Planter til skygge – 17 flotte planter der trives i skygge

De områder, der volder haveejere flest hovedbrud i haven, er ofte de skyggefulde områder. For hvad sætter man der, hvor solen slet ikke skinner. Vi er vant til, at alle planter skal have sol i et eller andet omfang.

Så hvad gør vi med området på nordsiden af huset? Eller under de høje træer? Vi vil jo stadig gerne have en frodig og farverig have, selvom den er domineret af megen skygge. Men hvad kan trives?

Har du et område i din have med megen skygge, som du ikke ved, hvad du skal gøre ved? Så kan vi anbefale 17 skyggetålende planter, der kan sættes sammen på forskellig vis og skabe en hyggelig og frodig have, selvom den ligger i skygge.

Læs med i vores guide til skyggeplanter til haven for at finde ud af hvilke haveplanter til skygge, du kan lide.

Hvad er skygge?

Når vi tænker på skygge, tænker vi ofte på fraværet af lys og sol. Men skygge kommer i mange grader. Der er fuld skygge, det vil sige, ingen lys/sol overhovedet.

Der er halvskygge, som i haven enten er, at solen skinner uhindret på området nogle timer om dagen, for så at forsvinde bag store bygninger eller lignende, også kaldet vandrende skygge. Eller at skyggen ikke er så mørk som total skygge. Det kan være, solen skinner gennem et sejl på terrassen, gardiner i drivhuset eller en tæt trækrone.

Der er også flimrende skygge. Det er den skygge, der findes i skoven, når vi kan se solens stråler bane sig vej gennem bladene på de store træer med åbne kroner.

Tør skygge

I haver bliver man også nødt til at tage højde for den jordtype, planterne skal sættes i. Er det en tør jord, som tæt på huset for eksempel, så vil man kalde det tør skygge. Det kræver planter, der ikke bare kan tåle skygge, men som også kan tåle at stå tørt.

Har du et område med tør skygge, bliver det sandsynligvis nødvendigt at vande dit skyggebed i løbet af sommeren, især i tørre perioder.

Fugtig skygge

Fugtig skygge er så det modsatte. Her er der ikke tør jord. Jorden holder i stedet for på fugten. Jorden er ikke direkte våd, det er ikke den type havejord, der her er tale om. Det er almindelig havejord med lidt ler i. En havejord, som stadig føles fugtig, når du graver 5 – 10 cm ned en uges tid efter et regnvejr. Rigtig mange planter foretrækker fugtig skygge.

Planter til dit skyggebed

Som nævnt findes der flere grader af skygge. Hvis du skal finde nye planter til halvskygge findes der rigtig mange valgmuligheder. Der er dog også nogle, der kan trives og endda trives bedst i hel skygge. Nedenstående planteudvalg kan klare fuldt dækkende skygge, enkelte af dem foretrækker det faktisk.

Skyggetålende buske

Hvis du har et sted med megen skygge, hvor du gerne vil have en hæk eller nogle buske med højde, findes der flere forskellige arter, der kan løse den opgave.

Taks – Taxus baccata (tør skygge / fugtig skygge)

Taks er et stedsegrønt nåletræ. Der mest bruges som hæk eller solitærbusk. Den vokser kun ca. 25 cm om året og skal derfor kun klippes en gang om året. Hvis den får lov til at passe sig selv, kan den blive op til 4 – 5 m.

Den kan klare sig i de fleste typer havejord, fra leret fugtig jord til let og sandet jord. Alle dele af planten er giftig. Taks er en af de mange stedsegrønne planter til skygge.

Lauerbærkirsebær – Prunus Laurocerasus (tør skygge / fugtig skygge)

Med sine store mørkegrønne blade er Lauerbærkirsebær god til at danne en grøn kant i haven, selv hvis der er megen skygge. De kan også bruges som enkeltstående buske. De cremefarvede blomster, der dukker op i maj og juni, står i flot kontrast til de blanke, stedsegrønne blade.

Der findes sorter, der bliver mellem 4 – 6 m høje, mens de mindre sorter bliver omkring 1 – 1,5 m. Lauerbærkirsebær trives i almindelige let fugtig havejord, men kan dog også tåle at stå mere tørt.

Blærespirea – Physocarpus opulifolius (tør skygge / fugtig skygge)

En meget hårdfør og robust busk. Den er løvfældende med takkede blade, der findes i både grønne og røde farver. I juni – juli får den hvide eller rosa blomster i halvskærme alt efter sort. De forskellige sorter bliver mellem 1,5 – 3 m. Beskæres hvert andet år. Vokser i både almindelig havejord, sandede jorde og tunge lerjorde.

Skyggetålende stauder

Stauder visner ofte ned og nogle gange helt væk om vinteren, men kommer så igen året efter. Stauder kan tilføre farver eller spændende blade til din have. Selvom disse stauder kan tåle megen skygge, vil deres blomstring blive rigere, hvis de står i delvis skygge og i nogle tilfælde i sol. Men de vil stadig kunne give farve og liv til skyggebedet.

De udvalgte stauder er kun en lille håndfuld af de mange stauder til skygge, der findes. Så har du et stor område, du vil have plantet til med stauder, er der mange andre, der opfylder kravene til at passe til skyggebedet.

Bispehue – Epimedium warleyense, versicolor, grandiflorum m.fl. (tør skygge / fugtig skygge)

En lav, tæt staude, der bliver mellem 15 – 20 cm høj. Alt efter art og sort får den gule, hvid eller rosa blomster. Vintergrøn (dvs. i milde vintre er det ikke sikkert, den visner ned). Vokser bedst i almindelig havejord, men når den har etableret sig, kan den tåle tørre jorde.

Hosta – Hosta sieboldiana, hybrid, undulata, m.fl. (fugtig skygge)

Hosta er en virkelig skyggeelskende planter. Det er en gruppe stauder, der findes i flere forskellige arter, og de forskellige arter har rigtig mange sorter.

Hosta plantes for bladenes skyld. Disse stauder findes med grønne blade i lyse og mørke nuancer, grålige/blålige blade, næsten hvide blade, to-farvede blade. Store blade og små blade. De forskellige sorter af Hosta kan blive mellem 15 – 20 cm og op til 50 – 80 cm.

Det er den fantastiske variation i deres blade, der giver de smukke planter, men Hosta får også blomster. Den blomstrer i juni – august med hvid eller lilla blomster alt efter sort. Hosta trives bedst i let fugtig jord.

Kæmpestenbræk – Bergenia cordifolia (tør skygge / fugtig skygge)

Kæmpestenbræk har grønne blade med rødlige nuancer i kanten. Disse stauder er stedsegrønne og får enten hvid eller pink/røde blomster alt efter sort i det tidlige forår. Kæmpestenbræk får 25 – 30 cm høje blade, mens blomsten bliver omkring 40 – 50 cm høj alt efter sort.

Kæmpestenbræk trives både i let fugtigt og tørt jord. Den kan også klare sig i et surbundsbed.

Kærmindesøster – Brunnera macrophylla (fugtig skygge)

Kærmindesøster er en mellemhøj staude, der bliver mellem 30 – 50 cm. Den får blå blomster i april – maj, der kan minde lidt om Forglemmigej. Den har store næsten hjerteformede grønne blade, der forbliver grønne helt indtil vinter. Den trives i næringsrig havejord.

(Lodden) Løvefod – Alchemilla mollis (fugtig skygge)

Med sine ca. 40 cm er Løvefod en mellemhøj staude. Den får grønne, næsten runde, blade, der er lettere lodne, deraf navnet. Løvefod er kendt for den måde, hvorpå vandet perler på bladene. Den får gulgrønne blomster i juni – august. Løvefod er nogle meget bivenlig stauder, de vil gerne stå i almindelig jord.

Storkenæb – Geranium phaeum, cinereum, cantabrigiense m.fl. (tør skygge / fugtig skygge)

Der findes over 400 sorter af denne staude. Nogle er mere velegnede til skyggebedet end andre. Med så mange forskellige sorter kommer de også i mange forskellige størrelser fra 15 cm til 60 cm høj. Deres blomster varierer fra hvid og rosa, til pink og lilla blomster. Nogle blomstrer fra maj – juni, andre fra juni – vinteren sætter ind.

Selvom Storkenæb er en nøjsom plante og kan plantes næsten hvor som helst og i hvilken som helst jordtype, får du de sundeste vækster ved at plante den i almindelig havejord, der hverken er for våd og tung eller for tør og sandet.

Skyggetålende græsser

Hvis du gerne vil have græsser i din have, findes der også her nogle arter, der tåler skygge. Græsser giver en flot tekstur til din have. Nogle af dem er stedsegrønne.

Blåtop – Molinia caerulea (fugtig skygge)

Blåtop kaldes også Pibegræs. Det er en græs, hvor nogle sorter vokser vildt i Danmark, så den er fuld hårdfør. Der findes et par forskellige sorter i havecentrene, og de bliver mellem 1 m og 1,5 m høje med aks. Blåtop får blålige eller mørke aks hen på sensommeren. Trives i almindelig veldrænet havejord.

Frytler – Luzula sylvatica, nivea (fugtig skygge)

Skovfrytle og Snefrytle er de to mest brugte frytler i danske haver. Botanisk set er Frytle egentlig ikke en græs, den er i familie med siv, men da den ligner en græs, falder den i den kategori i havecentrene. Frytle vokser i tuer og er stedsegrøn. Skovfrytle bliver omkring 40 cm, og Snefrytle bliver omkring 60 cm. De foretrækker begge fugtighedsbevarende havejord.

Frytler får lange blomsteraks med hvide blomster i maj – juni. Blomstringen resulterer gerne i spiredygtige frø, og med tiden vil Frytlen kunne lukke et skyggebed, så ukrudt får svært ved at trives.

Japansk star – Carex morrowii (fugtig skygge)

Der findes flere forskellige arter og mange sorter af denne halvgræs. Nogle har ensfarvede blade, mens andre har en hvid stribe løbende i bladets længde. Arten Japansk star hører til de virkelig skyggeelskende planter. Der findes flere sorter af denne Star, men fælles for dem er, at de foretrækker skygge og fugtighedsbevarende jorde.

Japansk star bliver mellem 25 – 40 cm høj, vokser i tuer og visner ikke væk om vinteren. Blomstringen består af små mørke aks med hvide støvdragere.

Skyggetålende klatreplanter

Har du en mur eller et hegn, du gerne vil have dækket med noget grønt, men den ligger i skygge hele dagen, så fortvivl ikke. Der findes også klatrende skyggeelskende planter.

Almindelig vedbend / Efeu – Hedera helix (tør skygge / fugtig skygge)

Almindelig vedbend, også kaldet Efeu, er en af de mest kendte klatreplanter. Det er en meget alsidig plante. Den kan både bruges på lodrette flader og som krybende bunddække. Den kan blive op til mellem 8 – 10 m, får små mørkegrønne blade, men findes også i brogede varianter. Den er stedsegrøn og ikke kræsen med hensyn til voksested.

Klatrehortensia – Hydrangea petiolaris (fugtig skygge)

Klatrehortensia er selvklæbende ligesom Efeu. Den hæfter sig altså selv fast på det underlag, den vokser op ad. En opbinding i starten, indtil den har fået fat i underlaget, kan dog anbefales.

Klatrehortensiaen får overdådige hvide blomster i juni – juli, som gør den til en af de mere smukke planter, du kan vælge til dine lodrette flader. Den kan blive op til 5 lang og 2 m bred. Den taber sit løv om vinteren og står tilbage som en markant skulptur på din væg. Den vokser i almindelig næringsrig havejord.

Skyggetålende bunddækkeplanter

Et bunddække står tit i total skygge, hvis det ikke er skygge fra et hus eller lignende, kan det være skygge fra andre vækster. Gode og sunde bunddækkeplanter skal gerne kunne udkonkurrere ukrudtet, så der ikke skal luges specielt meget.

Hasselurt – Asarum europaeum (fugtig skygge)

Hasselurt er en skyggeelskende planter, der vokser bedst i skygge. Den får blanke, mørkegrønne blade, der næsten er hjerteformede. Den foretrækker en næringsrig fugtighedsbevarende havejord.

Den får ikke nogen blomster af nævneværdig karakter. Den bliver ca. 15 cm i højden og breder sig kun langsomt. Når den først har etableret sig, vokser den sig så tæt, at den kan holde det meste ukrudt væk.

Krybende benved – Euonymus fortunei (tør skygge / fugtig skygge)

Krybende benved kan blive op til 50 cm høj alt efter sort, den kan derfor også bruges som lav busk, udover et højt bunddække. Den findes i gule, brogede og grønne variationer. Den er stedsegrøn og får diskrete blomster i løbet af sommeren, men det er for bladenes skyld, denne plante vælges.

Singrøn – Vinca minor, major (tør skygge / fugtig skygge)

Singrøn eller Vintergrøn findes i en stor version, der bliver omkring 30 – 40 cm og en mindre version, der bliver omkring 10 – 15 cm høj. Den får blanke, mørkegrønne blade, og den fås med lilla blomster og små hvide blomster, der blomstrer i maj – juni. Den er stedsegrøn og kan trives både på tørre og fugtige jorde.

FAQ

Findes der sommerblomster til skygge?

Det gør der. Du kan for eksempel plante Begonia, Flittiglise, Petunia, Fuchsia og Flittighans. De vil stadig få en fin blomstring, selvom de står i skygge, dog ikke så overdådig, som hvis de havde stået i solen.

Findes der stueplanter til skygge?

Ja, der findes også planter til skygge indendørs. Lykkebregne (Zamioculcas), Dracena, Guldranke og Jernplanten er bare nogle af dem.