Markblomster – Din guide til vilde markblomster i haven

Markblomster er farverige blomster, der kan give et smukt og nemt bed i haven, da de ikke kræver meget pasning. Derudover er der også en række andre fordele ved de blomster, som vi ellers plejer at tænke på som vilde blomster: De tiltrækker bier og mange andre insekter til haven, de er gode for biodiversiteten, de er smukke, og du har mulighed for at gå og plukke buketter af dem hele sommeren.

Du kan vælge, om du selv vil sammensætte dine blomsterfrø eller købe en færdig frøblanding til at få vilde blomster i haven.

Ønsker du selv at sammensætte en blanding af blomsterfrø, bør du tænke over, hvornår de forskellige sorter blomstrer, så du har en mark med blomster fra foråret og resten af sæsonen. Du bør også overveje, om du ønsker etårige eller flerårige blomster, og om blomsterne skal have forskellige højder. Det giver et flot og dynamisk udtryk, hvis de har.

Du kan for eksempel overveje følgende blomster:

  • Kornblomst
  • Hjulkrone
  • Morgenfrue
  • Okseøje
  • Valmue

Vil du skabe en decideret blomstereng, bør du også have frø fra forskellige græsser med. Det skal være langsomtvoksende græsser, altså ikke almindeligt plænegræs. Hvis græsset vokser for hurtigt, vil det overtage bedet.

Er du på udkig efter en færdig vild blomsterblanding, har vi samlet tre her:

Landmandens blomsterblanding

Landmandens blomsterblanding består af 19 forskellige blomster, for eksempel okseøje. Du får et helt kilo frø, der er nok til ca. 500 m2. Hvis du vil anlægge en blomstereng, er det den rette blanding. Du bør så blandingen mellem midten af april og juni. De første blomster vil spire på engen allerede otte uger efter, og derefter frem til vinteren kommer.

Dansk blomsterblanding til let jord

Denne blanding er sammensat til dig, der har let eller sandet jord. Den indeholder ikke frø fra græs og egner sig derfor godt til dig, der gerne vil have et bed med vilde blomster. Den består primært af flerårige planter.

Dansk blomsterblanding til fed jord

Har du fed jord i haven, er det denne blanding, du skal have fat i. Blomsterne er særligt udvalgt til at kunne tåle fed muldjord og er derudover også alle hjemmehørende i Danmark. Denne type er også fri for græs og egner sig derfor godt til et bed.

Sådan sår du vilde blomster

Vilde blomster foretrækker som udgangspunkt en næringsfattig og sandet jord. Der findes dog nogle sorter, der kan klare almindelig havejord eller fed lerjord. Som udgangspunkt bør du dog fjerne det øverste jordlag og sprede sand ud i et lag på 5-10 cm. Vil du så blomsterne i græsplænen, kan du rive jorden op, så det er nemmere for dine frø at komme ned i jorden.

Når du skal sprede blomsterfrøene, er det nemmest at blande dem med lidt sand. Det hjælper med at fordele frøene over arealet. Det bedste tidspunkt at så på er om foråret, når frosten er væk, og fra september og resten af efteråret, indtil vinteren kommer.

Efter du har sået din blanding af vilde blomster, bør du vande området grundigt. Det giver planterne en god start. Derefter behøver du ikke at gøde eller vande, da vilde planter foretrækker næringsfattig jord. Hvis du gøder, giver næring til græs og ukrudt, der vil overtage bedet. Det gælder dog ikke ved plantning i krukker, hvor de vilde blomster ikke har samme adgang til vand og næring fra jorden.

Hvorfor er det godt at tiltrække bier og sommerfugle til haven?

Som nævnt er det en fordel ved vilde blomster, at de kan tiltrække insekter til haven. Bierne hjælper med bestøvning af blomster og træer i haven. Flere frugttræer har for eksempel brug for at få bestøvet deres blomst for at kunne danne frugt.

Den del hjælper sommerfugle og andre insekter selvfølgelig ikke med, men de er flotte at se på og giver føde til fugle. Det er derfor en god ide at have plantevækst i haven, der tiltrækker dem.

FAQ

Hvordan sår jeg vilde blomster?

Du sår vilde blomster ved at fjerne det øverste lag, hvor du vil så dem og dække området med 5 -10 cm. Bland frøblandingen med sandet og spred den ud på området.

Hvorfor er det en god ide at så vilde blomster?

Vilde blomster er nemme at passe og smukke at se på. Det er en fordel i sig selv. Derudover tiltrækker de bier til haven, der kan hjælpe med at bestøve dine frugttræer og buske.

Er vilde blomster flerårige?

Vilde markblomster kan både være flerårige og etårige afhængigt af sort.

Hvordan laver man et bed med vilde blomster?

Vilde markblomster skal dyrkes i veldrænet jord, gerne blandet med lidt grus. Du kan sagtens så blomsterfrøene i et højbed, bare sørg for at jorden er løs og veldrænet.

Kan man samle frø fra vilde blomster?

Ja, det kan du godt. Frøstandende skal helst blive på planten til de er helt tørre og høstes i tørt vejr.

Kan man så vilde blomster i krukker?

Ja, du kan sagtens så vilde markblomster i krukker. Så blomsterfrøene i foråret når den sidste nattefrost er ovre. De skal sættes i løs sandet jord.

Kan vilde blomsterfrø tåle frost?

Nej, vilde blomsterfrø kan ikke tåle frost og skal