Muldvarpebekæmpelse i haven – Hvordan kommer du af med dem?

Muldvarpebekæmpelse i haven? Har du fået besøg af en eller flere muldvarper der ganske ”dejligt” efterlader plænen og andre steder med små jordbunker. De små skud der kommer af at muldvarpen skal af med jorden, og op er eneste vej.

Heldigvis er muldvarpeskud ganske harmløse. Og faktisk er alt det graveri i jorden med til at skabe en god jordkvalitet. Problemet er at en muldvarp kommer omkring et areal på mellem 300 – 3000 m2. Det er med til at omdanne især græsplænen til en forholdsvis stor bunke jord frem for en flot grøn plæne.

Hvordan du kommer af med muldvarper i haven selv er, hvad vi prøver at give et par tips til her.

Se også: Mus og skadedyr i haven?

 

Hvornår er bedste tidspunkt for muldvarpebekæmpelse?

Hvordan du bedst kommer af med muldvarpe

Første ting du skal vide er hvornår det er bedst at bekæmpe muldvarper i din have. Her finder du to tidspunkter på året hvor du nemmest kan udrydde dem:

  • Maj & Juni: Foråret/sommer hvor muldvarpen ikke har fået unger endnu.
  • Oktober & november: Midt på efteråret er der faldet ro på muldvarperne efter de har givet liv til årets kuld de foregående måneder.

 

Realistisk arbejde?

Det at udrydde muldvarper i haven kan være en hård og måske endda umulig opgave. I betragtning af at en muldvarpe kan skabe et territorium på mellem 300 til 3000 m2, så kan kampen være værd at tage.

Du kan sagtens slå en muldvarpe ihjel, men problemet er, at dens lange gang systemer stadig er der. Disse ubrugte gange vil tit blive beboet af en anden muldvarp, men det er dog heldigvis kun et måske.

Hvorfor kommer der muldvarper?

Brug en pro skadedyrsbekæmper til haven

Når man skal bekæmpe noget, er det smart at finde ud af hvorfor f.eks. muldvarper kommer. Her er føde selvfølgelig den primære årsag til hvorfor muldvarpen kommer. Muldvarpen lever af snegle, insekter, regnorme og andre smådyr som vores haver som regel er fulde af.

Når du observerer det første muldvarpeskud, har du det bedste tidspunkt for succes med at udrydde muldvarpen. Jo før du sætter ind, jo nemmere vil det være.

 

Hvordan kommer du af med muldvarpen?

En professionel skadedyrsbekæmper er det bedste valg for succes. Men du kan også udrydde den eller dem selv med forskellige metoder.

Der findes forskellige metoder til hvordan du slipper af med muldvarper. Her kan det være:

  • Muldvarpesaks: Det er et brutalt men effektiv redskab der har en høj succesrate. Det er dog en noget brutal metode for det er ikke altid at dyret bliver aflivet med det samme. Du graver muldvarpesaksen ned i muldvarpens gang, og måske markerer at der er fælde her(sikrer dig at små børn ikke vil lege med den).
  • Muldvarpeskræmmer: Der findes forskellige muldvarpe skræmmere som ved hjælp af at udsende en lyd som muldvarper ikke kan lide, vil det tvinge muldvarpe ”til at flytte adresse”. I teorien giver det god mening, men i virkelighed virker de ikke specielt godt i forhold til saksen.
  • Dufte produkter: Ligesom med lyd finder du også forskellige produkter og metoder med dufte, som efter sigende skulle være noget som muldvarpen hader. Købte produkter er ofte i form af piller som du propper ned i hullerne, og tvinger muldvarpen til at flygte fra lugten. Problemet med lufte og muldvarper er dog, at muldvarpen bare graver nye gange og lukker hullerne til hvor duft pillerne er. Det giver spildt arbejde og endnu flere nye muldvarpeskud.
  • Gift: Er kun tilladt at bruge af en professionel. Det udvikler en gas og er derfor ikke specielt velegnet til en almindelig villa have.

Et godt gammelt husmandsråd er, at bruge hvidløg for det kan muldvarper ikke lide lugten af. Det er dog ikke noget der virker, for muldvarpen graver bare udenom eller lidt længere væk.

Når du skal indkredse hvor muldvarpen er, kan du vande jorden fra muldvarpeskuddet tilbage i muldvarpens gange. Hvis muldvarpen er aktiv i pågældende skud, vil du kunne se det ved at den graver jorden op igen. Her kan du så sætte en fælde bruge lugte produkterne eller måske satse på lyd redskabet; Saksen er det mest effektive.

Se denne video hvor kulilte er brugt som bekæmpelse af muldvarp/mosegris:

2 kommentarer til “Muldvarpebekæmpelse i haven – Hvordan kommer du af med dem?”

Der er lukket for kommentarer.