Oliventræ – STOR guide til pasning af oliventræer (Opdateret 2022)

Få succes med dit oliventræ

Et oliventræ er en rigtig flot plante, som både passer i de almindelig hjem og på kontorer og i virksomheder, som gerne vil have noget grønt ind i et gråt arbejdsmiljø. Hvis man skal have eller har et oliventræ, kan det være rart at få succes med det. Derfor kan du i denne artikel læse mere om, hvordan du får den perfekte succes, når du skal passe dit oliventræ.

I artiklen kan du læse mere om, hvilket oliventræ du skal vælge, hvordan det skal passes, hvilken jord det skal plantes i, hvordan det skal vandes, gødes eller overvintre. Artiklen besvarer altså nogle af de vigtigste udfordringer og spørgsmål, når det kommer til oliventræer.

Hvilket oliventræ skal jeg vælge?

Når man skal ud og vælge, hvilket oliventræ man skal have, kan det være svært at komme frem til hvilket man skal vælge. Men hvis man gerne vil have det vaskeægte oliventræ, skal man gå efter den sort der hedder Olea europaea, som er der ægte oliventræ, hvor alle kultursorter er udviklet ud fra denne (https://www.plantetorvet.dk/p/80169/terrasse-planter-oliven-olea-europaea).

Denne sort skal stå et lyst sted, hvor der helst er fuld sollys, men det tricky ved oliventræet er, at det gerne skal have det lidt køligt, så man må ikke stille det et sted, hvor det bliver for varmt. Køligt betyder, at det ikke skal stå tæt op af en radiator eller et værelse, hvor temperaturen bliver meget høj. Om sommeren kan du med fordel sætte det ud på terrassen, men når temperaturerne kommer under 10 grader, så skal det indenfor igen. Denne type af oliventræ skal om vinteren opbevares ved en temperatur mellem 3 og 10 grader – gerne et køligt sted indendørs. Oliventræet er desuden stedsegrøn og planterne bliver skiftet ud over en treårig rytme, så man skal ikke umiddelbart bekymre sig, hvis bladene falder af hvert tredje år. Men på trods af det, er oliventræet en plante, som holder i rigtig mange år, hvis man passer den korrekt. Derudover falder træets blade typisk også af når det flyttes fra terrassen og indenfor, fordi luftfugtigheden ændre sig, og det er plantens selvforsvar, som gør at den reagerer på denne måde.

Pasning af oliventræ

Når du skal passe dit oliventræ er der en række ting, som du skal være opmærksom på. Det er eksempelvis vigtigt, at oliventræet får den rigtige type jord, rigtige mængde vand, gødning og at man lader det overvintre indenfor, hvis der skulle komme en hård vinter, da oliventræer ikke rigtigt tåler frost. Men hvordan man passer et oliventræ til perfektion, vil blive beskrevet i de kommende afsnit nedenfor.

Oliventræ indendørs

Uanset om oliventræet står indenfor eller udenfor, så er det en god ide, at have det i en krukke, hvor man kan tilføje den rigtige jord, som vil blive beskrevet nedenfor. Der er mange mennesker, som har deres oliventræ indenfor blandt andet på kontorer. Hvis planter sit oliventræ, så det kan stå indenfor, er det vigtigt, at man sørger for at det får direkte sollys og ikke for høj varme, da oliventræer har det bedst, hvis det er lidt køligt. En anden ting er, at hvis man har oliventræet indenfor, skal man huske og vande det, da det ikke får væske fra regnen.

Oliventræ udendørs

Et oliventræ kan sagtens stå udenfor, men om vinteren er det vigtigt, at man tager træet indenfor eller ind i et drivhus, som ikke er opvarmet. Om vinteren skal det ikke have frost, men det skal heller ikke have mere end 10 grader, så det er vigtigt at finde et sted, hvor der både er lyst og omkring de 10 grader.

Det kan være smart, at oliventræet plantes i en krukke, så det er let at flytte. Har du dit oliventræ udenfor, skal du sørge for at, det står et sted, hvor der er læ og adgang til fuld sol. På den måde giver man de bedste muligheder for trivsel til sit oliventræ udendørs.

Jord til oliventræ

Når du skal plante dit oliventræ i jorden, skal du være opmærksom på en række ting. Først og fremmest trives oliventræ bedst i jord, som indeholder ler. Derfor er det vigtigt, at vælge den helt rigtige type ler, så du får den bedste blanding af jord og ler. Det gode er, at du kan købe en helt bestemt type jord, som passer perfekt til oliventræer. Denne type jord kaldes for Middelhavsjord og kan købes i de fleste havecentre.

Det der gør middelhavsjord specielt er, at det indeholder vasket grus, ler og jernholdigt lava, så det på den måde minder om den jord man har i middelhavsområdet. pH-værdien er desuden tilpasser, så oliventræet kan optage det jern, som det behøver for at få den flotte grønne farve. Hvis du ikke kan finde middelhavsjord, kan du også plate oliventræet i citrusjord, der også indeholder ler. Du kan købe den hos plantetorvet her; https://www.plantetorvet.dk/p/80629/spagnum-og-muld-middelhavsjord-fra-holmebo

Vanding af oliventræ

Ligesom alle andre træer, skal oliventræet selvfølgelig have vand. Men når du vander dit oliventræ, skal du være opmærksom på, at det ikke må få for meget vand. Den største trussel for dit oliventræ er nemlig vand, fordi det kommer fra sydeuropa, hvor det ikke er vant til at få vand i perioder.  Derfor kan det give en smule udfordringer, når man skal vande oliventræer. En hovedregel er, at det er bedre at oliventræet er lidt udtørret end, at det bliver overvandet. Hvis oliventræet har problemer med gule blade, som falder af, skyldes det oftest, at oliventræet er blevet overvandet. Derfor vand dit oliventræ med måde og lad jorden udtørre mellem du vander træet.

Beskæring af oliventræ

Når det omhandler beskæring af oliventræer kan der være forskel på, om oliventræet er ungt eller gammelt. Et ungt oliventræ kan godt beskære, så det får en tættere krone. Har man derimod med et træ, som er af ældre dato, er det vigtigt at holde beskæringen til en enkelt studsning i ny og næ.

Der er dog undtagelser. Hvis et oliventræ er hårdt medtaget efter en kold vinter, kan det være nødvendigt at foretage en kraftig beskæring af træet, så der kommer en ny vækst. Ved en sådan beskæring er det vigtigt, at man husker at sætte oliventræet i skygge i op til to måneder efter beskæringen.

Hvis man ønsker, at der kommer blomster og skud på sit oliventræ, må man ikke beskære træet. Det man gør er, at man lader træets grene vokse i et par år til der er mange hængende skud, som i sidste ende vil blomstre.

Oliventræ i krukke

Hvis du er ude og købe et oliventræ, så er det en god ide, at købe en stor krukke med hjem, som du kan plante det i. Et oliventræ bør nemlig omplantes i en stor krukke, hvor det kan blive plantet med det nødvendige middelhavsjord. Det kan være en god ide, at vælge en krukke, som er stor og har en flad bund, så du er sikker på den ikke vælter, da et oliventræ kan være ret tungt.

Når du planter dit oliventræ i en krukke, kan det være i den samme krukke i mange år. Derfor er det også vigtigt, at du vælger den helt rigtige type og størrelse af krukke, da oliventræer ikke kan lide at blive omplantet for tit. Det er desuden en rigtig god ide, at vælge en krukke med hul i bunden, så det overskydende vand kan løbe væk efter vanding.

Overvintring af oliventræ

Oliventræer er ikke glade for frost, og har man dem i en krukke, så er de lidt mere følsomme og sarte. Derfor er det en god ide, at gøre sig nogle foranstaltninger, hvis man gerne vil have at oliventræerne skal overleve en kold vinter.

Det bedste du kan gøre for dine oliventræer, når de skal overvintre er at lade dem overvintre fra november til april et lyst og koldt sted, hvor der cirka er fem til 10 grader, i et opvarmet drivhus eller uopvarmet udestue. Hvis du ikke har sådan et, så kan du også lade dine oliventræer overvintre i en garage eller haveskur, hvor du kan sætte en vækstlampe op med 800 lux i max 8 timer om dagen. Hvis du heller ikke har en garage eller et haveskur, kan du prøve at sætte oliventræet op mod en mur, hvor der er læ, eller holde jorden frostfri med en pose over krukken.

Gødning af  oliventræ

Det kan være en god ide, at gøde sine oliventræer, men man skal passe på, at man ikke overgøder træet. Hvis man gerne vil fremme ny vækst, frugtsætning og blomstring, er det nødvendigt, at gøde træet. Den måde man gøder oliventræet er ved at tilsætte gødningskoncentratet til vandet under vandning og følge doseringsvejledningen på pakken, fordi på den måde er du sikker på, at planten bliver gødet rigtigt. Som hovedregel skal gødningen tilsættes én gang hver anden uge – hverken mere eller mindre.

Hvis du gerne vil vælge det helt rigtige produkt, når du skal gøde dit oliventræ, kan du vælge Hornum Gødning. Hornum gødning er gødning koncententrat til opblanding, som bliver brugt til gødning i professionelle væksthuse. Det er en særlig NPK-gødning, som er udviklet med særlig henblik på at skulle bruges i drivhuse eller ved intensiv dyrkning i potter og beholdere.

Når du køber produktet får du 2 kg med dig, som svarer til fem liter gødningskoncentrat eller 1.000 liter færdigblandet gødning. På den måde har du altså gødning til lang tid, hvis du køber dette produkt. Du kan købe gødningen hos Blomsterverden.dk (https://www.blomsterverden.dk/shop/188-goedning/8094-hornum-goedning-2-kg/?gclid=Cj0KCQiAmZDxBRDIARIsABnkbYRBVOQ-c4J-geZo-D6DPQAQTKpYHIysOpBy8i533PkqbLmc6aULewkaAvAIEALw_wcB)