Luft til luft varmepumpe (mini-guide) – Hvad, hvorfor & hvordan

Hvem vil ikke gerne spare penge på varmeregningen? Her er de forskellige varme løsninger nøglen til at spare. Olie, gas eller fjernvarme er de sædvanlige løsninger. Men hvorfor ikke luftens varme?

Hvordan virker og hvad koster en luft til luft varmepumpe? Svar på hvad, hvorfor og hvordan, er, hvad du finder her i vores lille mini-guide.

Hvad er en luft til luft varmepumpe?

Teknisk bruger varmepumpen udeluften til at danne varm luften indenfor. Det sker ved at trække varmen ud af den udendørs luft, og så sende varmen til brug indendørs.

Rent fysisk er en luft til luft varmepumpe to dele. Den ene sidder indenfor og den anden del sidder udenfor. Her gælder det at de to dele skal monteres tæt på hinanden, så rørtrækket ikke bliver for lang(røret der forbinder de to dele).

Den store ulempe ved luft til luft er, at du ikke kan producerer brugsvandet, så det er kun en supplerende varmeløsning.

Hvordan virker luft til luft varmepumpe?

I delen der sidder udenfor har du fordamperen. Her bliver energien fra luften optaget. Fordamperen har kølemiddel løbende, som koger ved minus 20 grader. Ved kogning fordamper kølemidlet. Dampen bliver presset gennem kompressoren, hvor temperatur og tryk på dampen bliver forøget.

Fra kompressoren sendes dampen til kondensatoren der sidder indenfor i huset. Kondensatoren via recirkulation, omsætter varmen fra dampen til luften i huset.

Dampen i det lukkede kredsløb bliver afkølet og omdannet til væske igen. Dette løber tilbage til udedelen, hvor ekspansionsventilen køler dampen endnu mere, så dampen bliver omsat til kølemiddel igen.

En noget enklere løsning i forhold til Hvordan luft til vand varmepumpe virker.

Spare penge?

Hvis du køber en luft til lufte varmepumpe i god kvalitet, vil du kunne få investeringen hjem relativt hurtigt.

Et sommerhus i normal størrelse kan få dækket 70% af varmebehovet med en luft til luft varmepumpe. Med et normalt varmeforbrug kan du tjene varmepumpen hjem over en 3-4 års periode. Alt derudover er rent ”profit”.

Hvordan med installation?

Helt lav praksis, så bliver de fleste luft til luft varmepumper solgt med montering. Det kan være en god ide at kigge efter, når du kigger tilbud, modeller og priser ved de forskellige forhandlere.

Installationen er forholdsvis nem at monterer på omkring 2-3 timer. Husk at aftale med montøren hvordan de to dele skal sidde. Her gælder det om at huske, at rum der ligger længst væk fra anlægget, vil være sværest at opvarme.

Fordele

  • En billig løsning i forhold til andre andre varmetyper
  • Spar penge på varmeregningen
  • Stort set vedligeholdelsesfri
  • Ingen behov for eksisterende centralvarme

Ulemper

  • Udedelen kan støje
  • Ifølge bygningsreglementet er løsningen kun et supplement
  • Du finder mange dårlige produkter der ikke er beregnet til vores klima
  • Varmer ikke hele bygningen op

Hvem er varmepumpe luft til luft bedst til?

Alle kan vinde med varme løsningen der kører på luft, men især huse der er opvarmet af el-apparater, vil opnå den bedste besparelse på varmeregningen. Det er årsagen til at løsningen er en populær løsning til især sommerhuse.

Indeklima gevinst?

Varmepumpen giver en god cirkulation af varme og luften. Men den kan også give dig en ganske nyttig funktion, nemlig regulering af varmen. På de varme sommerdage kan den virke som air-condition, helt ligesom den hurtigt kan varme op på de kolde dage.

3 kommentarer til “Luft til luft varmepumpe (mini-guide) – Hvad, hvorfor & hvordan”

Der er lukket for kommentarer.