Plante hæk – Hvad og hvordan du planter ny hæk i haven

Har du bygget nyt hus og skal måske i den sammenhæng have græsplæne, plante træer, buske, stauder, blomster og selvfølgelig også en hæk.

Hvis du vil i gang med at plante hæk, så skal du give hækken de optimale levevilkår, hvilket kræver at du planter hækken rigtigt og ikke mindst, på den rigtige årstid.

Ligesom med planter så er hække også forskellige(mest populære hække?) helt ligesom det optimale tidspunkt for at plante den nye hæk.

 

Hvilken hæk?

hvordan du planter en ny hæk?

Ligusterhækken er den normale brugte hæk for mange. En dejlig nem hæk der samtidig er ganske billig, og vokser ganske fint og hurtigt.

Hækplanter kommer i forskellige typer helt ligesom de kommer i forskellig kvalitet og højde(hvordan med en buksbomhæk?). Her kan du også vælge mellem barrodet eller planter i potter, hvor de barrodet ofte er billigere, men også ganske ligetil at plante, de skal bare holdes godt fugtige helt indtil du sætter dem i jorden.

 

Vi anbefaler Plantetorvet indenfor planter og udstyr til haven

køb planter online ved Plantetorvet

Plante tidspunkt?

Stedsegrønne gør du klogt i at plante i starten af september. Det giver tid til at rødderne kan komme i gang. Hvis du vil have en ny hæk plantet i foråret, er sidst i april til først i maj det optimale tidspunkt. Her skal der dog tages højde for, om der er tørt og varmt vejr, for så vil hækken have svære vilkår.

Løvfældende skal plantes når sommerheden og tørken er ovre, hvilket kan være midt august og frem, hvor september ofte er det optimale tidspunkt for nok vand. Barrodede hækplanter planter du ud sidst i oktober/ først i november.

 

Den nemme måde at plante hæk?

Alt afhængig af havens størrelse og formål med hæk, så kan det være et stort arbejde at få plantet. Her kunne du overveje at bruge en entreprenør eller anlægsgartner, hvor du kan få haveservice til alt i haven – Du skal selvfølgelig finde en lokal i det område hvor du bor.

At bruge en fagmand giver dig det professionelle udførte arbejde, og du slipper selvfølgelig for at skulle gøre det hårde arbejde selv. Men hvis du vil plante hækken selv, så er plantestedet første skridt du skal tage.

Hvorfor købe en færdighæk? Det kan der også være mange gode grunde til, som måske er værd at overveje.

 

Få 3 uforpligtigende tilbud på anlægsgartner fra 3byggetilbud – nemt, billigt og hurtigt

få tilbud på en anlægsgartner

 

Grav hul

Hvis du skal plante en lang hæk, f.eks. hele vejen rundt om haven, så er det hårde arbejde selvfølgelig at grave huller/render.

Du gør klogt i at grave en gennemgående rende med 40 cm. plads og så løsne jorden rigtig godt for røddernes skyld. Hvis du har leret jord, så sørg for at få løsnet ekstra godt nedad og i bredden, så rødderne kan vokse og sætte sig.

Barrodsplanter kan du nøjes med at løsne jorden i et spadestiks dybde og samme i bredden. Pottede planter skal du løsne en del mere, hvor dybde er et spadestik og i bredden løsner du en halv meter.

 

Vand

Når du har gravet og løsnet jorden, så sørg for at jorden hvor hækplanterne skal stå, er godt fugtig hvilket også gælder pottede planter, som ofte består af spagnum. Her kan du med fordel vande stederne et par dage inden plantning. Brug omkring 20-30 l. Vand pr. m2.

Både før og efter plantning af især pottede hækplanter, her er rigelig med vand en nødvendighed, og noget du skal huske at gøre i rigtig mange uger, hvis det danske vejr ikke byder på daglig regnbyger.

 

Plante hækken

Selv plantningen er ganske enkel. Her skal du huske, at plantens rodhals står i nogenlunde niveau med jordens overfalde. Som regel køber du pottende planter fra planteskolen, og disse er som regel vandet nedefra. Det betyder, at der ligger 1-2 cm. ”mos” på øverst i pottens jord, som du skal fjerne inden du sætter potteplanten ned i havens jord.

Sæt en snor mellem to pinde i vatter hvor hækken skal gå i den udgravet rende.

Sæt planterne på den lige linje og sørg for at rødderne breder sig godt ud og ikke bøjer. Smid lidt jord udover den pågældende plante så den står, og forsæt med næste plante. Her sørger du for at holde den rigtige afstand, som er afhængig af planten og om du skal have kort eller høj hæk.

Dæk renden til jord og ret planterne op så de står lige og på række. Vand efterfølgende godt igennem så jorden pakker sig godt ned om rødderne. Brug først en hækkeklipper når hækken har sat sig og vokset tæt.

 

Gødning

Lad være med at tilføre din hæk gødning før den har slået god rod og kommet i vækst. Her kan noget kompost i foråret være godt til den sandet jord.