Opsætning af vildtkamera – Sådan sætter du dit vildtkamera op

Et vildtkamera er en fantastisk måde at få indblik i dyrenes færden, når der ikke er mennesker omkring. Det er en helt unik måde at få indsigt i naturen og dyrelivet.

Uanset om du er naturentusiast eller jæger, der gerne vil lære mere om, hvor dyrene færdes og hvilke rutiner de har, så er et vildtkamera et godt valg til dig.

Men hvordan sætter man det op og hvor må man sætte det op henne? Få svar på alle dine spørgsmål omkring opsætning af vildtkamera lige her i vores guide.

Hvor må du opsætte vildtkamera?

Selvom de fleste vildtkameraer er udstyret med solceller eller batterier og du derfor kan placere kameraet hvor som helst, så er der regler for, hvor i naturen du må placere dit vildtkamera.

  • Du må ikke opsætte dit kamera i offentlige skove og naturområder. heller ikke selvom du har jagtretten til det pågældende område
  • Du må gerne opsætte dit vildtkamera i private skove, hvis du har fået tilladelse fra ejeren. Kameraet må dog ikke overvåge stier og veje i skoven, da der er offentlig adgang til disse.

Det bedste sted til opsætning af vildtkamera

Med et vildtkamera får du en helt enestående mulighed for at få indsigt i dyrelivet og observere deres færden. Vildtkameraet giver indblik i deres færden i forskellige tidsrum men giver også information om dyrenes alder, art, størrelse, køn og generelle helbred. Alt sammen vigtig data både for dig som er jæger, naturforvalter eller bare natur- og dyrelivsentusiast.

Det er ikke helt ligegyldigt, hvor du sætter dit vildtkamera op henne. Hvis du ikke allerede kender dyrenes færden på det areal du ønsker at opsætte vildtkameraet, kan du med fordel undersøge området først for at afdække dyrenes spor. På den måde er der størst chance for at du kan finde den bedste placering, og hvor du også vil få de bedste billeder af dyrelivet.

Selvom vi ofte skal gøre os umage for at få øje på dyrene der lever vildt i større naturområder, så vil de ofte færdes i de samme områder og følge deres vante ruter. Derfor er det en god idé at lede efter deres spor når du skal finde den ideelle placering til dit vildtkamera.

Undersøg skovbunden for spor, ofte vil der være områder, hvor græsset og planterne er trådt ned og man kan se at dyrene følger stier i området.

Det er en god idé at tage ud når jorden er fugtig eller dækket af sne, hvor sporene vil være mest tydelige. Derfor kan du med fordel bruge vejret som pejlemærke for, hvornår du skal ud og lede efter spor.

Fodersteder og sovepladser

I områder hvor der jages fugle og vildt som krondyr, råvildt og sikavildt, vil der ofte være opsat fodersteder, som naturligvis vil tiltrække dyrene og de vil komme og spise. Særligt om vinteren når der ikke er meget ‘naturligt’ foder for dyrene at finde. Derfor er områderne omkring fodersteder perfekte steder til opsætning af vildtkamera, da du næsten er garanteret gode billeder af dyrene.

Når du afsøger området for spor efter dyrelivet kan du også være heldig at finde større områder med nedtrådt beplantning. Dette vil sandsynligvis være dyrenes sovested og er derfor også et oplagt sted at placere kameraet for at få gode billeder af de sovende dyr.

Sovestederne vil typisk være under store træer, hvor grenene hænger lavt eller i områder med meget høj bevoksning. Led efter steder, hvor dyrene vil kunne gemme sig og være i læ. Det plejer at være på sådanne steder dyrene laver deres sovepladser.

Sådan opsætter du vildtkameraet

De fleste vildtkameraer kan indstilles både til at optage videoer og tage billeder, så det kan du vælge alt efter ønske og formål.

Kameraerne kommer er udstyrede med sensorer, så de optager kun når der er bevægelse i billedet. Du behøver altså ikke at kede dig igennem mange timers film eller billeder uden noget dyreliv.

Hold øje med tiden på videoerne! Det er her du kan få dig et godt overblik over de bedste tidspunkter at gå på jagt på eller blot gå en tur i området, hvis du gerne vil studere dyrene nærmere.

Et par gode fifs til din opsætning af vildtkamera er:

  • At placere dit vildtkamera så linsen peger mod nord. Ellers risikerer du ikke at kunne se noget på billederne på grund af sollyset
  • Sørg for at linsen er fri og at der ikke er noget i nærheden som grene eller høj beplantning, der bevæger sig og dermed sætter gang i kameraet i utide.
  • Sørg for at hænge kameraet i den rette højde. Hvis du placerer det for højt eller for lavt vil du selvsagt ikke få gode billeder.

Vælg de bedste indstillinger for dit kamera

De fleste kameraer kan også indstilles i forhold til hvor mange billeder det tager ad gangen og hvor lange videosekvenserne skal være. Dette er vigtigt at gøre på forhånd, da du ellers risikerer at hukommelsen og sd kortet hurtigt bliver fuld og du misser et vigtigt øjeblik. En indstilling på 10-15 sekunders video ved registrering af bevægelse vil være nok til de fleste og op til ca. 4 billeder ad gangen.

Hvis du sætter flere vildtkameraer op i samme område, er det en god idé at sørge for at markere eller navngive dem, så du let kan finde ud af, hvilket kamera, der giver de bedste billeder. Når du først har afdækket, hvor dyrelivet befinder sig, kan du med fordel sætte flere vildtkameraer op samme sted i forskellige vinkler, så du får endnu bedre billeder.

Skjul din duft ved opsætning

En af de primære årsager til, at vi ofte ikke får lov til at komme tæt på de vilde dyr er vores duft. Dette har også betydning for dig når du skal  opsætte vildtkameraer.

Vi anbefaler at du håndterer kameraet med handsker og er så lidt i berøring med det som muligt. Ved at bruge handsker minimerer du den duft du automatisk afsætter.

Sæt kameraet i et værelse uden for mange lugte og spor som kan sætte sig i dit kamera. Når du har sat kameraet op på den ønskede placering, så sprit det gerne af, for at fjerne eventuel uønsket lugt og duft.

Husk også at spritte linsen, så den er helt ren. Så får du bedre billeder og optagelser uden forstyrrende støv og snavs.

Vær tålmodig

Når først kameraet er sat op, er de fleste ivrige for at tjekke det og se om det har optaget noget.

Men ofte vil der gå lidt tid før de rigtige gode billeder eller videooptagelser kommer ind. Dette skyldes både at dyrene naturligvis ikke er dresseret til at gå forbi netop det sted, hvor kameraet hænger. Men det skyldes i høj grad også at dyrene er sensitive overfor forandringer i deres vante habitat. Derfor vil de hurtigt ‘opdage’ kameraet og der kan gå lidt tid før de accepterer det også ikke opfatter det som farligt. Lad derfor gerne kameraet hænge i et par uger før du tjekker det første gang.

Nogle kameraer er så smarte at de kan indstilles til at sende billeder og optagelser til din computer, så du ikke manuelt skal ud og tjekke dem.

Hvad skal du være opmærksom på inden køb?

Ofte vil der være forskellige formål med at sætte et vildtkamera op og der er selvfølgelig også forskel på de vildtkameraer man kan købe hos forhandlerne.

Mange vil ty til at købe den dyreste model, fordi det ofte vil være den bedste. Men det bedste kamera afhænger af dit behov og formål.

Hvis du sætter kameraet op blot for at danne dig et overblik over dyrenes adfærd på bestemte tidspunkter, så behøver du ikke særligt gode billeder eller videoer. Derfor vil det at købe den dyreste model sandsynligvis være spildte penge.

Mange kameraer har også forskellige indstillinger når det kommer til, hvor hurtigt de bliver aktiveret og begynder at filme. Nogle kræver meget lidt bevægelse for at starte og andre er lidt længere om det. Hvis et dyr blot går forbi kan det betyde at man ikke får en god optagelse eller et godt billede. Samtidig kan et der går for hurtigt i gang, filme bevægelse af græs og grene. Så vurder altid dit behov og formål inden du køber den første og bedste model.

FAQ

Hvor må jeg opsætte vildtkamera?

Du må sætte dit vildtkamera op i private skove og områder, som du enten selv ejer eller hvor du har fået tilladelse fra ejeren til at sætte det op. Du må ikke sætte det op i offentlige skove og naturområder. Heller ikke selvom du har ret til jagt i området.

Hvordan virker et vildtkamera?

Et vildtkamera virker ved at sensoren får vildtkameraet til at starte ved bevægelse og gemmer optagelserne. Du får de bedste resultater ved at opsætte vildtkameraet et sted du har undersøgt for spor, så du ved at dyrene kommer forbi.