Pampasgræs – Sådan dyrker du flot pampasgræs i haven

Det er blevet meget populært at dyrke de såkaldte prydgræsser gennem de senere år. Pampasgræs, der populært kaldes for græssernes konge, er ingen undtagelse og når man ser den smukke plante forstår man hvorfor. De flotte skinnende og fjeragtige aks i nuancer der changerer i hvid, lyserød og mørk rosa står høje og strunke, ja næsten majestætiske blandt havens grønne planter. Prydgræsset er kendt for sin fantastiske blomstring og trumfer mange andre prydgræsser med sine elegante fjerlignende aks.

Lær meget mere om dyrkning og pasning af dem smukke art af prydgræs lige her.

Værd at vide om Pampasgræs

Den flotte pampasgræs, der har det latinske navn Cortaderia Selloana, stammer oprindeligt fra Sydamerika, hvor den i Brasilien, Argentina og Chile vokser vildt i det varme og tørre klima.

De største kan med sine stængler og matgrønne strå  blive helt op til to meter høje, hvor dværgsorterne bliver omkring en meter.

Det flotte farvede blomsteraks kan blive en halv meter lange og findes både i hvide og rosa nuancer, afhængigt af sort.

Pampasgræs vokser i store grupper af tykke let grønne stængler, som i løbet af sensommeren sætter sine blomsteraks i de flotteste farveflor.

Pampasgræs har brug for meget sol for at blomstre og den er vant til et langt varmere klima end vores. Selvom den alligevel godt kan trives i det danske klima, så kan man godt risikere at planten ikke blomstrer ved en dårlig sommer.

Sorter

I Danmark sælges hovedsagligt tre sorter af pampasgræs:

  • Senior – Senior pampasgræs kan blive op til 2 meter høj. Sorten blomstrer med smukke hvide blomster fra ca. august til oktober.
  • Pumila – Pumila pampasgræs kan blive op til en meter høj og blomstrer også med hvide blomster fra ca.  august til oktober.
  • Rosea – Rosea pampasgræs bliver mellem 170 cm og to meter høj og blomstrer med flotte rosa blomster fra ca.  august til oktober.

De blomstre altså alle på samme tidspunkt men har forskellige højde og farve.

Pampasgræs i haven

Som beskrevet ovenfor vokser pampasgræs traditionelt set i et varmere og mere tørt klima end vi har her i Danmark. Men det er på ingen måde umuligt at dyrke den smukke cortaderia selloana på vores breddegrader.

Vi har samlet et dyrkningsvejledning her:

Placering

Sol, sol og atter sol. Ingen tvivl om at pampasgræs trives bedst ved en solrig placering, hvor der samtidig er læ.

Prydgræsset kan dyrkes både i bede og krukker og er ikke særligt krævende når det kommer til jorden, så længe den ikke er alt for våd.

Placér dit pampasgræs i veldrænet jord, da dette vil give din pampasgræs de allerbedste muligheder for at trives og huske at vande ekstra i meget tørre perioder.

Selvom du kan plante cortaderia selloana både i bed og krukke med succes, så er der ingen tvivl om at den majestætiske plante egner sig bedst til, og kommer mest til sin ret når den sættes fritstående i et bed.

Her vil den også have god plads til formering, så hvis du gerne vil have masser af pampasgræs i din have, så skal du plante den fritstående.

Selvom du dyrker pampasgræs i en meget stor krukke, så har en krukke jo alligevel den fordel, at den kan tages ind om vinteren, så planten undgår frost. Hvis du ønsker en mindre pampasgræs, så kan du sagtens plante den i krukke.

Plantetid

Som med de fleste andre stauder er den optimale plantetid i løbet af det tidlige forår. I virkeligheden kan du plante pampasgræs ud det meste af året, så længe der ikke frost. Hvis du planter pampasgræs ud i løbet af sommeren, skal du dog  huske at være ekstra opmærksom på vandingen, så den hele tiden står i let fugtig  og næringsrig jord.

Udplantning af pampasgræs – sådan gør du

Når du skal udplante pampasgræs er de vigtigste betingelser for trivsel en muldrig og veldrænet havejord, samt en solrig placering med læ. En solbeskinnet mur vil være den idéelle placering for pampasgræs.

Vælger du at dyrke pampasgræs i en krukke skal du sikre dig at det er en stor krukke, der kan rumme planten. Dertil skal du huske at give den rigeligt med vand og holde jorden fugtig – ikke våd.

Vores bedste tips til udplantning af pampasgræs:

  1. Sørg for at grave et rigeligt stort hul, så rødderne ikke beskadiges når du sætter planten ned i det
  2. Inden du sætter planten ned, så fyld hullet helt op med vand og lad det sive ned i jorden
  3. Fyld derefter en smule løs jord i hullet, og sæt din pampasgræsplante i samme dybde som i plastpotten den kommer i.
  4. Derefter fyldes hele hullet op med løs jord
  5. Vand derefter jorden omkring planten og lad det sive ned. Hvis jorden er sunket meget, fyldes mere jord på til et jævnt lag. Tryk herefter jorden let fast med hænderne.

Pasning af pampasgræs

Når du har fået plantet dit flotte pampasgræs kræver det kun en smule pasning. Det er generelt en nøjsom plante, der passer sig selv og under de optimale betingelser vokser planten sig stor og stærk uden de store krumspring fra dig.

Som de fleste andre planter kræver pampasgræs vand og den foretrækker at stå i konstant fugtig veldrænet jord. Planten er følsom overfor udtørring mellem vandninger og det forringer mulighederne for blomstring. Så husk vandet for ikke at gå glip af de flotte store blomsteraks.

Efter det første år kan du begynde at holde lidt igen med de jævnlige vandinger, da planten vil have etableret et større og godt rodnet, som gerne skulle kunne hente fugten længere nede i jorden. Bemærk, i tørre og varme perioder anbefaler vi alligevel at du vander dit pampasgræs.

Hvis du har dit pampasgræs i krukke kræver det noget mere vand, da rodnettet ikke kan udvikle sig på samme måde som på friland. Derfor anbefaler vi at du kontinuerligt vander krukken mindst 3 gange om ugen.

Det samme gør sig gældende når det kommer til gødning. Pampasgræs der vokser på friland vil sjældent have behov for jordforbedring eller gødning, hvor en pampasgræs i krukke jævnligt skal have skiftet jorden og tilført gødning jævnligt. Dette skyldes igen at rodnettet i en krukke ikke har samme muligheder for at hente næring op fra jorden, og derfor har behov for mere hjælp til at trives.

Du behøver ikke at investere i en særlig gødning til pampasgræs. Hvis du har en helt almindelig universalgødning stående i skuret, så fungerer den helt fint.

Klipning af pampasgræs

Når det kommer til beskæring og at klippe pampasgræs ned bør du klippe pampasgræs i foråret. Hvis du gør det i løbet af efteråret risikerer du at der kommer vand ned i de tykkere stængler der står tilbage.

Hvis vandet ikke når at fordampe inden frosten kommer, så vil det fryse til is og udvidelsen kan få stænglerne til at sprænge.

Som tidligere beskrevet er vokser pampasgræs normalt i et meget varmere klima og er derfor ikke så hårdfør overfor den danske vinter. Derfor er det godt at lade de visne toppe blive på planten vinteren over, da de faktisk er med til at beskytte planten mod det lidt hårdere klima vi har på disse kanter.

Værd at huske når du vil beskære pampasgræs:

Pampasgræs skal klippes inden der kommer nye blade. Ellers kan du nemt komme til at klippe den nye vækst af og dermed gå glip af den flotte blomstring. De ny blade kommer typisk ind omkring midten eller slutningen af april, hvor nattefrosten er ovre.

Derfor anbefaler vi at du klipper de visne aks dit pampasgræs ned lige inden, f.eks i starten af april.

Skal pampasgræs dækkes om vinteren?

Som tidligere nævnt er pampasgræs ikke så vant til vores klima og ikke fuldt vinterhårdfør. Derfor kan du med fordel hjælpe planten lidt om vinteren ved at beskytte den mod kulde og hård frost. Dette mindsker risikoen for at planten tager skade at det hårde vejr.

Dette kan f.eks. gøres ved at lægge et dække af halm, græsafklip eller store grene fra f.eks. gran. Dette er med til at beskytte planten.

Hvis du har pampasgræs i krukke, så vil det være en god idé at flytte den ind i en udestue eller en frostfri  garage indtil foråret kommer igen. Hvis du ikke har et sted indenfor den kan stå, så stil den gerne op ad en husmur, hvor den har lø og får lidt varme fra muren.

Pak gerne krukken ind i en fiberdug der holder lidt på varmen, så frosten ikke når ind til rødderne.

Deling af pampasgræs

Hvis du ønsker at sprede dit pampasgræs flere steder i haven eller blot vil dele med en ven, så kan du sagtens dele pampasgræs når det har fået lov til at stå i et par sæsoner og har opnået en god størrelse. Du bør altid dele pampasgræsset i foråret. Og husk at vande rigeligt når du planter den et nyt sted.

Flytning af pampasgræs

Medmindre dit pampasgræs er blevet meget stor kan du sagtens flytte den til en bedre placering. Husk blot at gøre det i foråret.

FAQ

Er pampasgræs vinterhårdfør?

Nej pampasgræs er ikke fuldt vinterhårdfør og er derfor følsom overfor vores danske klima. Det er en god idé at dække de matgrønne strå med grangrene eller halm om vinteren for at beskytte mod den værste frost.

Hvor langt skal pampasgræs klippes ned?

Når du beskærer pampasgræs skal du klippe hele det visne stykke af de fjerlignende aks..