fbpx

Kompostbeholder (guide 2020) – Hvad, hvorfor & hvilken (Til haven)

En kompostbeholder er en smart naturlig måde at komme med det mindre haveaffald og køkkenaffald. Over tid bliver det omdannet til gødning/muld i haven. Mange bruger køkkenaffald hvilket selvfølgelig kan komposteres, men hvis du kaster madaffald i en åben beholder, tiltrækker du mus og rotter.

At skabe sin egen næringsrige kompost er en god ting, hvis du elsker at haven ser godt ud. Her er en beholder eller en kompostkværn det smarte valg. Udvalget af kompostbeholdere dækker over forskellige typer og materialer, som du kan finde inspiration til i denne lille guide.

 

Typer af kompostbeholdere?

Du finder to typer af kompostbeholdere. Den ene type er den lukkede plastic beholder. Og den anden type er en åben beholder til haveaffald. Her er de lukkede kompostbeholdere med bund og top logisk nok nogen du køber, hvor de åbne typer kan være hjemmelavet.

 

Den lukkede beholder?

En lukket beholder med bund har den store fordel, at du kan bruge den til at komposterer dit køkkenaffald. Det at den er helt lukket gør, at den er rottesikker. Til efterår & vinter vil komposteringen ikke gå særlig hurtigt og kan begynde at lugte og have en irriterende konsistens. Her vil det være smart at tilføre kulstofholdigt drys.

Ulempen ved en lukket beholder er, at den er bedre til organisk/madaffald end almindelig haveaffald. Plastikbeholderen har en begrænset plads, så derfor vil den kun være velegnet til den meget lille have.

 

Åben beholder?

Den åbne beholder som du kan bygge selv i træ(eller købe færdig i trådnet/træ) skal ikke bruges til organisk- /madaffald men kun affald fra haven. Her finder du flere forskellige muligheder indenfor de færdige kompostbeholdere til haveaffald. Byg selv projektet kræver, at du opfylder bestemte krav for at opnå den gode humus til haven.

 

Gode modeller til haven

Her finder du forskellige gode modeller i træ, tråd og plast. Disse modeller finder du mange forskellige steder som Bilka, Silvan, Harald Nyborg, Bauhaus, Jem & Fix, silvan, Xl Byg og selvfølgelig også online til den gode pris, så du slipper for besøge byggemarked i Århus, Odense, København m.m.

 

Grouw komposter 260 L – En lukket kompostbeholder

p34705_30883-grouw-komposter-260-l-1f4c

Denne komposter fra mærket Grouw er ideel til dig, der leder efter en lukket kompostbeholder. Selvom modellen er en lukke beholder, så er den dog uden bund. Dette kan gøre det besværligt at benytte orme og så resulterer en manglende bund i, at beholderen ikke er rottesikker. Det skal du altså være opmærksom på før du investerer i produktet.

Modellen er ideel til den mindre have, hvor man ikke har brug for en stor kompostering. Det store låg i toppen gør det nemt at fylde nyt i beholderen. Du kan også nemt komme ind til bunden af komposten, da beholderen er udviklet med to låger nederst på siderne. Materialet er plastik, der er dejlig holdbart, når du vender jorden.

 • Volumen: 260 liter
 • Mål: 58 x 58 x 73 cm
 • Materiale: Plastik
 • Uden bund, så er ikke rottesikker
 • Stort låg i top og to låger i siderne

 

 

Åben kompostbeholder i galvaniseret stål

Køb den eksklusive beholder til have kompostEn åben kompostbeholder til haveaffaldet der er lavet i varmgalvaniseret stål fra top til bund. Det giver dig en dejlig vedligeholdelsesfri beholder der kan holde til vejret gennem vinterhalvåret og som holder i mange år.

For at komme ind til bunden af komposten, kan du vælge at fjerne de nederste dele af beholder. Velegnet til det meste kompost hvad end det er tørt eller varmt.

 • Materiale: Varmegalvaniseret stål
 • Tykkelse: Skinner 1 mm. Hjørner 1,5 mm.
 • Mål: 91x91x85 cm.
 • Vægt: 27 kg.
 • Pris: 1.499,- kr.

 

 

JABO Horizont kompostbeholder trykimprægneret – Kompostbeholder i træ

JABO Horizont

Denne kompostbeholder adskiller sig fra de andre på denne liste ved at være udviklet i træ. Det er således en kompostbeholder til dig, der gerne vil have yderligere fokus på bæredygtighed og være ekstra god ved miljøet. Du går dog på ingen måde på kompromis med din kompostbeholder ved at vælge denne model i træ, da den er fremstillet af trykimprægneret træ. Modellen er designet på en måde, der sikrer, at fugt og varme udviklet sig bedst muligt, så der sker en naturlig og hurtig kompostering af haveaffald.

Denne kompostbeholder i træ er udviklet med et låg og en praktisk bunddør. Lågerne er lukkede med rustfri hængsler, så du kan være sikker på, at produktet holder i lang tid og forbliver pæn gennem årene. Modellen skal gerne placeres i skyggen.

 • Mål: 60 x 60 x 95 cm
 • Trykimprægneret træ
 • Med låg og bunddør

 

 

Tarmo kompostbeholder 450 liter – En billig kompostbeholder til have- og køkkenaffald

tarmo

Denne kompostbeholder har en optimal kapacitet til have- og køkkenaffald, da den kan rumme op mod 450 liter. Du har altså mulighed for at kompostere al husets grønne affald i denne beholder.

Modellen er udviklet med et stort låg i toppen, som sikrer, at du nemt kan smide mere affald ovenpå det gamle. Den har også to låger i siden, så du kan tømme eller blande indholdet efter behov. Beholderen sælges desuden til en ultra lav pris, som alle kan få råd til. Der er altså ingen grund til at holde sig fra denne kompostbeholder, hvis du overvejer at få en grønnere livsstil.

 • Mål: 80 x 80 x 81 cm
 • Vægt: 6,48 kg
 • Plastik
 • Med låg i top og to sidelåger

 

 

 

 

Biohort kompostbeholder MonAmi – En rottesikret kompostbeholder med bund

Hvis du gerne vil beskytte din have og kompost mod gnavere, så skal du investere i denne model fra Biohort. Deres kompostbeholder har nemlig integreret beskyttelse mod gnavere, så disse aldrig bliver et problem for dig. Modellen er desuden nem at montere og har 20 års producentgaranti. 

Ud over at have et stilfuldt udseende med sine elegante overflader i en mørkegrå nuance, så har modellen også en stor kapacitet på hele 725 liter og er udviklet til at sikre den bedste kompostering. F.eks. er den udstyret med to integrerede ventilationsrør, så indholdet får optimal luftcirkulation. Åbningen har en gasfjeder, så du nemt kan tømme kompostbeholderen.

 • Volumen: 725 liter
 • Mål: 102 x 102 x 86 cm
 • Vægt: 51,5 kg
 • Farve: Mørkegrå
 • Stål

 

Hvorfor du skal anvende kompostbeholder?

Hvis du vil komposterer organisk-/madaffald som er godt for miljøet på højde med f.eks. en regntønde, er en rottesikret lukket beholder et godt valg, der samtidig kan fungerer som gødning i køkkenhaven. Men som havejer er det dog ofte på grund af, at du gerne vil af med haveaffaldet og opnå noget godt muldjord til at forbedre jorden i græsset og bede.

En åben ”mødding” af haveaffald er dog ret grim. Derfor skal du købe eller bygge en delvis lukket beholder til komposten. Den lukket kompostbeholder uden bund kan være den diskrete måde at komposterer haveaffaldet, der samtidig kan falde neutralt ind som pynt i haven.

 

Komposterer med en lukket beholder?

Den helt lukket beholder kan bruges til mere end bare haveaffaldet. Her kan du putte køkkenaffald som kålblade, grønsager, kaffefiltre, kålblade, teblade, blomster, kattebakken og lignede i.

Hvad du må putte i en udendørs kompostbeholder står beskrevet i de kommunale regler på området. For nogen steder må du komposter nogle kogte madvarer og brød mens andre kommuner har regler imod det.

Hvad du ikke må smide ud er æg, fisk og kødrester, som øger risikoen for rotter.

 

Byg selv kompostbeholder?

Hvordan laver man en kompostbeholder? Det er faktisk meget enkelt, hvor det sværeste er, at beregne hvor stor den skal være. Hvis du bare vil fylde den op med haveaffald løbende, så lav den stor nok til, at du kan stikke og vende i komposten. Det kræver lidt ekstra plads, for jo højere en bunke er, jo sværere vil det blive at vende det.

 • Mellemrum brædder: Når du laver en firkantet kompost, så husk at mellemrum mellem brædderne skal være små hvor maks. Bør være ½ cm. mellem hver brædde.
 • Brug ruminddeling: For at opnå den bedste kompostering, så lav 2-3 rum. Ruminddeling gør komposteringen hurtigere og nemmere for dig.
 • Overdækning: Lav en ordning så du nemt kan overdække med presenning eller låg.
 • Åben side: Lav så den ene side nemt kan tages af når du skal stikke i komposten.

⭐ Hvorfor er lukkede kompostbeholdere smarte?

Lukkede kompostbeholdere er smarte fordi, hverken fugle eller lys kommer ned til indholdet af komposten og det kan dermed få lov til at ligge i ro og blive til jord.

🏡 Hvem kan bruge en åben kompostbeholder?

Åbne kompostbeholdere er smarte til den lille have, hvor du nemt og enkelt kan opbevare din kompost indtil det bliver til jord.

✅ Hvorfor anvende en kompostbeholder?

En kompostbeholder at smart at bruge til havens affald (ikke madaffald), fordi du udgør at skulle køre ferm og tilbage til lossepladsen med haveaffald.

No Responses

Join The Discussion