fbpx

Kompostbeholder (guide 2020) – Hvad, hvorfor & hvilken (Til haven)

En kompostbeholder er en smart naturlig måde at komme med det mindre haveaffald og køkkenaffald. Over tid bliver det omdannet til gødning/muld i haven. Mange bruger køkkenaffald hvilket selvfølgelig kan komposteres, men hvis du kaster madaffald i en åben beholder, tiltrækker du mus og rotter.

At skabe sin egen næringsrige kompost er en god ting, hvis du elsker at haven ser godt ud. Her er en beholder eller en kompostkværn det smarte valg. Udvalget af kompostbeholdere dækker over forskellige typer og materialer, som du kan finde inspiration til i denne lille guide.

 

Typer af kompostbeholdere?

Du finder to typer af kompostbeholdere. Den ene type er den lukkede plastic beholder. Og den anden type er en åben beholder til haveaffald. Her er de lukkede kompostbeholdere med bund og top logisk nok nogen du køber, hvor de åbne typer kan være hjemmelavet.

 

Den lukkede beholder?

En lukket beholder med bund har den store fordel, at du kan bruge den til at komposterer dit køkkenaffald. Det at den er helt lukket gør, at den er rottesikker. Til efterår & vinter vil komposteringen ikke gå særlig hurtigt og kan begynde at lugte og have en irriterende konsistens. Her vil det være smart at tilføre kulstofholdigt drys.

Ulempen ved en lukket beholder er, at den er bedre til organisk/madaffald end almindelig haveaffald. Plastikbeholderen har en begrænset plads, så derfor vil den kun være velegnet til den meget lille have.

 

Åben beholder?

Den åbne beholder som du kan bygge selv i træ(eller købe færdig i trådnet/træ) skal ikke bruges til organisk- /madaffald men kun affald fra haven. Her finder du flere forskellige muligheder indenfor de færdige kompostbeholdere til haveaffald. Byg selv projektet kræver, at du opfylder bestemte krav for at opnå den gode humus til haven.

 

Gode modeller til haven

Her finder du forskellige gode modeller i træ, tråd og plast. Disse modeller finder du mange forskellige steder som Bilka, Silvan, Harald Nyborg, Bauhaus, Jem & Fix, silvan, Xl Byg og selvfølgelig også online til den gode pris, så du slipper for besøge byggemarked i Århus, Odense, København m.m.

 

Lukket Komposter Eco 320 liter uden bund – Plastik

En god kvalitets beholder uden bundDenne beholder på 320 liter kommer til en relativ billig pris af små 400 kr. Det er en lukket kompostbeholder, men bunden er dog åben. Hvilken kan gøre brug af orme problematisk, og betyder også at beholderen ikke er rottesikker. Velegnet til den mindre have, hvor du ikke har brug for en stor kompostering.

Toppen kommer med et relativt stort låg, så du nemt kan fylde i. Helt ligesom du finder en åbning på forsiden, så du kan komme ind til bunden af komposten/mulden.

Materialet er plastik, der er dejlig holdbart når du vender jorden.

 • Volume: 320 l.
 • Mål: 65x65x75 cm.
 • Materiale: Plastik
 • Uden bund så er ikke rottesikker
 • Pris: 399,- kr.

 

 

Åben kompostbeholder i galvaniseret stål

Køb den eksklusive beholder til have kompostEn åben kompostbeholder til haveaffaldet der er lavet i varmgalvaniseret stål fra top til bund. Det giver dig en dejlig vedligeholdelsesfri beholder der kan holde til vejret gennem vinterhalvåret og som holder i mange år.

For at komme ind til bunden af komposten, kan du vælge at fjerne de nederste dele af beholder. Velegnet til det meste kompost hvad end det er tørt eller varmt.

 • Materiale: Varmegalvaniseret stål
 • Tykkelse: Skinner 1 mm. Hjørner 1,5 mm.
 • Mål: 91x91x85 cm.
 • Vægt: 27 kg.
 • Pris: 1.499,- kr.

 

 

Billig åben tråd beholder

Køb den billige beholder til opsamling og kompostering af bladeEn meget billigere færdig model, er denne enkle beholder i trådnet.

Den enkle og billige kompostbeholder der kan rumme op til 510 liter haveaffald hvad end det er blade, græsafklip eller måske grene der er klippet ned til at kunne komposteres.

Fordelen ved denne beholder er udseende men også prisen, volumen og så at du nemt kan klappe den sammen og sætte den væk, når den ikke skal bruges.

 • Volume: 510 liter
 • Mål: 90x90x70
 • Pris: 159,95 kr.

 

 

Timberud kompostbeholder i træ

Køb den åbne beholder i flot træDenne smukke beholder i træ er konstrueret af Robinie træ. Den holdbare træsort er velegnet til vores danske klima.

Beholderen er nem at sætte sammen og op. Her vil du opdage at brædderne står skråt, så regnvandet løber dejlig nemt ned i beholderen. Du kan ligesom med lignede modeller, fjerne brædderne hvis komposten skal graves igennem med en spade.

 • Materiale: Robinie træ
 • Volume: kommer til 600, 1100 & 1600 liter
 • Mål: 100x100x80 cm, 120x120x80 cm, 140x140x80 cm.
 • Pris: 1.700,- kr.

 

 

Lukket kompostbeholder i plast – 450 liter

Køb af jord kan gøres billigt med kompostEn lukket kompostbeholder i hård plast uden bund hvilket betyder, at den ikke er rottesikker. Så lad være med at smide madaffald i den, da det med garanti vil tiltrække rotter.

Velegnet til at komposterer have- og grønt køkkenaffald så du kan opnå noget godt humus jord til haven. Det både gøder og forbedrer jordkvaliteten ved at bruge komposten sammen med sand til plænedress. F.eks. når plænen skal renses for mos og ukrudt i foråret.

Du får en billig beholder, men den har den store ulempe, at i blåsevejr kan låget blæse af og hængslerne knækker. Her bør du bruge en sten til at holde på låget, for det blæser trods alt en hel del i Danmark.

 • Lukket beholder uden bund
 • Ikke rottesikret
 • Farve: Sort/gtøn
 • Materiale: Plast
 • Mål: 81x80x80 cm.
 • Vægt: 5,8 kg.
 • Pris: 349,95 kr.

 

Hvorfor du skal anvende kompostbeholder?

Hvis du vil komposterer organisk-/madaffald som er godt for miljøet på højde med f.eks. en regntønde, er en rottesikret lukket beholder et godt valg, der samtidig kan fungerer som gødning i køkkenhaven. Men som havejer er det dog ofte på grund af, at du gerne vil af med haveaffaldet og opnå noget godt muldjord til at forbedre jorden i græsset og bede.

En åben ”mødding” af haveaffald er dog ret grim. Derfor skal du købe eller bygge en delvis lukket beholder til komposten. Den lukket kompostbeholder uden bund kan være den diskrete måde at komposterer haveaffaldet, der samtidig kan falde neutralt ind som pynt i haven.

 

Komposterer med en lukket beholder?

Den helt lukket beholder kan bruges til mere end bare haveaffaldet. Her kan du putte køkkenaffald som kålblade, grønsager, kaffefiltre, kålblade, teblade, blomster, kattebakken og lignede i.

Hvad du må putte i en udendørs kompostbeholder står beskrevet i de kommunale regler på området. For nogen steder må du komposter nogle kogte madvarer og brød mens andre kommuner har regler imod det.

Hvad du ikke må smide ud er æg, fisk og kødrester, som øger risikoen for rotter.

 

Byg selv kompostbeholder?

Hvordan laver man en kompostbeholder? Det er faktisk meget enkelt, hvor det sværeste er, at beregne hvor stor den skal være. Hvis du bare vil fylde den op med haveaffald løbende, så lav den stor nok til, at du kan stikke og vende i komposten. Det kræver lidt ekstra plads, for jo højere en bunke er, jo sværere vil det blive at vende det.

 • Mellemrum brædder: Når du laver en firkantet kompost, så husk at mellemrum mellem brædderne skal være små hvor maks. Bør være ½ cm. mellem hver brædde.
 • Brug ruminddeling: For at opnå den bedste kompostering, så lav 2-3 rum. Ruminddeling gør komposteringen hurtigere og nemmere for dig.
 • Overdækning: Lav en ordning så du nemt kan overdække med presenning eller låg.
 • Åben side: Lav så den ene side nemt kan tages af når du skal stikke i komposten.

⭐ Hvorfor er lukkede kompostbeholdere smarte?

Lukkede kompostbeholdere er smarte fordi, hverken fugle eller lys kommer ned til indholdet af komposten og det kan dermed få lov til at ligge i ro og blive til jord.

🏡 Hvem kan bruge en åben kompostbeholder?

Åbne kompostbeholdere er smarte til den lille have, hvor du nemt og enkelt kan opbevare din kompost indtil det bliver til jord.

✅ Hvorfor anvende en kompostbeholder?

En kompostbeholder at smart at bruge til havens affald (ikke madaffald), fordi du udgør at skulle køre ferm og tilbage til lossepladsen med haveaffald.

No Responses

Join The Discussion