Lecakugler → De bedste varianter og gode råd til brug af lecakugler/lecanødder

Lecakugler er helt igennem fremragende til brug i både haven eller til byggeri. Kuglerne virker nemlig isolerende i huset, mens de hjælper planterne med at optage den rette mængde vand i haven. Uanset om du er på jagt efter lecakugler til det ene eller andet formål, så har vi gjort det nemt for dig at finde frem til den rigtige variant af lecakugler til dit behov. På nedenstående liste finder du således de bedste lecakugler til gode priser. Efter produkterne kan du også læse lidt mere om fordelene ved lecakugler, hvis du mangler yderligere overbevisning.

Hvad er lecakugler?

Før vi begiver os videre til produktoversigten, så får du lige her en kort gennemgang af, hvad lecakugler egentlig er. Lecakugler kendes også under navnet lecanødder, og materialet bliver primært benyttet i forbindelse med gartneri og byggeri. Det skyldes, at lecakugler har nogle favorable egenskaber, der sikrer optimal isolering, som både planter og mennesker kan få glæde af (men mere om det i afsnittede efter produktgennemgangen!).

Lecakugler produceres af ler, der bliver æltet og brændt i store roterovne. Leret ekspanderer i den høje varme samtidig med, at al overskydende organisk materiale forsvinder fra leret. Undervejs i processen bliver leret formet til små og hårde kugler af tusindvis af små luftceller med en brændt skal. Det er efter denne process, at kuglerne kan benyttes som isolerende element, da gasser, kulde, vand o.l. ikke kan trænge igennem lecakuglerne, når de dækker en overflade.

#1 Weber lecanødder coated 50ltr/ps 10-20mm – Til dig, der leder efter billige lecakugler

Hvis du er på jagt efter en omgang billige lecakugler, så skal du investere i disse Weber lecanødder coated 50ltr/ps 10-20mm. Du får 50 liter kugler i købet, hvor hver kugle har en størrelse på 10 til 20 mm. Kuglerne er ikke belagt på nogen måde og så har de en lambdaværdi på 297. Du kan med fordel benytte disse kugler som et kapillarbrydende og varmeisolerende lag i huset, som drænfilter eller som jordforbedring. Kuglerne er producerede ved at brænde fed plastisk ler i roterovne ved 1200 grader, og de er både akustisk og termisk isolerende, samt økologiske og brandsikre.

#2 Plantetorvets Leca – Lecakugler af kalkfattig lerart

Dette leca produkt fra forhandleren Plantetorvet.dk er et dansk naturprodukt, der er fremstillet af en speciel form for plastik og kalkfattig lerart. Efter at været blevet brændt i store roterovne ved 1150 grader, så ekspanderer leret og bliver til disse Lecakugler. Du har mulighed for at anvende dine lecakugler til mange forskellige formål inden for byggeri, anlæg, gartneri o.l. F.eks. er kuglerne både kapillarbrydende og varmeisolerende. Derudover er de genanvendelige og ved at købe flere poser på én gang, bliver det også en økonomisk fordelagtig forretning for dig. Èn sæk hos Plantetorvet indeholder 50 liter lecakugler.

#3 Weber lecaærter 50ltr/ps 4-10mm

Hvis du egentlig var lidt solgt på de første lecakugler i denne artikel (produkt nr. 1), men gerne vil have nogle endnu mindre kugler med hjem, så skal du se nærmere på disse Weber lecaærter 50ltr/ps 4-10mm. Disse lecakugler er nemlig lige dét mindre idet de har en kornstørrelse på 4 til 10 mm pr. ært. Kuglerne er dog produceret på samme måde via brænding i roterovne ved 1200 grader. Webers lecakugler er desuden ikke belagt, men kan udmærket erstatte coatede lecanødder grundet deres faste og ensartede struktur.

Weber lecaærter 50ltr/ps 4-10mm har en lambdaværdi på 331 og kan benyttes som varme- og akkustisk isolerende lag, som brandsikring, kapillarbrydende, drænfilter eller som jordforbedring. Som en ekstra bonus forhindrer Weber lecaærter 50ltr/ps 4-10mm støvgener og er økologiske.


Hvad kan Lecakugler bruges til?

Lecakugler har en række isolerende egenskaber, hvorfor de kan benyttes til flere forskellige formål. Herunder kan du læse en smule om nogle af de mest almindelige brugsformål. Vi vil dog stadig anbefale dig at dobbelttjekke med dine indkøbte lecakugler for at se, om de kan benyttes til samtlige formål eller om de er udviklet til ét bestemt formål før du benytter dem som et multifunktionelt middel.

Lecakugler til jordforbedring

Det er oplagt at benytte lecakugler til at forbedre jorden i din have eller i dine potteplanter. Når du blander lecakuglerne i jorden, så vil det give en lettere og mere luftig jord, der ikke risikerer at falde sammen, hvilket sikrer dine planter mere ilt, hvorved de opnår en bedre vækst. Du kan naturligvis udmærket benytte dine lecakugler nede i jorden, men de kan også fungere som dekorationsmateriale eller jorddække, hvis du ønsker det.

Du skal dog gerne være opmærksom på, at lecakugler består af ler, hvilket betyder, at de ikke opløses nede i jorden på samme måde som andre jordforbedrende elementer. Det er naturligvis en fordel for dig, der ikke giver at grave nye lecakugler ned med jævne mellemrum, men det er en vigtig ting at være opmærksom på, så du ikke overforbruger lecanødder uden grund.

Lecakugler til planter

Som ovenstående afsnit har beskrevet, så er lecakugler ideelle til at forbedre jorden omkring dine planter – uanset om det er i haven eller i en potteplante. Helt grundlæggende virker lecakugler ved at forbedre jorden, men deres egenskaber gør det også muligt for jorden at komme af med den overskydende væde. Dette er især en fordel i potteplanter, da mange planters rødder ellers står i vand over for lang tid, hvilket vil resultere i påbegyndelsen af en forrådnelsesproces i planten. Det er ikke alle planter, der selv kan komme af med det overskydende vand, især ikke hvis de står i en potte uden underskål eller i en lukket altankasse. Ved at blande jorden med lecakugler vil plantens rødder fremover kun optage den mængde som de har brug for, da kuglerne fungerer som dræn.

Sådan planter du lecakugler i dine planters jord

 • Læg et lag lecakugler i bunden af krukken, altankassen, potten e.l., der kan fungere som dræn for vandet. Benyt gerne en potte med hul i bunden – ellers skal der lægges lidt flere lecakugler i beholderen. Laget af lecakugler skal gerne fylde ca. 3 til 5 cm
 • Find en god og næringsrig jord til dine planter, der giver optimal mulighed for ilt til planten. Lecakuglerne kan også benyttes iblandet med jorden for at skabe en mere luftig og fastholdt jord, der bedre transporterer ilten
 • Sæt herefter dine planter i jorden, som du normalt ville gøre
 • Vand planten en smule og vedligehold den nu som du plejer

Har dine planter brug for yderligere pleje?

Der er naturligvis mange elementer at holde styr på, når man skal sikre den bedste vækst for sine planter. Lecakugler / lecanødder kan være en oplagt metode at benytte, hvis dine planter får for meget vand, men der kan trods alt være en del andre grunde til, at planterne ikke vokser optimalt. F.eks. er du også nødt til at sikre dig, at der er nok næringsstoffer i jorden, så dine planter har al den næring de har brug for. Du kan med fordel læse mere om emnet i vores artikel om de bedste gødningsspredere på markedet, da vi i den artikel både gennemgår de bedste typer af gødningsspredere og hvilke næringsstoffer og gødningstyper, som din have og dine planter kan have brug for.

Lecakugler som isolering

Lecakugler er ikke kun optimal til brug i haven og til dine planter. Du kan også benytte materialet i isoleringen af dit hus, hvor det bl.a. vil resultere i et bedre indeklima. Det skyldes bl.a. at lecakugler har isolerende egenskaber, der virker akustisk, fugt og termisk isolerende, når det bliver lagt i husets fundament eller gulve. Materialet er et miljøvenligt produkt, der ikke indeholder kunstige materialer eller udskiller gasser, og grundet dets naturlige oprindelse og processen bag dets udvikling, så kan det ikke ‘angribes’. Du vil derfor undgå uhensigtsmæssige aspekter som svamp og råd i huset, hvis du benytter lecakugler, da fugten ikke kan trænge op gennem det isolerende lag. Derudover tiltrækker lecakugler ikke skadedyr, såsom mus og rotter, så dem vil du også kunne undgå ved at lægge lecakugler som isolering i huset. Som en ekstra bonus kan produktet også fjerne støvgener og så er det brandsikkert.

Du behøver langt fra at benytte lecakugler overalt i huset, hvis det er et for stort projekt. I stedet kan du nøjes med at lægge lecakugler i særligt udsatte områder, f.eks. i kælderen, så du mindsker risikoen for fugt og gør området mere varmeisolerende. Du skal gerne rådføre dig med en professionel for at finde frem til den rette mængde af lecakugler og deres størrelse til dit projekt.

Radon og lecakugler

Lecakugler virker ikke kun isolerende over for kulde, fugt o.l., men også over for radon. Radon er en radioaktiv gas, der findes naturligt i undergrunden. Hvis der er en høj koncentration af radon under et hus, så kan gassen sive ind i boligen, hvilket øger risikoen for lungekræft. Det er ikke muligt at lugte, se eller smage radon, men det er altså yderst skadeligt.Af den grund skal alle nybyggede huse være sikret mod radon ifølge loven, hvor lecakugler er en oplagt løsning, da de netop har så fremragende isolerende egenskaber og er af naturlig oprindelse. En isolering af lecakugler vil derfor forhindre den radonholdige luft i at trænge ind i huset, hvilket skaber et bedre miljø for dig og din familie.

Fordelene ved Lecakugler

I de ovenstående afsnit har vi gennemgået en del af de fordele, der er ved at vælge lecakugler. For at samle alle fordelene ét sted, kan du herunder læse en kort opsummering af de enkelte fordele ved brugen af lecakugler:

 • Lecakugler virker ekstremt isolerende, hvilket bl.a. kan hjælpe på følgende problemer i huset, hvis det lægges som isolation:
  • Fugt, hvilket mindsker risikoen for svamp
  • Kuldegennemstrømning – materialet isolerer varmen frem for at lade kold luft trænge ind i huset
  • Radon, hvilket mindsker risikoen for lungekræft
  • Lyde – materialet virker akustisk isolerende
 • Miljøvenligt produkt – og ofte økologisk
 • Mindsker risikoen for skadedyr, såsom mus og rotter
 • Hjælper planter med at optage den rette mængde vand
 • Kan forbedre jorden i haven ved at gøre den mere luftig, hvilket bl.a. også sikrer mere ilt til planterne i jorden
 • Findes i flere forskellige størrelser, så du kan finde kugler, der passer til dit behov
 • Lecakugler produceres både som belagte og ikke-belagte kugler

Isolering af dit hus

Denne artikel har efterhånden klargjort mange gange, at lecakugler er oplagte til brug som isoleringsmiddel. Det kan dog udmærket være, at dit hus har brug for lidt mere pleje end bare brugen af lecakugler – eller måske du bare vil vide mere om andre former for isolering af huset? Uanset hvilken årsag der ligger bag, så kan vi stadig hjælpe dig godt på vej! Vi har nemlig skrevet en guide til isolering, så du kan finde den nemmeste måde for dig til at spare penge på varmeregningen. Du finder vores artikel om isolering af huset her.

Det er dog ikke kun vægge og gulve, der er store syndere, når det kommer til dårlig isolering. I flere tilfælde er det faktisk dine vinduer, der ikke er isoleret ordentligt, hvilket resulterer i, at vinden trænger igennem ind i hjemmet. Det skaber både kulde og fugt, hvilket er en rigtig dårlig kombination – og så har det desværre også en negativ effekt på din varmeregning. Vi har skrevet en komplet guide til udskiftelsen af vinduer, som du med fordel kan finde inspiration i, hvis du overvejer at forbedre dine egne vinduer. Du finder artiklen om nye vinduer her.

Eller måske er det bare ruderne i dine vinduer, som du har brug for at få udskiftet til bedre varianter? Dét har vi naturligvis også råd for. I vores artikel om udskiftning af ruder i dine vinduer finder du en række tips til, hvordan dette bedst foregår.

Sådan finder du lecakugler på tilbud

Prisen på lecakugler skifter afhængigt af, hvilken forhandler du handler hos, samt hvor mange liter lecakugler, du får med i købet. Ofte kan det udmærket betale sig at købe lecakugler i store mængder, da der i så fald vil være en del rabat at hente på købet. Det kan f.eks. både være ved maxi-køb eller ved at købe flere poser på én gang. Du kan også med fordel holde øje med de forskellige online forhandlere for at finde frem til gode lecakugle tilbud.