Magnolia – Alt hvad du skal vide om pleje og pasning af magnoliatræer

Vi er vist alle stoppet op, når vi får øje på en magnolia i blomst. De smukke træer blomstrer overdådigt med blomster i rosa og hvide farver på deres krogede grene, for derefter at få de smukkeste, grønne blade. Hvem vil ikke gerne have sådan et træ i sin have?

Nogle gange vil du kunne se magnolia eller magnolie kaldet for et tulipantræ. Men det er to forskellige planter. Et ægte tulipantræ er af slægten Liriodendron, mens magnolia har sin egen slægt; magnolia. Det er forståeligt, at magnolia har fået det tilnavn, da nogle sorters blomster ligner tulipaner, men en magnolia har et helt andet udseende end det træ, der officielt hedder tulipantræ. Især bladene er meget forskellige, og det ægte tulipantræ får gulgrønne blomster, aldrig rosa blomster.

De fleste sorter af magnoliatræer er fuldt hårdføre i Danmark og passer derfor godt i de danske haver. De er dog ikke helt vilde med frost. Det er derfor en god idé, hvis dit magnoliatræ plantes lidt beskyttet fra vejr og vind, det giver det flotteste udbytte af blomster. Magnolia står nemlig med forårets knopper klar hele vinteren. De fleste magnoliasorter er løvfældende typer, men enkelte sjældne sorter er stedsegrønne. De kan dog have svært ved at overvintre i Danmark.

Vil du også gerne bliver klogere på, hvordan du passer en magnolia, så du kan få dette vidunderligt blomstrende træ eller busk i din have? Læs meget mere i min guide til magnolia.

Magnoliasorter

Magnolia kan både fås som træer og buske. Som træer er de gerne flerstammede, men kan trænes til enstammede træer, hvis det bliver gjort, fra de er helt små. Har du allerede en magnoliabusk i haven, kan du med en forsigtig beskæring opstamme den til et flerstammet træ. Det kan du læse mere om senere.

Almindelig magnolia blomstrer i det tidlige forår, inden de får blade på grenene. Det er derfor nemt at få øje på de store og ofte duftende blomster. Nogle enkelte sorter har en lang blomstringstid og blomstrer stadig, når bladene dukker op. Generelt kan magnoliaer deles op i tre blomstertyper; tulipanformede blomster, stjerneformede blomster og skålformede blomster.

Nogle af dem sætter frøstande hen på efteråret. Frøstandene ligner deforme ærtebælge med udposninger på, de findes i både grønne, røde og brune farver. I udposningerne ligger frøene. Frøene plejer dog ikke at være spiredygtige i Danmark af sig selv, men det er værd at prøve at forspire dem i drivhuset.

Den nok mest kendte magnoliatype er den med de store tulipanformede, rosa og hvide blomster. Men der findes mange andre sorter end den. Magnoliaer fås nemlig med mange smukke blomster i flere forskellige farver og nuancer af rosa.

Magnolia ‘Aphrodite’

Bliver 3 – 4 m høj. Træet vil blomstre med store, skålformede rødlilla blomster og omvendt ægformede grønne blade. Blomstrer i marts – april.

Magnolia ‘Daphne’

Bliver 2 – 3 m høj. Blomsterne er store, gule og opretstående, som tulipaner, indtil de breder sig helt ud som stjerner. ‘Daphne’ får blomster i maj – juni.

Magnolia ‘Heaven Scent’

Bliver 4 – 6 m høj. Blomsterne er store og rosa – sartrosa og blomstrer i april til maj. Denne magnolia har fantastisk duftende blomster.

Magnolia ‘Honey Tulip’

Bliver 3 – 4 m høj. Træet blomstrer i marts – april med store, skålformede lysegule blomster. Bladene er store og lysegrønne.

Magnolia ‘Satisfaction’

Bliver 5 – 6 m høj. Busken eller træet vil blomstre i april – juni med store, lyse rosarøde blomster, der dufter. ‘Satisfaction’ ses ofte i parker og haver.

Magnolia ‘Sieboldii’

Åkandemagnolie med store skålformede, hvide blomster har en rigtig fin duft. Bliver 2 – 4 m høj. Blomstrer fra maj – august, og sætter røde frugter/frøstande om efteråret.

Magnolia ‘Soulangeana’

Bliver 5 – 6 m høj. Blomsterne er store og hvide med en magenta – rosa bund. Blomstrer i april – maj.

Magnolia ‘Venus’

Dette er ikke en helt almindelig magnolia. Den bliver 2 – 4 m høj. Får store fyldte eller dobbelte blomster, der er lilla-lyserøde med hvidt indre og skålformede. Den blomstrer i marts – april.

Magnolia liliiflora ‘Nigra’

Bliver 3 – 4 m høj. Endnu en rød magnolia, der får store mørkerosa blomster i maj – juni.

Magnolia loebneri ‘Wildcat’

Bliver 4 – 6 m høj. Blomsterne er hvide, duftende og fyldte med et sart lyserødt skær i april – maj.

Magnolia stellata

Bliver 2 – 3 m høj. Får store, hvide stjerneformede blomster, deraf navnet Magnolia stellata, stjernemagnolia, i marts – april.

Placering af magnolia

Almindelig magnolia kommer oprindeligt fra Asien og Nordamerika, men trives som nævnt fint i vores danske haver. Den slags planter foretrækker lys eller let skygge, og så skal magnoliaer gerne have plads til at brede sig på. Du kan beskære en magnolia, men den har bedst af at kunne vokse naturligt. Den skal dog gerne stå lidt beskyttet, da voldsom blæst kan knække grene af og i vinterperioden frostskade knopperne.

Plantning af et lille magnoliatræ kan godt ske i krukke, da de vokser langsomt. På et tidspunkt kan du dog risikere, at krukken bliver for lille, og planten vil mistrives. Fordi magnoliaen vokser så langsomt, som den gør, er den god til mindre og mellemstore haver. Med tiden kan de dog blive for store, da mange af dem bliver 3 – 4 m brede.

Magnolia trives bedst i neutral til let sur jord. Den behøver ikke stå i direkte surbundsjord med en lav pH-værdi, men jorden skal helst være kalkfri. Har du en kalkholdig eller tung lerjord, er det en god idé at lave noget jordforbedring i plantehullet for at få en bedre pH-værdi. Du kan eventuelt tilføre grannåle, spagnum eller andet surhedsfremmende materiale. Jorden skal gerne være fugtighedsbevarende og næringsrig.

Plantning af magnolia

Magnolia kan plantes både om efteråret og om foråret. Er det et stor magnoliatræ med klump, er det bedst, at foretage en plantning efteråret, så det har tid til at etablere sig, inden vækstsæsonen går i gang. Beskyt eventuelt det nederste af planten med et par granris, så du er sikker på, den klarer sig gennem vinteren.

Har du valgt en af de lidt sarte sorter, er en forårsplantning bedre, da træet så har tid til at etablere sig, inden den første frost kommer.

Plantning

Er det en mindre magnolia, du vil plante, er det en god idé at sætte den i en spand vand en halv times tid, inden den skal plantes. Er det en ældre magnolia med indpakket klump, kan du vande klumpen over med en vandslange.

Grav et hul der er dobbelt så stort som klumpen eller potten på din magnolia. Har du en leret jord, kan det være smart at lægge et drænlag i bunden af hullet, så magnoliaens rødder ikke kommer til at stå i vand. Det kan den ikke lide. Du kan teste, om der er nok dræn i bunden af hullet ved at hælde godt med vand i og se, om det forsvinder. Et drænlag kan laves ved at grave hullet et par spadestik dybere, fyld grus eller skærver i bunden og dæk dem med et lag fiberdug.

Fyld jordforbedring, spagnum eller grannåle i bunden af hullet, til det passer med at magnoliaen står lige så højt, som den stod i sin potte. Tag magnoliaen ud af potten, sæt planten i hullet og fyld efter med jord. Vand grundigt efter plantningen. Har du købt en magnolia med klump, løsnes nettet omkring rodhalsen først, når magnoliaen er blevet plantet.

Pleje af magnolia

De første 2 – 3 sæsoner efter du planter træet, er det en god idé at vande den regelmæssigt. Gerne en til to gange om ugen, alt efter hvordan vejret arter sig. Når du vander, skal du helst vande grundigt. Hellere en masse vand på en gang, end lidt vand mange gange. Det tvinger rødderne til at søge dybere efter vandet, og træet eller busken kan hurtigere klare sig selv.

Det er vigtigt at holde jorden ryddet omkring magnoliaen. Græs kan stjæle en masse næring, så din plante ikke udvikler sig rigtigt. Mens dine buske eller træer er små og nyplantede, er en god tommelfingerregel, at holde jorden græsfri i omkring en halv meter fra din magnoliaplante. Senere når planten har etableret sig, kan du plante et bunddække, eller lade græsset komme lidt tættere på.

Gødning

Planter du din magnolia om efteråret, behøver du ikke gøde med det samme. Det vil bare forvirre planten. Gødning gives bedst om foråret. Giver du organisk gødning, kan du lægge en god gang omsat kompost eller dyremøg omkring træet i marts – april og igen i juni – juli. Bruger du kunstgødning, kan du vælge en, der er egnet til surbundsplanter, så du ikke tilfører mere kalk til jorden, for det vil ændre pH-værdien i jorden. Følg brugsanvisningerne på sækken.

Beskæring af magnolia

Magnolia fås i næsten alle størrelser, så de passer til alle haver. Men skulle du have en, der er blevet for stor, er det muligt at lave en beskæring af magnolia. Den er dog sart, så prøv at beskære så lidt som muligt, så du ikke kommer til at ødelægge træet.

En beskæring af magnolia foretages altid, når der er blade på træet. Altså mens træet er i vækst. Magnoliatræer danner knopperne til næste års blomstring om efteråret. Hvis du kommer til at beskære planten på det tidspunkt, får du en mindre blomstring det følgende forår, end du ellers ville have fået.

Start med at fjerne syge og døde grene. Skær dem altid ind til en grenkrave eller en grenvinkel, så får du det bedste resultat. En grenkrave er den fortykkede krave, der sidder mellem stammen eller en større gren og grenen, der skyder fra stammen eller den store gren. Er der en gren, du gerne vil afkorte, beskæres den ind til en nedadvendt knop, som så vil skyde.

Vil du opstamme en busk, så den bliver til et flerstammet træ i stedet, starter du med at udvælge dig nogle grene, der skal være træets hovedgrene. Beskær de andre grene ind til grenkraven og fjern de nederste grene på de blivende hovedstammer. Fordi magnolia er lidt sart, er det en god idé at stoppe i tide, så du ikke fjerner mere end en fjerdedel af kronen, når du beskærer den.

FAQ

Mit magnoliatræ blomstrer to gang, er det normalt?

Ja, der er visse sorter af magnolia træer og buske, der kommer med blomster to gange om året. Efterårsblomstringen sker dog normalt kun, hvis vi har et lunt efterår.

Kan jeg flytte min magnolia?

Magnolia er ikke vild med at blive flyttet, når først den har etableret sig. Der går en masse rødder tabt, når en plante bliver gravet op. Du kan dog flytte den, senest 2 - 3 år efter den blev plantet. Prøv at få så meget klump med som muligt. Har du et magnoliatræ i krukke, kan du dog godt senere sætte det ud i haven, når den er blevet for stor til krukken, og så vil den blomstre det følgende forår.