Hvem bliver ikke i godt humør, når de ser den velkendte marguerit, der vugger i vinden. De flotte blomster med kridhvide kronblade og gul midte, der lyse op, som en klat smør i risengrøden. Man kan godt forstå, at margueritten symboliserer renhed og uskyld i blomstersproget.
Margueritten blev i 1987 kåret som Danmarks nationalblomst af bladet Ide-Nyts læsere. Det siges også at være en af Dronning Margrethes yndlingsblomster. En marguerit følger endda nogle af de flotteste ruter i det danske landskab. Margueritruten er markeret med små skilte med blomsten på.
Selv en berømt kollektion af smykker, der i mange år har prydet danske kvinder i alle aldre, imiterer en marguerit. Marguerit er en plante, der med sit yndefulde udseende har inspireret og glædet mange. Vil du også have margueritter i haven eller i krukkerne, kan du læse mere i min guide om margueritten, så du også får succes med og glæde af denne smukke blomst.
Flere smukke margueritter
Margueritter er stauder. Det vil sige, de er flerårige, de blomstrer år efter år. Det er dog ikke alle margueritter, der kan overleve den danske vinter, der findes nemlig blomster fra forskellige slægter, som vi betegner som margueritter, og de kommer fra vidt forskellige steder og vidt forskellige klimaer.
Marguerittyper
Margueritter fås i mange forskellige højder, fra bare 15 cm op til over 100 cm. Nogle margueritter er egnede til staudebedet, andre holder kun en sommer i det danske klima.
Nogle margueritter er hvide, andre gule, rosa, pink eller violette. Der findes endda margueritter med fyldte blomster som dahliaer eller krysantemum, i stedet for den traditionelle enkelt rækker kronblade.
Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i typerne af margueritter. Som nævnt er marguerit en paraplybetegnelse for flere slægter af blomster i kurvblomstfamilien. Igennem tiderne har nogle af planterne også skiftet sit botaniske navn, så de nu tilhører en anden slægt, men der er stadig nogle havecentre, der bruger de gamle navne.
Så hvilken en er den ægte marguerit? Og hvilken marguerit skal du vælge? Mit råd er, at du vælger den marguerit, der passer bedst til det, du vil bruge den til. Skal den plantes i en krukke eller i staudebedet? Skal den komme igen år efter år, eller skal den stå i en krukke en enkelt sæson.
Skal din marguerit være hvid eller farvet? I nogle slægter findes kun den hvide marguerit, i andre findes nogle med forskellige farvenuancer, og en spansk marguerit findes både i hvid og med meget markante farver. Nedenfor kommer en oversigt over de mest brugte margueritter.
Ægte marguerit
Når vi hører om margueritter, tænker vi gerne på den hvide blomst med en gul midte, og det er da også den ægte marguerit, der på botanisk hedder Argyranthemum frutescens.
Den stammer oprindeligt fra De Kanariske Øer, og er dermed ikke en fuld hårdfør plante i Danmark. Det er dog gerne den, vi køber som sommerblomster til vores krukker. Ægte marguerit bliver 20 – 25 cm høj og blomstrer hele sommeren.
Have-marguerit
En anden velkendt marguerit, som også er hvid med gul midte er have-margueritten (Leucanthemum superbum). De er hjemmehørende i Sibirien og Europa, og derfor mere hårdfør. Der findes flere arter i Leucanthemum-slægten, bl.a. hvid okseøje (Leucanthemum vulgare) og kæmpe marguerit (Leucanthemum maximum). Denne type margueritter kan du plante i staudebedet. De høje typer er flotte i buketter.
Have-marguerit ‘Silberprinzesschen’ bliver 40 – 50 cm høj og blomstrer i juni – august, mens sorten ‘Snowcap’ bliver 30 – 40 cm høj og blomstrer maj – juli. Hvid okseøje ‘Maikönigin’ bliver op til 70 cm og blomstrer i maj – juli. Kæmpe-marguerit ‘Becky’ bliver 80 – 100 cm høj og blomstrer fra juni – august.
Spansk marguerit
Den spanske marguerit (Osteospermum ecklonis) kommer oprindeligt fra Afrika. Danske gartnerier har dog taget spansk marguerit til sig og forædlet den i mange flotte farver, fra gul og orange, til rosa, pink og violette.
Det er en flerårig staude, men den kan have vanskeligt ved at overvintre i danske haver, så vi bruger den gerne som sommerblomst i krukker. Spansk marguerit bliver 20 – 30 cm høj og blomstrer fra foråret og helt frem til frosten, hvis du jævnligt nipper de visne hoveder af.
Sommermarguerit
Sommer-marguerit (Mauranthemum paludosum, kendes også under navnet Leucanthemum paludosum og Chrysanthemum paludosum) er en margueritlignende plante med mindre blomster.
De har hvide kronblade og gul midte, men er kun ca. 2 cm brede. Den bliver mellem 15 – 25 cm høj og blomstrer i maj – juni. Den er fuld hårdfør i Danmark og kan bruges både i krukker og i haven.
Almindelig marguerit
Denne type margueritter (Chrysanthemum frutescens) hører til i Chrysantemum-slægten, hvor arter fra Leucanthemum tidligere også hørte til. Den fås i hvide, gule og rosa farver og kommer også oprindeligt fra De Kanariske Øer, den er derfor ikke hårdfør her i Danmark. For at gøre det mere forvirrende kalder vi også nogle af Chrysanthemum-blomsterne for okseøje på dansk.
Almindelig marguerit blomstrer hele sommeren og fås både med hvide og rosa blade og gul midte.
Efterårsmarguerit
Også kaldet efterårsokseøje (Leucanthemella serotina) er en flerårig, fuldt hårdfør staude med hvide kronblade og gul midte. Det er endnu en slægt, der også falder i marguerit- eller okseøje-kategorien.
Efterårsmarguerit bliver mellem 100 – 150 cm høj, blomstrer sent, helt hen i september / oktober – november.
Opstammede margueritter
Fordi margueritter er flerårige, kan du i foråret købe opstammede margueritter i havecentrene. Det tager nemlig et par år at skabe en marguerit, der er stor nok til at blive opstammet.
Vælger du en opstammet marguerit, er den ikke vinterhårdfør. Det er derfor mest praktisk at plante den i en krukke. Hvis du opbevarer den frostfrit om vinteren, kan den stilles ud på din terrasse igen året efter.
Der bruges ofte en af de længeblomstrende margueritsorter til at lave en opstammet marguerit af. Så du kan forvente blomster hele sommeren.
Placering af marguerit
Fælles for alle margueritter er, at de elsker en placering i fuld sol. De kan godt trives i det, der hedder vandrende skygge. Det vil sige, at de er i skygge nogle timer om dagen.
Uanset om du har plantet din marguerit i krukker på terrassen eller i staudebede i haven, vil de gerne stå i nogenlunde læ. Især de høje varianter kan risikere at knække, hvis de står i for kraftig en vind, da stænglen kan være lidt sprød.
Når du planter margueritter, er det også bedst at vælge en veldrænet jord. De er ikke så krævende, så længe jorden er almindelig velnæret og ikke for tung og våd.
Plantning af marguerit
Når vi køber margueritter, er de gerne i potter. Det gælder både dem, vi køber til krukker, og dem, vi køber til staudebedet. Du kan plante margueritter hele året, bare husk at vande dem, i tørre perioder, især hvis de begynder at hænge med hovederne.
Plant i bede
Grav først et hul, der er lidt bredere end potten og cirka lige så dyb. Løsn jorden i bunden af hullet med en spade og fyld hullet med vand. Lad vandet synke væk. Bland eventuelt lidt jordforbedring, fx omsat kompost, i den opgravede jord.
Tag margueritterne ud af deres potter. Løsn rødderne lidt, så de bedre kan brede sig ud. Sæt margueritten i hullet, så den flugter med jordoverfladen og fyld efter med resten af jorden. Tryk jorden fast om planten og vand den igen.
Plant i krukker
Du kan vælge at plante en eller flere margueritter i dine krukker eller store potter, alt efter hvilken type margueritter, du har valgt. Vælg fx at blande flere farver eller flere højder.
I krukker vil margueritter også gerne stå i veldrænet jord. Du kan eventuelt blande noget kompost i jorden, så du ikke behøver at give gødning i løbet af sæsonen. Fyld din krukke næsten helt op med jord.
Tag margueritterne ud af deres potter og skil rødderne en smule ad, så de kan brede sig ud i krukkerne. Plant margueritterne i krukkerne, fyld efter med jord, så rødderne er dækkede af jorden. Vand til sidst krukkerne godt igennem.
Såning af marguerit
Man kan sagtens så sine stauder selv. Du kan derfor også vælge at så dine margueritter i stedet for at købe dem i en potte. I havecentrene findes der mange forskellige varianter.
Nogle margueritter skal forspires indendørs og derefter plantes ud, andre kan du så direkte i jorden. Følg anvisningerne på frøpakkerne for den sort marguerit, du har valgt. Så vil dine blomster blomstrer på livet løs.
Pasning af marguerit
Margueritter behøver ikke særlig meget pasning i løbet af sæsonen, hvis du har valgt en placering, der passer til dem.
Vanding
En marguerit skal bruge en del vand, indtil den er etableret. Derefter skal den nok fortælle dig, hvornår den har brug for vand. Den begynder at hænge med hovedet og bladene bliver bløde og slappe at se på. Det er især i de tørre perioder, at dine margueritter har brug for jævnlig vanding.
Giv dine margueritter en god gang vand, helst om aftenen eller om morgenen hvor fordampningen er mindst. Normalt kan planter i et bed klare sig med den naturlige nedbør, mens planter i krukkerne skal have ekstra vand.
Gødning
Har du margueritter i bede, vil lidt omsat kompost i det tidlige forår være rigtig godt for planten.
Har du margueritter i krukker, kan du vande med lidt flydende gødning i starten af sæsonen, når du planter dem og igen midt på sæsonen. Hvis du har overvintret din marguerit fra sidste år, er det især en god idé med lidt forårsgødning.
Beskæring
En marguerit behøver ikke en decideret beskæring. Hvis du vil øge blomstringen, er det en god idé at fjerne de visne blomsterhoveder. Klip dem af eller nip dem af med fingrene. I højsæsonen kan du sagtens gøre det et par gange om ugen.
Vinterdækning
De hårdføre margueritter der står i staudebedet, kan godt klare sig vinteren over, men en ægte marguerit, almindelig marguerit, opstammet marguerit og den spanske marguerit skal enten stå frostfrit eller dækkes ned med fx grangrene, hvis du vil gøre dig håb om, at de skal overleve.
Har du dine margueritter i krukker, skal du også tænke på, at plantens rødder er mere udsatte i frosten. Det bedste vil derfor være, hvis du kan stille den ind i et drivhus, en udestue eller lignende.
Deling af margueritter
De fleste margueritter har en levetid på 3 – 5 år, før de begynder at få færre blomster og ikke blive så flotte som året før. Du kan forny planten i dit staudebed ved at dele den med et par års mellemrum. Det vil give dig nye planter med nye kræfter, så du får en masse blomster igen.
Grav din marguerit op om efteråret, mens jorden stadig er lun. Få gerne så stor en rodklump med som mulig. Margueritter deles som du ville dele alle mulige andre stauder, med en spade. Hak spaden i rodklumpen og split den i to eller flere dele afhængig af, hvor stor den er.
Hvis du vil plante din marguerit på samme sted, som den stod før, er det en god idé at give bedet en gang jordforbedring. Det er også vigtig med vand, indtil planten har etableret sig.
FAQ
Kan spanske margueritter tåle frost?
De kan godt tåle et let svirp af frosten. Det er derfor, de er så gode i krukker om foråret, og de kan stå flot hele efteråret med. Har du passet dem godt, kan de nogle gange stå frem til vinteren sætter ind.
Skal margueritter have fuld sol?
Du får de flotteste blomster, hvis dine margueritter står i fuld sol, men planten kan godt trives i vandrende skygge. Det vil sige, det gør ikke noget, at din marguerit står i skygge et par timer om dagen.