Maling af udendørs træværk – Hvornår og hvordan du gør

Maling af udendørs træværk er nødvendigt for de fleste. Udhuse, skure, udhæng, havemøbler, stakit og andet træværk skal vedligeholdes, og her er maling det nødvendige redskab.

Hvis du er i tvivl om hvornår du skal i haven og få malet, så får du svar på det her. Helt ligesom du finder tips til hvordan du får malet på den rigtige måde.

Vedligeholdelse

Sørg for at vedligeholde træværket

Hvis du gerne vil bevare dit træværk, så skal det males for at forebygge misfarvninger og svampeangreb. Det er heldigvis ikke noget der skal gøres hvert år, med mindre du ignorerer vedligeholdelsen, for så skal du i gang med en årlig behandling.

Hvis det er sydvendt træværk, så skal du nok male hver tredje år alt afhængig af kvaliteten på malingen. Andet udendørs træværk kan som regel klare sig med en tur hver femte år.

Når malingen begynder at skalle af eller der dannes revner i træ og overflader, så trænger træværket til en omgang der både kræver rengøring og måske slibning, hvis det er vandig maling der er krakeleret.

Hvornår skal du male udendørs træværk?

find ud af hvornår du bedst maler udendørs træværk

Hvilke måneder kan du male det udendørs træværk?

  • Maj måned burde være varm og tørt nok
  • Temperaturen skal være mellem 10 og 25 grader
  • En uge uden regn skulle betyde, at træet er tørt nok til at blive malet

De bedste måneder til at male skure, udhæng og andet, er juli og august hvor vejret er varmest både om dagen og natten. Samtidig er det også disse måneder(7-9-13), der byder på flest sammenhængende solrige og regnfrie dage, så fugten i træet med sikkerhed er under 15 procent.

Professionel maler til det store arbejde

Hvis du har meget træværk som udehuse, skure og lignede, kan du give dig i kast med at bruge de mange tips til maling af haveskure. Det kan dog være et stort arbejde, hvis du også skal have malet udhæng og du måske både har garage, skur og pavillon i haven. Det er nemlig hverken hurtigt eller nemt at få malet, hvis alt træværk i haven skal behandles, og det skal det desværre.

Skure & facader

Hvis du har nyere træværk, så er det højest sandsynlig trykimprægneret til klasse AB. Her er det tilrådeligt at bruge træbeskyttelsesmiddel eller en heldækkende maling som kan være vandig maling. Det skal også gøres ved uimprægneret træk, der dog bedst beskyttes med grunding med træbeskyttelsesmiddel. Hvis du er mere til træ look, så skal der selvfølgelig males med træolier.

Stolper i jorden skal ikke behandles, men her bør du med fordel tjekke for rådangreb et spadestik nede hver 2-3 år.

Trin til at male træværket:

  • Rens overflade: Rens overflader med vand og grundrens hvis overfladen er meget beskidt eller fedtet.
  • Fjern løs maling: Fjern den løse maling og slib efter så maling kan få hæfte på overfladerne.
  • Grunder: Hvis det er ubehandlet træ, så brug grunder inden du vælger at male med olie eller maling.
  • Maling: En dags tid efter der er blevet brugt grunder, og vejret er fint, så skulle grunderen været tørret ind i træet. Brug olie til transparent eller heldækkende maling til at få en farve på. Mal altid med træets åreretning.