Løvstikke – Sådan dyrker du løvstikke i haven

Løvstikke er blevet dyrket i Danmark siden middelalderen. Den stammer oprindeligt fra Middelhavsområdet, men er fulgt med munkene nordpå og var almindelig i klosterhaver tidligere. Dels på grund af løvstikkes smag, der er en blanding af porre og selleri, og dels på grund af sine evner som lægeplante.

Mange bønder havde også løvstikke i haven, fordi den er god mod kramper og infektionssygdomme hos husdyr. Hos mennesker er løvstikke vanddrivende og kan forhindre mindre infektioner i nyrer og blære.

Krydderurten med de grønne blade bliver dog i dag primært brugt i madlavning og har været en fast ingrediens i det danske køkken.

Urten er lækker i sammenkogte retter, hvor du bare smider en buket løvstikke for at nyde den gode smag. Den er fyldt med næring, blandt andet C-vitamin og dens stængler er derfor også et sundt tilskud til maden.

Plantens officielle navn er levisticum officinale og er en flerårig plante. Det er nemt at dyrke løvstikke, når den først er blevet etableret i haven.

Sørger du for at placere løvstikke det rette sted uden sol hele dagen og helst ikke i en krukke, vil løvstikke dyrkning ikke volde dig mange problemer.

Plantning af løvstikke

Når du vil plante løvstikke, er det nemmeste at dele en eksisterende plante. Har du ikke selv en i haven, kan du få en af en nabo eller ven. Vær dog opmærksom på, om der sidder æg fra dræbersnegle på urten. Gør du det, kan du hurtigt få endnu flere af de irriterende snegle ind på din grund.

Du kan dele løvstikke, som du deler stauder: du giver den et hak med en spade og graver den ene del op. Sørg for at få både rod og stængler med. Det gør det nemmere for planten at etablere sig et nyt sted.

Du kan også købe løvstikke fra en planteskole. I det tilfælde kan du typisk være sikker på, at de har tjekket for snegle, og krydderurten er lige til at sætte i jorden derhjemme.

Placering af løvstikke

Løvstikke trives bedst i en fugtig jord i halvskygge. Du kan godt sætte løvstikke i fuld sol, men det er ikke optimalt for planten, og du skal være mere opmærksom på, at den får nok vand.

Når du vælger placering til løvstikke, er det vigtigt at huske på, at det bliver en stor plante. Den kan blive op til to meter høj og kan hurtigt brede sig. Sørg derfor for at plante den et sted, hvor der er masser af plads, så beskæring ikke er nødvendigt hele tiden.

Løvstikke kan stå i alle typer af jord, men foretrækker en let muldjord med godt dræn, der dog alligevel holder på noget af fugten. Giver du planten de rette betingelser, kræver den ikke så meget vanding.

Det bedste er, at du sætter løvstikke om foråret eller om efteråret. Det er som regel sværere for planter at etablere sig, når det er varmt om sommeren.

Løvstikke i krukke

Løvstikke kan godt plantes i krukker, hvis de er store nok. Som nævnt ovenfor har de brug for masser af plads at brede sig på. I stedet for at plante i en krukke kan du derfor overveje en balje eller et helt højbed, som løvstikken kan få for sig selv.

Dyrke løvstikke fra frø

Vil du dyrke løvstikke fra frø, kan det godt lade sig gøre, men det tager længere tid, før du kan nyde de lækre krydderurter i maden.

Du kan købe frø på en planteskole eller selv tage frø fra en løvstikke i haven. I det tilfælde skal du selvfølgelig lade løvstikke gå i blomst, noget du ellers bør forhindre, da det tager fokus fra dens bladproduktion.

Det er bedst at så løvstikke fra frø om foråret. Vær opmærksom på, at kimbladene ligner meget andre krydderurter og grøntsager, så det kan være svært at skelne mellem dem i starten. Sæt dem i en krukke eller marker dem tydeligt på friland for at få succes med dyrkning af løvstikke.

Pasning af løvstikke

Dyrkning af løvstikke vil være nemt, hvis du sørger for at etablere den det rette sted. I det tilfælde kræver den nemlig ikke så meget pleje. Og det er jo altid rart at have nogle krydderurter i haven, som du ikke behøver at være over hele tiden.

Det første halve år skal du være opmærksom på, at planten får nok vand. Har du sat din løvstikke i fuld sol, skal du være ekstra opmærksom, da det er en tørstig plante.

Er det en tør sommer, er det ekstra vigtigt, at du vander den. Det samme gælder, hvis du har plantet den i en krukke. Der har den brug for både ekstra væde og gødning, da den ikke har mulighed for at hente det i jorden i haven.

Vanding bør om sommeren foregå om morgenen eller om aftenen, så vandet ikke når at fordampe, inden det er sunket ned i jorden.

Beskæring af løvstikke

Løvstikke har ikke brug for decideret beskæring, men kan sagtens tåle det, hvis du synes, at den er blevet for høj. Fjern gamle skud eller klip planten ned, hvis den er blevet for stor.

En vigtig del af beskæring af løvstikke er, at du fjerner den blomsterstilk, som løvstikke danner. Det er en lang, tynd stilk, der skyder op fra midten, og hvorpå der bliver dannet en blomsterknop i enden. Ved beskæring af den tvinger du løvstikke til at have fokus på at danne blade, som typisk er dem, du gerne vil høste. Vil du tage frø fra planten, skal du dog selvfølgelig lade blomsterknoppen sidde og udvikle sig. Frøene kan også bruges i madlavning.

Gødning af løvstikke

Da løvstikke bliver en stor plante, vil den være glad for at få ekstra næring. Det bedste er at give gødning af brændenælder. Det kan du selv lave af havens brændenælder; så slipper du også af med dem.

Løvstikke kan dog også godt lide flydende gødning, mens husdyrgødning ikke er optimalt.

Høst og brug af løvstikke

Du kan høste løvstikke ved at plukke kviste fra den fra maj og helt indtil efteråret. Planterne har kun godt af, at du løbende klipper små bundter af, da det får den til at blive ved med at vokse.

Du kan tilsætte løvstikke frisk i en salat eller som suppevisk i supper eller sammenkogte retter med kød eller fisk. Dens smag af selleri giver et lækkert twist til retten, der kan være svært at opnå med en anden krydderurt. Derfor kaldes løvstikke også en maggi-urt efter maggiterningen, der kan give smag til mad.

Sørg for at tørre løvstikke, så du kan bruge den om vinteren også. Der bruger du den på samme måde som den friske. Dyrkning af egne urter giver netop mening, fordi du har mulighed for at tørre dem og bruge dem hele vinteren.

Løvstikke var tidligere en meget almindelig krydderurt i det danske køkken Du vil derfor også se, at urten passer godt til traditionelle danske retter. Nye kartofler smager også lækkert med et strejf af selleri fra løvstikken.

Løvstikkes lægeegenskaber

Ligesom mange andre krydderurter er løvstikke god mod en række forskellige lidelser. Som nævnt er den vanddrivende og skulle derfor også være udrensende og nogle mener også slankende.

Løvstikkes rod skulle være slimløsende og være god mod bronkitis, halsbetændelse og kramper. Du kan bruge både friske og tørrede skud og roden i te.

Du bør aldrig selvmedicinere med løvstikke, og man anbefaler ikke, at den bliver indtaget af folk med nyresygdomme og gravide.

Almindelige problemer med løvstikke

Løvstikke er heldigvis en rimelig hårdfør urt, og du behøver derfor ikke at være særlig bekymret for skadedyr eller sygdomme i forbindelse med dyrkning af den.

Selleriminerfluen kan dog godt finde på at angribe dens grønne blade. Du kan se, at bladene er angrebne ved, at du holder dem op mod lyset, der kan du se larverne kravle rundt i dem. Du løser nemt problemet ved at knibe de angrebne blade af og smide dem ud.

Hvis bladene bliver gule eller brune, er det et tegn på, at løvstikke ikke har fået vand nok. Du kan klippe de grimme blade af og derefter sørge for at give den nok vand.

FAQ

Hvornår kan man plante løvstikke?

Du kan plante løvstikke om foråret og om efteråret. Planten foretrækker en placering med noget skygge i en fugtig muldjord. Sørg for at give den god plads, da den bliver høj og breder sig.

Hvad kan man bruge løvstikke til?

Løvstikke kan bruges i sammenkogte retter med blandt andet kød og i suppe. Den smager henad selleri og bliver kaldt maggi-urt, da den minder om maggi-terningen.

Kan løvstikke overvintre?

Ja løvstikken kan overvintre.

Kan man spise løvstikke rå?

Løvstikkeurten kan godt spises rå men smagen er meget kraftig i rå tilstand. Derfor bruges urten fx ofte i kogevand som smagsgiver.

Kan løvstikke tåle frost?

Ja, løvstikkeplanten kan godt tåle frost.

Er løvstikke giftig?

Nej, løvstikke er ikke giftig

Hvordan gemmer jeg løvstikke?

Hvis du ønsker at tørre urten til senere brug, kan du klippe stilke af og lægge dem tørt og varmt på et klæde indendørs.