Lyng minder for de flestes vedkommende om vestkystens mange flotte heder, hvor det eneste der vokser er den fine lyng, som da også gør det pragtfuldt med sin flotte kulør. At lyng trives særdeles godt i det blæsende og hvæsende vestjylland, fortæller noget om, hvor hårdfør lyngen egentlig er.
Lyng i haven
Lyng er nemlig en særdeles hårdfør plante, og kan holde til det meste. Derfor er den da også en populær plante at have stående i bedene i haven, krukken på terassen eller altankasserne. Du kan nemlig nyde godt af lyng året rundt, idet den kan holde til alt slags vejr, og så er den dejlig nem at passe. Læs med her og bliv klogere på, hvad der helt præcis skal til for at tage godt hånd om din lyngplante i haven.
SE OGSÅ: Test af gode kompostbeholdere
Gode råd til plantning af lyng:
- Først graver du et stort hul i den jord, som består af lige dele sand og muldjord samt to dele grov spagnum
- I dette hul placerer du lyngen centreret
- Fyld derefter ren, grov spagnum ned omkring lyngens rødder, så du gør det lettere for rødderne at tage fat i jorden
- Efter du har plantet din lyng, skal du blot give den rigeligt med vand
Typer af lyng
Der findes mange forskellige slags lyngplanter, som varierer i alt fra type til farve. Der findes endvidere forskellige slags planter af lyng, som blomstrer på forskellige tidspunkter af året – nogle om foråret, andre og efteråret. Der findes seks lyngplanter, som man bør kende til i Danmark: Hedelyng, klokkelyng og rosmarinlyng er alle vildtvoksende, hvor de resterende typer af lyng alle er havelyng.
Forårslyng
Som navnet viser, så findes der en slags lyng, som blomstrer i løbet af foråret. Den eksakte blomstringstid kan dog varierer fra type til type, men overordnet set blomstrer forårslyngen i perioden fra februar til april. Og har vinteren været meget vild, kan det endda forekomme, at lyngen blomstrer før tid.
Kramer’s Rote forårslyng
Forårslyngen Kramer’s Rote er lyng med mørkegrønne nåleformede blade og smukke mørkerøde blomster på omkring seks til ni centimeter. Denne forårsblomst blomstrer fra marts til april måned, og bliver typisk 30 til 50 centimeter i både højde og bredde.
Forårslyng Vivellii
Vivellii er en forårsblomst, der ligeledes vokser i marts og april måned. Denne lyng har blade, der er mørkegrønne og nåleformede, og så har den smukke røde blomster, der i størrelsen bliver op til ni centimeter.
Forårslyng Snow Surprise
En forårslyng, som vokser fra marts og helt til maj måned er Snow Surprise. Denne lyng har løv, der er mørkegrønt og blomster der er hvide med en rød spids. De bliver op til 30 centimeter i højden.
Irsk klokkelyng
Denne lyng er en lille grøn busk, der har blade, som er ovale og smalle. Blomsterne er klokkeformede og fås i forskellige farver.
Alba irsk lyng
Denne irske klokkelyng, Alba, blomstrer fra juni til september måned med smukke hvide klokkeformede blomster, som bliver mellem én til fem centimeter i størrelsen. Lyngplanten bliver som regel omkring 25 centimeter i højden og op til 20 centimeter i bredden.
Irsk lyng Vanessa
Vanessa er en irsk lyng, som blomstrer fra juli måned til og med oktober måned. Den kan blive omkring 30 til 50 centimeter i højden, og så har den smukke klokkeformede blomster i en lilla farve.
Efterårslyng
Der findes mange arter af lyng, som blomstrer smukt, når efteråret er ovre det danske land – herunder navnet efterårslyng.
Allegro efterårslyng
Denne efterårslyng, Allegro, er en lyngplante, der vokser kraftigt og som med tiden kan blive op til 50 centimeter i både højden og bredden. Den blomstrer fra starten af august måned til slutningen af september måned. Den er særdeles hårdfør og kan nemt klare sig gennem vinterens kulde.
Efterårslyngen Bonita
Bonita er en efterårslyng, der blomstrer med dens røde og violette blomster i perioden fra september til og med oktober måned. Den er yderst tolerant over for både vind og kulde. Denne lyngplante bliver op til 35 centimeter i højden, og kan blive lige så bred med tiden. Busken er en stedsegrøn busk med gult sommerløv, der skifter til bronze over efteråret og vinteren.
Loki efterårslyngen
Denne efterårslyng har en lang blomstringstid, der strækker sig helt fra august til og med november. Loki er en stedsegrøn dværgbusk, der bliver omkring 40 centimeter i højden. Blomsterne er i smukke mørkerøde farver. Denne lyng er hårdfør, når det kommer til det danske klima, og så er den yderst tolerant over for vind.
Hvilken placering er bedst for din lyng?
Lyng er en plante, der som sagt er temmelig hårdfør, men der er dog alligevel nogle placeringer, der er bedre end andre for din lyng. Generelt har lyng godt af at stå et sted, hvor den både får rigeligt med sol, men hvor der også er godt med lys og luftigt.
Lyng i krukker
- Klip en affaldssæk op langs siden, så det fungerer som underlag til det jord, som ryger forbi krukken. Det gør det både nemt at rydde op efter plantningen, men du undgår også store mængder af spild, idet jorden kan samles tilbage i posen
- Derefter tager du den krukke, du ønsker at plante din lyng i – her kan det forresten være en god idé med en relativt stor krukke, idet planten vokser en del – plantemuld, lyngen og lægger det frem på underlaget
- Du skal desuden huske at benytte en jordbund, som består af en del muldjord, en del sand og to dele grov spagnum
- Dæk bunden af krukken til med et lag af jord på et par centimeter
- Dernæst placerer du lyngplanten i midten af krukken, og efterfølgende udfylder du luftrummet omkring planten med din jordblanding
- Tryk det øverste lag af jord ned med en let finger, så det sidder bare en anelse fast
- Vand til slut planten godt og grundigt igennem, så rødderne får mulighed for at tage fat, og jorden sætter sig
Lyng er god som bunddækkende plante
Lyng kan være rigtig smart at bruge på mange forskellige måder. For eksempel kan lyng med fordel bruges, hvis du har brug for at dække en bund til i et blomsterbed. Du kan for eksempel plante lyng i bunden af et bed med en form for større buske i, hvor jorden er bar. Dette giver således et mere dekorativt og idyllisk udseende. Du kan da også dekorere et stenbed med små klaser af lyng for at tilføje lidt farve til bedet.
Sådan passer du din lyng
Når så din lyng er plantet godt og solidt i enten i et bed eller i en krukke, så skal den blot tages hånd om for at trives i bedste velgående, og det kræver ikke meget, når man har med lyng at gøre. Uanset om din lyng står i haven udenfor, eller om den er plantet i en krukke på altanen, så skal den blot vandes, hvis det er i meget tørre perioder, og ellers klarer den sig fint med vand fra regnen, der kommer en gang imellem.
Surbundsplante – hvilken jord skal lyng plantes i?
Overordnet set, så er lyng en surbundsplante, hvilket betyder, at lyng skal plantes i en jordbund, der er sur og porøs. Nærmere bestemt, så har alle former og arter for lyng bedst af at stå i en jord, der har en pH-værdi på omkring fire til fem stykker. Dog kan nogle former for lyng godt klare sig i almindelig jord i haven, men det er altså ikke de bedste betingelser for en plante som lyng. Den skal altså bestå af en bund af en gange sand, en gange muldjord og to gange grov spagnum. Det kan desuden anbefales, at man hvert tredje år tilføjer lidt nyt af denne jordblanding til lyngen. Du kan med fordel bruge en surbundsgødning 2 – 3 gange årligt for at være sikre på, at jorden er sur nok.
Beskæring af lyng
En gang om året kan du med fordel tilføje en lille smule gødning til din lyng, men blot en moderat mængde, ligesom det hvert år kan være en fordel at beskære lyngplanten en anelse, når den er færdig med at blomstre. På den måde sikrer man nemlig, at lyngen bliver ved med at vokse og blomstre.
Vinterdækning af lyng
Den hårdføre plante, lyng, har ikke umiddelbart behov for vinterdækning, når vinteren er ovre det danske land. Dog kan man dække jorden til med grangrene eller flis, hvis vinteren er meget hård. Du kan læse mere om flis og bark her, så du kan vælge den der er bedst for lyng. Er det plantens første år, kan du med fordel dække den med flis, brak eller granris for at passe på den.
Man skal desuden huske at vande sin lyng, hvis den står i krukker og potter, for den må nemlig ikke tørre ud, og det kan den også gøre om vinteren. Man skal altid vinteropbevare krukker, da de har nemmere ved at fryse og der skal altid være et drænhul i bunden, så vandet kan løbe ud.
Kan lyng tåle frost?
Lyng er som tidligere nævnt en særdeles hårdfør plante, og det betyder også, at den godt kan klare sig gennem vinteren på trods af frost.
Renholdelse omkring lyngplanterne
Man skal huske at fjerne de nedfaldne blade og lignende, der kan ligge sig omkring lyngen i løbet af vinter og efterår, idet de giver risiko for at der går sygdomme i lyngen.
Lyng blomstringstid
Nogle arter af lyng blomstrer i mange måneder af gangen, og generelt gælder det, at de forskellige arter af lyng blomstrer på forskellige tidspunkter af året. Så nogle blomstrer i foråret, hvor andre blomstrer i efteråret, og du kan derfor sørge for at udvælge forskellige slags arter af lyng, og på den måde have lyng, der blomstrer stort set hele året.