Kompostbeholder (guide 2022) – Hvad, hvorfor & hvilken (Til haven)

En kompostbeholder er en smart og naturlig måde at komme af med det mindre haveaffald og køkkenaffald. Over tid bliver det omdannet til gødning / muld i haven. At skabe sin egen næringsrige kompost er en god ting, hvis du elsker at haven ser godt ud.

Mange bruger køkkenaffald, hvilket selvfølgelig kan komposteres, men hvis du kaster madaffald i en åben beholder, tiltrækker du mus og rotter. Her er en beholder med bund eller en kompostkværn det smarte valg. Udvalget af kompostbeholdere dækker over forskellige typer og materialer, som du kan finde inspiration til i denne lille guide, hvor vi også kommer med gode råd til købet.

 

Typer af kompostbeholdere?

Du finder to typer af kompostbeholdere, som du med fordel kan benytte til dit haveaffald. Den ene type er den lukkede plastic beholder, mens den anden er en åben beholder til haveaffald. Her er de lukkede kompostbeholdere med bund og top logisk nok nogen du køber, hvor de åbne typer kan være hjemmelavet.

 

Den lukkede beholder?

En lukket beholder med bund har den store fordel, at du kan bruge den til at kompostere dit køkkenaffald. Dét at den er helt lukket gør, at den er rottesikker. Til efterår & vinter vil komposteringen ikke gå særlig hurtigt og kan begynde at lugte og have en irriterende konsistens. Her vil det være smart at tilføre kulstofholdigt drys.

Ulempen ved en lukket beholder er, at den er bedre til organisk/madaffald end almindeligt og tørt haveaffald. Plastikbeholderen har en begrænset plads, så derfor vil den kun være velegnet til den meget lille have.

 

Åben beholder?

Den åbne beholder, som du kan bygge selv i træ(eller købe færdig i trådnet/træ), skal ikke bruges til organisk- / madaffald, men kun til dit haveaffald. Her finder du flere forskellige muligheder indenfor de færdige kompostbeholdere til haveaffald. Byg selv projektet kræver, at du opfylder bestemte krav for at opnå den gode humus til haven.

 

Gode modeller til haven

I de følgende afsnit finder du forskellige typer af gode kompostbeholdere i træ, tråd og plast. Modellerne finder du hos diverse forhandlere, såsom Bilka, Silvan, Harald Nyborg, Bauhaus, Jem & Fix, Xl Byg – og selvfølgelig også online til en gode pris, så du slipper for at besøge dit lokale byggemarked i Århus, Odense, København m.m.

 

Grouw komposter 260 L – En lukket kompostbeholder

p34705_30883-grouw-komposter-260-l-1f4c

Denne komposter fra mærket Grouw er ideel til dig, der leder efter en lukket kompostbeholder. Selvom modellen er en lukket beholder, så er den dog uden bund. Dette kan gøre det besværligt at benytte orme, og så resulterer en manglende bund i, at beholderen ikke er rottesikker. Det skal du altså være opmærksom på før du investerer i produktet.

Kompostbeholderen fra Grouw er ideel til den mindre have, hvor man ikke har brug for en stor kompostering. Det store låg i toppen gør det nemt at fylde nyt i beholderen. Og så kan du nemt komme ind til bunden af kompostbeholderen, da modellen er udviklet med to låger nederst på siderne. Materialet er plastik, der er dejlig holdbart, når du vender jorden.

Produktdetaljer:

 • Volumen: 260 liter
 • Mål: 58 x 58 x 73 cm
 • Materiale: Plastik
 • Uden bund, så er ikke rottesikker
 • Stort låg i top og to låger i siderne
[alert-success]Find den robuste lukket beholder ved Plantetorvet her[/alert-success]

 

[divider]

 

Åben kompostbeholder i galvaniseret stål

Køb den eksklusive beholder til have kompostDenne model er en åben kompostbeholder til haveaffaldet, der er fremstillet i varmgalvaniseret stål fra top til bund. Det giver dig en dejlig vedligeholdelsesfri beholder, der kan holde til vejret gennem vinterhalvåret og som holder i mange år.

For at komme ind til bunden af komposten, kan du vælge at fjerne de nederste dele af beholderen. Lige netop denne kompostbeholder er desuden velegnet til det meste kompost, hvad end det er tørt eller varmt.

Produktdetaljer:

 • Materiale: Varmegalvaniseret stål
 • Tykkelse: Skinner 1 mm. Hjørner 1,5 mm.
 • Mål: 91x91x85 cm.
 • Vægt: 27 kg.
 • Pris: 1.499,- kr.
[alert-success]Find den flotte åbne beholder i stål ved Plantetorvet her[/alert-success]

 

[divider]

 

JABO Horizont kompostbeholder trykimprægneret – Kompostbeholder i træ

JABO Horizont

Denne kompostbeholder adskiller sig fra de andre på denne liste ved at være udviklet i træ. Det er således en kompostbeholder til dig, der gerne vil have yderligere fokus på bæredygtighed og være ekstra god ved miljøet.

Du går dog på ingen måde på kompromis med din kompostbeholder ved at vælge denne model i træ, da den er fremstillet af trykimprægneret træ. Modellen er designet på en måde, der sikrer, at fugt og varme udviklet sig bedst muligt. Man kan altså sige, at komposteringen går hurtigt og naturligt til i denne model fra Jabo.

Denne kompostbeholder i træ er udviklet med et låg og en praktisk bunddør, så du samtidig kan komme indhold i uden problemer. Lågerne er lukkede med rustfri hængsler, så du kan være sikker på, at produktet holder i lang tid og forbliver pæn gennem årene. Modellen skal gerne placeres i skyggen, så kan du det, vil du opleve de bedste resultater for kompostering.

Produktdetaljer:

 • Mål: 60 x 60 x 95 cm
 • Trykimprægneret træ
 • Med låg og bunddør
[alert-success]Find den billige beholder ved 10-4 online byggemarked[/alert-success]

 

[divider]

 

Tarmo kompostbeholder 450 liter – En billig kompostbeholder til have- og køkkenaffald

tarmo

Denne kompostbeholder har en optimal kapacitet til have- og køkkenaffald, da den kan rumme op mod 450 liter. Du har altså mulighed for at kompostere al husets grønne affald i denne beholder.

Modellen er udviklet med et stort låg i toppen, som sikrer, at du nemt kan smide mere affald ovenpå det gamle. Den har også to låger i siden, så du kan tømme eller blande indholdet efter behov. Beholderen sælges desuden til en ultra lav pris, som alle kan få råd til.

Der er altså ingen grund til at holde sig fra denne kompostbeholder, hvis du overvejer at få en grønnere livsstil. Læs mere om produktet hos forhandleren, hvis du vil vide mere, inden du gennemfører købet.

Produktdetaljer:

 • Mål: 80 x 80 x 81 cm
 • Vægt: 6,48 kg
 • Plastik
 • Med låg i top og to sidelåger

 

 

[alert-success]Find den solide beholder i træ ved Haveglad her[/alert-success]

 

[divider]

 

Biohort kompostbeholder MonAmi – En rottesikret kompostbeholder med bund

Hvis du gerne vil beskytte din have og kompost mod gnavere, så skal du investere i denne model fra Biohort. Deres kompostbeholder har nemlig integreret beskyttelse mod gnavere, så disse aldrig bliver et problem for dig. Modellen er desuden nem at montere og har 20 års producentgaranti. 

Ud over at have et stilfuldt udseende med sine elegante overflader i en mørkegrå nuance, så har modellen også en stor kapacitet på hele 725 liter og er udviklet til at sikre den bedste kompostering. F.eks. er den udstyret med to integrerede ventilationsrør, så indholdet får optimal luftcirkulation. Åbningen har en gasfjeder, så du nemt kan tømme kompostbeholderen, når det er tid.

Produktdetaljer:

 • Volumen: 725 liter
 • Mål: 102 x 102 x 86 cm
 • Vægt: 51,5 kg
 • Farve: Mørkegrå
 • Stål
[alert-success]Find den billige lukket beholder ved Coop lige her[/alert-success]

 

Hvorfor du skal anvende kompostbeholder?

En kompostbeholder giver dig mulighed for at kompostere organisk- / madaffald og haveaffald fra din have. De fleste haveejere benytter kompostbeholdere for nemt at kunne komme af med haveaffaldet (frem for at skulle køre det på genbrugspladsen), og for at kunne opnå en gratis form for muldjord. Muldjorden kan benyttes til at forbedre jorden i græsset og bede.

Ud over at komposten fungerer optimalt som gødning i køkkenhaven eller andre steder i haven, så er det også en løsning, der er god for miljøet. Dette gælder, uanset om du komposterer organiskaffald eller haveaffald – eller begge dele for den sags skyld.

En åben ”mødding” af haveaffald er dog ret grim at have stående i haven. Derfor skal du købe eller bygge en delvis lukket eller lukket kompostbeholder til komposten. Den lukkede kompostbeholder uden bund er en diskret måde at kompostere haveaffaldet, der samtidig kan falde neutralt ind som pynt i haven.

Kompostering med en lukket beholder?

Den helt lukkede beholder kan bruges til mere end bare haveaffaldet. Her kan du putte køkkenaffald som kålblade, grønsager, kaffefiltre, kålblade, teblade, blomster, kattebakken og lignede i. Det er især en fordel at vælge en lukket beholder til denne type affald, hvis du regner med at opbevare det på højde med f.eks. en regntønde. I så fald får du nemlig en rottesikret kompostbeholder.

Hvad du må putte i en udendørs kompostbeholder står beskrevet i de kommunale regler på området. I nogle kommuner må du kompostere diverse kogte madvarer og brød, mens andre kommuner har regler imod det.

Hvad du ikke må smide ud er æg, fisk og kødrester, da disse fødevarer øger risikoen for rotter.

Byg selv kompostbeholder?

Hvordan laver man en kompostbeholder? Det er faktisk meget enkelt, hvor det sværeste er at beregne, hvor stor den skal være. Hvis du bare vil fylde den op med haveaffald løbende, så lav den stor nok til, at du kan stikke og vende i komposten. Det kræver lidt ekstra plads, for jo højere en bunke er, jo sværere vil det blive at vende det.

 • Mellemrum brædder: Når du laver en firkantet kompostbeholder, skal du huske at lave mellemrum mellem brædderne. Disse skal dog være små – der bør maksimalt være ½ cm mellem hver af brædderne
 • Brug ruminddeling: For at opnå den bedste kompostering, skal du lave ruminddeling – gerne 2-3 rum. Ruminddeling gør komposteringen hurtigere og nemmere for dig
 • Overdækning: Lav en ordning, så du nemt kan overdække din kompostbeholder med presenning eller låg, hvis det skulle blive nødvendigt
 • Åben side: Udform kompostbeholderen så den ene side nemt kan tages af, når du skal stikke i komposten

https://youtu.be/YQ7kA-WA3io

⭐ Hvorfor er lukkede kompostbeholdere smarte?

Lukkede kompostbeholdere er smarte fordi, hverken fugle eller lys kommer ned til indholdet af komposten og det kan dermed få lov til at ligge i ro og blive til jord.

🏡 Hvem kan bruge en åben kompostbeholder?

Åbne kompostbeholdere er smarte til den lille have, hvor du nemt og enkelt kan opbevare din kompost indtil det bliver til jord.

✅ Hvorfor anvende en kompostbeholder?

En kompostbeholder at smart at bruge til havens affald (ikke madaffald), fordi du udgør at skulle køre ferm og tilbage til lossepladsen med haveaffald.