Et paradisæbletræ er en skøn måde at dyrke sine egne æbler i haven. Træet forbliver forholdsvis lille og passer derfor ind i alle typer og størrelser haver. Det er desuden populært, fordi det får smukke lyserøde eller helt hvide blomster i løbet af foråret, mens der i efteråret kommer et væld af små, blanke rødgule æbler, der bruges i madlavning, blandt andet en lækker paradisæblegele. I det følgende kan du blive klogere på de forskellige træsorter, og hvordan disse differentierer sig i størrelse og vækst. Læs også en udførlig guide til, hvordan træet plantes og passes, og et par tips til, hvorledes æblerne kan bruges i køkkenet.
Fremhævede sorter af paradisæble
Der findes en række forskellige sorter af paradisæbler. Nogle vokser som regulære træer, mens andre er buske. Der er er ligeledes stor forskel på, hvordan træet blomstrer og hvilken type paradisæbler de forskellige sorter har. I det følgende vil vi komme ind på nogle af de mest gængse typer.
Brændkjær er et lille træ med en tætforgrenet kroner, der blomstrer med hvide blomster i maj måned. Træet bliver tre til fem meter højt og får røde bæræbler, der bliver omkring to centimeter store
Malus Floribunda er et mellemstort træ eller busk med tæt, opret vækst og en hvælvet krone. Træet får smukke rosarøde blomster, og blomstrer i maj og sommetider også juni. Denne sort får små, gule frugter, der bliver omkring en centimeter i størrelsen. Desuden bliver selve træet typisk seks til otte meter højt og omkring tre meter bredt.
Professor sprenger vokser om en stor busk eller et lille træ og har små røde knopper, der bliver til smukke tætvoksende, hvide blomster i maj måned og juni. Busken har en kegleformet krone og bliver som regel fire til fem meter højt og to til tre meter bred. I efteråret får træet små gulorange frugter.
Red sentinel er et lille træ eller en stor busk, der blomstrer med rosahvide blomster i maj måned. Træet bliver omkring tre til fire meter højt og to til tre meter bredt og får mellemstore, røde bæræbler i efteråret. Red sentinel har desuden en rund, halvåben krone.
Golden Henry kan blive op mod seks meter højt, og omkring halvanden meter i bredden. Blomstrer i maj med smukke blomster i en sart rosa nuance. Afgiver små gule æbler til efteråret.
Scarlet er en paradisæblesort, der lever op til sit navn, da den både har røde blade, blomstrer med røde blomster i maj, og har små røde bæræbler, der modnes i september. Træet er løvfældende og svagtvoksende med en rund krone og bliver to til fire meter højt.
Dolgo er et velformet træ, der som regel bliver mellem fire og syv meter i højden. Træet blomstrer hvidt i både maj og juni, og er kendt for at være utroligt velduftende. Dolgosorten får store bæræbler på cirka tre centimeter, der er røde og modnes i det tidligere efterår.
Everste kan blive tre til fire meter højt og giver middelstore, røde æbler. Træet er pyramideformet med en åben krone, og blomstrer i maj med blomster i en sart rosa farve.
Størrelsen på paradisæblerne
Paradisæbletræer er som udgangspunkt forholdsvis små i størrelsen, og der kan derfor findes plads til dem i de fleste typer haver. Med det sagt, kan både højde og bredde variere en del. Træerne kan være relativt små, som det er tilfældet med Brændkjær og Red sentinel, der ikke bliver mere end tre-fire meter høje, men også forholdsvis høje som for eksempel Malus Floribunda, der kan blive op mod otte meter højt. Mange sorter vokser desuden som store buske, der bliver næsten lige så store i bredden, som de er i højden. Det er blandt andet tilfældet for Professor sprenger.
Når du vælger sort, skal du derfor overveje, om du ønsker et træ med opret vækst, eller snarere er interesseret i en busk, der vokser meget i bredden, og derfor optager et lidt større areal.
Det er ikke kun træets størrelse, der kan varierer – det kan selve paradisæblerne også alt efter hvilken sort du vælger. Farven og smagen varierer også, så vær opmærksom når du vælger dit paradisæbletræ
Plantning af paradisæbler
Paradisæbler købes som et lille træ, der skal udplantes i haven. I det følgende kan du læse, hvordan denne udplantning bør foregår – skridt for skridt.
- Start med at grave et relativt dybt hul til træet et sted i haven – det skal være så stort, at der er god plads til rødderne.
- Stil nu træet i en spand med vand i 10-20 minutter, så rødderne kan trække rigeligt med væske inden træet skal i jorden.
- Hæld vand i det nygravede hul nogle gange indtil jorden synes helt gennemvædet.
- Sæt herefter en støttepæl ned i hullet.
- Fjern nu eventuelt plastik eller andet beskyttelse, der omkring træet og placer det i hullet. Er rødderne uhensigtsmæssigt lange, kan de klippes lidt til, inden træet sættes ned. Sørg for at podestedet, der er det område, hvor rødder og stængel mødes, er omkring 15 centimeter over jorden.
- Fyld herefter hullet med jord, men sørg for at vande grundigt, når hullet er cirka ⅔ fyldt. Vand så igen, når hullet er helt fyldt med jord.
Placering af paradisæbletræet
Paradisæbletræet kan placeres de fleste steder i haven. Det vigtigste er, at der ikke før har været et frugttræ, der hvor du planter træet, da jorden i så fald vil være for næringsfattig. Mange foretrækker desuden at placere træet tæt ved huset for at nyde godt, af udsigten til dets smukke blomster og frugter.
Når paradisæbletræet skal placeres i det hul, du har gravet i haven, er det som nævnt fordelagtigt at placere en støttepæl sammen med træet, da det sikrer, at det står godt og stabilt og er beskyttet mod vind og vejr. Dette kræver dog også en sele, der skal bruges til at binde træet fast til støttepælen. Hos Plantetorvet kan du få et samlet sæt, der indeholder alt, der skal bruges til en sådan opbinding, hvilket udover pæl og sele inkluderer papsøm. Som hovedregel, bør den pæl du bruger være cirka en tredjedel af selve træets størrelse. Pælen kan fjernes efter et par år. Det kan du købe her.
Pasning af paradisæble
Pasning af paradisæbletræet er forholdsvis enkelt, da der er tale om et robust træ, der kan overleve de fleste vejrforhold. Alligevel er der dog en række forholdsregler, som er vigtige at tage i forbindelse med pasning af træet.
Vanding af paradisæble
I starten er det vigtigt at vande paradisæbletræet jævnligt, så det får de bedste forudsætninger for at vokse sig stort og stærkt. Men efter et år eller to, vil træet få nok vand fra naturens side. Vær dog opmærksom på at få paradisæbletræet vandet, hvis der opstår meget tørre eller varme perioder om sommeren.
Gødning af paradisæbletræ
Som regel er gødning af paradisæbletræet ikke nødvendig, hvis det plantes i god næringsrig havejord. Men oplever du, at træet ser gult ud eller ganske enkelt ikke vækster, er det en god idé at tilføre gødning omkring træet rødder.
Beskæring af paradisæbletræ
Beskæring af dit paradisæbletræ er ikke på noget tidspunkt nødvendigt. Har du dog alligevel behov for at gøre det, er det vigtigt at foretage beskæring, når træet bærer løv i juni til september måned.
SE OGSÅ: Test af gode kompostbeholdere
Gode grunde til at plante et paradisæbletræ i haven
Der er en række gode grunde til at plante et paradisæbletræ i haven – her er nogle af de væsentligste:
- Træet afgiver små, fine æbler, som kan bruges til lækker marmelade, gele og anden madlavning
- Paradisæble har smukke hvide, røde eller rosa blomster det meste af foråret og dele af sommeren, mens de i efteråret og sensommeren får de smukke, rødlige paradisæbler
- Det er lille og fint træ, der passer ind i de fleste haver
- Kræver ikke meget pasning, og beskæring er helt unødvendigt modsat mange andre træsorter
- Tiltrækker mange fine fugle til haven
Hvornår er paradisæbler modne?
Det varierer en smule fra sort til sort, hvornår paradisæbler er modne, men som udgangspunkt modner de i løbet af efteråret. Det kan sommetider være svært at afgøre, om de er modne, og vil du være sikker, kan du dreje æblet 180 grader, mens det sidder på træet. Slipper det, er det et tegn på, at det er rigeligt modent og kan spises. Du kan desuden dobbelttjekke ved at skære æblerne midt over og se om kernerne er blevet helt brune, da dette ligeledes er et tegn på, at de er spisemodne.
Anvendelse af paradisæbler
Paradisæbler har mange gode anvendelsesmuligheder i køkkenet. Mest populær er det at bruge dem til gele, fordi frugterne har et naturligt geleringsstof i sig, der sikrer at æblernes saft stivner helt af sig selv. Derfor skal du bruge vand og sukker for at skabe en lækker paradisæblegele. Desuden er det muligt at lave en lækker marmelade af paradisæblerne. Dette kræver blot, at æblerne koges til en mos og der tilsættes sukker. En anden populær brug af paradisæblerne er at lave lækker æblesnaps. Her skal du ikke gøre andet, end at overhælde dine halvverede paradisæbler med smagsneutral snaps og lade det stå og trække i omkring 10 uger. Efter de 10 uger, vil du få en velsmagende snaps, der har klare nuancer af frisk æblemost og som helt har mistet snapsens sprittede smag. Desuden vil alkoholprocenten som regel halveres.