Plante staudebed → Sådan skaber du det smukke bed (i 2022)

Blomster i haven skaber liv, hvor både roser og staudebede kan være med til at give det farverige spektrum overalt i haven i 2021.

Plante staudebed kræver dog, at du sørger for at tage højde for en del ting inden anlæggelse. Der er ikke noget værre, end at have brugt tid på at anlægge bede og så giver arbejdet ikke helt det forventet udbytte.

De typiske fejl er ofte, at planterne ikke er valgt korrekt. Stauder skal vælges ud fra deres vækstform så de ikke kvæler hinanden. Jord, skygge, sol og lignede ting der ikke er tænkt igennem, er andre klassiske fejl der kan gøre bedet mislykket.

 

Plantetorvet byder på det store udvalg af kvalitets planter

køb flotte stauder online ved Plantetorvet til en god prisVi anbefaler Plantetorvet der gør det nemt, hurtigt og billigt for dig

 

Jord, skygge og sol?

Ligegyldigt om du planter træer eller stauder, så er jordforholdene afgørende for plantens vækst. Her gælder det om at finde stauder der passer til din leret, sandet eller perfekte jord. For hvis planterne har de samme betingelser, så skal du også pleje dem på samme måde.

Sol og skygge er andet som du også skal tage højde for. Stauder er forskellige, hvor nogle kræver fuld sol, mens andre trives i skygge eller halv skygge. Her er både træer, mure, hegn, buske og andet du skal tage højde for, når du udvælger planter til det respektive bed.

Plant solglade stauder efter hvor solen står mest, for ellers vil stauderne ”strække” sig efter solen og vælte lidt kedeligt ud i bedet.

 

Anlæg bede

Hvis du ikke er ferm med anlæggelse af haven eller bede, så kan du med fordel bruge professionel hjælp med en anlægsgartner.

Du kan få hjælp til det meste i haven med en anlægsgartner, som både kan være dig behjælpelig med rådgivning, anlæggelse og plantning af dine staudebede. Fordelen ved at bruge den professionelle hjælp er selvfølgelig, at du får viden og kundskab til at opnå de flotte bede.

 

Farver og variation i bedet?

Plant et bed med smukke blå stauder

Mulighederne er mange med stauder, hvor du virkelig kan skabe de mange flotte farvekombinationer. Her skal du selvfølgelig tage højde for at blomsterfarver er ret kortvarige, så der skal også være farver uden blomstring. Her er løvfarver et oplagt valg at blande ind i bedet som basisfarve.

Farvevalget i bedet skal du vælge ud fra, om du ønsker det rolige bed med kun en hovedfarve, eller det mere livlige med forskellige farver der kombinerer 2-3 nuancer til det flotte skue.

Ligesom farver skaber det flotte bed, så er forskellige typer med variation i størrelser og højder også med til, at bedet tager sig meget mere spændende ud. Forskellige bladformer hvor du kan kombinerer de tynde, store eller fligede blade med hinanden, som også giver ekstra liv når der ikke er blomster.

 

Plantetorvet byder på det store udvalg af kvalitets planter

køb flotte stauder online ved Plantetorvet til en god prisVi anbefaler Plantetorvet der gør det nemt, hurtigt og billigt for dig

 

Valg af stauder

Du skal også vælge ud fra, om du vil have den nemme vedligeholdelse eller et bed hvor du måske skal bruge lidt mere knofedt i vedligeholdelse.

Her skal du overveje hvilket typer der spreder sig, helt ligesom hvilket stauder der er robuste eller skrøbelige. Du vil selvfølgelig gerne have et bed der består, men samtidig ønsker du nok ikke stauder der vandrer eller spreder sig til større arealer og måske går udenfor bedets grænser.

Hvis du ønsker det rolige bed der bliver hvor du plantede det, så gå efter et stabilt bed med stauder der lever længe, og selvfølgelig indenfor de farvevalg og størrelsestyper du ønsker.

Alternativet er det dynamiske bed, hvor du kan plante spirende planter der spreder sig hurtigt, der måske er med til at give det anderledes bed hvert år – men som også giver en hel del mere arbejde med vedligeholdelse.

Se video her med tips til plantning af stauder, der kan være god inspiration inden du påbegynder beplantning i din have.