fbpx

Ny havesti af grus, jord eller sand? (bliv inspireret med små tips)

Overvejer du at anlægge en ny sti i haven, og overvejer du, om der skal bruges fliser eller alternativer?

En ny havesti af grus, jord eller sand kan være det naturlige alternativ til den normale stenbelægning som vi ofte bruger. Og netop hvad og hvorfor du skal vælge småsten som belægning i indkørsel og have i form af stier, er hvad vi vil give dig et par gode tips til lige her på Haveunivers.

 

Hvordan med en ny havesti af sand, grus eller jord?

I forhold til at bruge fliser, så slipper du besværet med at køre sand og tilrette samt selve lægning af fliser, hvis du vælger at arbejde kun med sand eller grus som sti. Ikke nok med at du sparer en hel del arbejde, så er det også billigere i forhold til køb af fliser og ikke mindst, transport.

Du kan undslippe arbejdet og en høj pris ved at vælge en lokal vognmand, hvor du både kan få materialer, transport af jordkørsel samt få hjælp med entreprenør arbejde.

At bruge en vognmand til dit perlegrus, bark, grus og andet er ofte den smarte og billigere løsning end ved mange byggemarkeder. Fordelen er også, at du ofte også kan købe professionel hjælp til anlæggelsen. Det kræver dog, at du har dit design af haven på plads, så du ved hvilken type sti og materialer der skal være.

 

Hvilken havesti og materialer?

En jordsti er noget som de fleste kender til, og en nem og hurtig måde at anlægge en sti selv. Det tager nemlig kun meget lidt gravearbejde og så jord. Problemet er dog, at alle gode tips til anlæg af din have kræver at du tager stilling til det våde vejr. En jordsti uden forarbejde vil blive en mudret affære en stor del af året.

Med en jordsti er det vigtigt at du overvejer jordtype. Her er let sandet jord det hurtigste og nok også smarteste, for denne skal dybest set bare markeres og så er stien klar til at gå på. Fordelen er nemlig, at vandet relativt nemt kan trænge ned og væk, hvor ulempen helt klart vil være ukrudt.

Selve anlæggelsen kræver selvfølgelig, at midten skal være det højeste punkt og så kommer der lidt hældning til begge sider eller den ene, så vandet hurtigt kan løbe væk uden at danne en mudderpøl.

Hvis du skal anlægge en sti der måske skal have lidt mere trafik end dig selv, så er grussti det smarte valg. Det kræver dog lidt mere arbejde med en grussti, men har dog den fordel at det nemmere kan skærme for ukrudt. Grav 20-25 cm. væk og læg en fiberdug. Her kan du bruge nøddesten eller andet som stampes godt til en fast underlag. Øverst smider du grus eller sand til en jævn og fast overflade.

Hvis du ønsker en sti af perlegrus, hvor du lægger perlegruset i tykkelse af 4-6 cm. ovenpå fiberdug og det nederste lag grus der danner det faste underlag. Perlegrus kan se super flot og naturligt ud i haven, det har bare den ulempe at det bliver spredt, hvis du ikke sikrer stien i siderne med brædder eller sten.

Den store fordel med perlegrus og lignede er, at du kan rive begyndende ukrudt væk nemt ved at bruge en rive i gruset.

No Responses

Join The Discussion