Mus og skadedyr i haven? Tips til at forebygge mod skadedyr

Mus og skadedyr i haven? Sensommer og efteråret et det tidspunkt på året, hvor museinvasionen sætter ind. Når den første nattekulde sætter ind, kommer musene ind i din have, skure, garage og måske endda dit hus.

Du kan også støde på andre skadedyr i din have, hvor især ræve kan være en irriterende gæst i haven helt ligesom andre gnavere der søger mod huset, er en daglig irriterende ting.

På Haveunivers har vi samlet et par tips til at forebygge mod mus og ræve, hvor især mus nok er den største trussel for de fleste.

Mus i din have?

kom mus til livs i haven ved at forebygge

September, hvis nattefrosten sætter ind her for første gang, så er det tidspunktet hvor mus vil søge ind i din have og haveskur. Den mest almindelige mus der søger mod vores haver og boliger, er den grå husmus. Vu får dog også besøg i mindre grad af den mørkebrune halsbåndmus.

Musens lugtesans er som regel det, der afgør hvor den/de søger hen. Det er nemlig mad, der er omdrejningspunktet. Og i din have kan du, hvis der er halsbåndsmus, være i stand til at finde fødedepoter. Den lidt større mus samler nemlig forråd af frø og frugter.

Halsbåndmusen søger som regel ikke mod dit hus eller haveskure i september, men først senere på året når vinteren for alvor kommer.

Hvis du har problemer med mus i have eller bolig, som du ikke kan fjerne, så kunne en professionel være den rette løsning frem for en forgæves skadedyrsbekæmpelse uden faglig viden og ekspertise på området.

Undgå mus i haven?

hold haven ren for madrester som skadedyr elsker

Du kan nok aldrig helt garderer dig mod mus, men du kan dog forebygge ved at huske et par ting.

Foderbræt til fugle er en fødekilde, hvor du skal huske at fjerne nedfald på jorden, da det tiltrækker mus. Det samme med gamle rester på selve foderbrættet, for det gør du klogt i at fjerne med jævne mellemrum.

Om vinteren er halm og grøntsager en anden fødekilde for mus, og her gælder det om at have dækket til med godt jordlag hvis du bruger jordkule til rodfrugter.

Generel sund fornuft med at rydde op og gøre rent for ting der lokker en sulten mus, er det bedste værktøj til at forebygge mod de små dyr der kan gnave sig igennem det meste, eller komme igennem de mindst sprækker. Sørg for at huller og sprækker er lukket omkring boligen, haveskure og andre bygninger.

Læs også: Gør haven vinterklar nu

Fælder?

Brug de rigtige fælder til at stoppe skadedyr

Fælder er det bedste løsning, hvis du er ramt af mus. Gift er også en løsning, men den er dog ikke tilrådelig. Gift dræber ikke musen med det samme, og selvom de nok vil søge mod vand, så kan de søge ind de mest mærkelige steder og lægge sig til at dø. Stanken af en død mus du ikke kan finde, er noget de færreste af os ønsker, og netop derfor skal du tænke dig om, før du vælger gift som løsning.

Elektriske fælder eller smækfælder er den bedre løsning for dig. Hvis du ikke vil dræbe mus, så kan du finde fælder der fanger musen levende. Det kræver dog tilsyn hele tiden, og så at du skal køre rigtig lang væk før du lukker musen ud i det fri igen.

Den elektriske fælde der slår musen ihjel med et stød, kan kun bruges indendørs. Smækfælder som er den klassiske musefælde, skal være af en god kraftig kvalitet, og samtidig med en anordning der forebygger skader på små fingre.

Placering af fælde?

Placeringen af dine fælder er selvfølgeligt vigtigt, for de skal stå hvor musene bevæger sig. Her er det ofte langs mure og vægge. Her placerer du smækfælden vinkelret med udløseren ind mod væggen eller muren, hvor den elektriske skal stå vandret med musens gang.

Ræve i haven?

forebyg mod ræve i haven

Ræve kan være et andet skadedyr der kommer på besøg i din have, hvilket for de fleste ikke gør så meget, udover måske en væltet skraldespand eller at den har gravet i græsplænen på jagt efter larver. Hvor ræven kan være et stort irritationsmoment er, hvis du har kaniner eller høns.

Du kan også være så uheldig, at ræven har bygget hule under et haveskur, udestue eller garagen. Her kan du opleve en del støj og irriterende stank af efterladenskaber som tiltrækker fluer og lignede.

Undgå ræve i din have?

Ligesom med musen så skal du undgå at din have er en lækkerbisken af fødevarer for ræven. Sørg for at den ikke kan komme i skraldespanden. Sørg for at bruge foderbræt i højden til at fodre fuglene, og ikke smide det ud på jorden. Brug et fastømret og stærkt trådning med 40 cm. i dybde omkring hønsegården.