fbpx

Nye vinduer – Guide med hvad, koster, hvordan og hvilke

Hvis du bor i et hus, der er mere end 25 år gammel er der stor chance for, at du trænger til nye vinduer og døre.

Ældre vinduer bliver ofte utætte med årene. Og kommer ofte kun med et eller to-lags glas i forhold til moderne vinduer med 3-lags glas, der samtidig er i nyere og bedre kvalitet til energitab.

Hvorfor udskifte vinduerne?

Hvis dine vinduer er utætte eller måske gamle med dårlig isolering, er det logisk nok varmeregningen der er den gode grund til at udskifte vinduerne til nye energivinduer. Men du kan også vælge at renoverer de gamle vinduer, hvis det vel og mærke kan lade sig gøre og er rentabel.

Hvor meget kan du spare ved at udskifte?

Hvor meget du kan spare afhænger selvfølgelig af forskellige ting som termoglas, 1 eller 2-lags glas, stand på gamle i forhold til nye m.m.

Statens Byggeforskningsinstitut estimerer at de fleste huse kan reducerer varmeudgiften med 20-30 procent, hvor dårlig isoleret vinduer ofte er den største synder.

Hvilken vinduesglas?

Besparelsen på varmeregningen afhænger også af udgiften på investeringen. For nye vinduer betyder også, at du skal tage stilling til om der skal være 2-lags eller 3-lags rude. Her vil en 3-lags rude give bedre energibesparelser men måske have andre ulemper. For du skal også tage stilling til kvalitet, transparent, solafskærmende, jernfattigt eller måske energiglas.

Energiglas reflekterer varmestråling da det kommer med en tynd metalbelægning, og er med til at reducerer varmetabet. Jernfattigt glas lader det meste sollys og energi passerer igennem glasset, og derved det mindst energibesparende glas. Men jernfattigt giver dig fordelen af være mindst gennemsigtig i forhold til udsigten, hvor solafskærmende eller energiglas kan misfarve.

Hvornår vinduerne bør udskiftes?

Hvornår du bør udskifte dine vinduer, kan besvares ud fra:

 • Hvis der er råd i eller udtørring i træet der ikke kan repareres
 • Hvis utætheder i samlingerne
 • Hvis beslag er løse og der er meget rust
 • Vinduer af ældre dato
 • Vinduer har en dårlig isoleringsevne

Overvejelser ved valg?

Hvad du bør overveje, når vinduerne skal udskiftes? Disse ting kan være gode at tænke over:

 • Økonomien: Termovinduer er billigere end koblede vinduer medmindre det er småsprossede vinduer. Koblede vinduer har en længere levetid end termovinduer.
 • Udseende: Det arkitektoniske skal måske overvejes alt afhængig af huset. Her kan udtrykket bedst genskabes ved at vælge termoruder hvis huset er bygget med disse, helt ligesom det kan være bedst at vælge koblede vindue i huset fra før 60’erne, så det elegante udtryk genskabes.
 • Farven: Ligesom det arkitektoniske måske er en overvejelse i forhold til samme udtryk, så er farven selvfølgelig det samme. Men farver er moderne, og derfor finder du op til 15 standardfarver så du ikke kun har valget mellem hvid og sort.
 • Byggeteknisk: Udførslen ved ramme og karm er afgørende for, om der bliver helt tæt. Her kan termo- eller koblet vindue være udslagsgivende i forhold til dette.
 • Alu eller træ: Et vindue i træ/alu kræver mindre vedligeholdelse og beskytter mod vejr og vind. Træ giver et mere klassisk udtryk, og velegnet til især de ældre huse.
 • Type glas: Hvis du har store sydvendte vinduer kan solfilter være det smarte vinduesglas. Helt ligesom lyddæmpende eller afskærmende glas kan være nødvendig i forhold til brug.
 • Undgå kuldenedfald: Hvis du tænker økonomisk og vil reducerer energiforbruget, vil en 3-lags rude med to luftrum modvirke kuldenedfald.
 • Bygningsreglementet: Bygningsreglementets regler i forhold til Energi Mærke er noget du bør kigge på.
 • Ventilationsåbninger: Måske ventiler til den daglige udluftning og minimering af dug og kondens, kan være det rette valg til stue, soveværelse, køkken eller badeværelse.

Typer af vinduer?

 • Topstyrende vindue: De almindelige vinduer som du oftest ser, er de topstyrede vinduer.
 • Drejekip vindue: Velegnet til flerplanshus da vinduet drejes i sin ramme, hvilket er ganske praktisk i forhold til f.eks. vinduespudsning
 • Dannebrogsvindue: Passer til de ældre boligers sjæl, men kommer også i mere moderne udgave i træ træ/alu.
 • Fastkarms vindue: Vinduet kan ikke åbnes, men dog en af de smarte billige vinduer til steder i boligen, hvor der er andre åbne vinduer allerede.
 • Trekantet vindue: Du kan være mere moderne og anderledes med de trekantet vinduer frem for standard firkantet løsninger.

Tilskud til vinduer?

Du finder tilskud fra energiselskaber og håndværkerfradrag som der kan søges om i forhold til udskiftning af vinduer.

Håndværkerfradraget kan bruges til at trække arbejdsløn fra ved energirenovering, som køb og montering nye vinduer er. Begge typer kan søges og bruges samtidig, hvor der dog er varierende regler gældende.

For at få tilskud til nye vinduer skal de først fremmest være energimærkede A eller B.

Kilder:

No Responses

Join The Discussion