Få en duftende have der oser af afslapning med den smukke lavendelplante. Lavendelen er kendt for sine beroligende egenskaber og bliver ofte brugt i aromaterapi, sæber og andre produkter, der vil dufte at sommer og romantik.
Udover lavendels fantastiske duft, tiltrækker den både bier og sommerfugle og er derfor en fortræffelig insektplante. Den er også spiselig for mennesker og kan bruges i kager, såvel som teer.
Lavendelplanten er en flerårig plante med lange, slanke stængler og smalle grågrønne blade, der er dækket af en fin, silkeagtig behåring. Lavendel blomstrer fra juni til august.
Så vil du også tilføre din have et strejf af middelhavslandene, og har du et sted i din have med fuld sol, er lavendel et godt bud på en plante, du må have. Læs mere i vores guide til lavendel, hvis du vil plante lavendel i din have og få succes med denne fantastiske halvbusk.
De mest almindelige typer lavendel i Danmark
Der findes flere lavendler, som passer til de danske haver, og de findes i forskellige farver; hvid, lyserød og forskellige nuancer af lilla.
Generelt er de fleste lavendelplanter hårdføre i Danmark, og nemme at passe.
De dufter skønt og tiltrækker bl.a. bier til din have, da blomsterne indeholder meget pollen og nektar.
Lavendelplanter bruges typisk som kantplante, bunddækkende plante eller som en flot blomst i et blomsterbed. De trives også rigtig godt i krukker, så længe vækstforholdene er rigtige, hvilket du kan læse mere om længere nede i artiklen
Hvid lavendel – Blue Mountain White
Dette er en smuk hvid lavendel, der er fuldstændig som de klassiske lilla – bare i hvid.
Denne købes ofte som en barrodsplante, hvilket betyder, at den skal direkte i jorden efter modtagelse. Det første år er det en god idé at passe ekstra godt på dem, da de skal etablere et godt rodfæste. Den dufter også skønt og fungerer godt som fx en kantplante rundt et farverigt bed.
Hvid lavendel – Edelweiss
Denne hvide lavendel leveres i potter, og planten vil være omkring 10 cm høj, når du modtager den. Den får også hvide blomster i oprette aks, som har en tæt bevoksning, og den tiltrækker sommerfugle, bier og humlebier, da den indeholder meget pollen og nektar.
Lavendel – Hidcote Blue
Hidcote Blue er en klassisk lavendel, men den er mørkere lilla i farven end andre lilla lavendler. Den blomstrer fra maj og juni og bliver ca. 30 cm høj.
Sommerfuglelavendel – Lavandula Stoechas
Sommerfuglelavendler er franske og ser markant anderledes ud end de klassiske lavendler. Denne sommerfuglelavendel er en flot lilla. Den får elegante flagrende spidser fra blomsterhovederne, som er båret af tynde stilke. Bladene er sølvfarvet og har en skøn duft.
Denne sommerfugle plante bliver op til 90 cm høj, hvilket er en del højere end de klassiske lavendler. Den blomstre fra juni og egner sig fortrineligt til krukker, da den ikke er fuld hårdfør i Danmark.
Lavendel – Rosea
Denne lavendel får lyserøde blomster, som blomstre i lodrette aks. De dufter skønt, og planten blomstrer fra juni til august. Rosea bliver ca. 40 cm høj og 50 cm bred, og så vokser den hvert år med 25 cm.
Lavendelfrø
Du kan købe lavendel som barrodsplante, i potte og som frø. Køber du lavendel som frø, anbefales det, at du starter med at forspire dem og derefter udplanter dem i haven, efter de har fået dannet sig et godt rodnet i en potte. Frøene skal kun dækkes med en ⅕ cm jord, så vær opmærksom på det når du planter dem.
Lavendula angustifolia – vinterhårdfør lavendel i Danmark
Dette er den klassiske almindelige lavendel, som har en mørk lilla farve. Den blomstrer omkring juli og august.
Den er egnet til at blive dyrket både i potter, urtehaven og i et blomsterbed. Som læst tidligere i denne artiklen, kan det være en god idé at forspire den, og så er den altså vinterhårdfør i Danmark, men det første år, er det en god idé at passe ekstra godt på dem og frostsikre dem.
Sommerfuglelavendel – Bandera Purple
Endnu en smuk og eksotisk sommerfugle lavendel, men denne gang som frø. De bliver omrking 25-30 cm høje og blomstrer fra juni måned. Sommerfuglelavendel er ikke fuld hårdfør i Danmark.
Placering af lavendel
Lavendel er en middelhavsplante. Den kommer fra det tørre, varme sydlige europa. Det vil sige, den foretrækker et tørt og solrigt voksested med en mager jord. Vælg et sted med veldrænet jord, gerne lidt sandet. Har du en tung og fugtig jord, kan du med fordel blande sand og grus i den.
Selvom lavendel foretrækker meget sol, kan den godt trives i halvskygge. Det gør planten til en, der let kan placeres de steder, andre planter synes, er for tørre, og solen er for stærk.
Plantning af lavendel
Lavendler fås både som barrodsplanter og i potter. Fordi lavendel stammer fra sydeuropa, kan den være lidt tid om at etablere sig her i det kolde nord. Det er derfor bedst at plante lavendler om foråret uanset, om det er lavendel i potte eller lavendel som barrodsplante.
Sådan planter du lavendel i haven
Når du har fundet den perfekte placering til din lavendel, graver du et dybere hul end lavendlens pottestørrelse. Planter du en barrodsplante skal hullet være så dybt og bredt, at rødderne kan bredes ud, uden de bøjer. Hæld gerne noget sand og grus i bunden af hullet, især hvis jorden er lidt tung og våd.
Fyld hullet med vand og lad det sive væk. Sæt planten i hullet, fyld hullet omkring planten op og træd jorden fast omkring planten. Vil du lave et lavendelbed eller en lavendelhæk med flere lavendler, plant dem gerne med en halv meters afstand, da de med tiden vil vokse til og lukke bedet.
Plant lavendel i krukker
Vil du have din lavendel i krukke, er det vigtigt, du vælge en krukke med et godt drænhul. Lavendler i krukker kan komme til at stå for vådt, hvis vandet ikke kan løbe af krukken. Du kan eventuelt fylde et drænende gruslag i bunden af krukken, hvis dine krukker ikke har et godt drænhul.
Fyld krukken op med sandblandet jord og sæt planten i krukken. Plant gerne i et dybere hul, så lavendlen står lidt dybt i jorden. Vand krukken godt igennem.
Pasning af lavendel
Lavendel er forholdsvis nemt at passe, når først den har etableret sig. Fra naturens side er den vant til mager jord, veldrænet jord og fuld sol.
Vanding af lavendel
Vanding er kun nødvendigt i de første par måneder, efter du har plantet dine lavendler. Planten kan derefte selv finde vand i jorden. Husk når du vander, det er bedre at give en stor mængde vand på en gang end at sjatvande.
Gødning af lavendel
Lavendelplanten er meget nøjsom, den trives bedst i en mager jord, og har du plantet den i almindelig havejorde eller lignende, er det ikke nødvendigt at give den gødning.
Beskæring af lavendel
En beskæring af lavendel er nødvendig, dog ikke de første par år. Men efter nogle år vil plantens træagtige dele stoppe med at sætte friske skud, og planten vil blive bar i bunden. Den vil blive høj og tung i toppen, så grenene til sidst vil bøje sig mod jorden, og planten vil få et tomt hul i midten.
Lavendel klippes derfor hvert forår, når vinteren er ovre, og der ikke længere er risiko for frost. Beskæring af lavendler gøres ved at skære planten ned til 15 – 20 cm. Du kan godt beskære lavendel, selvom den er begyndt at skyde igen. Hvis du skærer for sent, forsinker du blomstringen, men det er også alt.
Er det mange år siden din lavendel er blevet klippet, og den er blevet bar i bunden, skal du tjekke, om der er kommet nye skud i bunden, inden du går i gang med klipning af lavendel. Er der ikke nye skud, er det bedst, at du forynger planten, inden du beskærer den ned til 15 – 20 cm.
Foryngelse af lavendel
Du laver en foryngelse af lavendelen ved at opgrave planten om foråret. Plant den derefter i et dybere hul, så den bare del af grenene kommer under jorden. Lavendlen vil så sætte nye rødder fra grenene, og du kan trimme den let i toppen det første år efter omplantningen.
Vinteropbevaring
De fleste almindelige lavendelsorter kan godt klare den danske vinter, hvis de står direkte i jorden. En undtagelse er sommerfuglelavendel, den er ikke glad for frosten. Du kan prøve at beskytte den med grangrene, og har du den i en krukke, kan du stille den frostfrit.
Generelt er det sådan, at har du dine lavendelplanter i krukker, er det en god idé at stille dem frostfrit, da deres rødder er udsatte i frosten. Krukken yder ingen beskyttelse af rødderne i frost. Du kan også pakke krukken ind for at beskytte den.
Formering af lavendel
Vil du gerne have flere lavendelplanter i din have, er det ret nemt at tage stiklinger og dyrke dine egne planter. Du kan enten gøre det i marts/april eller i juli/august. Når du laver stiklinger af lavendel, er du sikker på, at du får den samme sort, som moderplanten.
Klip en træagtige kvist af på ca. 6 til 10 cm. Fjern de nederste blade og eventuelle blomsterknopper. Stik dem ned i noget fugtigt jord og dæk dem til med hvid plastik for at holde på fugten.
Efter 3 til 4 uger skulle de gerne begynde at få nye rødder, og du kan fjerne plastikken. Lad dem blive i potterne, til du kan se rødderne i bunden af potten, og så er de klar til udplantning. Har du lavet dem lidt sent på året, kan du med fordel vente med udplantningen til om foråret, så de er beskyttet mod frost.
FAQ
Hvornår blomstrer lavendel?
Lavendel blomstrer normalt fra juni - august. Har du lavet en sen beskæring, kan blomstringen forsinkes.
Hvilken lavendel er ægte lavendel?
Lavandula angustifolia er navnet på den lavendel, der betegnes som ægte lavendel. Der findes forskellige sorter af denne art, fx ‘Hidcote blue’, ‘Edelweiss’ (der er hvid) og ‘Rosea’ (der er lyserød).