Det er vigtigt at have de rette redskaber, når man arbejder i haven. Dette gælder også, når man f.eks. skal grave huller til stolper til et hegn eller til en hæk. For at sikre, at hullet har den rette dybde, bredde og styrke til at holde materialet fast, selv i uvejr, er det vigtigt, at man får gravet et ordentligt hul. Hertil kan du udmærket benytte en pælespade, da redskabet hjælper dig med at grave det ideelle hul. I denne artikel kan du læse om fordelene ved at benytte en pælespade, få et indblik i den bedste model på markedet og blive klogere på forskellen mellem en pælespade og et pælebor.
Hvad bruges en pælespade til?
En pælespade er et ideelt redskab til at grave huller. Uanset om du skal have en stolpe i jorden for at opsætte pæle til et hegn eller gøre klar til isætningen af en ny hæk, så er pælespaden et oplagt valg. Pælespaden benyttes til at grave et hul, der går langt nok ned i jorden til, at hækken / stolpen / træet ikke går løs senere hen. Du kan med fordel benytte en pælespade, hvis der er sten eller rødder i den jord, der skal graves i.
Skal jeg vælge en pælespade eller pælebor?
Det kommer lidt an på situationen, om du helst skal benytte en pælespade eller et pælebor. Et pælebor kan være en rigtig fin løsning til dig, der gerne skal grave mange huller, da de fleste pælebor hurtigere danner et hul i den rigtige størrelse og dybde. En pælespade er dog bedre at benytte i jord fyldt med sten og rødder. Af den grund kan det være en fordel at tjekke jordens udseende før du tager beslutningen. Det ville være ærgerligt at investere i et pælebor for at finde ud af, at boret ikke kan køre særlig godt i en stenet jord.
Vær også gerne opmærksom på, at der både findes manuelle, elektriske og benzindrevne pælebor. Du skal derfor sætte dig lidt ind i valget før du begiver dig på jagt efter et pælebor, da et manuelt bor f.eks. ikke er en god løsning, hvis du skal grave mange huller i haven. Du kan dog læse meget mere om valget af det rigtige pælebor og blive vejledt til de bedste modeller på markedet i vores artikel om emnet.
Hvad er prisen på en pælespade kontra et pælebor?
Det er lidt svært at sammenligne prisen på en pælespade og et pælebor, da pælebordet netop findes i så mange forskellige varianter. Du kan udmærket slippe afsted med en pris på et par hundrede kroner for et manuelt pælebor, men både et elektrisk og benzindrevet pælebor vil ofte ligge over 1.000 kroner (nogle modeller kommer endda op på flere tusinde kroner). En pælespade vil normalt koste dig omkring 500 kroner, men så kan du også benytte det til mange formål i haven, når der skal graves mindre eller større huller – især hvis du investerer i en model med en fleksibel huldiameter.
#1 Fiskars Classic pælespade (520) – Den bedste pælespade
En Fiskars Classic pælespade (520) er den bedste pælespade på markedet, og klart en investering værd. Pælespaden har en fleksibel huldiameter, samt en klemme- og løftefunktion. Disse egenskaber gør en Fiskars Classic pælespade (520) til det ideelle redskab til at grave huller til f.eks. pæle eller til en hæk.
Pælespaden hjælper dig nemlig med at grave et optimalt hul, som pælen eller hækken kan sættes i. Det er desuden ikke et alt for krævende arbejde med en Fiskars Classic pælespade (520), og pælespaden kan således udmærket betjenes af kun én person.
Tips til valg af pælespade
- Vælg en model, der kan arbejde i samtlige typer jord
- Vælg en model, der har en fleksibel huldiameter, da du i så fald kan benytte pælespaden til flere typer arbejde
- Køb en model af gode materialer, så den kan holde i mange år
Husk desuden at vedligeholde din pælespade med jævne mellemrum ved f.eks. at rengøre den og smøre den med olie, så den altid er klar til brug.
Pas på dine hænder
Det er vigtigt, at du passer på dine hænder, når du arbejder i haven. De skal ikke kun sikres mod at komme til skade på maskiner, men også fra det hårde arbejde, som det er at arbejde i haven. Du kan med fordel investere i et par gode havehandsker for at beskytte dine hænder bedst muligt. Handskerne beskytter f.eks. mod vind og vejr, snavs, stik og skår, men de kan også være med til at give dig et optimalt greb på dine maskiner. Vil du gerne vide, hvilke havehandsker, der er de bedste? I så fald skal du læse vores store guide til de bedste havehandsker her.