Pavillon til haven – Find den rigtige type til dit/jeres behov

Ny pavillon til haven frem for en overdækket terrasse eller decideret udestue? Hvis du elsker din have og opholde dig i den, så kunne en havepavillon måske være det helt perfekte til både at nyde haven, og slappe fuldstændig af i tørre hyggelige omgivelser.

Du finder mange forskellige typer af havepavilloner. At udvalget er bredt, giver dig samtidig det større problem med at finde hvilken der passer til din have.

Her på Haveunivers får du et par gode råd til valg og bygning af en havepavillon, for dit behov er den vigtige overvejelse inden du lægger dig fast på en model.

 

Hvilke behov har du/i?

hvad er dine behov i forhold til en havepavillon

Formålet med en pavillon er at få flere udetimer i både regn som sol. Men hvilken pavillon dækker dine behov, så du får købt det rigtige. Her skal du overveje behov som:

  • Overdækning sommer eller forår/efterår også?
  • Skal det være træ eller glas og aluminium?
  • God plads i pavillon til ophold eller opbevaring?
  • Bruges hele året eller kun i sommerhalvåret?
  • Holdbarhed?
  • Udsigtspunkt eller opholdsrum?
  • Mobil eller permanent løsning?
  • Vedligeholdelsesfri model?

 

Hvilken type pavillon?

nyd haven med en smuk havepavillon blandt træerne

Når du kender dine behov, er det også nemmere at pejle sig ind på den rigtige type af havepavillon.

  • Klassisk model: Den klassiske ottekantede pavillon kommer i mange udgaver, hvor størrelserne varierer fra 4,8m2 til 12,4 m2. ligesom prisen starter omkring 10.000 kr. og opefter.
  • Pavillon i glas: Et ”drivhus” er populært som havepavillon fordi du forlænger udetiden, da glastaget opvarmer pavillonen samtidig med, at der er lys overalt i forhold til en pavillon i træ med vægge.
  • Pavillon i træ: En firkantet pavillon med tagdug som også kan kaldes en fritstående udestue, er en klassisk model der bruges i mange haver. Modellen finder du i mange størrelser der kan samles selv, eller købes i byggesæt som kan kræve tømrer egenskaber.
  • Vejrbestandig glasfiber: En billig og mobil pavillon er typen der består af vejrbestandig glasfiber og insektnet. En mobil løsning der kan tages ned og sættes op, når vinteren kommer eller forsvinder.
  • Vedligeholdelsesfri udestue: Pavillon i plastikprofiler med galvaniseret stål er modellen der er dejlig vedligeholdelsesfri, som du finder i flere forskellige størrelser til dit behov. Tag de gode tips til udestue helt ligesom vedligeholdelsen fremadrettet med i overvejelser inden køb af pavillon.
  • Stråtag: Hvis du ønsker bondehus look der måske skal passe til boligen, så kunne pavillonen med stråtag fra f.eks. Lugarde producenten, være det helt rigtige til din have.

 

Størrelsen?

køb den nemme pavillon i glas og stål

Når du skal finde ud af størrelsen på jeres nye pavillon, så vælg en model der er større end det, som du vælger som udgangspunkt. Du vil nemlig ofte finde ud af, at pavillon måske vil blive brugt både af børn, sammen med besøgende og sikkert også til opbevaring, så du kan få brug for mere plads end beregnet.

Hvis du ikke vælger en pavillon med opvarmning, som en brændeovn til brug i vinteren, så bruges udestuen/pavillon ofte som redskabsskur. Alternativt hvis du vælger en klassisk træ model, kan du overveje at få eller bygge et særskilt rum til opbevaring af haveredskaber og andet.

 

Vedligeholdelsesfri?

Hvis du ikke gider for meget arbejde med en pavillon, kan der være fordel i at vælge en pavillon med plastikprofiler. De ligner ofte træ pavilloner, men har den fordel, at du slipper for vedligeholdelse udover lige at skylle skidtet væk.

 

Samlemodel eller byg selv?

Pavilloner kommer i mange forskellige typer og kan købes i stort set de fleste byggemarkeder og store kæder som Bilka, Coop eller decideret producenter online eller offline indenfor udestuer. Her får du ofte samlesæt, som kan være at den nemmere udgave eller som pavillon der kræver gode handyman egenskaber.

Hvis du ikke ønsker gør-det-selv samlesæt, men ønsker en pavillon med egne modifikationer, så kan der være fordel i at allierer sig med en fagmand indenfor tømrerarbejde.

Vi kender alle til det med, at der skal bygges noget større i haven, men gør-det-selv giver ofte et færdigresultat, der ikke er helt tilfredsstillende.

Hvis du ikke har mod og evner til at bygge et ”hus” i haven selv, så vil det færdige resultat ofte blive utilfredsstillende og irriterer dig resten af livet. Her kan du med fordel bruge en fagmand.

Alternativt kan du vælge den hurtige online løsning ved 3 byggetilbud. Her indtaster du data, og får tilsendt uforpligtigende tilbud på opgaven med opsætning af pavillon.

 

få 3 håndværker tilbud på pavillon monteringUdfyld felterne på opgave med pavillon og kontakt data her

 

Byg selv pavillon?

En pavillon giver det dejlig sted i haven, hvor i kan opholde jer i fred og ro til at nyde haven og livet. Her kan du vælge den store træpavillon der kræver en professionel til opførsel, men du finder dog også rigtig mange samle selv sæt, der kun kræver egenskaber til at bruge en skruenøgle, tålmodighed og tid.

Du kan nemlig opføre en ret simpel havepavillon selv, som heller ikke koster en formue. Hvis du køber en firkantet eller ottekantet pavillon, så er stolperne et vigtigt fundament. Her skal du grave dem ned og støbe dem fast, for det blæser trods alt en hel del i Danmark, og pavillonen skulle gerne kunne holde mere end en enkelt vinter. Når først du har sat stolperne fast, så er det ”bare” at følge tegninger super slavisk, for hvis du kan selv uden tegning, vil du ofte finde ud af, at du får lov til at starte forfra.

Få inspiration til at bygge din egen pavillon i videoen her, som kan bruges eventuelt i arbejdet med designet af haven:

 

Kræver havepavillon byggetilladelse?

Reglerne for opførsel af tilbygninger siger, at du skal anmelde byggeriet ved kommunen og søge byggetilladelse.

Et drivhus, udestue eller havepavillon under 10 kvadratmeter er ikke omfattet af reglerne, dog er reglerne noget kryptisk. Hvis tilbygningen i haven er beregnet til ophold, så kan kommunen mene at der gælder de samme regler som for beboelse, som man kan argumenterer for er helt i skoven.

Her skal du søge byggetilladelse, og der findes trods alt fortilfælde om, at kommunen har bedt borgere om at flytte eller tage deres tilbygning ned.

Hvis du er i tvivl om din pavillon der måske er af en forholdsvis stor størrelse, så skriv en mail til kommunen og spørg hvordan du skal forholde dig i forhold til byggetilladelse eller ej.