Luft til vand-varmepumpe? Hvorfor Hvad, hvordan med udendørs placering

Hvis du vil spare penge på varmeregningen, så kunne luft til vand-varmepumpe måske være det helt rigtige valg frem for f.eks. et jordvarmeanlæg der består af vand til vand anlæg.

En stor fordel med luft/vand varmepumpen er, at du installer den i det fri hvor den ikke kræver så meget plads ti rådighed som jordvarmeanlæg, og mange har begrænset plads indendørs. Fra sin placering i haven suger den luft ind og overfører varmen til et kølemiddel.

 

Hvorfor vælge luft til vand-varmepumpe?

Hvis du har fjernvarme, så er det ikke fordelagtigt for dig at skifte, og mange steder er der ofte også tilslutningspligt til fjernvarmen. Men hvis du olie eller gasfyr, så kan det se anderledes ud.

Den bedste grund til at udskifte er selvfølgelig, at spare penge på varmeudgiften. Her kan du spare næsten halvdelen i forhold til f.eks. gasfyr på det varme vand og rumopvarmning, hvilket dog kræver et velisoleret hus. Et jordvarmeanlæg tager mere plads end en luft til vand- varmepumpe, og kan derfor være den rigtige løsning til udskiftning af gas- eller oliefyr.

Hvis du har vandbåren gulvvarme, så er luft til vand-varmepumpe en endnu større økonomisk gevinst fordi vandet har en lav fremløbstemperatur, hvor trægulve kræver temperaturer under 27 grader.

 

Den nemme, billige og smarte måde er at få 3 uforpligtigende tilbud ved 3byggetilbud her

få 3 tilbud på varmepumpe ved 3byggetilbud

 

Hvad koster luft til vand-varmepumpe?

Prisen for en ny vand-varmepumpe ligger ret ofte på 70-95.000 kr. der kan varierer efter type, effekt, opsætning, installation med mere. En stor udgift, som dog er ca. 40-70.000 kr. billigere end et jordvarmeanlæg.

Du skal lave en stor investering, men en investering skal som regel give overskud på sigt, og det kan du selvfølgelig også opnå med denne løsning. Et gennemsnitlig hus og hustand har en årlig udgift på 22.000 for fyringsolie og service, og udgiften på vand-varme løsningen med el og service, ligger på 12.000 kr. Når du så indregner merinvesteringen med i forhold til et nyt oliefyr, så vil du have hentet investeringen hjem over 6 år, og har varmepumpen 20 år frem.

 

Hvordan virker luft til vand-varmepumpe?

Pumpen udnytter varmeenergien fra luft og sol, som er tilstrækkelig til at opvarme en velisoleret bolig.

Selve den fysiske pumpe der er en boks af en meters penge i højde og bredde, skal sidde i en højde af en meter. Her trækker en ventilator luften ind forbi en varmeveksler, der overfører varmen til et kølemiddel. Kompressoren i varmepumpen kan hæve trykket, helt ligesom køleskabet trækker varmen ud af luften til bagsiden af køleskabet.

Det opvarmet kølemiddel opvarmer vandet og løber nedkølet tilbage til pumpen via et rør ind til husets varmtvandsbeholder.

Varmepumpen driver af strøm, som selvfølgelig er en udgift, men varmepumpen leverer ofte 3 kilowatt varmeenergi for hver kilowatt brugt.

 

Ulemper ved vand-varmepumpe?

Der er ikke ret mange ting der ikke har ulemper. Du skal opveje hvis du har plads og økonomi til det, er at jordvarme er mere effektivt.

Med denne varmepumpe løsning slipper du for at have et fyrrum med luftgener, får en høj driftsikkerhed og reduceret varmeudgifter, men en ventilator står og kører udenfor larmer selvfølgelig også.

Du skal have god plads i haven, så den ikke står for tæt på naboen og generer denne. Der findes nemlig støjgrænser som skal overholdes, hvor kommunens fastsatte grænseværdier gør sig gældende eller Miljøstyrelsens støjgrænser.

I forhold til egen brug af haven, så vil du også have den væk fra terrassen eller jeres pavillon, samt selvfølgelig væk fra soveværelset vinduer så jeres egen søvn ikke bliver ødelagt.

En anden ulempe som du skal opveje, hvis du har plads og økonomi til det, er, at jordvarme er mere effektivt.

 

Placering af varmepumpen i haven?

Placeringen som fortalt, skal være rigtigt. Her skal du finde et sted der ikke stå i skel, for en varmepumpe må som regel kun larme med 45 dB ved skel. Her er den gode placering den bedste løsning, både i forhold til naboer og jer selv, og du kan med fordel bruge Energistyrelsen støjberegner.

Hold god afstand til terrasse, naboen, stuevinduer og selvfølgelig soveværelsesvinduer. Lad være med at placerer den på tage hvad end det er garage eller udestue, for det vil øge støjen.

Fliser og andre hårde overflade vil forstærke støj, hvor græs og andet vil absorberer lyd. Her skal du vurderer hvordan arealet ser ud i forhold til især naboerne, men også til f.eks. terrassen hvor i måske opholder jer meget.

Opsæt varmepumpen på et tungt underlag hvor vibrationer ikke forplanter sig, hvilket kan være stolper og betonfliser. Du kan også opsætte en støjskærm som kan mindste støjen, men husk at der skal være luft omkring pumpen for at den kører optimalt.

En kommentar til “Luft til vand-varmepumpe? Hvorfor Hvad, hvordan med udendørs placering”

Der er lukket for kommentarer.