Kultivator – Den bedste kultivator i 2022

1

Kent & Stowe Long Handled 3 Prong

Denne kultivator med skaft er perfekt til at vende jorden, så du i foråret kan skabe de bedste betingelser for dine frø og planter. Med en længde på hele 158 centimeter giver kultivatoren en behagelig arbejdsposition, så stort set alle kan lufte jorden uden besvær og gener i ryggen.

Tjek prisen →
TESTVINDER
Billigste pris Forhandler
Kent & Stowe Long Handled 3 Prong 280 kr. Føtex
Gardena Natureline 171
Stihl BF-KM 1.795 kr. Hylte Hunting & Outdoor
Wolf-Garten BE-M 109,65 kr. Midtdjurs Traktorlager A/S
Fiskars Classic Kultivator 128 kr. jem & fix

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

 

En kultivator er det perfekte redskab til at vende jorden og fjerne ukrudt i dit blomsterbed eller din køkkenhave, så de har bedste forudsætninger for at lave en masse flotte blomster og planter om sommeren.

Det er et af de haveredskaber, som er svære at undvære, hvis du er seriøs omkring haven. Samtidig er en manuel kultivator ofte et robust værktøj, som vil holde dig i mange år.

I denne kultivatortest vil vi hjælpe dig med at finde ud af, hvilken havekultivator, der er bedst til dine behov. Vi gennemgår nogle af de bedste modeller på markedet og sammenligner deres specifikationer. I vores købsguide giver vi generelle råd med på vejen til dig, der er på udkig efter en ny kultivator, og i sammenligningstabellen kan du sammenligne de forskellige produkter.

Kent & Stowe Long Handled 3 Prong#1 Kent & Stowe Long Handled 3 Prong – bedst i test

Fordele:

 • God længde og størrelse på hoved – brug den uden at bukke dig ned
 • Vellavet i rustfrit stål

Ulemper:

 • Lang model – ikke så god til præcisionsarbejde

 

Derfor skal du vælge Kent & Stowe Long Handled 3 prong

Denne kultivator med skaft er perfekt til at vende jorden, så du i foråret kan skabe de bedste betingelser for dine frø og planter. Med en længde på hele 158 centimeter giver kultivatoren en behagelig arbejdsposition, så stort set alle kan lufte jorden uden besvær og gener i ryggen.

Kultivatoren er designet i solidt træ og med rustfrit stål, og det vil formentlig blive et af de haveredskaber, du har i mange, mange år. Samtidig har denne kultivator en garantiperiode på hele 15 år, som du kan benytte dig af.

Gardena Natureline 171#2 Gardena Natureline 171 – bedste billige

Fordele:

 • Tre tænder med god arbejdsbredde
 • 10 års garanti

Ulemper:

 • Ikke fremstillet i rustfrit stål

Derfor skal du vælge Gardena Natureline 171

Denne kultivator er god til at fjerne ukrudt og lufte jorden i køkkenhaven eller blomsterbedet, inden sommeren kommer.

Kultivatoren er designet til at bruge i oprejst position, og den er bygget i solidt træ, der stadig er så let, at du kan løsne jorden i timevis uden at blive træt.

Hovedet er bygget i stærkt kvalitetsstål, der gør, at denne kultivator også er særligt velegnet til stenet jord, der kræver lidt mere power. Det består af tre tænder med en arbejdsbredde på 9 cm – en god bredde til dig, der ønsker at forbedre jorden i et blomsterbed med tætte rækker.

Dette er en billig og effektiv tilføjelse til din samling af haveredskaber med gode tekniske specifikationer. Du vil glæde af denne i mange år frem.

Stihl BF-KM#3 Stihl BF-KM – bedste premium

Fordele:

 • Tilsluttes en motor for hurtig og automatisk kultivering

Ulemper:

 • Tungere vægt
 • Kræver ekstern Stihl-kombimotor

 

Derfor skal du vælge Stihl BF-KM

Dette er en elektrisk kultivator til dig, der ønsker at sætte ekstra power på dit arbejde i jorden, hvad end det drejer sig om at fjerne ukrudt eller tilføre ilt til jorden.

Du påfører denne Stihl mini-kultivator på en Stihl-kombimotor, hvorefter de skarpe, roterende blade selv står for at fræse jorden i en dybde og med en kraft, der er svær at opnå med en almindelig, manuel kultivator. Få perfekt-luftet jord på rekord tid.

Jorden bliver løsnet og luftet utroligt ensartet, så frøene har al den ilt, de skal bruge for at give flotte blomster eller planter i køkkenhaven.

Med en arbejdsbredde på 22 cm er denne også god til dig, der skal have luftet jorden på større arealer.

Den kræver et tilkøb af en Stihl-kombimotor. Fordelen er, at når du først har den kan du bruge den med mange andre haveredskaber fra Stihl.

Wolf-Garten BE-M#4 Wolf-Garten BE-M – bedste håndholdte

Fordele:

 • God kontrol, velegnet til præcisionsarbejde
 • God til at blande gødning og andet i jorden

Ulemper:

 • Kan ikke monteres på skaft

 

Derfor skal du vælge Wolf-Garten BE-M

Denne lille, håndholdte kultivator er perfekt til dig, der har brug for at arbejde på i et smalt blomsterbed eller en køkkenhave, hvor der ikke er meget plads. Den er skabt i hårdfør stål, der gør den perfekt til at kultivere kompakt jord, fjerne ukrudtet i din have og klargøre bedet til sæsonens planter.

Da den er håndholdt, skal du ned i knæ, når du bruger den, men det betyder også, at den er god til præcisionsarbejde, hvor du skal ind i smalle områder – f.eks. mellem rækker af afgrøder. Her har du så meget kontrol og overblik, at du ikke behøver at bekymre dig om at beskadige omkringliggende planter.

Fiskars Classic Kultivator#5 Fiskars Classic Kultivator – bedste til at fjerne ukrudt

Fordele:

 • Stærkt stål velegnet til at fjerne ukrudt
 • Skaft i asketræ

Ulemper:

 • Begrænset længde

 

Derfor skal du vælge Fiskars Classic

Denne Fiskars-kultivator med asketræ-skaft er lavet i stærkt stål, der ikke giver ukrudtet en chance. Brug den til at fjerne selv de mest genstridige rødder og planter, der har invaderet køkkenhaven eller blomsterbedet, så det er klar til en ny sæson med planter og blomster.

Med skaftet i asketræ behøver du ikke at skulle ned på knæ for at arbejde med din jord. Den er yderst behagelig at bruge og vil holde i mange år frem.

Sådan vælger du den bedste kultivator

VI mennesker har i hundredvis af år været bevidste om, at det er vigtigt at løsne jorden for at skabe de bedste forudsætninger for, at planter og blomster kan gro. Når jorden er blevet vendt, er det bare nemmere for rødderne at sprede sig ud. Dit blomsterbed og dine blomster vil takke dig, hvis du sørger for at lufte jorden, når foråret kommer.

Hvornår skal jeg bruge en kultivator?

Der er især to årstider, hvor kultivatorer bliver taget i brug: I forår og efteråret. Det kan være en god idé at luge ud i ukrudtet og kultivere haven i efteråret. Her kan du også tilføre haven gødning eller kompost, før du går i gang med dine kultivatorredskaber. Henover vinteren vil disse ting nemlig fortsætte med at blive brudt ned, og når foråret kommer, vil de have tilført jorden en masse ilt, og den vil være klar til frøene, som du skal plante.

Det er helt nødvendigt at bruge kultivatorer i foråret. Her kan du igen luge ud i ukrudtet – men endnu vigtigere kan du få vendt jorden, som er blevet presset sammen af regn, sne og kulde henover vinteren, og som nu har brug for mere luft. Det gør det lettere at plante og graver huller til dine frø.

Du bør vente med dine have-redskaber i foråret – inklusiv din kultivator – til jorden har nået en temperatur på omkring 15 grader. Kultiver jorden og fjern ukrudtet lige inden du skal plante, sådan at eventuelle frø fra ukrudt ikke forplanter sig i den jord, du har forberedt.

I efteråret kan man derimod gå i gang med kultivatorer når som helst, før kulden kommer, men det er bedst at gøre det, kort efter du har høstet dine planter. Spred eventuelt et tykt lag flis ud over jorden efterfølgende, så du undgår ukrudt.

Håndholdt kultivator eller kultivator med skaft?

En håndholdt kultivator er rigtig god, hvis dine planter er i et mindre blomsterbed, og du ikke har så meget plads. Dette er uanset, om det er en lille håndkultivator til at løsne jorden overfladisk, eller en kultivator med et langt skaft, der kan nå dybere. Begge dele er med til, at frøene får de bedste omstændigheder for at lave flotte blomster eller planter. Frøene får nemlig bedre plads til at sende rødderne ud i jorden.

En håndholdt kultivator er også god til at at blande tilskud eller gødning i jorden i dit blomsterbed.

Nogle vælger blot at bruge en skovl til at løsne jorden og fjerne ukrudt, men den gør ikke arbejdet lige så godt, da du vil stå tilbage med store klumper af jord. En kultivator kan lufte jorden meget mere ensartet og samtidig fjerne ukrudt eller vende det ned i jorden, så det ikke generer dine planter.

Kultivator med motor eller manuel?

Kultivatorer med motor kan være fantastiske til dig, der har en stor have med mange planter eller blomster. De er meget brugbare, når det kommer til at foretage en ensartet kultivering af større områder. Selv den mest tætpakkede jord kan de klare nemt og hurtigt.

Der er dog også mange scenarier, hvor kultivatorer med motor bare ikke fungerer, og hvor du har brug for manuelte, håndholdte kultivatorer. De kræver mere knofedt, men de kan også løse mange problemer for dig.

Den gennemsnitlige have har relativt smalle række af jord, som bare ikke er brede nok, til at du får brug for motordrevne kultivatorer. Faktisk kan de motordrevne kultivatorer i små bede risikere at ødelægge bedet lidt.

Derudover kan mange steder have rør lagt ind under jorden, og du kan risikere, at de meget kraftige, motordrevne kultivatorer ødelægger dem.

At vælge den rette kultivator

Der findes to slags manuelle kultivatorer – dem med skaft og de håndholdte.

Før du vælger, hvilken en du skal bruge, bør du undersøge din have og dine behov. De kan begge bruges til at fjerne ukrudtet og græsset i dine bed samt løsne jorden. De kan også begge lufte din jord nemt, så du kan skabe gode vilkår for dine planter. Men du skal vælge den, der passer bedst til netop dit bed.

Smalle eller kompakte arealer

Er dit bed eller køkkenhaven smal og kompakt? Så kan det være en god ide at investere i en håndholdt kultivator. De består af et håndtag med en klo, som kan grave dybt ned i jorden og skille den fra hinanden. Den er god til jord, som ikke har brug for at blive vendt alt for dybt.

Nogle kommer med et blad på den ene side af hovedet og en klo på den anden. Disse kan gå lidt dybere

De er også god til bed, du har selv har plantet i kasser. Her er jorden nemlig som regel lidt løsere, og du har ikke brug for at gå lige så dybt.

Større arealer

Har du større arealer i haven, eller kan du ikke gå ned i knæ i lang tid ad gangen, bør du vælge en model med et skaft.

Disse har som regel en række pigge i enden og nogle gange også et sted, hvor du kan sætte din fod og dermed hjælpe med at skubbe den ned i jorden i haven. Ofte vil disse redskaber have et T-formet håndtag, som gør, at du kan vride den i jorden og dermed lettere skabe løs jord. Dette er også effektivt til at fjerne ukrudtet i din have.

Disse længere redskaber er især fantastiske til at opbryde jord, som er leret eller på andre måde meget kompakt. Det er også usandsynligt, at du kommer til at beskadige eventuelle rør eller lignende i jorden, da den styres med håndkraft.

Denne slags kultivator kan gå en del dybere end en håndholdt model.

FAQ

Hvilken kultivator er bedst i test?

Den bedste kultivator i test er Kent & Stowe Long Handled 3 Prong, som har en god længde på skaftet og er bygget i høj kvalitet. Læs resten af testen for flere detaljer om testvinderen og de øvrige modeller.

Skal jeg købe en håndholdt kultivator eller en model med skaft?

En håndholdt model er velegnet til præcisionsarbejde, mens en model med skaft kan nå dybere ned i jorden.