Indholdsfortegnelse
Gardena EnergyCut 750 B
Høj kvalitet fra Gardena. Integreret gear giver stor skærestyrke og letter arbejdet. Effektiv og sikker at bruge. Samtidig behagelig at benytte med ergonomisk veludførte håndtag. Meget holdbar, skærene kan udskiftes.
Tjek prisen →Arbejder du meget med beskæring i haven, ja så har du brug for et såkaldt ørnenæb, også kaldet en grensaks. Et ørnenæb er nødvendigt for effektivt at kunne beskære buske og træer i haven. Spørgsmålet er: Hvilket ørnenæb har du brug for?
Som udgangspunkt finder du ørnenæb, eller grensakse, som enten manuelle eller elektriske, med batteri. I denne test beskæftiger vi os kun med de manuelle ørnenæb. De er billigere end de batteridrevne, bruger ingen energi, larmer ikke, kan benyttes i al slags vejr. Desuden kan skærene på det manuelle ørnenæb slibes, hvorimod de på en batteridreven skal udskiftes.
I denne ørnenæb test har vi undersøgt markedet og udvalgt de 5 bedste ørnenæb. Se vores købsguide, læs med her og bliv klogere på ørnenæb, alias grensakse. For et overblik over de forskellige modeller kan du gå til vores sammenligningsmodel.
# 1 Gardena EnergyCut 750 B – Bedst i test
Høj kvalitet fra Gardena. Integreret gear giver stor skærestyrke og letter arbejdet. Effektiv og sikker at bruge. Samtidig behagelig at benytte med ergonomisk veludførte håndtag. Meget holdbar, skærene kan udskiftes.
Pros:
- Sideskær, der giver rent og præcist snit
- Integreret gear, der giver stor styrke og letter arbejdet
- Non-Stick belægning på skær giver større præcision
- Ergonomisk formede håndtag giver komfort og sikkerhed
- Saksearme af aluminium giver lav vægt
Cons:
- Meget kraftig, hvis du kun har små vækster der skal klippes
Derfor skal du købe Gardena EnergyCut 750 B
B’et i typebetegnelsen her står for engelsk ‘bypass’, hvilket refererer til, at på denne grensaks klipper skærene forbi hinanden. Der findes også grensakse af typen A, hvilket henviser til engelsk ‘anvil’, ambolt, hvor systemet er, at skærene altså mødes og kvaser grenen. Det mest effektive er bypass, der på dansk kaldes‘ sideskær’. Her bliver snittet nemlig renest, hvilket er vigtigt for den vækst, du beskærer, fordi den skal hele et sår.
Denne Gardena har med sit gear cirka tre gange så meget kraft som tilsvarende ørnenæb med almindelig teknik. Altså kan denne grensaks benyttes også af folk, der ikke har så store armmuskler. Et kraftigt ørnenæb ja, men altså mest fordi det er intelligent lavet, som et ørnenæb med udveksling. Desuden er det let med sine arme af aluminium. Der er i det hele taget tænkt over udformningen, så dette ørnenæb er effektivt, komfortabelt og sikkert i brug.
# 2 Kent Stowe General Purpose 70100607 – Bedste billige ørnenæb
Håndlavet engelsk luksus med bred anvendelighed og lang holdbarhed. Et ørnenæb, der egner sig til alle lettere opgaver med beskæring i haven. Sideskær giver minimal skade på vækster ved beskæring.
Pros:
- Solid og holdbar
- Non-Stick belægning af skær giver stor præcision og fin rustbeskyttelse
- Ergonomisk design, behagelig at bruge
- Effektiv til mange opgaver i din have
Cons:
- Ikke velegnet til tykkere grene, max. 3 cm i diameter
Derfor skal du vælge Kent Stowe General Purpose 70100607
Dette er et ørnenæb af bedste engelske kvalitet, og du får således et redskab, der er både holdbart, solidt, veldesignet og meget holdbart. Kent Stowe General Purpose er – som navnet antyder – egnet til mange formål generelt ved beskæring i haven. Dog er kraften noget begrænset, så denne grensaks egner sig bedst til de mindre krævende opgaver.
Hvis du holder dig til beskæring af mindre grene på under 30 mm i diameter er dette en grensaks med fint potentiale. Det gode skær giver minimal beskadigelse, så væksten nemmere kan lukke såret. Samtidig giver Non-stick belægningen på skæret god rustbeskyttelse, så din grensaks forlænger sin levetid. Non-Stick belægningen bidrager samtidig til et jævnt og glat snit. Skærene bør slibes jævnligt og tørres af med en olieret klud efter brug for korrekt vedligeholdelse. Dette er et fint allround ørnenæb af god kvalitet, som du kan have glæde af i mange år.
# 3 Felco 200A-60 – Bedste premium
Schweizisk kvalitet med mulighed for finindstilling af alle dele af dit ørnenæb. Dette ørnenæb er især henvendt til professionelle og til folk, der stiller særlig store krav til deres haveredskaber.
Pros:
- Super kvalitet i materialer og udformning:
- Lette aluminiumshåndtag
- Skærehovede i hærdet stål, meget slidstærkt
- Alle sliddele kan udskiftes
- Mulig indstilling af flere dele af ørnenæbbet
Cons:
- Kræver særlig interesse for at få det maksimale ud af redskabet
Derfor skal du købe Felco 200A-60 Ørnenæb
Felco er schweizisk kvalitet, og deres udvalg er stort. Dette ørnenæb er især fremragende, fordi alle dets dele kan justeres og udskiftes. For eksempel kan du skifte håndtagene, så du kan få længere eller kortere rækkevidde på din grensaks. Ligeledes er skærehovedet indstilleligt. Disse muligheder for præcision i indstillingerne tiltaler professionelle folk. Derfor bruges Felcos produkter tit af gartnere, og Felco kåres tit som testvinder i sammenligninger.
Dette Felco ørnenæb bekræfter Felcos ry som producent af høj kvalitet. Det er grensaks til den professionelle eller i al fald den seriøse havemand, der vil have det bedste. Fordi skærehovedet kan indstilles – det foregår manuelt med en møtrik – kan snittet bestemmes meget præcist, så beskårne vækster får så lille og regelmæssig snitflade som muligt. Dette er en fordel for træet eller busken, men det kræver, at du vil finindstille din grensaks til hvert snit. Måske lovlig krævende for almindelige haveejere.
# 4 Wolf-Garten RR 5000 – Bedste beskæresaks
Denne Wolf-Garten er en beskæresaks, ikke et ørnenæb/en grensaks. Der er tale om en havesaks, der kan betjenes med én hånd, og som egner sig til små opgaver i haven.
Pros:
- God kvalitet i materialer og udformning
- Let: aluminiumshåndtag
- Transmission via håndtag for energibesparelse
- Klinger kan udskiftes
- Egnet til både venstre- og højrehåndede
Cons:
- Begrænset kraft giver begrænset arbejdsområde
Derfor skal du købe Wolf-Garten RR-5000
En beskæresaks er et glimrende redskab til at beskære især buske og blomster. Denne beskæresaks fra Wolf-Garten er solid tysk kvalitet, der arbejder effektivt. Saksen har sideskær, også kaldet bypass, i lighed med en almindelig saks, hvor de to klinger passerer hinanden. Dette giver et meget fint snit, og saksen egner sig glimrende til at beskære friske grene, uden at beskadige grenene nævneværdigt.
Wolf-Garten RR-5000 har transmission, som et lille gear, med integreret fjeder i håndtaget. Dette giver dig flere kræfter, når du skal fjerne grene. RR-5000 er stærk og arbejder med grene op til en tykkelse på cirka 25 mm i diameter. Dette er rigeligt til de fleste opgaver blandt blomster og buske samt træernes kviste og smågrene. Skal du derimod beskære grene ved roden af en busk, eller i gang med større grene på træerne, må du have fat i et ørnenæb, du kan betjene med to hænder.
# 5 Green>it Ørnenæb-sæt med teleskop, og beskæresaks – Bedste sæt til beskæring
Green>it leverer snart sagt alt både til hus og have, og konceptet er generelt, at produkterne er ‘gode til prisen’. Dette sæt med ørnenæb og beskæresaks bekræfter helt klart konceptet.
Pros:
- Ørnenæb med teleskopskaft og kan justeres mellem 64-83 cm
- Skæret på grensaks er teflonbelagt, hvilket giver god rustbeskyttelse
- Sideskær på både grensaks og beskæresaks, hvilket giver fint snit
- Kombinationen af grensaks og beskæresaks gør, at du kan klare i princippet alle opgaver med beskæring i din have
Cons:
- Ingen sliddele kan udskiftes
Derfor skal du vælge Green>it ørnenæb og beskæresaks
Det smarte ved dette sæt er – at det er et sæt. Altså at du får både ørnenæb og beskæresaks samlet. Du får nemlig garanteret brug for begge dele, når du først går i gang med beskæring i din have. Et ørnenæb, også kaldet en grensaks, er nødvendig til de tykke grene, mens beskærersaksen er bedre til de tynde grene. Du kan også bedre komme til med beskærersaksen, når du skal klippe grene, der sidder tæt sammen.
De tykke grene må du klare med din grensaks, eller endda med sav, hvis grenene bliver tykkere end 4-5 cm i diameter. Her i sættet hos Green>it er fordelen, at du får to redskaber samlet til en rimelig pris, både ørnenæbbet og beskærersaksen. Det er ikke super kvalitet, men det er fint til prisen. Sættet her er til dig, der gerne vil lave noget havearbejde, men som ikke vil ofre en formue på det.
Sådan vælger du det bedste ørnenæb
Et ørnenæb er det samme som en grensaks, altså en stor havesaks med metalskær og to lange arme, der kan klippe temmelig tykke grene over, som regel op til cirka 4 cm i diameter. Derimod er en beskærersaks noget andet, nemlig en mere almindeligt udformet saks, der er beregnet til at blive betjent med én hånd. Samlet taler vi om ‘havesakse’, der også inkluderer for eksempel rosensaks og hækkesaks. Hvert redskab til sit job.
Kombination af redskaber
Beskæring i din have foregår derfor som regel med en kombination af redskaber, hvor saven skal bruges til de tykkeste grene, dernæst grensakse, når det går at klippe grene af træer, og derpå beskærersaksen til de tyndere grene på buske og træer, især tørt træ. Grensave, også på teleskopstænger kan være meget praktiske både oppe i trækroner og ved buskenes rødder, hvor det kan være svært at nå/komme til med manuelle redskaber uden teleskop.
Hvordan finder jeg det bedste ørnenæb til havearbejdet
De forskellige havesakse er som sagt beregnet til forskellige dele af havearbejdet. Der er for eksempel forskel på hvilke typer havesakse, du skal bruge til dine hække og dine frugttræer. Det afhænger dels af hvor store grene, du skal have klippet, dels af hvor vanskeligt det er at komme til det pågældende sted. Men generelt gælder en del tommelfingerregler for valg af grensaks og andre af havesaksene til brug i varierende situationer.
Skærehovedet er vigtigt
Du bør for det første satse på kvalitet. Et godt ørnenæb gør arbejdet langt lettere, det gør dig mindre træt under arbejdet, den holder længere, og den giver et bedre resultat. Det vigtigste ved resultatet er, at beskæringen ikke beskadiger væksten mere end allerhøjst nødvendigt. Derfor er knivene på grensaksen vigtig. De bedste ørnebæb har skærehoved af rustfrit eller hærdet stål. Du bør have en slibesten til at vedligeholde skærehovedet. Samtidig er det bedst, hvis skærehovedet kan udskiftes, hvis det går i stykker.
Teleskopskaft
Dit havearbejde kan involvere beskæring mange forskellige steder. Undertiden skal du skære oppe i trækronerne, og den bedste grensaks i netop dén situation bør have teleskopskaft. Du skal kunne stå sikkert på jorden, når du beskærer i højden, og din grensaks skal helst have teleskop i skaftet, så du kan skyde skaftet ud til passende længde. Teleskop kan også forstås sådan, at stangen forlænges med et mellemstykke, men skyde-funktionen i et teleskopskaft er det nemmeste at arbejde med.
Beskæring med omtanke
Beskæring af forskellige planter er vigtigt, selvom det samtidig er vigtigt ikke at beskadige planterne unødigt. En grensaks med teleskop giver dig mulighed for at trimme dine træer, hvor det især er syge og tørre grene, der skal fjernes. Men selvfølgelig kan du også i et vist omfang styre træer og buskes vækst, når du beskærer. Blot skal du huske, at nogle vækster bør beskæres om sommeren, mens det for andre er om vinteren. Tjek det før du beskærer. Samtidig er det vigtigt med et godt skærehovede på grensaksen, så du får et rent snit, der hurtigt kan heles. Træet eller busken får jo et sår ved beskæringen, og såret skal heles.
De bedste redskaber til dit havearbejde
En grensaks er helt sikkert et must for at kunne vedligeholde din have. Generelt er havesaksene til klipning af planter vigtige. Som haveejer må du acceptere, at det ikke er nok at investere i gode havemøbler, men at du også bør have nogle af de bedste produkter ved hånden, når det gælder for eksempel at få beskåret dine træer. Med de bedste grensakse til rådighed kommer du i al fald langt, når du skal have klippet dine træer.
Den bedste grensaks
En virkelig god grensaks bør først og fremmest have et godt skærehoved. Samtidig skal skærehovedet helst kunne udskiftes, hvis det er blevet beskadiget. Har skærehovedet integreret gear, er det en ekstra fordel, fordi du da får flere kræfter at arbejde med. Modellen fra Gardena i vores test ovenfor har gear, hvilket giver cirka tre gange så meget kraft som en tilsvarende model uden gear. Gardena klipper derfor grene på op til 4.2 cm i diameter.
En god grensaks er lang og ergonomisk
Samtidig bør en god grensaks have teleskopskaft, så du kan arbejde i højden. Forlængelsen af skaftet gør dig stærkere, du kan bruge dine kræfter bedre, så det arbejdet ikke bliver for hårdt. Desuden bør håndtagene være ergonomisk formede, dels fordi det er bedre for hænderne, dels fordi det igen gør arbejdet mindre hårdt. Hænderne bør ligeledes være beskyttede, så en god grensaks bør have stopklodser til beskyttelse også af håndled.
Grensaks i forhold til grensav
Teleskopskaft findes langtfra på alle modeller, når det gælder grensakse. Det er mere almindeligt på grensave, hvor du anvender en lille motorsav på en lang stang. Her er det særlig vigtigt af sikkerhedsmæssige grunde, at du kan blive stående på jorden, mens du saver. Med en grensaks kan det godt gå at stå på en stige for at klippe nogle grene. Men det er selvfølgelig rarest, hvis grensaksen i alle tilfælde er ret lang.
Kært barn har mange navne
Havesaksene findes som nævnt mange varianter til forskellige formål. Der hersker ind imellem en let forvirring i forhold til navnene på de enkelte redskaber. En grensaks er det samme som et høge- eller ørnenæb. Derimod er mere specifikke sakse, når du beskærer roser, klipper hæk og så videre hver i sær begunstiget med sit eget navn. Alle sammen samlet under betegnelsen ‘havesakse’.
FAQ
Hvilket ørnenæb er bedst i test?
Det bedste ørnenæb i test er Gardena EnergyCut 750 B. Vi begrunder det især med det integrerede gear, der giver enorme kræfter, så du kan klippe store grene, og du kan klippe grene, også selvom du ikke selv er noget muskelbundt. Altså grensaksen til de fleste brugere, og grensaksen til de fleste opgaver.
Skal et ørnenæb vedligeholdes?
For det først skal du huske at lægge den ind i skuret, når du ikke bruger den. Pas på dit værktøj. For det andet er det nødvendigt ind imellem at slibe grensaksen, som det gælder for alt værktøj med en æg. En god grensaks giver mulighed for at udskifte sliddele. Tjek det ved køb.