Plante i surbundsbed? Tips til planter (Hvordan & hvilke)

Hvis du gerne vil plante i surbundsbed med forskellige flotte surbundsplanter, så er jordens pH-værdi vigtig for den optimale vækst af planterne. Det samme gør sig gældende når du vil plante i et staudebed.

Flotte surbundsplanter som Hortensia, Rhododendron, Tyttebær, Kameliaer, Gaultheria m.m. kræver at jorden har en god surhedsgrad. Hvis du ikke har nogen anelse om surhedsgraden i dit bed, jord eller måske græsplænen, så kan du ret nemt finde ud af det.

 

Vi anbefaler Plantetorvet indenfor planter og udstyr til haven

[alert-note]

Plantetorvet er den nemme online løsning til haveudstyrVed Plantetovet får du den gode billige pris, god service og top kvalitet indenfor planter med mere til haven – Derfor anbefaler vi Plantetorvet.

[/alert-note]

 

Kend surhedsgraden i jorden

For at teste pH-værdien i jorden eller måske til at få styr på græsplænen i maj og april i forhold til mos, skal du bruge en pH-jordbundstest.

En pH-jordbundstest kan købes både på planteskolen og byggemarkeder som f.eks. Bauhaus eller online ved 10-4.dk lige her.

Med testen får du tabletter, farveskema og destilleret vand. Så kan du nemt og hurtigt måle om jorden er egnet til surbundsplanter eller om du skal tilføre spagnum eller noget organisk som mos/grannåle.

 

Hvornår er det bedst at plante i surbundsbed?

Ligesom med at plante nye træer, buske og planter så er efteråret det bedste tidspunkt at plante ud. Det samme gør sig gældende med planterne i dit surbundsbed. Det giver dig nemlig mulighed for at glæde af blomsterne sæsonen efter.

 

Plant i surbundsbed

Hvis jorden er sur og veldrænet, så kan du plante direkte i jorden. Den skal dog være godt vandet helt ligesom planten også skal have en god gang vand, inden du planter ud.

Har du meget lerjord? Det kan gøre det umuligt at plante i da transformationen af lerjord tager lang tid. Her kan du vælge at anlægge dit surbundsbed ovenpå lerjorden eller at lade jorden skråne nedad mod midten. Det gør at vandet faktisk kan synke ned eller løbe væk så planterne får nok dræning.

 

Udgravning

Hvis dit nye bed er omgivet af træer, så vil rødderne fra disse hurtigt invaderer den vædet jord. Her kan du med fordel lægge en kraftig folie ud på ca. 1 mm. under det hævet bed. Lad enderne komme op over jorden og blive holdt fast af store sten.

Grav et godt hul der er 2 gange bredere og dybere end rodklumpen af planten. Kom spagnum og kompost i bunden af det gravet hul.

Fold rødderne ud på planten hvis disse er sammenrullet efter at have stået i lang tid, og placerer planten i hullet. Her skal dybden være den samme som planten havde i sin potte.

Fyld jord omkring og pres til, så planten står stabilt uden at du komprimerer jorden.

 

Hvilken planter til dit surbundsbed?

Der findes mange forskellige gode planter til dit surbundsbed udover Rododendron. Her kan du se et lille udvalg der med fordel kan pryde bedet i haven:

  • Hosta – Giver dig flotte brogede blade der kan være en god tilføjelse til et farvespil i surbundsbedet.
  • Magnolia – Det gode supplement til rhododendron da den blomster tidligt.
  • Skimmia – Busken giver små rød/lilla efterårsblomster
  • Gaultheia – Et godt valg der med sine røde bær giver et godt spil til efteråret
  • Bregne – Den giver god bunddække og giver en flot grøn farve
  • Efterårslyng – God til at fylde i kanterne og giver den flotte farven når sæsonen rinder mod enden
  • Hortensia – Hortensia giver de smukke blomster sommeren igennem
  • Stauder – Mange stauder trives fortrinligt i surbundsbed og giver den flotte forlænget sæson
  • Bærplanter – Tyttebær, tranebær eller blåbær vil være den flotte tilføjelse i bedet.
  • Se flere gode muligheder på Wikipedia her
[alert-success]Du kan med fordel finde det gode og store udvalg af planter ved Plantetorvet her [/alert-success]

 

Hvordan du planter rhododendron surbundsbed?

Se videoen her med forklaring på hvordan du planter det optimale og flotte rhododendron bed.

6 kommentarer til “Plante i surbundsbed? Tips til planter (Hvordan & hvilke)”

Der er lukket for kommentarer.