Kompostkværn • Undgå tur med trailer til genbrugspladsen

Du får rigtig mange fordele ved at investere i en kompostkværn til haven. Det er dejligt at ordne haven, men ofte kræver det dog, at du skal samle alt haveaffaldet i en trailer og køre på genbrugspladsen med det. Lørdag formiddag på genbrugspladsen med trailer og at skulle bakke ind mellem rigtig mange andre ligesindede haveejere – det kan godt være en prøvelse.

At slippe for at skulle bruge tid på at køre genbrugspladsen med haveaffaldet er klart en af de store fordele ved kompostkværne. Samtidig er det en rigtig god og økologisk måde at opnå god kompost/muld til gødning til f.eks. dine bede. Ulempen ved at investere i en kompostkværn er dog, at disse ikke er lydløse. Her er støjniveauet selvfølgelig en af de ting, som du skal vælge kompostkværn ud fra, hvis du ikke vil forstyrre naboerne for meget.

Se vores kompostkværn test for 2021, hvis du ønsker at finde en rigtig god kompostkværn. Udvalget dækker over forskellige modeller med f.eks. knive i bunden eller måske de mere lydsvage modeller, der kommer med valsesystem. Du finder også både lidt dyrere og billige kompostkværne i vores kompostkværn test.

I artiklen finder du desuden svar på de mere gængse spørgsmål, som hvad en kompostkværn er, hvordan de virker, hvilken kompostkværn der er bedst og ikke mindst, hvad en kompostkværn koster.

 

Hvilken kompostkværn er bedst?

Hvis du søger den bedste kompostkværn til haven, så har vi fundet 3 gode modeller, der kan passe til dit behov. Her er kompostkværnen fra Bosch den dyreste, men dog også vores testvinder  – både set ud fra kvalitet, effektivitet, størrelse og lyd. Makita er en populær model, og er absolut det gode alternativ i forhold til prisen.

[one_third]

Bedste valg

Bosch AXT 25 TC

Køb billig kompostkværn Harald NyborgPris: 3674,- kr.

[button-green url=”https://haveunivers.dk/104-bosch-axt-25-tc” target=”_blank” position=”center”]Find den her[/button-green] [/one_third] [one_third]

God pris

AL-KO Easy Crush LH 2800

Overvej Al-ko eller stiga kompostkværnPris: 1825,- kr.

[button-green url=”https://haveunivers.dk/wupti-al-ko-mh-2800″ target=”_blank” position=”center”]Find den her[/button-green] [/one_third] [one_third_last]

Bedste pris

Makita 2500 W UD2500

find kompostkværn Bauhaus eller andet byggemarked

Pris: 1741,- kr

[button-green url=”https://haveunivers.dk/104-makita-2500w” target=”_blank” position=”center”]Find den her[/button-green] [/one_third_last]

De gode modeller indenfor kompostkværne / grenkværne

I den følgende test vil du blive guidet til nogle af de bedste kompostkværne til haven, hvor du både finder den billige eller noget dyrere type. Uanset hvilken model du vælger, kan du være sikker på, at du får en rigtig god kompostkværn, hvis du vælger en af de nedenstående modeller.

 

#1 Bosch AXT 25 TC – Den bedste kompostkværn

Køb billig kompostkværn Harald Nyborg

Den kompostkværn der nok giver dig mest værdi for pengene, er denne Bosch AXT 25 TC model med valsekværn.

Du får en kompostkværn med en stor opsamlingsboks på 53 liter som skal sættes på maskinen før den kører i forhold til sikkerhedsfunktionen. Her kan du smide grene med en tykkelse på op til 4,5 cm ind til en hurtig materialegennemstrømning, der findeler kviste, grene, blade o.l.. Dette gælder, hvad end der er tale om bløde eller hårde materialer.

Denne universal kompostkværn, der kommer med turbine-cut, er utrolig støjsvag i forhold til andre modeller.

Sikkerhedsmæssigt er skæreværket afskærmet, helt ligesom opsamlingsboksen skal sættes på før maskinen vil aktivere, hvilket fungerer som en god sikkerhedsanordning, så ingen kommer til skade ved brug af denne kompostkværn.

 

Specifikationer:

 • Valseskæring
 • Kommer med ”Turbine-Cut-System” til en hurtig materialegennemstrømning
 • Motoreffekt på 2.500 watt
 • Selv indtrækkende
 • Skærekapacitet på op til 45 mm
 • Materiale gennemstrømning på op til 230 kg/t
 • Støjsvag
 • Arbejder stort set blokeringsfrit
 • Fylder 30% mindre end sin forgænger på grund af sin aftagelige tragt
 • Opsamlingsboks på 53 l.
 • Afskærmet skæreværk
 • Sikkerhedsfunktion på opsamlingsboks

 

[divider]

#2 AL-KO knivkompostkværn Easy Crush MH 2800 – Budgetvenlig kompostkværn med knivsystem

Overvej Al-ko eller stiga kompostkværn

En billigere kompostkværn, der kommer med knive fremfor valse, er AL-Ko Easy Crush LH 2800 modellen. Foretrækker du valsesystem kan du i stedet vælge AL-KO MH 2800 kompostkværn, som koster 200 kr. mere, men til gengæld er udstyret med valseskæring. Ud over skæresystemet er de to kompostkværne identiske med hinanden.

Ved at vælge den kompostkværn med knive får du en god model i en billigere version, der kan hjælpe dig til at kværne haveaffaldet og skabe kompost i fin kvalitet. Det er en kompostkværn, der er nem at betjene, hvor du kan lade flisen blive liggende i maskinen indtil brug.

I forhold til Al-Ko Easy Crush LH 2800 med valse, er denne MH 2800 model med knive noget mere larmende. Her kan det være en fordel at vælge valse, men der er dog fordele ved Easy Crush MH 2800 kværnen. Du får nemlig en finere flis med knive, og da denne model kommer med en god kraftig motor med stor ydelse, er det absolut en af de bedre indenfor knivkværne til en god pris.

Hvis dit udgangspunkt er mindst mulig larm, så køb Bosch AXT 25 modellen eller LH 2800 kompostkværnen fra AL-KO. Denne Easy Crush kompostkværn er nemlig ikke en af de mest lydsvage kompostkværne, så den vil altså larme en del, hvilket måske vil genere sensitive naboer.

 

Specifikationer:

 • Knivskæring
 • Kommer med 2800 W motor
 • Integreret opsamler der kan rumme 48 liter
 • God til både træ og bladaffald
 • Kompostkværn kan klare grene på op til 40 mm
 • Let at ”made” med grene, kviste og andet i den ekstrastore tragt med patenterede indtrækningsruller
 • Står sikkert på underlag med bredt stel og store XL hjul
 • 0-spændingsafbryder

 

 

[divider]

#3 Makita 2500 W UD2500 – Rummelig kompostkværn til den bedste pris

find kompostkværn Bauhaus eller andet byggemarkedForhandler: 10-4.dk

Pris: 1741,- kr.

En anden model i samme prisleje som AL-KO MH 2800 er denne Makita 2500 W UD 2500 kompostkværn med valse-princippet.

En kværn der har været på markedet længe, og som er ganske populær blandt mange haveejere for sin gode pris og store rummelige opsamlerboks, der kan klare op til 67 liter. Samtidig er kompostkværnen ganske dejlig let at flytte rundt på, da den er udstyret med hjul.

MakitaUD2500 kompostkværn udmærker sig, ligesom de andre viste modeller, ved at være utroligt brugervenlig. Den er nem at have med at gøre, hvilket gør kværnen oplagt for alle mennesker i forhold til betjening. Det betyder også, at du sagtens kan investere i denne kompostkværn, selv hvis du ikke før har benyttet dig af en sådan maskine.

Sikkerhedsmæssigt kommer kompostkværnen med en effektiv overbelastningssikring, så maskinen ikke bliver overbelastet, hvis du bruger den lidt for meget. Det betyder også, at kompostkværnen vil have en længere levetid.

I forhold til at ”made” den med haveaffald, så kan maskinen klare grene på op til 45 mm, hvilket er det samme som Bosch testvinderen. Motorkraften er også identisk med Bosch modellen, da Makita UD2500 kommer med en effekt på 2500 Watt.

Lydtryksniveauet ligger på 74,88 dB, hvor lydeffekten ligger på 97 dB, som jo ganske godt indikerer, at maskinerne giver en del larm fra sig. Det er altså ikke denne kompostkværn, du skal investere i, hvis du bor tæt på dine naboer og regner med at have kværnen i gang hver weekend.

Specifikationer:

 • Valseskæring
 • Dejlig stor opsamlerboks på 67 liter
 • Dejlig nem og let at håndterer
 • Kommer med ovrbelastnings sikring
 • Motoreffekt på 2500 Watt
 • Kan klare grentykkelse på 45 mm.
 • Lydeffektniveau på 97 dB
 • Vægt uden ledning: 27,6 kg.
[alert-success]Du finder den populære Makita model ved 10-4 her[/alert-success]

 

[divider]

#4 PowerPlus Kompostkværn 2600 watt – Lydsvag kompostkværn

køb en lydsvag kompostkværner til havenForhandler: Globaltools

Pris: 2248,- kr.

Denne Varo model er en af de mere lydsvage kompostkværne, selvom den selvfølgelig ikke er lydløs. Kompostkværnen har et lydtryksniveau på 50dB, hvilket ikke findes meget bedre indenfor samme prisklasse. Du kan altså med fordel investere i kompostkværnen, hvis du vil tage hensyn til familien og dine naboer i forhold til støjniveauet fra kværnen.

Kompostkværnen er desuden velegnet til fibrøst og træagtigt haveaffald i haven, hvis du vil slippe for at køre haveaffaldet på lossepladsen. Opsamlingsboksen er i den større størrelse, da den kan indeholde op til 60 liter. Du har altså rigeligt med plads til meget kompost, selv hvis du lader det blive i maskinen indtil det skal spredes.

Kompostkværnens motor er effektiv med en effekt på 2600 Watt, der kan kværne grene med en tykkelse på op til 40 mm, hvilket er velegnet til de flestes brug. Du har altså ikke på kompromis med kompostkværnens funktionalitet, blot fordi den har et lavere lydniveau end andre kompostkværne.

Specifikationer:

 • Effekt 2600 Watt
 • Spænding 230V
 • Rotationshastighed 40 min-1
 • skærediameter 40 mm
 • 60 liter opsamlingsboks
 • Vægt 28 kg
 • 2x hjulsæt
[alert-success]Find Varo maskinen til 2250 kr. ved Globaltools her[/alert-success]

 

[divider]

#5 Stiga kompostkværn Bio Silent 2500 – En solid allround kompostkværn

Køb en Stiga maskine til flisForhandler: Coop

Pris: 1799,- kr.

Stiga der er kendt for lave alverdens haveredskaber, maskiner, sportsudstyr med mere, har også lavet denne kompostkværn, der kværner med knive og med en elektrisk motor med 2500 Watt effekt. Lydniveauet er temmelig højt, da den kommer med et lydniveau på 97 dB.

Kompostkværnen er udstyret med roterende rulle med otte tænder som klippesystem, hvilket giver en ganske effektfuld maskine, der sammen med en 60 liter opsamlingsboks, er ganske god allround maskine til de fleste haver.

Maskinen kan klippe grene på op til en tykkelse af 40 millimeter, som kan omdanne de fleste grene i haven til brugbar flis i bede til for- og baghave.

Understellet kommer med to hjul til den nemme transport, så du kan flytte den nemt og hurtigt rundt i haven. Du får også en sikkerhedslås, hvilket sikrer en højere sikkerhed, så ingen kommer til skade ved brug af kompostkværnen. Som en ekstra bonus er kværnen også brugervenlig i sin opbygning, så alle kan nemt komme i gang med at bruge denne kompostkværn fra Stiga.

Specifikationer:

 • Valseskæring
 • Motor 2500 Watt
 • Skærediameter 40 mm
 • Opsamler 60 liter
 • Mål: 57 x 41 x 57 cm
 • Vægt 28,5 cm
 • Lydniveau 97 dB
[alert-success]Du finder Stiga maskinen til 1800 kr. ved Coop her[/alert-success]


#6 Black & Decker BEGAS5800-QS – Velfungerende kompostkværn med et højt sikkerhedsniveau

Black & Decker har udviklet en yderst kraftfuld kompostkværn, der endda har et højt sikkerhedsniveau. Maskinen slukker ved overbelastning, Auto Cut-Out funktion, og har en sikkerhedslåskontakt. Dette garanterer en god beskyttelse af kompostkværnen, så den ikke gå så let i stykker – og så sikrer det, at man ikke kan få adgang til kværnens udgangsaksel under drift.

Denne kompostkværn kan bruges til en masse forskelligt haveaffald. Det skyldes, at den er effektiv i drift og kan klare elementer med en størrelse på op til 45 mm i diameter. Alt dit haveaffald bliver lavet til flis, der kan bruges, præcis som du ønsker i haven.

En anden klar fordel ved denne kompostkværn fra Black & Decker er, at den har en indbygget opsamlingsboks med en kapacitet på 45 liter. Den er nem at tømme, hvilket kan gøre sådan, at du nemt kan sprede komposten efterfølgende.

Kompostkværnens kraftige hjul kan gøre det nemmere at komme rundt i haven med maskinen, så du ikke skal gå hen til kværnen, men kan køre den til dig. Læs mere om denne kompostkværn fra Black & Decker hos forhandleren.

Specifikationer:

 • Motor: 2800 Watt
 • Skærediameter: 45 mm
 • Opsamler: 45 liter

Hvad er en kompostkværn?

Du har nok allerede en ide om, at en kompostkværn er en form for kværner og opsamler til dit haveaffald. Og du tager ikke fejl. Man benytter netop en kompostkværn til at samle alt fra blade, grene og buske til ukrudt. Faktisk alt dit haveaffald for at sige det kort og præcist. Alle disse dele bliver hakket til kompost i en kompostkværn.

En kompostkværn kan give dig en smartere og pænere måde at kompostere dit haveaffald, end f.eks. at smide det i en bunke bagerst i haven. En bunke af haveaffald, hvor den ligger som en stor klump af forskellige ting, heriblandt store grene, blade, ukrudt o.l.. vil ofte ikke blive nedbrudt.

Fordelen ved at bruge penge på en kværn, som i alt fairness skal siges at være en meget dyrere løsning, end at smide haveaffaldet i en kompostbunke, er nedbrydningen og genbrug. For som nævnt sørger kompostkværne for, at affaldet reelt bliver nedbrudt. Dette giver dig en god muldjord, som du kan bruge som en form for gødning i haven, f.eks. plantebedet. Hvis du laver din egen firkantet kompostbunke, og bare hælder grene og andet op, uden regelmæssigt at vende og hakke affaldet, så bliver det ikke nedbrudt til flis, der kan smides ud i haven som ernæring til jorden.

Hvordan virker en kompostkværn?

skab god flis til haven med haveaffald

Du finder en del forskellige kompostkværne, hvor de adskiller sig ved deres diverse typer af skæringssystemer. Affaldet i form af kviste, grene, blade og andet skal findeles, hvilket gøres enten med knive eller valser i kompostkværne.

Du putter haveaffaldet ind i kværnen, og så bliver dette finthakket, hvilket i sidste ende giver dig den gode kompost. Forskellen mellem de to typer af kompostkværne resulterer naturligvis i diverse fordele og ulemper. Læs mere om det i de følgende afsnit.

Valsekværne

Fordelen ved at vælge valsekværne er, at de som regel selv trækker grenene ind. Denne type kompostkværn kræver ingen vedligeholdelse og er mindre larmende end kværne med knive.

Ulempen er prisen, da de er dyrere end modeller med knive. Udløbet kræver desuden at blive renset helt, ligesom en valse-kompostkværn kan have problemer med grene med ujævnheder. Skæve og store grene kan altså skabe lidt problemer for valsekværnene.

Knivkværne

Kompostkværne med knive er forholdsvis hurtige, ganske nemme at betjene, uden at grenene sætter sig fast, og du får en god finthakket kompostflis. Denne type kompostkværn er samtidig billigere end valsekværne, og prisen har også altid noget at skulle have sagt, når vi køber udstyr.

Ulempen ved knivkværne er dog, at knivene skal slibes eller udskiftes med tiden. På grund af metoden med knive, så larmer disse mere end valse modeller, helt ligesom du skal stå og fylde på meget mere end du skal ved valsekværne.

Hvordan du vælger en kompostkværn til dit behov?

Skab godt kompostjord med fliskværner

Tiden er selvfølgelig afgørende for brugen. At smide en enkelt gren i maskinen tager nogle sekunder, hvilket ikke betyder noget. Men når du ganger en gren med rigtig mange, så er tiden selvfølgelig vigtig. For hvis en gren tager 5 sekunder, hvor lang tid tager 500 grene så ikke?

Her gælder det om at finde ud af dit behov. Det er afgørende for, om du skal købe den dyrere kompostkværn med valsesystem eller den billigere model med en lidt langsommere med kniv.

Udvalget er dog ikke så ensidigt, for du finder faktisk knivkværne med en plade i bunden, som giver dig 2 knive, der fungerer på samme tid.

Brug disse kriterier til at vælge den bedste kompostkværn til dit behov:

 • Støjniveau: Sætter du den lydsvage kompostkværn over den larmende? Så er valse klart at foretrække frem for knive, hvilket naboerne måske også sætter pris på. For en kompostkværn, hvad end det er den ene eller anden, larmer faktisk en hel del – her er det bare, om du ønsker mindst mulig støj eller er ligeglad med støjen, hvilket jo er forskelligt fra person til person
 • Pris: Typen med knive er væsentlig billigere end typen med valser
 • Effektivitet: Vil du have en effektiv kompostkværn, der tager tingene ind lidt af sig selv, så er valsesystemet det bedste. En kompostkværn med knivsystem kræver nemlig, at du ”mader” den. Motoreffekten i form af watt kan også være afgørende for nogle kværne
 • Holdbarhed: Valsesystemet holder længere frem for den billigere knivsystem type. Så vil du have en kompostkværn, som du kan få glæde af over længere tid, skal du muligvis gå efter en kompostkværn med valsesystem
 • Størrelse: Beholderen kan være et godt opbevaringssted til overskydende flis. Af den grund kan det være oplagt at holde et vågent øje med kompostkværnens beholder og dennes størrelse. Tænk gerne over, hvor meget haveaffald du har brug for at kværne, og vælg beholderstørrelse ud fra dette. Der er ingen grund til at købe en kompostkværn med for stor beholder, hvis du så bare synes, at maskinen fylder, når den ikke er i brug

SE OGSÅ: Stor plæneklipper test – se de bedste modeller i 2020

Hvis du alene kigger på prisen, så er kniv modeller det billigste og ikke nødvendigvis dårligste valg. Ulempen ved knivkværne er, at de larmer væsentlig mere. En anden ulempe ved at vælge den billigere model er, at knivene bliver sløve og kræver udskiftning. Her er valsesystemet en noget mere langtidsholdbar løsning. Denne kompostkværn er også mindre støjsvag, så du har altså to gode argumenter for, hvorfor du skal vælge valsesystemet over knivsystemet, hvis du alligevel ikke tænker for meget over prisniveauet.

Hvis du sætter mindre larm, langtidsholdbar og en mere effektiv/hurtig model højt, så er en kværn med valse det rigtig valg. Hvis du gerne vil have den billigere løsning, som også er ganske effektiv, men dog ikke så langtidsholdbar, så er en kompostkværn med knive det rigtige valg. Her kan jagten på tilbud og udsalg i forhold til årstid (uden for årstid er altid billigere), være oplagt, hvis du ønsker at spare penge på haveudstyr – hvad end det er kværne, vertikalskærer eller måske en hækkeklipper.

5 kommentarer til “Kompostkværn • Undgå tur med trailer til genbrugspladsen”

 1. Ang. Kompostkværn. Hækklip, tynde grene, staudetoppe kan smides på græsplænen. Slå hele herligheden med plæneklipperen, så er det klar til komposten eller til at lægge på haven.

Der er lukket for kommentarer.