Maling af havemøbler? Vedligehold dine havemøbler af træ sådan her

Maling af havemøbler? Maling af udendørs træværk er den smarte måde at holde dit træ og møbler ved lige, så stole, borde, skuret eller andet holder længere. Træværk bliver slidt over tiden men olie eller maling kan beskytte overfladen, så træet ikke begynder at blive nedbrudt.

Havemøbler af træ som haveborde, havestole, havebænke m.m. skal vedligeholdelses både når du tager dem ud til foråret, og når du sætter dem væk til vinteren. Dine møbler i haven er nemlig særlig udsat for miljøets påvirkninger, for møbler har de store flade sider hvor solen nedbryder nemmere, helt ligesom vand og fugt ikke kan løbe af fladerne på møblerne.

Hvordan vedligeholder du dine havemøbler?

vedligeholdelse af træ havemøbler kræver olie

Beskyt dine møbler mod regn, vind og sol så møblerne ikke bare holder længere, men også opretholder deres naturlige skønhed hvad end det er træets egen farve eller den glatte farve overflade af maling.

Nogen vil kun vedligeholde møbler når de tages ud til foråret. Men du gør klogt i at vedligeholde dem for skidt og snavs inden du sætter dem i læ for vinteren også.

Teaktræ er undtagelsen, for havemøbler af teak kan holde i flere år uden behandling, da teak besidder et stort indhold af harpiks til den gode beskyttelse af træet. Teaktræ kræver dog olie for ikke at få den kedelige grå farve, helt ligesom de andre træsorter også gør.

Overordnet skal du rengøre, slibe og give havemøblerne olie eller maling. Her gælder det selvfølgelig først og fremmest om at finde den rigtige olie eller maling.

Hvilken maling eller olie?

Du finder mange forskellige produkter indenfor maling og olie, og her er den gode kvalitet altid det smarte valg. Du får som regel altid bedre kvalitet med en højere pris, selvom brands selvfølgelig også har en tendens til at tage pris efter anseelse.

Til beskyttelse mod solen skal du vælge olie med farvepigmenter frem for den farveløs.

Start med rengøringen af havemøblerne

Hvad end du skal forårs rengøre eller gøre klar til vinteren, så er det en god ide at rengøre møblerne. Børst stole, borde m.m. grundigt hvor du bruger masser af vand. Få alt snavs og skidt væk hvilket kræver lidt knofedt og tålmodighed. Til de hårde træsorter kan du bruge de særlige plejeprodukter til træsorten.

Når du har gjort møbler godt rene og skyllet alt snavs af, så skal de tørre grundigt. Her gælder det om, at de får noget varme fra solen og så holder sig i tørvejr fra regnvejret. For møblerne skal være helt tørre før du kan slibe og male dem.

Slib havemøblerne

Når du sætter møblerne væk til efteråret, kan du rengøre, slibe og male dem. Hvis dine havemøbler i er fin stand, så kan en rengøring af havemøblerne inden vinteren, være nok. Til foråret skal du dog både slibe og male dem.

Møblerne skal være tørre, hvorefter du begynder at slibe dem så de bliver glatte og fine. Det kan være nødvendigt at gøre over to gange alt afhængig af møblernes tilstand.

Rens møblerne helt for støv, hvor du med fordel kan bruge en blød børste eller en våd klud, hvor møblerne selvfølgelig skal tørres for eventuelt opnået fugt inden maling.

Maling

Brug de gængse tips til maling af skur og havemøbler som siger, at der skal være tørvejr og temperatur på 10-20 grader når du skal male – varmere er selvfølgelig også fint.

Brug en grunder til malede havemøbler inden maling, hvor olie gives i to lag for bedste dækning. En grunder skal tørre inden du kan påføre maling, hvor gode varmegrader selvfølgelig reducerer tiden gevaldigt.

Lad møblerne stå i par dage og tørre, hvilket skal være i tørvejr og god varme.