stiklingebakker i vindueskarmen, så du er klar til at sætte planter frem, så snart vejret er mildt nok. På denne måde forkorter du også perioden, før planterne kan høstes, i forhold til hvis du dyrker direkte i jorden.
Række- og planteafstand
Det kan være fristende at sætte planterne sit højbed tæt for at få større udbytte, men hvis man ikke overholde den anbefalede planteafstand risikerer man faktisk det modsatte. Dette gælder både for grøntsager og krydderurter i højbed.
Planterne har nemlig brug for plads til at gro, og det kan også være nødvendigt at tynde lidt ud i rækkerne, efterhånden som grøntsagerne vokser, hvis de alligevel står for tæt.
Kig derfor altid på frøposen eller spørg, der hvor du køber dine frø og planter, hvis du er i tvivl.
Gødning
Det er vigtigt at gøde jorden i køkkenhaven, så planterne får næring nok. Hvis du anlægger et nyt højbed med ny jord, er det ikke nødvendigt at gøde, før du sår, men efterhånden vil jorden på brug for næring.
Man kan bruge kompost fra haven, men man kan også købe gødning i byggemarkeder og planteskoler. Det er vigtigt, at man sørger for at vande godt, når man har tilført gødning, så den bliver optaget i jorden.
Forskellige planter har brug for forskellig mængde gødning, så husk at undersøge hvad dine planter har behov for, inden du går i gang.
Sådan beskytter du din køkkenhave mod insekter og andre dyr
Det er helt sikkert ikke kun dig selv, der synes at planterne i dine højbede ser indbydende ud – det samme gælder for insekter, snegle, fugle og alverdens andre dyr. Derfor kan det være en god idé at beskytte planterne med et insektnet, så du får dine afgrøder for dig selv.
Det er vigtigt, at man bruger et rigtigt insektnet og ikke en fiberdug, da et insektnet sørger for god luftcirkulation i højbedet, så planterne ikke får for meget varme eller fugt.
Dræbersnegle – sådan undgår du dem
Dræbersnegle er enhver haveejers værste mareridt, men med højbede er det faktisk ret nemt at holde dem ude af køkkenhaven. Dette gør man ved at sætte sneglekant op rundt langs kanten i højbedet.
En sneglekant er en plade af metal med en bukket kant, som sneglene har svært ved at kravle over, og det er den mest effektive metode til at holde dræbersnegle væk, jeg har prøvet.
Mange højbede købes med sneglekant, men hvis du selv bygger dine højbede, er det også nemt at sætte op.
Sneglehegn kan også sættes op omkring almindelige bede, så hvis du allerede døjer med snegle i haven, behøver du ikke at begrænse brugen af sneglekanter til dit højbed.
Undgå disse klassiske fejl i køkkenhaven
Uanset om du har højbede eller en almindelig køkkenhave, er der nogle klassiske fejl, du bør undgå, så du har de bedste chancer for at få succes med dine grøntsager:
1: Du glemmer at vande. Især i varme og tørre perioder er det vigtigt, at man husker at vande sin køkkenhave regelmæssigt.
Det er ikke altid nødvendigt at vande hver dag, men det er en god idé at gøre det til en vane at tjekke jorden dagligt, så du er sikker på, at den altid er let fugtig.
Vand helst tidligt om morgenen eller om aftenen, så du ikke risikerer, at vandet med det samme fordamper i stedet for at blive i bedet.
2: Du glemmer at luge. Højbed kræver ikke så meget, og de er ikke lige så udsatte for ukrudt som almindelige køkkenhaver, men det er alligevel vigtigt, at man husker at luge regelmæssigt – især mens planterne er små.
Hvis du glemmer at fjerne ukrudt, skal dine planter slås om plads, lys og næring, og så får du en dårligere høst.
Hvis ukrudt først får fat, kan man kæmpe med det i ugevis, så det er bedst at holde godt øje med uønskede planter i højbedet.
3: Du anlægger en for stor køkkenhave. Når man først har besluttet sig for, at man vil dyrke friske grøntsager i egen have, kan det være svært at begrænse sig.
Det er dog vigtigt at huske, at det er tidskrævende at holde en stor køkkenhave ved lige, så det er bedre at starte i det små, så projektet bliver mere overskueligt.
Og man kan jo altid tilføje et højbed eller to mere næste år, hvis man bliver grebet af projekt køkkenhave og får lyst til at dyrke endnu flere grøntsager.
Overholder du disse råd, tør jeg godt love, at du kan glæde dig til friske råvarer fra egen køkkenhave i år. God fornøjelse med din køkkenhave i højbede.
FAQ
Hvad kan man plante i et højbed?
Den eneste begrænsning for hvad du kan så i et højbed er planter der kræver meget plads og har et meget stort rodnet. Sådanne planter er bedre at sætte direkte ned i jorden. I et højbed kan du plante blomster til en skærehave, grøntsager og krydderurter.
Hvad skal i bunden af et højbed?
Det er en god idé at lægge sten eller lecakugler i bunden af højbedet for at danne et dræn, hvor overskydende vand kan løbe væk, så planterne ikke drukner i tilfælde af overvanding eller meget regn.