Søger du tips til at plante nye træer, hvor løvfældende er det nemmeste?
Træer hører sig til i have, park, skov og alle andre steder. Med træer får du både dejlig læ, skygge, liv og såmænd også en dejlig lykkelig glæde. Fordele ved at plante og have træer i haven er klart i overtal, hvor ulemper vel i bund og grund kun er at træerne vokser, så der skal du i gang med den store beskæring eller træfældning guide på et tidspunkt.
Det at plante træer virker ligetil, men dog skal du bruge de rigtige tips så du undgår at plante for dybt eller forkert så træet går ud eller generelt mistrives – Helt ligesom når du planter hæk, georginer eller hvilket som helst anden planteart.
Hvilket træer til at plante?
Udover du skal finde ud af hvor du skal plante træer i haven, og hvordan forholdene skal være hvilket du finder mere om længere nede, så er valget af træer selvfølgelig ret essentielt.
[alert-success]Find den store inspiration og gode priser ved Plantetorvet lige her[/alert-success]Ideer til træer:
- Hjertetræ(Cercidiphyllum japonicum): Kan blive 8-10 meter høj træ eller flerstammet busk.
- Sumpeg(Quercus palustris): 15 m. højt træ med der giver dybt røde blade til efteråret og har løvfald i november.
- Hængebøg(Fagus sylvatica Pendula): Bliver 15-20 m. højt og er god til sol/skygge sted med en overhængende vækstform.
- Oktober kirsebær(Prunus subhirtella): Middelvoksende træ til sol/halvskygge der kan blive 2-4 meter.
- Japansk hængekirsebær(Prunus serrulata): 2-3 m. høj træ der giver rosarøde blomstring i april-maj.
- Paradisæble(Malus hybrid): Tæt forgrenet træ der kan blive 3-5 meter.
- Almindelig bøg(Fagus sylvatica): Den klassiske bøg der kan blive 15-20 m. og giver den gode skygge gennem de solrige sommerdage når det er vokset op.
Ved planteskolen hvis du ikke vælger den hurtige og nemme løsning ved at købe online ved Plantetorvet her, så tjek kvaliteten af træerne. Er træet livskraftig og frisk? Er roden jævnt fordelt? Er træet angrebet med eventuelle skrammer og sår?
Disse ting skal du tjekke for, hvis du vil have de bedst mulige betingelser for træets vækst. Derudover, så skal du selvfølgelig sikre dig at træet bliver fragtet forsvarligt hjem uden at blive beskadiget, samt sikre dig at du beskytter roden og vander rigeligt indtil udplantning så det ikke tørrer ud.
Kvaliteten af plantningssted?
Selve udplantningen er selvfølgelig vigtigt for om træet vokser og bliver ved med at være sund. Her er det vigtigt at du planter træet et sted der giver optimale forhold for træet.
Dine jordbundsforhold og selvfølgelig lysforhold er vigtige i forhold til træets art.
Har du lerjord eller sandjord? Hvis du har sandjord, så skal du ikke plante et vandkrævende træ, men derimod de gode arter der passer til sandjord.
Hvis din jord er komprimeret i stor udtrækning, så skal jorden løsnes rigtig meget. Her kan du vælge hvis du har fysikken til det, at gå i gang med en spade og så grav langt ned i en god omkreds. Alternativet er nemlig en grubber eller en minigraver.
Den langsigtet løsning er at løsne jorden organisk med en afgrøde som ræddike eller lupiner der kan gå i dybden og gennembryde den komprimerede jord. På lavselvguiden.dk finder du forskellige tips som du med fordel kan bruge til at opnå den gode jordløsning.
Eftersom træet nok ikke er så stor, så gælder det om at grave mere nedad end ud et par meter, hvor du måske er så heldig at jorden er fin.
Vi anbefaler Plantetorvet indenfor planter og udstyr til haven
[alert-note]
Ved Plantetovet får du den gode billige pris, god service og top kvalitet indenfor planter med mere til haven – Derfor anbefaler vi Plantetorvet.
[/alert-note]
Hvorfor ikke plante for dybt?
Der er mange som taler for og imod det med at plante dybt. Rødder der bliver plantet for dybt ender ofte med at rødderne bliver kvalt/mistrives. Det skyldes, at trærødderne har brug for ilt ellers vokser de ikke. Her er de øverste luftlag stedet hvor rødderne får mest ilt, som netop er, hvad et træ der er blevet omplantet med dertilhørende småskader på rødderne, har brug for.
Gør dig selv en tjeneste og huske det med dybden når du planter træet, for det giver så meget større chance for et sund træ der overlever. Her er det især gældende for træer som birk, eg, bøg, lind, tjørn, røn, kirsebær og æbletræ.
Hvordan skal plantehullet være?
Plantehullet skal både være bred og dyb nok til at rødderne ikke bliver bøjet når træet sættes ned. Der vil ofte være en lang rod som skiller sig ud i længden, og her kan du med fordel klippe den af frem for at bøje den.
Selvom din jord er sund og god, er det en god ide at løse jorden nedefter så rødderne kan gro ubesværet og samtidig optage nok ilt og næring.
Når du graver hullet, så opdel jorden i to bunker så det øverste lag du graver af ligger for sig selv. Jorden det kommer fra det nederste af hullet vil ofte bestå af sten, grus og ler, hvor den øverste sektion jord ofte er muldholdig.
Plant træet rigtigt
Ligesom med at plante i surbundsbed, så skal et træ selvfølgelig også plantes rigtigt. Husk at stammebarken ikke kan tåle at være konstant fugtig, så plant træet så du lige kan se rodudløbene.
Dæk hullet til med først jorden fra bunken med det nederste jord og så bunken af jord fra det øverste lag. Træd forsigtigt jorden fast om stammen, men ikke for hårdt så du skaber en komprimering af jorden.
Opbinding af træet
Hvis du har plantet et sted hvor der blæser meget, så kan opbinding være nødvendigt, hvilket det faktisk sjældent er ved de fleste småtræer.
Når du laver en opbinding, så husk at der har indflydelse for hvordan træet vokser opad. Her skal du huske at det er roden mere end stammen der skal have støtte, så træet og grene rent faktisk kan bevæge sig som et sundt træ skal kunne.
Lav en opbinding der er lav på stammen hvor 70 cm. vil være tilstrækkelig til rigtige mange forskellige træer. I løbet af foråret, sommer og efterår kan du løsne opbindingen så den passer til træet vækst.
Vi anbefaler Plantetorvet indenfor planter og udstyr til haven
[alert-note]
Ved Plantetovet får du den gode billige pris, god service og top kvalitet indenfor planter med mere til haven – Derfor anbefaler vi Plantetorvet.
[/alert-note]
Husk vanding
Vand er vigtigt for væksten på dit nyplantet træ eller træer helt ligesom det også går sig gældende for de fleste nye planter og blomster.
Husk at vande grundigt lige efter plantningen så der er mættet med vand omkring hullet hvor træet er plantet i. Herefter skal du vande regelmæssigt, hvilket kan være hver dag alt afhængig af vejr og miljø. Det bliver du ved med indtil træerne har etableret sig, og selv skaffer sig vand.
Hold ukrudt væk
Især ukrudt og græs kan være en dræber for træets vækst. Her gælder det om at holde træet fri for ukrudt og græs i en god omkreds da især græs fra plænen suger alt vand og nærigssalte omkring sig.
Til inspiration med hvordan du planter de store træer og vedligeholdelse, finder du ideer og tips i denne video:
Visitor Rating: 5 Stars
Visitor Rating: 5 Stars
Visitor Rating: 5 Stars
Visitor Rating: 5 Stars