Lavendel i haven – god råd til plantning og pasning af lavendel

Leder du efter et godt sted at købe lavendler til haven? Se hvilke butikker vi anbefaler her:

Webshop Trustpilot score Leveringstid Link
bv_logo_big
4.9/5 stjerner
1-3 dage
Plantetorvet.dk
4.7/5 stjerner
2-4 dage

Lavendel er en skøn plante til haven, fordi den både dufter utrolig godt og er smuk. De fleste associerer den lilla farve med lavendel, men lavendel findes faktisk også i hvid. Der findes flere typer af lavendel til haven – både hårdføre og mere sarte.

Lavendel kan købes som barrodsplanter, frø eller i potte. Husk at lavendel er en staude, så den kommer tilbage år efter år, derfor er det en god idé at vide, hvordan du giver den de bedste forhold til trivsel i din have. Her får du de bedste tips til at få dine lavendel til at trives.

Sådan planter du lavendel:

  1. En lavendel som barrodsplante, skal i jorden direkte efter modtagelse, mens en lavendel i potte skal i jorden i løbet af foråret. Lavendlen skal nemlig bruge en del tid i jorden for at etablere et godt rodnet inden vinteren kommer
  2. Jorden skal være tør og mager – bestemt ikke tung og våd. Det kan være en god idé at blande sand og grus i jorden inden plantning. Planten skal også placeret et solrigt sted i haven
  3. Du skal grave et hul, som er stort nok til at ingen rødder bliver bøjet – det skal altså både være dybt og bredt.
  4. Vand planten inden du sætter den i hullet, fyld det med jord og vand igen
  5. De næste par måneder skal den vandes regelmæssigt, og derefter burde den få nok vand fra naturen

De mest almindelige typer af lavendel i Danmark

Der findes flere typer, som passer til de danske haver, og de findes i forskellige farver; hvid, lyserød og forskellige nuancer af lilla.

Generelt er de fleste lavendler hårdføre i Danmark, og nemme at passe.

De dufter skønt og tiltrækker bl.a. bier til din have, da blomsterne indeholder meget pollen og nektar.

Lavendel bruges typisk som kantplante, bunddækkende plante eller som en flot blomst i et blomsterbed. De trives også rigtig godt i krukker, så længe vækstforholdene er rigtige, hvilket du kan læse mere om længere nede i artiklen

Hvid lavendel – Blue Mountain White

Dette er en smuk hvid lavendel, der er fuldstændig som de klassiske lilla – bare i hvid.

Blomsterverden.dk leverer denne som en barrodsplante, hvilket betyder, at den skal direkte i jorden efter modtagelse. Det første år er det en god idé at passe ekstra godt på dem, da de skal etablere et godt rodfæste. Den dufter også skønt, og fungerer godt som fx et kantplante rundt et farverigt bed.

Hvid lavendel – Edelweiss

Denne hvide lavendel leveres i potter, og planten vil være omkring 10 cm høj når du modtager den. Den får også hvide blomster i oprette aks, som har en tæt bevoksning, og den tiltrækker sommerfugle, bier og humlebier, da den indeholder meget pollen og nektar.

Lavendel Hidcote Blue

Hidcote Blue er en klassisk lavendel, men den er mørkere lilla i farven end andre lilla lavendler. Den blomstre fra maj og juni, og bliver ca. 30 cm høj. Hos Blomsterverden.dk kan du købe den som barrodsplante.

Du kan også købe den i potte hos Plantetorvet.dk, hvor de er omkring 10 cm høje, når du modtager dem.

Sommerfugle lavendel – Lavandula Stoechas

Sommerfugle lavendler er franske, og ser markant anderledes ud end de klassiske lavendler. Denne sommerfugle lavendel er en flot lilla, der får elegante flagrende spidser fra blomsterhovederne, som er båret af tynde stilke. Bladene er sølvfarvet og har en skøn duft. Sommerfugle lavendler kan både bruges som bunddækkende plante, kantplante eller i et smukt havebed. Denne sommerfugle plante bliver op til 90 cm høj, hvilket er en del højere end de klassiske lavendler. Den blomstre fra juni.

Blomsterverden.dk sælger Lavandula Stoechas som frø – klik her.

Lavendel Rosea 

Denne lavendel får lyserøde blomster, som blomstre i vandrette aks. De dufter skønt, og planten blomstre fra juni til august. Rosea bliver ca. 40 cm høj og 50 cm bred, og så vokser den hvert år med 25 cm.

Kan købes hos Plantetorvet i potte her.

Lavendel frø

Du kan købe lavendel som barrodsplante, i potte og som frø. Køber du lavendel som frø, anbefales det, at du starter med at forspire dem og derefter udplanter dem i haven efter de har fået dannet sig et godt rodnet i en potte. Frøene skal kun dækkes med en ⅕ cm jord, så vær opmærksom på det når du planter dem.

Lavandula angustifolia – vinterhårdfør lavendel i Danmark 

Dette er en klassisk lavendel, som har en mørk lilla farve. Den blomstre omkring juli og august.

Den er både egnet til at blive dyrket i potter, urtehaven eller i et blomsterbed. Som læst tidligere id enne artiklen, kan det være en god idé at forspire den og så er den altså vinterhårdfør i Danmark, men det første år, er det en god idé at passe ekstra godt på dem og frostsikre dem. Blomsterverden.dk sælger Lavandula Angustifolia som frø med ca 70 frø i pakken.

Sommerfugle lavendel  – Bandera Purple 

Endnu en smuk og eksotisk sommerfugle lavendel, men denne gang som frø. De bliver omrking 25-30 cm høje og blomstre fra juni måned. Blomsterverden.dk sælger dem med 12 frø i en pakke.

Det anbefales, at de forspires i et minidrivhus, så de får den bedste start på livet, og så skal jorden holdes fugtigt. Brug fx dette unikke minidrivhus med selv vandingsanlæg. Det er smart fordi planten kan trække det vand til sig som den ønsker, og du skal ikke være bekymret for at den nemt udtørrer. Du kan med fordel også dække dem med vermiculite, som holder jorden fugtig og giver næringsstoffer til jorden.

Placering af lavendel

Lavendler stiller ikke de største krav til deres placering i haven, der er dog to afgørende faktorer, som du skal tage højde for:

  • Lavendel skal stå solrigt
  • Jorden skal være tør og mager, og ikke våd

Det er utrolig vigtigt, at du finder et solrigt sted i haven, fordi lavendler bryder sig ikke om at stå i skygge, men den kan godt ståle halvskygge. Vil du dog have den til at trives bedst skal du vælge et sted i haven med fuld sol.

Jordbunden må ikke være for tung og våd – lavendel kan ikke lide at stå i vand for længe. Det er oprindeligt en plante fra bjergegnene i middelhavsområdet, hvor jorden er veldrænet, mager og klipperig. Hvis du ikke har en tør og mager jord, kan du med fordel tilføre sand og grus til jorden før du planter lavendlen i din have.

Tip til placering af lavendel

Lider dine roser af bladlus? Så kan du med fordel plante lavendel i nærheden af dit rosenbed. Du må ikke plante lavendel ved siden af roserne medmindre du udskifter den del af jorden, så den bliver tør og mager. Det kan gøres ved at blande jorden med sand og grus. Rosenbedets jord er nemlig meget lerholdig og våde jord, som roserne elsker.

Det siges, at lavendel kan hjælpe med at holde bladlus væk fra dine roser. Du kan jo prøve at se om det virker for dig.

Pasning af lavendel

Generelt er lavendel en hårdfør plante, som kan tåle det meste, så længe den ikke får for meget vand. De er lette at passe og kræver ikke nogen særlig indsats, så længe at vækstbetingelserne er i orden, som vi har været inde på tidligere i denne artikel.

Lavendel kræver heller ikke gødning, men jeg har samlet nogle tips, som du skal huske når du har lavendler i haven.

Beskæring af lavendel

Beskæring er ikke nødvendigt, men ønsker du at bevare den flotte blomstring og tætte vækst, skal du gøre det. Planterne skal klippes ned til omkring 7-10 cm i  april måned hvert år. Det forynger planten, og resulterer i kraftig vækst og stor blomstring. Laver du ikke denne beskæring, vil blomstringen blive ringe. Det er vigtigt, at du laver denne beskæring i april måned, hvor der ikke er nogen nattefrost – nattefrosten skal være helt forbi. Planten bruger nemlig den overjordiske del til at beskytte sig mod nattefrost, så plante vil være udsat efter beskæringen. Venter du for længe med at beskære din lavendel, så kan det påvirke blomstringen, derfor er april måned en god tid at gøre det.

Har din lavendel fået frostskader i løbet af vinteren?

Har planten frostskader fra den hårde vinter, så skal den også klippes helt ned. På den måde kan den begynde forfra, men husk at dette stadig kun skal gøres efter nattefrosten er forbi. Læs mere om vinterdækning af lavendel længere nede i artiklen, så du kan passe godt på dine lavendler om vinteren.

Hvorfor er foryngelse af lavendel vigtigt?

Har du ikke beskåret din lavendel ned, så vil blomstringen blive dårligere og som årene går, hvor du stadig ikke har beskåret planten, vil planten begynde at blive træagtig For at undgå dette kan du grave planten op, og grave et endnu dybere hul til lavendel end før. Det skal være så dybt, at plantens træagtige dele kommer under jorden. De træagtige dele vil udvikle rødder, og så vil der komme nye skud op.

Det er bedst at lave denne foryngelse af lavendel i foråret – efter nattefrosten og inden den begynder at blomstre.

Vanding af lavendel

Lavendel kan ikke lide, hvis jorden er våd – den kan ikke tåle det og trives ikke i det. Det er en plante, som er god til tørke, men den burde kunne trække vand naturligt til sig. Den kan ikke lide at have “våde fødder” for lang tid af gangen. Hvis den står i en våd jord og ikke trives kan den nemlig blive angrebet af svamp. Er det en meget tør sommer, og kan du se at dine lavendler har brug for vand, skal du selvfølgelig give dem lidt vand.

Vanding efter plantning af lavendel

Har du lige plantet en lavendel – enten som potte eller barrodsplante, så skal du de næste 3-4 måneder vande den hyppigt, så den får en god start på livet og får dannet sig et godt rodnet. Når planten har dannet sig et godt rodnet, så kan den trække vand naturligt til sig.

Vinterdækning af lavendel

Nogle lavendler er frostfølsomme, mens andre sagtens kan klare lidt frost om vinteren. Er det dog en hård vinter, så kan det være en god idé at frostsikre dem også. Lavandula angustifolia er vinterhårdfør i Danmark.

Den første vinter, som dine lavendler oplever i din have, er det altid en god idé at frostsikre dem. De skal nemlig have lov til at udvikle sig et godt rodnet, og de kan være skrøbeligere det første år.

Sommerfuglelavendel er frostfølsomme, hvilket betyder, at om vinteren skal de frostsikre. Det kan gøres ved at dække dem med gran og løv inden frosten kommer. Du kan med fordel også brug flis, hvilket du kan læse om her (indsæt link). Flis kan nemlig også være en hjælpende hånd til frostsikring. Du kan også bruge en fiberdug, som er en god idé til frostsikring af bed. Du kan læse mere om fiberdug her(indsæt link).

Lav stiklinger og få flere lavendler

Ønsker du flere lavendler i haven, kan du i juli og august tage stiklinger af dine nuværende planter. Det gøres ved at klippe stiklinger på 10 centimeter af, fjern bladene forneden og sæt dem i fugtig jord. Om sommeren vil lavendelstiklingen hurtigt få fat, men de må ikke stå i direkte sol i starten. Det er bedst at lave stiklinger af lavendler, som har været i din have i nogle år, så du ved, at de er stærke.

Lavendel i krukker

Lavendel kan sagtens plantes i krukker, men det er vigtigt, at krukken har et drænhul, da vandet skal kunne forlade krukken. Selvom de er placeret i krukker skal de stadig ikke have for meget vand, men du skal holde øje med krukken, da den ikke kan trække vand naturligt til sig. Du skal derfor vande lavendel i krukker, men endelig ikke for meget.

Husk at placere krukkerne et solrigt sted, så lavendlerne ved trives, og glem endelig ikke jorden, som skal være mager og tør, når du planter lavendel.